Heb je een betalingsbewijs of factuur van je aangekochte vervoersbewijzen nodig?

 1. Fiscaal attest of reizigersattest

  Elk jaar kan je een reizigersattest aanvragen via je My NMBS-profiel. Je kan zo'n aanvraag doen voor je reizen van de laatste 5 jaar. Dit attest kan je gebruiken om in te brengen bij de belastingen. Je krijgt je attest aan via e-mail.

  Voor meer informatie kan je terecht op finances.belgium.be of neem je contact op met je plaatselijke belastingkantoor.

 2. Voor werkgevers met een Business-contract

  Je vindt al je administratieve documenten die gelinkt zijn aan je contracten en aankopen van vervoersbewijzen in het NMBS Business Portal. Voor meer info kan je het Business Center contacteren via 02 528 25 28 (ma-vrij van 9-17 u.) of via het contactformulier.

 3. Aankoop- en betalingsbewijzen

  Wanneer je een treinticket koopt via de website of de NMBS-app, ontvang je automatisch een bevestigingsmail die je aankoop en het bedrag van je vervoersbewijzen oplijst. Deze e-mail kan je gebruiken als officieel betalingsbewijs.

Door je een Discovery Ticket aan te bieden, geniet je al van een voordeelprijs voor je heen- en terugreis. Daarom aanvaarden we geen vorderingen of kortingsbonnen als betaalmiddel voor je Discovery Ticket.

Ontdek ons voordeelaanbod van Discovery Ticket en geniet van een onvergetelijke en goedkope reis.

Als je werkgever (of een andere derde) een contract heeft afgesloten met ons om de abonnementskosten van z'n werknemers (deels) op zich te nemen, moet je dat aantonen aan het loket met een derdebetalersattest. Je werkgever kan je zo'n attest geven. Het bewijst dat hij betaalt voor (een deel van) jouw abonnement.

Afhankelijk van het type contract tussen je werkgever en NMBS, kan het zijn dat je werkgever ook (deels) betaalt voor het Student Abonnement van je kinderen. In dat geval, heb je hetzelfde derdebetalersattest nodig om een Student Abonnement (Schoolabonnement) aan te vragen (en te verlengen).

In de praktijk:

Je werkgever heeft een derdebetalersovereenkomst afgesloten
Je betaalt niets of maar een deel van je abonnement op basis van een werkgeversverklaring. Je werkgever neemt de rest of het totaal van de kosten voor z'n rekening.

Je werkgever heeft geen derdebetalersovereenkomst afgesloten
Je betaalt de volledige prijs van je abonnement. Je werkgever betaalt jou de verplichte werkgeversbijdrage terug.

Vanaf 26 jaar, kan je niet meer profiteren van het voordeeltarief voor studenten. Als je 26 bent of wordt tijdens de looptijd van je abonnement, kan je Student Abonnement niet op je MoBIB-kaart opgeladen worden.

Afhankelijk van de reden van je treinreizen en van hoe vaak je reist, bestaan er andere voordelige formules om te ontdekken: Halftijds Abonnement, Standard Abonnement, Unlimited Abonnement, gecombineerd abonnement met trein + metro, of trein + metro en tram, Stanard Multi, Local Multi, ...)

Benieuwd naar de prijs van een product? Ontdek de beste keuze voor jou. Bereken de prijs van je abonnement op basis van je traject, je leeftijdscategorie en hoe vaak je reist.

Wil je weten hoeveel het kost om je abonnement te vernieuwen? Meld je dan aan op My NMBS.

Als je 26 of ouder bent, raden we je deze alternatieven aan:

Voor korte afstanden (max. 15 km)
Als je regelmatig reist over korte afstanden, kies je voor de Local Multi: een voordeelkaart voor 10 trajecten aan een vaste prijs. Je vult zelf je vertrekpunt en je bestemming in op je Local Multi. Let op, dit vervoersbewijs kan je alleen gebruiken voor korte afstanden. Raadpleeg de geldigheidszones van jouw station.

Voor lange afstanden (vanaf 50 km)
Ga voor een Standard Multi, een kaart voor 10 reizen, zonder vast vertrek- of bestemmingsstation. De prijs ligt vast, je betaalt dus hetzelfde bedrag voor elk traject. De Stanard Multi is makkelijk te gebruiken: je vult zelf je vertrek- en eindstation in.

Voor occasionele reizen
Neem je de trein maar af en toe? Koop dan een Standard Ticket. De hele dag geldig, zonder vast uur … heel flexibel dus. Onder bepaalde voorwaarden kan je ook profiteren van een korting (werkzoekenden, grote gezinnen, senioren +65 …).

Voor heel frequente reizen
Je wil de trein meerdere keren per week nemen? Ontdek het abonnement op jouw maat en geniet van de meest voordelige prijs.

De NMBS-klantendienst helpt je graag telefonisch verder, elke dag van 7 tot 21.30 uur op het nummer 02 528 28 28.
check2-anim