Oostende is meer dan enkel zon, zee en strand. Het is ook een stad met een rijke cultuur, mooie wandelingen en talrijke activiteiten om te doen, alleen of in groep. We geven je graag enkele tips.
Met het Weekend Ticket reis je H/T met 50% korting van vrijdagavond tot zondagavond!

Kunst bij MuZee

Dit voormalig warenhuis herbergt een uitgebreide collectie moderne en hedendaagse kunst, van 1880 tot nu. Je kan er de werken van menig Belgisch kunstenaar bewonderen, waaronder Permeke, Panamarenko en Magritte. Vanaf 1 juni 2024 tot en met 5 januari 2025 kan je de vaste collectie van het Mu.ZEE nog bewonderen. Daarna sluit het museum voor een periode van 3 jaar door renovatiewerken.

Wandel langs de Koninklijke en Venetiaanse Gaanderijen

Kuier op de dijk langs de Koninklijke Gaanderijen. In het begin van de jaren 1900 beschermde deze overdekte promenade de rijke inwoners van Oostende tegen zon en regen op hun weg naar de Wellingtonrenbaan. Als je de Koninklijke Gaanderijen voorbij wandelt, kom je iets verderop bij de Venetiaanse Gaanderijen. Deze werden in 1900 gebouwd om de koninklijke villa te verbinden met hun salon op de dijk. De koninklijke familie maakt geen gebruik meer van haar verblijfplaats aan zee, maar er worden wel nog jaarlijks kunst- en erfgoedtentoonstellingen gehouden.

De Japanse tuin

Shin Kai Tei, wat diepzinnig of geleerd betekent, is de naam die de Japanse tuin in het Park van de Koninklijke Villa gekregen heeft. Het verwijst naar de rijke geschiedenis en staat voor de traditie van de badstad. De tuin kan vanaf de paasvakantie tot het einde van de herfstvakantie elke zaterdag en zondag bezocht worden.

Rock Strangers

Ter gelegenheid van de driejaarlijkse kunsthappening Beaufort ontwierp Arne Quinze in 2012 de beeldengroep Rock Strangers op het Zeeheldenplein in Oostende. Vreemde objecten die aangespoeld lijken te zijn. Ze vormen een kleurig accent in de vrij neutrale stedelijke omgeving.

Oostendse garnalen aan de Vistrap

Wie aan de zee denkt, denkt aan verse garnalen. En waar kan je deze nu beter proeven, dan aan de vistrap in Oostende? In de talloze restaurants aan de overkant van de viskraampjes langs de Oostendse kaai kan je niet alleen van een heerlijke tomaat-garnaal genieten, maar ook van de echte Oostendse garnaalkroket, een erkend Vlaams streekproduct. Er is zelfs een heus Garnaalkrokettenfestival! Dit jaar heeft dit plaats van 14 t.e.m. 16 oktober. Wie zal Brassi Grand Café opvolgen als beste garnaalkroketten-maker? Bak je liever zelf je kroketten thuis? Ga dan zeker langs bij Madam Kroket op de Visserskaai. Er worden maar liefst 15 soorten kroketten gemaakt, keuze in overvloed. En volgens de Oostendenaren zijn er geen betere.

De Oesterput

Heel gekend onder de Oostendenaren, minder bekend onder de toeristen: De Oesterput. Hier wordt in de spuikom de enige echt Belgische oester gekweekt: de Ostendaise oester. Ga een halve dag mee in het water met de oesterkwekers. Je leert niet alleen alles over de oesterkweek, maar je mag ook helpen bij het oogsten, controleren en sorteren van de oogst. Uiteraard mag je deze achteraf degusteren. Smakelijk!

Ice Ice Baby

Op een warme zomerse dag mag er natuurlijk geen ijsje ontbreken. Ijssalon Chamonix op de dijk serveert al 60 jaar huisgemaakt ijs aan de badgasten. Je kan er ter plaatse genieten van een overheerlijke ijscoupe, wafel of milkshake of je kan je ijsje meenemen naar een rustig plekje op het strand.

Ook als je reist met kinderen is de kust een aanrader. We geven je alvast enkele tips voor activiteiten met kinderen aan zee, zoals de Crystal Ship street art tour in Oostende
check2-anim