Chihuahua gekleed in een doorzichtige regenjas met oranje randen.
Een uitstapje of een bijzondere belevenis in ons land met je trouwe viervoeter? Waarom niet! Wij lijsten een waaier aan activiteiten op die je samen met je hond kan doen in de buurt van een station. Kom op, tijd voor wat frisse buitenlucht! Max zal er dol op zijn!
Reizen met de trein samen met je trouwe viervoeter? Koop een Supplement Huisdier, slechts €3 per rit.

1. Dagdromen met je pluizenbol in het Bois des Rêves in Ottignies

Bulldog met een boomtak in het Bois des Rêves in Ottignies.
Dit recreatiepark heeft alles om het hele gezin te plezieren, ook honden! Je favoriete metgezel, aan de leiband, zal kwispelen van plezier in dit groene paradijs. Naast een prachtige vijver telt dit provinciedomein meer dan 17 km bewegwijzerde wandelpaden, waaronder een parcours van meer dan 8 km om te wandelen of te joggen. Fietsliefhebbers zullen in de wolken zijn met het mountainbikeparcours en de kids kunnen zich urenlang uitleven in de enorme speeltuin.

En ook Snoopy werd niet vergeten, voor hem is er de speciale hondenzone die op hetzelfde tijdstip open is als het domein.

Praktische info
Het Bois des Rêves (Allée du Bois des Rêves 1, Ottignies) bevindt zich op 1 km van het station van Céroux-Mousty.
Honden toegelaten, behalve in de speeltuin. Alle dagen open van 8 tot 19 uur t.e.m 31 oktober, en tot 18 uur vanaf november.

2. Het Park van Laken, om te grommen van plezier

Links: Monument voor de Dynastie (ter ere van Leopold I) in Laken. Rechts: hondje aan de leiband met zijn speeltje.
Brussel is een stad die bekend staat als zeer hondvriendelijk. In alle parken van de hoofdstad zijn honden aan de leiband welkom. Het Park van Laken is vooral geliefd bij hondenliefhebbers en onze harige vrienden die graag wandelen: het is groot en heeft goed onderhouden tuinen in French Style en een aparte hondenlosloopzone. Ideaal dus voor Chipie om zijn hartje op te halen. Van 8u tot 11u kan je je hond zonder leiband laten rondlopen in het park, uitgezonderd in de beboste zone Kattenberg.

Praktische info
Ongeveer 700m wandelen vanaf het station van Bockstael tot de Koninklijk Parklaan. De site, met zijn monumenten en brede lanen en niet te vergeten de Koninklijke Serres en het Kasteel, zijn non-stop open. Vrije toegang.

3. Eropuit met Rex in het Park Hoge Kempen

Een wandelaar met zijn hond (gezien vanop de rug) in het Park Hoge Kempen op een zonnige dag..
Het Nationaal Park Hoge Kempen is het enige nationale park van ons land. Dit unieke natuurgebied, dat zich uitstrekt tot aan de horizon, zal vele natuurliefhebbers bekoren. In het hele gebied, behalve in het graasgebied van de paarden of het vee, is Rex welkom zolang hij is aangelijnd.

Trek op avontuur in deze ongerepte groene natuur met meer dan 12.000ha bos en heide, en niet te vergeten al de andere activiteiten. Start je ontdekkingstocht aan één van de zes toegangspoorten die het Nationaal Park omringen. Van daaruit heb je de keuze uit verschillende wandelcircuits.

Praktische info
De toegangspoort Kattevennen (Planetariumweg 19, 3600 Genk) is elke dag open en de toegang tot het Nationaal Park is gratis. Het is de enige poort van het Park die vlot bereikbaar is met de trein vanaf het station Genk. Van hieruit heb je een mooie wandelverbinding doorheen het pittoreske Molenvijverpark en het Heempark naar Kattevennen (ca. 3km).

Wil je Rex even vrij laten rondrennen? Er zijn 8 hondenlosloopzones waar hij zijn hartje kan ophalen en stoeien naar hartenlust.

4.Canicross, de sport waar honden dol op zijn

Een husky met zijn baasje tijdens een canicross.
Hardlopen met je hond is een activiteit waar zowel baasje als hond van houdt. Trouwens, de meer intensieve disciplines zoals de cani-VTT of de canicross zijn zeer populair. Tijdens de race is de hond met een harnas verbonden aan zijn meester. Maar het maakt niet uit welke sport je ook doet, als jij en je hond maar samen plezier maken.

Opdat Junior (en zijn baasje) niet te snel verveeld zouden raken, is het dus een must om nieuwe landschappen te ontdekken. Dat kan, dankzij het bewegwijzerde wandel- en loopnetwerk van ExtraTrail. Zij bieden bewegwijzerde circuits in de volle natuur aan in verscheidene dorpen en gemeentes in België. Meestal vertrekken de parcoursen in het centrum van het dorp of aan het toerismebureau in de deelnemende gemeente.
Wij hebben gekozen voor Theux, met zijn kasteelruïnes, de vele beekjes en het prachtige panorama van bijna 360°.

Praktische info
Vanaf het stadscentrum, ter hoogte van Place du Perron en Place Pascal Taskin, op 300m van het station van Theux, vertrekken verschillende bewegwijzerde routes (8, 18, 26 en 37 km) door heuvelachtig gebied volgens een duidelijk gemarkeerde kleurcode. De routes zijn 24 uur per dag, gratis toegankelijk.

5. Zoniënwoud, een waar hondenparadijs

Een westie, met de snuit vol modder, in het Zoniënwoud
Het Zoniënwoud is absoluut een must-see. Neem een duik in deze prachtige natuur en schud Roxy’s primaire instincten wakker. Tijdens je wandeling maak je kennis met de zeer gevarieerde natuur in dit gigantische bos. De kers op de taart: 9 hondenspeelzones waar hij vrij kan rondzwerven. Op en top genieten dus voor Roxy. Met een picknick en wat snoepjes in de rugzak, belooft het een dag vol spelletjes en ontdekkingen te worden. Het Zoniënwoud, majestueuze natuur in het hartje van ons land, zeker niet te missen!

Praktische info
Naast het Arboretum, het Bosmuseum en de oude Hippodroom zijn er vele wandelingen te ontdekken. Bovendien telt het terrein verschillende hondenloopzones waar je trouwe viervoeter heerlijk kan ravotten.

Elke dag bereikbaar via de Duboislaan 2, 1560 Hoeilaart. Het Zoniënwoud ligt in de directe nabijheid van het station van Groenendaal. Wanneer je het station verlaat, stap je zo het bos in. Toegangsuren: afhankelijk van het seizoen.

Ontdek de geheimen van het Zoniënwoud tijdens een verassende wandeling! 

6. Honden in de lente en winter, koning aan zee

Twee honden rennen over het Noordzee-strand.
De pootjes in het zand, de snuit in het zoute water, de oren in de wind. Paddy en Toby zijn gek op het strand. De Belgische Kust is voor hen een ware belevenis. En tijdens het laagseizoen zijn sommige plaatsen ook toegankelijk voor honden zonder restricties. Van oktober tot en met het voorjaar mogen ze er vrij rondlopen. Het ideale moment dus om een lange wandeling aan zee te maken. Het hoogseizoen, wanneer het meestal erg druk is, kun je best vermijden.

Praktische info
Wij selecteerden voor jou 2 sites, hondenproof, waf!

Knokke-Heist: Zeedijk-Het Zoute 664, 8300 Knokke-Heist op ongeveer 2km van het station Knokke. Tussen 15 oktober en 15 maart mogen de honden vrij rondlopen op het strand. De rest van de tijd, zijn ze enkel toegelaten vóór 9 uur ’s morgens en na 21 uur.

Blankenberge: vanaf 15 september tot en met de paasvakantie zijn honden aan de leiband toegelaten op het strand. Op het terrein tussen de Oude Steenweg en de J. Van De Puttelaan, op slechts 400m wandelen van het station, is er een hondenspeelweide ingericht. Het speelterrein is veilig afgesloten zodat de honden niet kunnen weglopen en het is vrij toegankelijk.

Per trein, een frisse neus halen aan zee met je hond. Ontdek het avontuur van een dag aan zee met je hond!

7. Dog’s Factory, een speeltuin in Eigenbrakel

Een leuke Thaise Ridgeback-puppy nodigt een chihuahuahond uit om te spelen
Het 700m2 grote recreatiepark Dog’s Factory in Eigenbrakel is een godsgeschenk voor jouw hond! Het is een indoor ontmoetingsplek waar je hond in alle veiligheid, onder toezicht van professionals, kan stoeien met andere viervoeters. In de koffiecorner, uitgerust met gratis wifi, kan jij genieten van een zalig kopje koffie terwijl Nilo kennismaakt met andere soortgenoten! Het complex biedt ook nog andere diensten aan zoals: een hondendagverblijf, een trimsalon, een pension, opleidingen, … Kortom, het volledige pakket om Nilo eens goed te verwennen!

Praktische info
Dog's factory is een indoor en outdoor speelruimte, gelegen aan de Avenue de l’Artisanat 9 in 1420 Eigenbrakel, op 2,2km wandelen vanaf het station van Eigenbrakel. Opvang voor een halve of hele dag mogelijk. Alle dagen open, behalve op zondag en maandag. Tijdens de week vanaf 7u tot 18 uur. Op zaterdag: vanaf 12u tot 18 uur.

8. Kajakken met Lucky, op en top genieten

Links: kanovaardster met hondje. Rechts: hond met harnas in een kajak.
De buitenactiviteit bij uitstek in het zomerseizoen is kajakken. België heeft vele fantastische meren en rivieren. Kajaks «Les Remous» in Hamoir bieden afvaarten op de Ourthe voor jou, samen met Lucky. Tussen Barvaux – Bomal – Hamoir en Comblain-au-Pont zijn er verschillende afdalingen mogelijk, zowel voor beginners als voor de meer gevorderde sportievelingen. Jij en je hond hebben de keuze uit 4 parcoursen:
  • Beginnersparcours: 8km: Hamoir – Comblain (duurt ongeveer 1,5 - 2 uur)
  • Parcours Nature: 10km: Bomal – Hamoir (duurt ongeveer 2 uur)
  • Parcours Aventure: 15km: Barvaux – Hamoir (duurt ongeveer 3 uur)
  • Parcours Sportive: 25km: Barvaux – Comblain (duurt ongeveer 6 uur)

Praktische info
Les Kayaks Remous, Route de Xhignesse 35 in 4180 Hamoir. Open van april tot oktober. Reservering aanbevolen (tijdens de maand oktober is reservering verplicht). 1 hond per kajak toegelaten. Het vertrekpunt is makkelijk bereikbaar vanaf het station van Hamoir, ongeveer 500m.
Privépendelbussen brengen je naar je eindbestemming naargelang het gekozen parcours (in de prijs inbegrepen).

Op de trein met je huisdier ? Lees hier onze tips en ervaringen van treingebruikers met hun hond aan boord van de trein.

9. Het Park van Terhulpen, grandioos…

Links: Domein Solvay en Kasteel in Terhulpen. Rechts: jogster met beagle in het Kasteelpark van Terhulpen.
Het Domein van Solvay, genoemd naar de industrieel Ernest Solvay, is een openbaar park en erkend als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. Frisse lucht nodig of een plek waar je urenlang kan kuieren met je hond? Met zijn meer dan 227ha bos, grasvelden en vijvers is het Park van Terhulpen echt fantastisch. Bewonder het kasteel, speel een balspelletje met Flash, kortom hier kan je luilekker genieten tijdens je uitstapje met Flash. Sportievelingen kunnen hun hart ophalen tijdens een langeafstandswandeling.

Praktische info
Het Park van Terhulpen (Brusselsesteenweg 111, 1310 Terhulpen) is alle dagen open van 8 tot 18 uur. De hoofdingang ligt op 2,2km wandelen van het station van Terhulpen.

10. Spetteren in het water van De Balokken

Links: koppel hondjes spelen in het water. Rechts: hond op een houten brug van De Balokken.
Het recreatie-eiland De Balokken is begin jaren 1990 ontstaan door de rechttrekking van een Leiemeander. In dit 36ha grote landschapspark met zijn wandelpaden, moeraszone met houten vlonderpad, zithoekjes en lichtglooiende hellingen is het heerlijk vertoeven. Met een speciale hondenspeelweide en vijver is het de ideale plek waar Django eens lekker zijn pootjes kan strekken, spelen, socializen en uit de bol gaan. Een duik in het water? Sterk aanbevolen! Opgelet: het risico is groot dat je nat wordt 😊.

Praktische info
Het Domein De Balokken bevindt zich op 1,3km wandelen vanaf het station van Wervik (Koestraat 63, 8940 Wervik). Het park, met de speelweide en de vijver voor je viervoeter, is gratis toegankelijk.

11. Provinciedomein De Gavers, 2 sites, zelfde ambiance

Honden spelen links in het park en rechts in het water van De Gavers.
Het Provinciedomein De Gavers is een groene long in het hart van Harelbeke en Geraardsbergen. Jawel, het domein kan via de twee steden bezocht worden en beide sites zijn een bezoek zeker waard. Aan jou de keuze! Het grootste voordeel voor jouw trouwe vriend is de unieke hondenspeelweide en toegelaten hondenzwemzone.

Beide plaatsen bieden tal van activiteiten voor de kids en de hele familie. Tijdens de zomer veranderen de plassen in een enorm natuurlijk waterpark. Jouw hond kan er in de speciaal voor hem voorziene zones kennismaken met zijn soortgenoten. Is hij gek op water? Dan zal het je zeker wat moeite kosten om hem terug mee naar huis te krijgen.

Praktische info
De Gavers zijn toegankelijk via twee verschillende adressen:

  • Vanuit Harelbeke: Eikenstraat 131 (in de buurt van Kortrijk). Vanaf het station van Harelbeke is het ongeveer 1,5km wandelen tot aan het domein. Grote bosrijke omgeving, met park en vijver. Allerlei activiteiten mogelijk. De hondenspeelzone bevindt zich aan de noordkant van het domein en geeft toegang tot de vijver. Open van zonsopgang tot zonsondergang. Openingsuren van de attracties afhankelijk van het seizoen.
  • Vanuit Geraardsbergen: de toegang bevindt zich op 10min. wandelen vanaf het station van Schendelbeke. De toegang via de Kerkborrestraat is de ideale weg naar de speciale afgebakende hondenspeelzone (Hondenzwemplaats, Onkerzele Visvijver De Gavers, 9500 Geraardsbergen). Het ganse jaar gratis toegankelijk.

Op zoek naar nog meer inspiratie?

check2-anim
loader