De goederenloods naast het station van Duffel, gelegen langs de spoorlijn Antwerpen – Brussel werd, samen met het station, opgetrokken in 1931. Toen het zijn functie als spoorweggoederenloods verloor en na jaren van leegstand werd het in 2014 voor 50 jaar in erfpacht gegevens aan de vzw Emmaüs (niet te verwarren met de Emmaüsbeweging opgericht door priester Pierre). Dit is een zorgnetwerk dat voornamelijk actief is in de provincie Antwerpen. Het groepeert zorgvoorzieningen in de gezondheids- en welzijnszorg waaronder het Universitair Psychiatrisch Centrum van Duffel.

Zij renoveerden de goederenloods en maakten er het Kunstencentrum De Loods van. Sinds april 2015 is dit een sociaal-artistiek atelier. Het biedt kansen aan mensen met en zonder een psychische kwetsbaarheid die zich artistiek wensen te ontplooien, maar die moeilijker terechtkunnen in het reguliere kunstcircuit.

Het aanbod bestaat uit vaste ateliers, tijdelijke projecten met externe kunstenaars, tentoonstellingen en een kunst-leesbibliotheek. De werking wordt gedragen door een coördinator en een ploeg van vrijwilligers, die zorgen voor onthaal en begeleiding. Het centrum streeft ernaar een open huis te zijn, laagdrempelig en zoveel mogelijk geopend te zijn tijdens de week en het weekend.

De goederenloods werd opgetrokken vlak naast het stationsgebouw. Het bevat een schilddak, verspringt langs de straatzijde, maar is langs de perronzijde in één vlak uitgevoerd. Door de renovatie werd een grote ruimte gecreëerd waar verschillende kunstenaars ruimte vinden om tot expressie te komen. Daarnaast zijn er ook een administratieve ruimte, een keuken en bergruimtes.

Locatie

Kunstencentrum De Loods
Spoorweglaan 32
2570 Duffel

Geïnspireerd?

Zelf interesse om een spoorweggebouw te kopen om er iets moois van te maken? Ontdek ons aanbod.