Ik had behoefte aan vrijheid en natuur. Daarom plande ik een verkwikkend uitje met mijn zus naar De Panne, voor een portie zuurstof en een stevige dosis jodium. Stap met ons mee en beleef een zomerse dag vol plezier in volle natuur, de voeten in het zand! De trein naar zee is ideaal om een dutje te doen, te kletsen of je te ontspannen. Bij mooi weer rijden er ook vaak extratreinen naar de kust en lijkt de reis echt veel korter tijdens een gezellige babbel, zelfs met een aansluiting.

Wablief? Treintickets kosten de helft van vrijdagavond t.e.m. zondag? Ja, ik wil mee profiteren!

Links: strand in De Panne, gezien vanuit de duinen, op een stralende zomerdag. Rechts: een vrouw loopt door de duinen.
Op het programma: een wandeling door de bekende Dumontwijk, een trektocht door het natuurreservaat van de Westhoek en een tochtje op de dijk in een gocart! Stap met ons mee en beleef een dag vol plezier in de volle natuur onder de zon, de voeten in het zand!

Onze treinreis

De trein naar zee is ideaal om een dutje te doen, te kletsen of zich te ontspannen. De reis naar onze Belgische kust lijkt echt veel korter wanneer je gezellig wat babbelt, zelfs met een aansluiting. Omdat ik mijn zus niet vaak zie, hadden we de tijd wat bij te praten en genoten we van dit onderonsje. Onbedaarlijke lachbuien, ontbijt, onschuldige of serieuze gesprekken stonden op het menu tijdens onze reis.

Een vredig stadje

De Panne grenst aan de Franse grens. Die stad is echt wel een omweg waard. Ze bezorgt ons een goed gevoel en haar charme werkt aanstekelijk. Op weg naar het stadscentrum, wandel je langs het Westhoekbos en de kerk. Hier voel je de kalmte en de rust.
Goed om te weten: het stadje van De Panne bevindt zich op 30 min wandelen van het station. Vanaf het station zorgen de trams van De Lijn voor de verbinding met het stadscentrum.
Links: een selfie van 2 zussen voor een kerk in De Panne. Rechts: een jonge vrouw poseert op een oude groene vissersboot, gelegen op een plein in De Panne.
We zijn nog maar net het ingangsbord van de stad gepasseerd of een boot als decor verwelkomt ons. We zijn wel degelijk aan zee!
Goed om te weten: om je reis beter te plannen, volg de facebookpagina van De Panne voor alle activiteiten. Een moderne, snelle en gebuiksvriendelijke manier om al je vragen te stellen. 

Een bloemrijk centrum

Rozen, groen, goed onderhouden tuinen, kleurrijke bloemperken, De Panne is van top tot teen een bloemenstad. Het is er schoon en zeer aangenaam om te flaneren. De Dienst voor Toerisme heette ons van harte welkom. We kregen een stadsplan en informatie over de verschillende bezienswaardigheden in de regio. Onze voorkeur gaat naar: wandelingen in de stad, op de dijk en in de duinen.
Zicht op De Panne vanop een duinrug met vrolijk bloeiende klaprozen.
Adres Toeristische Dienst: Zeelaan 21, 8660 De Panne

Een historische wijk

Een ander belangrijk gesprekspunt met mijn zus is de architectuur in De Panne, deze is zeer gevarieerd. Er zijn luxe gebouwen, appartementsgebouwen langs de dijk en huizen met een originele uitstraling. De Dumontwijk is een bekend voorbeeld. De wijk is ontworpen met respect voor het natuurlijk duinreliëf en de omgeving. Meer moderne villa’s en chalets verlevendigen de promenade. Zeker een aanrader om de wijk te gaan bekijken, die is beschermd als stadsgezicht.
En als we nu eens op gezinsuitstap gingen? De allerbeste uitjes van de maand: langs hier!
Links: authentieke villa in de typische cottagestijl in de Dumontwijk in De Panne. Rechts: witte villa in De Panne.
Wist je dat? Op de hoge duintoppen ruime villa’s met zicht op zee werden gebouwd? Vroeger stonden de vissersvrouwen op de uitkijk om hun mannen te zien vertrekken en terug thuiskomen.
Mijn tip: er worden geleide wandelingen georganiseerd. Bij de dienst voor Toerisme kan je ook de “Erfgoedwandelroute” of de brochures “Architectuurgids en de “Dumontwijkwandeling” verkrijgen.
Adres: Dumontlaan 8660 De Panne

Een frisse en lichte lunch

Na zo’n wandeling en vele ontdekkingen is het tijd voor een lunch. Gezien het weer en de zomerse temperaturen kiezen we voor een koude lunch. Op de Markt trekt het restaurant “’t Zonneke van Hotel Aan Zee” onze aandacht.
Naast een fijnproeverskaart, biedt dit etablissement ook allerlei spulletjes die dienen als decoratie. Het restaurant is immers ook een winkel. Je kan er snuisterijen kopen met een trendy look. Het concept is echt goed doordacht. Twee handelszaken op één en dezelfde plaats... 
De prijzen op de kaart zijn correct. Een pluspunt, als je weet dat aan zee alles snel duurder lijkt dan elders! We kiezen voor een overheerlijke en rijkgevulde salade, voor allebei! Ik kies voor de kleurrijke combinatie aardbei, avocado en gerookte zalm en mijn zus kan niet weerstaan aan de zoete en zoute mix meloen en Parmaham. De porties zijn genereus, de borden zijn mooi gedresseerd, het is echt overheerlijk.
Links: kleine snuisterijen uitgestald aan de muur van een restaurant. Rechts: 2 heerlijke salades.
Adres: 't Zonneke Bistro, Zeelaan 81, 8660 De Panne
Goed om te weten: van 14 tot 18 uur zijn er reuze wafels te verkrijgen. Voor wanneer je grote honger hebt of uit pure goesting, maakt niet uit!

Een natuurwandeling in de Westhoek

De Westhoekregio is een gigantisch natuurgebied (met de Oosthoekduinen en Houtsaegerduinen) en strekt zich uit van Frankrijk tot de kust over meer dan 350 ha (meer dan 20 km aan wandelpaden). De Westhoekwandelroute bestaat uit het Calmeynbos (voor de sportievelingen) en is 13 km lang. Het wandelparcours van de Westhoek zelf is +/- 9 km en is opgedeeld in verschillende parcoursen te herkennen aan de verschillende kleuren (geel: 1,7 km, grijs: 2,1 km, groen: 2 km, oranje: 1,5 km, paars: 0,6 km en blauw: 1,9 km).
Pssssst… Wist je dat de trein gratis is voor kinderen onder 12 jaar? Vertel me meer! 
Links: een jonge vrouw kijkt op het bord met een plan van De Westhoek. Rechts: een pad in de duinen.
Dus hier ben ik dan met mijn zusje op stap in het grootste duinenmassief van de kust, met alles wat Moeder Natuur ons te bieden heeft. Hier geven honderden plantensoorten een schuilplaats aan vogels en dieren. Het gegons van hommels en de overvloedige flora kalmeren ons. Wat een rust. De vogels fluiten vrolijk, maar het is heel moeilijk om ze te spotten. Neem je verrekijker mee!
Het parcours telt enkele zware beklimmingen en onze voeten zakken weg in het zand. Plots besluiten we om op een steil pad te sprinten! Mijn hart klopt tegen 100 per uur, maar het was het waard.
Links: zicht op de duinen in De Panne op een zomerse dag. Rechts: typische flora in de duinen.
Vertrekadres voor de verschillende wandelroutes: Schuilhavenlaan, 8660 De panne
Goed om te weten: de toegang is gratis!

Een monumentale ontmoeting

Wanneer we terug in de buurt zijn van de dijk, is het tijd om Koning Leopold I plechtig te gaan begroeten, of in ieder geval zijn standbeeld. Hij troont fier onder het monument aan de voorzijde van het strand. Onze eerste Belgische koning domineert de zeedijk en het plein dat zijn naam draagt.
Wist je dat? Het in De Panne is dat de toenmalige prins Leopold van Saksen-Coburg-Gotha op 17 juli 1831 de onafhankelijk geworden staat België binnenkwam? Begeleid door een eskadron van de Franse Cavalerie reed hij vanuit Dunkerque (F) over het strand naar De Panne.
Standbeeld van Leopold I op de dijk in De Panne.
Adres: tussen de Zeedijk en Esplanade Leopold I, 8660 De Panne

De wind in ons gezicht, de voeten in het zand

Wie De Panne zegt, zegt de zee, het strand en jodium.
De crème de la crème van uitstapjes in België? Ontdek de leukste vrijetijdsbestemmingen in België bij onze Reisideeën. 
Strandcabines op het strand.
Het doet ons terugdenken aan onze jeugdvakanties of de uitstappen met de familie toen we klein waren. En het zand, het water, de schelpjes, we houden er nog steeds evenveel van!
Links: voetsporen in het zand op het strand. Rechts: een vlieger in de lucht aan zee.
Het wordt hoog tijd dat we gaan luisteren naar het rustgevende geluid van de golven recht voor ons. De geur, de emotie, het gevoel, het zit nog steeds diep binnen in ons verankerd. Totale liefde!
Adres: Zeedijk, 8660 De panne

Een pedaalslag op de dijk

Een vrouw maakt een toertje in een go-cart.
Laten we onze geest jong houden! Een toertje met de gocart, lijkt je wel wat? Mijn zus is meteen superenthousiast. "Ok, maar ik rij." De deal is gemaakt en zie ons rijden, op volle snelheid toeren we een half uur gezelling over de dijk!
We lachen en toeteren en proberen om niet tegen de benen van voorbijgangers en wandelaars te botsen. We genieten met onze haren in de wind van het uitzicht op het strand, de dijk en de esplanade. Een leuke manier om te sporten, niet? We zijn echt in de wolken met deze geïmproviseerde toer. Het zijn zo'n onvoorziene activiteiten tijdens je citytrip die de beste herinneringen nalaten.
Adres: Zeedijk 37, 8660 De Panne
Goed om te weten: de huur voor een tweezit bedraagt € 14 voor 30 minuten. Je identiteitskaart wordt gevraagd als borg.

Een pauze vol genot

Een ijscoupe met verse aardbeien en kiwi en een milkshake geserveerd op het terras van een tearoom.
De dag zit er bijna op. Tijd om deze mooie dag af te sluiten. Dus op naar een trendy bar-tearoom om dit “meer-dan-perfecte” uitje in schoonheid te beëindigen met een zoet ijsje op het terras. Ik kijk op mijn stappenteller, totaal 31.256. Mijn streefdoel voor vandaag is ruimschoots bereikt. De calorieën zijn verdiend! Milkshake voor mij en een coupe vers fruit met pistache ijs voor mijn zusje.
Goed om te weten: de Oasis-bar ligt langs de tramlijn: handig als je naar het station wil gaan of een uitstapje wil maken naar Knokke. Mijn zus en ik verkozen om de hele dag te stappen, de essentie van onze wandel-zee-natuurreis!
Adres: Oasis, Duinkerkelaan 3 & 5, 8660 De Panne

De terugkeer, helemaal zen

Tijdens de terugkeer moest er een beetje gas gegeven worden om tijdig in het station toe te komen en de trein niet te missen. Deze was goed op tijd aan het perron. Op dit moment van de dag, hebben de vermoeidheid en de hitte hun sporen nagelaten. Mijn zus voelt aan haar schouder en trekt een lang gezicht. Zij heeft een fameuze zonneslag! Ik heb het op mijn kuiten. Elk van ons is vergeten een deel van ons lichaam in te smeren met zonnecrème. Oei, ik heb ook stiekem een handvol zand mee in mijn sneakers, maar shhhhht!
Tot ziens in de zeetrein voor andere avonturen!

Reis met het Weekend Ticket naar de zee voor fun, avontuur en de beste herinneringen!

Knokke, Blankenberge, Oostende, De Panne … Welke kuststad kies jij?
Profiteer van onze extratreinen naar de kust bij mooi weer. Plan je uitstap naar de Noordzee met onze reisplanner op deze pagina onder ‘Mijn treinreis’.
check2-anim
loader