Het station van Gastuche werd op 12 februari 1855 ingehuldigd. Het werd gebouwd door de Compagnie des chemins de fer de Charleroi à Louvain en is gelegen langs de spoorlijn tussen Leuven en Ottignies. In 1864 fuseerde deze onderneming met de Grand Central Belge, waarna ze uiteindelijk werd overgenomen door de Staatsspoorwegen. Onder andere in Limal, La Roche en Court-Saint-Etienne werden gelijkaardige gebouwen – met en zonder zijvleugels – gebouwd. Het imposante gebouw in witgepleisterde baksteen bestaat uit een centraal gedeelte met twee verdiepingen en drie traveeën. Aan weerszijden is er telkens een iets lagere vleugel met twee traveeën. Elk deel is voorzien van een ossenoog. Het stationsgebouw is een beschermd monument (Waals architecturaal erfgoed).

Nadat de loketten werden gesloten, kreeg het station een andere bestemming en werd het omgevormd tot wooneenheden. Het gebouw raakte in verval en in 2005 besloot NMBS het te verkopen. In 2011 kocht mevrouw Claude Maskens het gebouw op om er een van haar dromen te realiseren: een gezondheidscentrum.

In de lente van 2013 begonnen de renovatiewerkzaamheden onder leiding van een architectenbureau. Het gebouw werd in zijn geheel gestript en aangepast aan de huidige bouwnormen. Het dak werd volledig geïsoleerd en de oude binnenruimtes werden opgeknapt. In de nieuwe ruimtes werd ook vloerverwarming geïnstalleerd.

In april 2014 werd het wellnesscentrum geopend, met een team van specialisten in de psychologie, psychotherapie en psychopedagogie. In twee van de ruimtes konden cursussen worden georganiseerd. Na de covidcrisis kreeg het gebouw een nieuwe invulling.

Nu heeft Sigmalab, een team van SAP-specialisten, er zijn intrek genomen. Van hieruit bieden ze hun expertise aan bedrijven aan. Een deel van het gebouw is verhuurd als woonstudio, in het andere deel is er een multidisciplinair centrum (kinesiologie, psychologie en schoonheidsbehandelingen).

Geïnspireerd?

Zelf interesse om een spoorweggebouw te kopen om er iets moois van te maken? Ontdek ons aanbod.

Locatie

5, Place J. Hallaux
1390 Grez Doiceau