Algemeen

Het Group Ticket is beschikbaar voor groepen van minstens 15 betalende reizigers.
Je kan ermee reizen tussen 2 Belgische stations of haltes (behalve grenspunten).
Reizigers genieten van gereserveerde zitplaatsen in de gekozen trein.

Om logistieke redenen is het niet toegestaan om te reizen met fietsen of huisdieren bij een groepsreservatie.
Om te profiteren van het Group Ticket, moet je groep uit minstens 15 betalende reizigers bestaan. Het gratis reizen voor kinderen jonger dan 12 jaar is niet van toepassing op groepsreizen.
Ja, je kan ook genieten van het Group Ticket voor een groep van minder dan 15 personen. De prijs van je Group Ticket wordt dan wel berekend op basis van 15 betalende reizigers, maar je mag het gebruiken ook al ga je met minder dan 15 personen op reis.
  • Reizigers genieten van 60% korting vergeleken met het Standard Ticket.
  • De prijs voor kinderen van minder dan 12 jaar is € 1 per traject.
  • De groep reist samen en geniet van gereserveerde zitplaatsen in de gekozen trein.
  • Reizigers met een beperkte mobiliteit kunnen gratis profiteren van assistentie bij het aan en van boord gaan.
De prijs voor kinderen van minder dan 12 jaar bedraagt € 1 per traject.
Het tarief voor reizigers ouder dan 12 hangt af van het aantal afgelegde kilometers en ligt tussen min. € 2,50 en max. € 6 per enkel traject per persoon.
Het Group Ticket geeft een korting van 60% vergeleken met de prijs van een Standard Ticket.
De prijs van een Standard Ticket bestaat uit twee delen, namelijk een forfaitair bedrag en een bedrag op basis van de afgelegde kilometers (de zogenaamde kilometervergoeding).
De korting van 60% van het Group Ticket geldt niet voor de kilometervergoeding.
Het tarief voor reizigers ouder dan 12 hangt af van het aantal afgelegde kilometers en ligt tussen min. € 2,50 en max. € 6 per enkel traject per persoon.
Om logistieke redenen is het niet mogelijk om in groep te reizen met fietsen of huisdieren.
Assistentiehonden en geleidehonden blijven wel toegelaten voor alle reizigers.
Je kan geen reservatie maken om fietsen of bagage te vervoeren.

Reizen met een fiets: raadpleeg de treinbegeleider voor je aan boord gaat om te weten of er nog plaatsen voor fietsen beschikbaar zijn.

Reizen met bagage: zakken en koffers plaats je boven op het bagagerek dat hiervoor voorzien is, of onder de stoelen en tussen de bankjes. Zorg er voor de veiligheid voor dat je bagage geen hinder veroorzaakt voor andere reizigers die zich in de trein verplaatsen.
Nee, het Group Ticket is enkel beschikbaar in 2e klas.
Het supplement Klasverhoging kan niet gecombineerd worden met een Group Ticket.
Het Group Ticket kan alleen gebruikt worden in combinatie met de reservering van zitplaatsen in de gekozen trein.
De compartimenten met gereserveerde zitplaatsen voor groepen zijn aangeduid met blauwe stickers op de ramen van het rijtuig. Wanneer de trein arriveert in het station, zal de naam van de groep en het rijtuignummer afgeroepen worden door de omroeper in het station.

Het NMBS-personeel in het station kan je helpen bij het vinden van de gereserveerde plaatsen in de trein. In de mate van het mogelijke kunnen de NMBS-medewerkers je groep ook begeleiden op het perron.
Reizigers met een ander geldig vervoersbewijs (ticket of abonnement) tellen niet mee bij de berekening van het Group Ticket-tarief. De reizigers zijn niet inbegrepen in het aantal gereserveerde plaatsen van het Group Ticket.

Reservatie / Aanvraag

Je kan een reservatie voor een groepsreis aanvragen via de website. Doe je aanvraag 24 op 24 en 7 op 7 online.

Nee, een aanvraag om een groepsreis te reserveren kan enkel via de website.
Nadat je je groepsreis hebt gereserveerd, krijg je een e-mail die alle gegevens van je aanvraag op een rijtje zet. Niets ontvangen? Kijk dan zeker ook eens in je map van ongewenste mail (spam).

Nog altijd niets ontvangen? Bel dan het Contact Center op 02/528.28.28.
Als je graag je Group Tickets aan het loket betaalt en ontvangt, moet je je reservatie ten laatste 7 kalenderdagen voor de geplande reisdatum aanvragen.

Houd er rekening mee dat op verschillende treinen het aantal beschikbare plaatsen voor groepen gelimiteerd is. Reserveer dus zeker goed op voorhand.
Als je je groepsboeking online wilt betalen, kan je je aanvrag tot 7 kalenderdagen voor de reisdatum indienen.

Houd er rekening mee dat er op veel treinen beperkte ruimte beschikbaar is voor groepen. Zorg ervoor dat je ruim van tevoren reserveert.
Het is mogelijk dat een bepaald aantal reizigers later opstapt in een ander station dat op het voorziene traject ligt. De zitplaatsen voor de groep zijn gereserveerd vanaf het vertrekstation van de groep, wat wel betekent dat de prijs van het Group Ticket voor elk groepslid berekend wordt vanaf dit vertrekstation.
Het C3 document is het bewijs van je groepsreservatie. Op dit document vind je alle informatie over je reis. Je moet het, samen met je Group Tickets, altijd bij je hebben tijdens je reis.

Beperkingen

Door de drukte tijdens de spitsuren zijn er in sommige treinen niet voldoende vrije zitplaatsen voor groepen. Meerbepaald in de treinen naar de zone Brussel tussen 7 en 9 uur en vanuit de zone Brussel tussen 15.30 en 18.30 uur.
Voor jullie veiligheid en reiscomfort, plant de reservatiedienst voor groepsreizen altijd een overstaptijd van minstens 10 minuten. Afhankelijk van de groepsgrootte of het verbindingsstation, kan die overstaptijd langer zijn.

Een traject waarbij jullie je vertrek- of aankomststation voorbijrijden om er nadien opnieuw langs te rijden is niet toegestaan voor groepen, ook niet als dit traject in onze reisplanner staat.
Het Group Ticket is uitsluitend geldig op de treinen waarin de zitplaatsen gereserveerd werden. Tijdens je reis moet je altijd in het bezit zijn van je tickets en het reservatiebewijs van je groepsreis (document C3).

Het nemen van een andere trein met je Group Ticket kan je een boete opleveren. De treinbegeleider kan je bovendien de toegang tot de trein weigeren.
Nee. Een reis aan het Group Ticket-tarief kan niet onderbroken worden. Je moet hiervoor de treinen nemen waarin er zitplaatsen voor je groep gereserveerd werden.

Als je je reis toch wil onderbreken, moet je eerst een reservering voor twee reizen aanvragen.

Voorbeeld:
Als je van punt A naar punt B wil reizen met een tussenstop op punt C, doe je een reserveringsaanvraag voor een groepsreis van A naar C en een tweede reserveringsaanvraag voor een groepsreis van C naar B.
Je kan enkel de aangeduide treinen nemen die op je C3-document staan. Het terugreizen vanuit een ander station is enkel mogelijk met een reservatie op voorhand.
Het is niet toegestaan om met je Group Ticket vrij te reizen binnen een zone. Je mag alleen de treinen nemen die op je C3-document vermeld staan. Het terugreizen vanuit een ander station is enkel mogelijk met een reservatie op voorhand.

Internationaal verkeer / Brussels Airport

Nee. Je kan geen groepsreservatie maken voor een reis tussen twee Belgische stations met internationale treinen zoals ICE, Thalys of IC Amsterdam / Breda / Antwerpen / Brussel.
De internationale trein Amsterdam / Breda / Antwerpen / Brussel is niet toegankelijk voor groepsreservaties. Groepsreizen van of naar het station Noorderkempen zijn enkel mogelijk met de P-treinen van NMBS die ’s ochtends en ’s avonds tijdens de week rijden. Deze nationale treinen rijden niet tijdens weekends of vakantiedagen.
Nee. Groepsreservaties zijn enkel mogelijk tussen twee Belgische stations of haltes. Er is geen specifiek aanbod voor groepsreizen naar grenspunten.

Een Group Ticket combineren met een ticket voor grens- of internationaal verkeer is niet toegestaan.
Ja. Het Supplement Brussels Airport zit bij in de prijs van een Group Ticket als Brussels Airport – Zaventem het vertrek- of bestemmingsstation is.
Het Group Ticket laat je niet toe om de toegangspoortjes van de luchthaven te openen. Wanneer de verantwoordelijke van de groep zich naar de aanwezige steward richt en het C3-document en Group Ticket toont, zal de steward de poortjes voor jullie openen.

Wijzigingen

Voor aanpassingen aan jullie reservatie, contacteer je het Contact Center via e-mail of telefoon op het nummer 02/528.28.28. Geef altijd het referentienummer van jullie groepsreservatie mee.

In de mate van het mogelijke passen wij je reservatie aan.
Een vermindering van het aantal reizigers is niet meer mogelijk zodra de tickets zijn uitgegeven.
Je kan tot maximum 10 extra reizigers toevoegen om mee te reizen aan groepstarief. Het extra Group Ticket kan je tot 30 minuten voor het vertrek kopen aan het loket. Er kan wel geen zitplaats meer gereserveerd worden voor de extra passagiers.
Je kan de uurregeling tot ten laatste 7 kalenderdagen voor de vertrekdatum wijzigen. Wij zorgen in de mate van het mogelijke voor een aanpassing. Contacteer het Contact Center via mail of telefoon op het nummer 02/528.28.28.
Wijziging van de betalingswijze is mogelijk. 
De betalingsvoorwaarden moeten echter worden nageleefd. Zo moet betaling in het station/online ten minste 7 kalenderdagen voor vertrek plaatsvinden.

Contacteer het Contact Center via mail of telefoon op het nummer 02/528.28.28.

Terugbetaling / annulatie

Je kan je groepsreis tot 7 kalenderdagen voor de reis kosteloos annuleren via het Contact Center. Contacteer ons zo snel mogelijk via e-mail of telefoon op het nummer 02/528.28.28. Vergeet niet om je reservatienummer te vermelden.

Minder dan 7 kalenderdagen voor je vertrek? Dan is een annulatie of terugbetaling van je reis niet meer mogelijk.

Indien je reeds in het bezit bent van je Group Ticket, gebeurt de terugbetaling(*) via onze dienst naverkoop, rekening houdend met € 5,00 administratiekosten per ticket.
Je ontvangt een e-mail met de te volgen stappen zodra je dossier wordt geannuleerd.

 

(*) = Niet geldig voor e-tickets (PDF-formaat)

Reizigers die afwezig zijn op de dag van de reis, hebben geen recht op een compensatie of terugbetaling.

Betaling / tickets

Neem zo snel mogelijk contact op met het Contact Center via mail of telefoon op het nummer 02/528.28.28. De reservatiedienst zal je dossier onderzoeken en een door jou gekozen station contacteren om je tickets in orde te brengen.
Je kan de reservatie voor je groepsreis betalen met kredietkaart, debetkaart of cash.

Het is ook mogelijk om een deel of zelfs alle kosten te betalen met groene cheques (Ecocheque of Eco Pass), met een inwissel- of compensatiebon. Indien deze betaalmiddelen worden gebruikt, kunnen de tickets niet worden omgewisseld of gerestitueerd.

In geen geval kan betaling plaatsvinden tegen het tonen van een ontvangstbewijs.
Je krijgt 1 ticket per leeftijdsgroep (-12 of +12) per traject voor alle groepsleden.
Deze tickets en het C3-document moet je bij elke controle in de trein tonen.

Onregelmatigheden

Neem zo snel mogelijk contact op met het Contact Center via 02/528.28.28. In het geval van vertraging of afschaffing door NMBS, stellen we je een alternatief voor in de mate van het mogelijke.
Helaas kan er geen duplicaat worden afgegeven voor een Group Ticket. Bij verlies behoud je je zitplaatsreservering maar moet je wel een nieuw Group Ticket kopen. Ga naar het station met je C3-document om te betalen en je nieuwe tickets te ontvangen.

Het Group Ticket is niet terugbetaalbaar of omruilbaar in geval van verlies of diefstal.
Nee, je kan geen zitplaatsen reserveren in vervangbussen. De reservatiedienst van groepsreizen doet er alles aan om je een alternatieve reisweg aan te bieden.

Wanneer er geen alternatieve reisweg beschikbaar is, kan de reservatie van de groepsreis starten vanuit een ander station (waar er een aansluiting mogelijk is).

Personen met beperkte mobiliteit

De reservatie van een groepsreis staat open voor alle reizigers. Om je een optimale dienstverlening te garanderen, geef je het aantal personen met beperkte mobiliteit door op het online aanvraagformulier of bij je telefonische aanvraag.

Let op:
  • De keuze van de dienstregeling is afhankelijk van het type treinstel dat op de gewenste tijden rijdt.
  • Het aantal beschikbare plaatsen voor rolstoelen is beperkt.
  • Niet alle stations hebben de nodige middelen om assistentie te verlenen aan personen met een beperkte mobiliteit.
De reservatieservice voor groepsreizen zal een assistentieaanvraag doen voor de personen met beperkte mobiliteit op het gereserveerde traject. Jullie hoeven hier niks voor te doen.
Als de reiziger reist met een Kaart Kosteloze Begeleider of een Nationale Verminderingskaart, maakt hij geen deel uit van de groepsreisreservatie en heeft hij dus ook geen recht op een gereserveerde zitplaats.
De NMBS-klantendienst helpt je graag telefonisch verder, elke dag van 7 tot 21.30 uur op het nummer 02 528 28 28.
check2-anim
loader