Het stationsgebouw van Duffel, ontworpen door architect Paul Nouille, dateert uit 1931 en is gelegen langs de drukke spoorlijn tussen Brussel en Antwerpen. Dit is het derde stationsgebouw na dit uit 1839 en 1885. Het stationsgebouw werd beschadigd door bombardementen tijdens WO I, vandaar de anderskleurige steen aan de zijgevel. De dienstwoning van de stationschef werd als een apart gebouw opgetrokken. Het gebouw heeft een samengesteld schilddak. Een van de opvallendste zaken is het ontbreken van een stationsklok.

In 2015 sloot NMBS de loketten en 4 jaar later werd het gebouw openbaar verkocht. Bernice Slagmolen, die in de voormalige dienstwoning van de stationschef al sinds 2006 bakkerij Het Hemels Brood openhield, kocht het hele gebouw. De vroegere wachtzaal werd verbouwd tot bakkerij-lunchroom. 2 ruimtes bleven onbenut, een voormalige technische ruimte en de vroegere lokettenzaal. Maar ook deze ruimtes kregen een invulling. In 2023 openden hier op 1 mei respectievelijk een bierbrouwerij en een patisserie-crèmerie.

Johan Hauquier brouwt 3 bieren in zijn eigen bierbrouwerij Den Duffeleir (een verwijzing naar het dialectwoord voor een inwoner van Duffel), de Blonde Knoop en Nelles Bruin. Johan is blij met deze stationsruimte want de thuisbrouwerij die hij in 2019 opstartte, had nood aan een uitbreiding. In de vroegere stationsruimte hoopt hij naast bierbrouwen ook proeverijen en workshops te organiseren.

In de vroegere lokettenzaal openden Leen Van Camp en Joppe Vandezande hun zaak Elle Chocolates. Hier kan je genieten van zelfgemaakt roomijs, pralines en patisserie. Beide uitbaters leerden elkaar kennen tijdens de opleiding tot patissier, die ze met glans afrondden, met als extra een specialisatie tot chocolatier. Daarmee werd hun droom werkelijkheid.

En zo vormt de nieuwe invulling van het verkochte stationsgebouw een uniek concept. Onder één dak vind je er brood, bier, pralines en ijsjes. Bijna alles wordt ter plaatse ambachtelijk gemaakt en je kan iedere handelaar via een raam bezig zien in zijn atelier.

Locatie

Het Hemels Brood 
Stationsstraat 40
2570 Duffel

Elle Chocolates
Stationsstraat 40 unit 2
2570 Duffel

Brouwerij Den Duffeleir
Stationstraat 40 unit 1
2570 Duffel

Geïnspireerd?

Zelf interesse om een spoorweggebouw te kopen om er iets moois van te maken? Ontdek ons aanbod.