Hoe vraag ik mijn Testabonnement aan?

 • Heeft je werkgever een Derdebetalerscontract met NMBS? Neem dan contact op met jouw werkgever.
  (Weet je het niet zeker? Stel even de vraag aan je werkgever.)
 • Heeft je werkgever GEEN Derderbetalersovereenkomst met NMBS?
  Lees onderstaande info en vraag vóór 31 oktober 2022 je Testabonnement aan.
Het Promo Testabonnement omvat 50% korting op een maandabonnement voor woon-werkverkeer (Standard of Unlimited Abonnement) binnen België.
 • Standard Abonnement van 1 maand in 1e of 2e klas voor reizen onder 150 km
 • Unlimited Abonnement van 1 maand in 1e of 2e klas voor reizen boven 150 km
 • Enkel geldig voor nieuwe klanten of voor wie na 15 maart 2022 geen actief abonnement had
 • Het Testabonnement is 1 maand geldig vanaf de gekozen startdatum (vroegste mogelijke startdatum: 16 september 2022)
 • Kan gecombineerd worden met een toeslag voor MIVB, De Lijn of TEC (de korting van 50% geldt alleen op het treingedeelte)

Vraag je Testabonnement aan

Heb je al een abonnement ? We bieden jou een Gift Ticket aan!

Als je na 15 maart 2022 nog een actief Standard Abonnement of Unlimited Abonnemment had, kom je niet in aanmerking voor een Testabonnement tegen -50%. Maar niet getreurd, want dan hebben we een andere verrassing voor jou. We geven jou een Gift Ticket: een gratis heen- en terugticket tussen twee Belgische stations die je zelf kiest. Zo mag je ook eens de trein nemen om elders dan naar het werk te reizen!

Vraag je Gift Ticket aan

Veelgestelde vragen

Wie komt in aanmerking voor het Testabonnement tegen -50%?

Met het Testabonnement willen we je de trein laten ontdekken (of herontdekken) voor je verplaatsingen van en naar het werk. Daarom is het Testabonnement bestemd voor:

 • nieuwe abonnees die nog nooit een Standard Abonnement of Unlimited Abonnement gehad hebben
 • vroegere abonnees die sinds 15 maart 2022 geen actief Standard Abonnement of Unlimited Abonnement meer gehad hebben
Ja, als je jonger bent dan 26 en geen student meer bent, kun je profiteren van een Standard of Unlimited abonnement voor 1 maand tegen 50% korting. Als je student bent onder 26 jaar, zijn andere formules voordeliger, zoals het Student Abonnement of de Student Multi (op vertoon van een schoolattest). Denk ook aan de Youth Multi.
Ja, ook dan kan je profiteren van het Testabonnement tegen -50%. De procedure is dezelfde als gewoonlijk: je neemt contact op met je werkgever, en hij doet dan het nodige om je Testabonnement aan te vragen.

Je kan de geldigheidsdata van je abonnement op verschillende manieren controleren:

 • online in een paar klikken via je My NMBS-account
 • via de NMBS-verkoopautomaten in de stations
 • bij het personeel aan boord van de trein bij het controleren van je vervoersbewijs
 • aan de loketten van de NMBS-stations

Nog geen My NMBS-account?

Profiteer gratis van de voordelen van een My NMBS-account: koop of verleng een abonnement in een paar klikken, download je reizigersattest (geldig voor je belastingaangifte), controleer het saldo van je elektronische portefeuille en reserveer online assistentie voor beperkte mobiliteit.

Maak op deze pagina je gratis My NMBS-account aan. Controleer of de persoonlijke gegevens die geregistreerd zijn op je My NMBS-account overeenstemmen met de persoonlijke gegevens op je MoBIB-kaart. Deze gegevens moeten overeenstemmen met die op je identiteitskaart (naam, voornaam en geboortedatum).
 

Welke abonnementen vallen onder deze promo?

Alleen het Standard Abonnement 1 maand (tussen 2 Belgische stations, d.w.z. exclusief grenspunten) en het Unlimited Abonnement 1 maand die op MoBIB kaart geladen komen in aanmerking voor deze korting van 50%.
Het Halftijds Abonnement, complexe abonnementen (papierformaat), grensoverschrijdende abonnementen, het Student Abonnement, de Citypass en Brupass (XL) vallen niet onder deze promo.
Het Standaard Abonnement voor 1 maand is ideaal voor vaste trajecten (zelfde vertrek- en aankomststation) van minder dan 150 km. Voor trajecten van meer dan 150 km raden wij je het Unlimited Abonnement1 maand aan, waarmee je op het hele netwerk kunt reizen. 
Nee, de Standard Abonnementen voor onze bestemmingen net voorbij de grens (Maastricht, Roosendaal, Aken, Luxemburg, Rijsel, Maubeuge of Aulnoye-Aymeries) maken geen deel uit van deze promotie.
Ja, als je je Standard Abonnement of Unlimited Abonnement tegen -50% koopt, kan je er een supplement aan toevoegen voor MIVB, De Lijn of TEC, maar de korting van -50% geldt enkel voor het treingedeelte. Het supplement voor MIVB, De Lijn of TEC betaal je aan de normale prijs.

Ja, bovenop je Testabonnement tegen -50% kan je een parkeerabonnement voor 1 maand kopen tegen het voordeeltarief voor treinreizigers aan het station van jouw keuze (naargelang beschikbare plaatsen). De 50% promotie geldt alleen voor het treingedeelte van je Standard Abonnement of Unlimited Abonnement.

Het parkeerabonnement dient afzonderlijk te worden gekocht bij de automaten of aan het loket.

Nee, je kan slechts éénmaal profiteren van de promotie op het Standard of Unlimited 1 maand abonnement aan 50%.

Hoe kan ik de korting verkrijgen?

Dien eerst je aanvraag in voor een Testabonnement

 • Als je werkgever een derdebetalersovereenkomst heeft met NMBS (of als je he niet zeker weet), richt je dan eerst tot je werkgever: hij zal voor jou het nodige doen.
 • Als je werkgever geen derdebetalersovereenkomst heeft, vul dan ten laatste op 31 oktober 2022 het online aanvraagformulier in.

En daarna?

Als je voor het Testabonnement in aanmerking komt, ontvang je 1 à 2 werkdagen later een e-mail met de bevestiging dat jouw aanvraag is aanvaard. Nog 2 werkdagen later krijg je dan een tweede e-mail, eveneens met de kortingscode en een link om je abonnement met 50% korting te bestellen:

 • online, via je My NMBS account
 • aan het loket van een station naar keuze, met je elektronische identiteitskaart, je per e-mail ontvangen kortingscode en je gepersonaliseerde MoBIB-kaart.

Belangrijk: je zal deze kortingscode kunnen gebruiken 24u na ontvangst.

Als je geen gepersonaliseerde MoBIB-kaart hebt, kan je er samen met je Testabonnement eent kopen aan het loket of online voor € 5.

Je Test Abonnement tegen -50% kan ten laatste tot 31 oktober 2022 aangevraagd worden (ongeacht of je werknemer met NMBS een derdebetalersovereenkomst heeft of niet).

Nadat je ons je gegevens hebt bezorgd, sturen we je een kortingscode zonder aankoopverplichting. Deze kortingscode kan je gebruiken 24 uur na ontvangst. Je hebt 30 dagen tijd om je promo-code te activeren (ten laatste op 30 november 2022).

Je abonnement wordt geladen op je gepersonaliseerde MoBIB-kaart.

Met je Standard Abonnement kun je tijdens de geldigheidsperiode vrij reizen op het gekozen traject (om naar je werk te gaan of om een andere reden). Bij een controle toon je gewoon je MoBIB-kaart aan de begeleider.

Voor het Unlimited Abonnement geldt hetzelfde, maar je kan vrij reizen op het hele netwerk.

Je Standard Abonnement of Unlimited Abonnement wordt op je MoBIB-kaart geladen.

Als je nog geen gepersonaliseerde MoBIB-kaart hebt, kun je er - samen met je Testabonnement - een kopen aan het loket of online voor € 5.

Heb je sinds 16 september 2022 (begindatum van de actie) een Standard Abonnement of een Unlimited Abonnement van 1 maand tegen de normale prijs gekocht, ook al kwam je in aanmerking voor de 50% korting (je hebt namelijk nooit een Standard of Unlimited Abonnement gehad, of je had geen actief abonnement meer na 15 maart 2022)? 

Geen probleem, dat kan gebeuren! Onze klantendienst kan je de helft van de prijs terugbetalen van het abonnement dat je net gekocht hebt. Stuur ons je aanvraag tot terugbetaling via dit contactformulier. met vermelding van je MoBIB-kaartnummer en van het onderwerp "Test Abonnement -50%" in het veld "Reden van uw aanvraag".

Ja, als je een abonnement koopt voor je woon-werkverkeer, is je werkgever verplicht dit geheel of gedeeltelijk aan je terug te betalen. Aarzel niet om contact op te nemen met jouw werkgever om te weten welke terugbetalingsvoorwaarden in jouw bedrijf worden toegepast.

Het Standard Abonnement en het Unlimited Abonnement voor 1 maand tegen -50% zijn volledig terugbetaalbaar tot de dag voor de eerste geldigheidsdag. Vanaf de eerste geldigheidsdag zijn ze niet meer terugbetaalbaar.

Overigens staat het Standard Abonnement of het Unlimited Abonnement voor 1 maand tegen -50% op naam en wordt het op je persoonlijke MoBIB-kaart geladen. Je kan het dus niet doorgeven of doorverkopen.

 • Heeft je werkgever een derdebetalersovereenkomst met NMBS? Dan kan je je abonnement gewoon verlengen volgens de gebruikelijke voorwaarden van de derdebetalersovereenkomst van je werkgever (online via je My NMBS-account, aan het loket of aan de automaat). Voor meer info kan je je steeds tot je werkgever richten.
 • Heeft je werkgever geen derdebetalersovereenkomst? Dan kan je je Testabonnement niet verlengen, maar je kan wel (tegen de gewone prijs) een nieuw abonnement naar keuze kopen. Dit nieuwe abonnement wordt dan ook op je persoonlijke MoBIB-kaart geladen (dezelfde kaart als deze waarop je Testabonnement gestaan heeft). Jouw nieuwe abonnement kan je kopen aan een loket of op onze website door in te loggen met je My NMBS-account.

Wat is het Gift Ticket?

Als je na 15 maart 2022 een geldig Standard Abonnement (inclusief grensoverschrijdend abonnement) of Unlimited Abonnement had, kom je niet in aanmerking voor een Testabonnement voor 1 maand aan -50%.

Maar we willen je wel bedanken dat je voor je woon-werktrajecten gekozen hebt voor de trein. Daarom schenken we jou in dit geval een Gift Ticket voor een heen- en terugreis op eender welk traject in België op de datum die je zelf kiest.

Aan alle reizigers die na 15 maart 2022 een actief abonnement hadden en waarvan we het email-adres kennen (en die hun akkoord gegeven hebben voor het ontvangen van promotionele informatie), hebben we een email gestuurd met een persoonlijke kortingscode waarmee je online je Gift Ticket kan bestellen.

Als je geen email gekregen hebt maar je had na 15 maart 2022 wel nog een geldig abonnement lopen, dan kan je je persoonlijke kortingscode via ons online aanvraagformulier aanvragen t.e.m. 31 oktober 2022. Deze kortingscode heb je nodig om ten laatste tot 30 november 2022 je Gift Ticket online te bestellen.

Het Gift Ticket is geldig voor een heen- en terugreis op eender welk traject in België (tussen twee Belgische stations naar keuze), op de reisdatum die je zelf kiest. Je heenreis en je terugreis hoef je niet noodzakelijk op dezelfde dag af te leggen: de datum van je heenreis en van je terugreis mag je zelf kiezen.

Tickets kan je vanaf 31 dagen op voorhand online kopen. Als je met je persoonlijke kortingscode je Gift Ticket online gaat bestellen, zal je dus een reisdatum kunnen  kiezen binnen de 31 dagen. Aangezien je kortingscode ten laatste op 30 november geactiveerd moeten worden, kan je dus ten laatste op 31 december 2022 met je Gift Ticket reizen. 

Ja! Het Gift Ticket staat op naam (want bij het online bestellen van je Gift Ticket moet de naam van de reiziger opgegeven worden), maar het hoeft niet noodzakelijk de naam van de abonnee te zijn aan wie de kortingscode werd toegestuurd. Bij het online bestellen van je Gift Ticket mag je dus zelf bepalen wie ermee zal reizen.

Informatie voor werkgevers

Jouw bedrijf heeft een derdebetalersovereenkomst met NMBS

Aan jouw kant hoef je hier niets voor te doen. Ook de voorwaarden van je derdebetalersovereenkomst hoef je niet aan te passen: via je maandelijkse factuur wordt jouw bedrijf automatisch gecrediteerd voor 50% van de werkgeversbijdrage voor het treingedeelte van alle abonnementen die voor de actie in aanmerking komen (Standard Abonnement 1 maand en Unlimited Abonnement 1 maand) en die tussen 16/09/2022 en 30/11/2022 in het kader van je derdebetalersovereenkomst uitgegeven werden.
 1. Maak een nieuw attestformulier aan via onze Business Portal. Zorg ervoor dat je als geldigheidsperiode "1 maand" kiest.
 2. Je werknemer zal het nieuwe abonnement online kunnen verkrijgen (na inloggen in My NMBS) of aan eender welk stationsloket.
 3. Via je maandelijkse factuur wordt je bedrijf automatisch gecrediteerd met 50% van de werkgeversbijdrage voor het treingedeelte van alle Standard Abonnementen 1 maand of Unlimited Abonnementen 1 maand uitgegeven tussen 16/09/2022 en 30/11/2022 in het kader van je derdebetalersovereenkomst.
 1. Jouw werknemer kan het bestaande abonnement gewoon met 1 maand verlengen, net zoals voorheen: online (via My NMBS-account), aan een automaat of aan het loket van het station naar keuze.
 2. Via een maandelijkse factuur wordt je onderneming automatisch gecrediteerd voor 50% van de werkgeversbeidrage van het treingedeelte voor alle Standard Abonnementen 1 maand of Unlimited Abonnementen 1 maand verlengd tussen 16/09/2022 en 30/11/2022 in het kader van je derdebetalersovereenkomst.
Je werknemers die al een actief Standard Abonnement of Unlimited Abonnement hebben (of die na 15 maart 2022 nog een actief Standard Abonnement of Unlimited Abonnement hadden), komen niet in aanmerking voor het Test Abonnement tegen -50%.

Maar om hen te bedanken dat ze voor hun woon-werkverplaatsingen de trein hebben gekozen, geven we hen graag een Gift Ticket voor een heen- en terugreis op eender welk traject in België op de datum die ze zelf kiezen.

Hiervoor moeten ze hun Gift Ticket in eigen naam aanvragen, ten laatste op 31 oktober 2022.

Daarna krijgen ze hun persoonlijke promocode waarmee zij hun Gift Ticket tot 30 november 2022 online kunnen bestellen.

Jouw bedrijf heeft geen derdebetalersovereenkomst

Om een derdebetalerscontract voor je bedrijf af te sluiten, volstaat het jouw contractaanvraag in te dienen via de pagina Woon-werkverkeer.

Het duurt 10 dagen voordat je contract ondertekend en actief is. Zodra jouw contract is ondertekend, sturen wij je alle informatie die je nodig hebt om onze Business Portal te gebruiken.

Als je bedrijf geen derdebetalersovereenkomst met de NMBS wenst, kunnen je werknemers toch genieten van een Testabonnement voor 1 maand tegen 50% korting, voor zover ze nog nooit een Standard of Unlimited Abonnement hebben gehad (of als ze na 15 maart 2022 geen actief Standard of Unlimited Abonnement meer hadden).

Hiervoor moeten ze ten laatste op 31 oktober 2022 in eigen naam hun Testabonnement online aanvragen

Daarna ontvangen ze de promotiecode waarmee ze hun Standard Abonnement 1 maand of hun Unlimited Abonnement 1 maand met 50% korting kunnen kopen en betalen.

Vervolgens dient de werkgeversbijdrage aan je medewerker terug te betalen volgens de bepalingen die binnen je bedrijf van toepassing zijn.

Je werknemers die al een actief Standard Abonnement of Unlimited Abonnement hebben (of die na 15 maart 2022 nog een actief Standard Abonnement of Unlimited Abonnement hadden), komen niet in aanmerking voor het Test Abonnement tegen -50%.

Maar om hen te bedanken dat ze voor hun woon-werkverplaatsingen de trein hebben gekozen, geven we hen graag een Gift Ticket voor een heen- en terugreis op eender welk traject in België op de datum die ze zelf kiezen.

Hiervoor moeten ze hun Gift Ticket in eigen naam aanvragen, ten laatste op 31 oktober 2022.

Daarna krijgen ze hun persoonlijke promocode waarmee zij hun Gift Ticket tot 30 november 2022 online kunnen bestellen.
loader