In 2024 is het 75 jaar geleden dat James Ensor overleed. Ter gelegenheid van deze verjaardag worden in Oostende, Brussel en Antwerpen talrijke tentoonstellingen en evenementen georganiseerd ter ere van deze Belgische grootmeester. Reis met de trein in het spoor van Ensor en leer de man achter de maskers kennen.

5 expo’s in Oostende

Wie Ensor zegt, zegt Oostende… de stad waar hij geboren en getogen was. Alles staat dan ook in het teken van hun bekendste inwoner tijdens dit festivaljaar: tentoonstellingen, concerten, themawandelingen, maar ook een reuzenstandbeeld op het stationsplein, Ensor-winkeltassen en speciaal gecreëerde pralines in de vorm van een masker. We geven je alvast wat meer informatie over de 5 grote expo’s in de koningin der badsteden.

1. Een immersieve beleving vol kunst, licht en verbeelding

De Dominicanenkerk wordt omgetoverd tot een wereld vol kleur en beweging. Je stapt binnen in een levend canvas waar de kunst van Ensor tot leven komt, en waar jij middenin zit. Tijdens het spektakel word je meegenomen door het leven van Ensor, maak je een reis door zijn creatieve geest en komen zijn meesterwerken op een unieke en meeslepende manier tot leven.
 • Wanneer? T.e.m.31/08/2024
 • Waar? Op 600 m van het station Oostende
 • Prijs: €15 voor volwassenen, €10,5 voor kinderen t/m 12 jaar en gratis voor kinderen t/m 4 jaar
Beleef  James Ensor Immersive tegen -50% op je treinreis heen-en-terug met het Discovery Ticket.

2. Ensor doe-expo in Fort Napoleon

Met Grote kunst voor kleine kenners laat Thaïs Vanderheyden kinderen kennis maken met de grootste meesterwerken uit de schilderkunst. Speciaal voor het Ensorjaar herschilderde ze enkele toonaangevende werken in haar eigen humoristische stijl. Tijdens een bezoek met audiogids ontdek je alles over het leven van Ensor.
 • Wanneer? T.e.m. 14/04/2024
 • Waar? Op 1,9 km van het station Oostende. Wandel 600 m tot aan de Visserskaai. Neem de overzetboot naar Oosteroever en wandel nog 800 m tot aan Fort Napoleon.
 • Prijs: €11 voor volwassenen, €9 voor kinderen (6j-14j) en gratis voor kinderen jonger dan 6 jaar

3. 2 expo’s in Het James Ensorhuis

Het James Ensorhuis is de woonst van Ensor in Oostende. Sinds 1917 woonde en werkte hij in dit prachtige pand, dat onlangs volledig in zijn oorspronkelijke staat gerestaureerd werd. Treed binnen in de wereld van Ensor en wandel door de 5 belevingskamers met authentiek meubilair en reproducties van zijn gekendste werken en eindig je bezoek in de exporuimte, waar je vanaf 21 maart tot 16 juni de expo James Ensor: Zelfportretten kan bezoeken.
Vanaf 19 september loopt de expo James Ensor: Satire, parodie en pastiche. Deze tentoonstelling toont je enkele humoristische werken waarin Ensor de vele mistoestanden in België bekritiseert.
 • Waar? Op 1 km van het station Oostende
 • Prijs: €13 voor volwassenen, €9 voor studenten (15j-25j), €6 voor jongeren (6j-14j), gratis voor kinderen (-6j)

4. Oostende, Ensors denkbeeldige paradijs in de Venetiaanse Gaanderijen

Oostende ligt bij Ensor nauw aan het hart. Getuige daarvan zijn de vele schilderingen van de zee, duinen en polders die de stad omringen. Een aantal van deze werken worden tijdens het Ensorjaar tentoongesteld in de Venetiaanse Gaanderijen.
 • Wanneer? Van 29/06/24 t.e.m. 27/10/24
 • Waar? Op 1,6 km van het station Oostende
 • Prijs: €12 voor volwassenen

2 expo’s in Brussel

1. James Ensor. Inspired by Brussels in KBR (Koninklijke Bibliotheek)

Tijdens zijn studiejaren in Brussel verbleef Ensor dikwijls in het Paleis van Karel van Lotharingen, waar tegenwoordige de tijdelijke tentoonstellingen van de KBR plaatsvinden. Vanaf 22 februari kan je hier James Ensor. Inspired by Brussels bezoeken. Het KBR stelt een 30 tekeningen en ruim 40 etsen van de Oostendse schilder tentoon, waaronder enkele nooit eerder vertoonde werken. Blikvanger: de tekening “België in de 19de eeuw”, waarin hij het politieke bewind onder koning Leopold II bekritiseerd.
 • Wanneer? Van 22/02/24 t.e.m. 2/06/24
 • Waar? Op 350 m van het station Brussel-Centraal
 • Prijs: €15 voor volwassenen, €11 voor senioren (+65j) en gratis voor jongeren (-18j)
Met het Discovery Ticket KBR – James Ensor. Inspired by Brussels reis je aan -50% heen-en-terug naar Brussel-Centraal

2. James Ensor.Maestro in Bozar

James Ensor was naast een schilder van maskers en geraamten ook een groot muziekliefhebber en componist. Bozar zet hem in de kijker met een 100-tal werken, gaande olieverfschilderijen, foto’s en manuscripten tot handgeschreven partituren. Een deel van de opbrengst van James Ensor. Maestro. wordt geschonken aan Kom Op Tegen Kanker.
 • Wanneer? Van 29/02/24 t.e.m. 23/06/24
 • Waar? Op 250 m van het station Brussel-Centraal
 • Prijs: €12 voor volwassenen en €6 voor jongeren (-30j)

4 expo’s in Antwerpen

In het najaar verplaatst de aandacht voor Ensor zich van Oostende en Brussel naar Antwerpen. Vanaf 28 september is Ensor ook daar alom aanwezig in verscheidene tentoonstellingen.

1. Ensors stoutste dromen. Het impressionisme voorbij in KMSKA

Het KMSKA heeft de grootste Ensorcollectie ter wereld. Ensors stoutse dromen. Het Impressionisme voorbij verzamelt zowel werken uit de wondere fantasiewereld van Ensor als werken van zijn rivalen, maar tegelijk ook inspiratiebronnen en tijdgenoten, zoals Claude Monet en Edvard Munch. Dompel je onder in de fascinerende wereld vol maskers, visioenen en humor en volg Ensors creatieve proces van de eerste schets tot de laatste penseelstreek.
 • Wanneer? Van 28/09/24 t.e.m. 18/01/25
 • Waar? Op 1,3 km van het station Antwerpen-Zuid
 • Prijs: nog niet gekend

2. Anti-fashion van Cindy Sherman in FOMU

Net als Ensor staat de Amerikaanse kunstenaar Cindy Sherman bekend voor haar maatschappijkritische werken. In haar foto’s druisen in tegen alles waar de modewereld voor staat. Met haar haute couture-foto’s stelt ze de algemene opvattingen over gender, stereotypen en leeftijd in vraag. Haar aparte kijk op de maatschappij zorgt ervoor dat haar werken perfect aansluiten bij die van Ensor.
 • Wanneer? Van 28/09/24 t.e.m. 2/02/25
 • Waar? Op 1,4 km van het station Antwerpen-Zuid
 • Prijs: €12 voor volwassenen, €5 voor jongeren (18j-25j) en gratis voor kinderen (-18j)

3. Maskerade, make-up en Ensor in MoMu

Make-up kan je vergelijken met het dragen van een masker waarachter je je kan verschuilen. Het verbergt ouderdomsverschijnselen en imperfecties, maar het is tegelijk ook een vorm van kunst. Maskerade, make-up en Ensor presenteert het werk van make-upartiesten en kunstenaars die werken rond thema’s als representatie van vrouwen, fysieke en digitale gezichtsfilters, verstoorde lichaamsbeelden en het rituaal van het opmaken.
 • Wanneer? Van 28/09/24 t.e.m. 2/02/25
 • Waar? Op 1,8 km van het station Antwerpen-Centraal
 • Prijs: €12 voor volwassenen, €8 voor jongeren (18j-25j) en gratis voor kinderen (-18j)

4. Staten van Verbeelding in het Museum Plantin-Moretus

Naast schilderen, experimenteerde Ensor ook enige tijd met etstechnieken. Staten van Verbeelding toont voor het eerst de meest opmerkelijke van deze experimenten: voorbereidende tekeningen, koperplaten en verschillende staten van prenten, alsook unieke drukken op oud papier, perkament en verkleurde zijde. Daarnaast wordt in het leeskabinet van het museum een mini-expo gehouden: “Het banket van de gevaarlijke koks. Ensor gefileerd door Emile Verhaeren”, waarbij de tekening “Les cuisiniers dangereux” van Ensor centraal staat.
 • Wanneer? Van 28/09/24 t.e.m. 5/01/25
 • Waar? Op 1,8 km van het station Antwerpen-Centraal
 • Prijs: €12 voor volwassenen, €8 voor jongeren (18j-25j) en gratis voor kinderen (-18j)
check2-anim
loader