Neem de trein naar Antwerpen-Centraal en laat je verrassen! Proef de sfeer van de oude haven in combinatie met nieuwe bezienswaardigheden op het Eilandje. Wandel langs de Schelde en duik in het historische centrum. Ontspan in één van de parken of gewoon langs de kade zoals de Antwerpenaren.

Het dak van het MAS: ideaal om je dag te starten

Het Museum aan de Stroom verzamelt verschillende vaste en tijdelijke expo’s over Antwerpen en zijn eeuwenlange contacten met de wereld. Indrukwekkend is de wandeling tot het dakterras op de tiende verdieping. Op het moment dat wij deze wandeling deden, moest je hiervoor online een ticket bestellen. Onderweg in de trappenhal spot je kunst zoals het Groetend Admiraal Koppel van Guillaume Bijl, een bekende kunstenaar uit Antwerpen.

Bronzen standbeeld  « Groetend Admiraal Koppel » van G. Bijl op het dakterras van het Museum MAS

Eilandje: Red Star Line Museum, Havenhuis en Droogdokkenpark

Verken het Eilandje verder en wandel naar het Red Star Line Museum. Vanuit deze loodsen, die nu omgevormd zijn tot museum, vertrokken ooit twee miljoen mensen naar Noord-Amerika! Wil je meer weten over deze boeiende geschiedenis? Breng dan zeker een bezoek.

Wandel nu verder naar het Havenhuis. Deze hoofdzetel van het havenbedrijf is een eyecatcher van toparchitecte Zaha Hadid. Het gebouw doet zowel denken aan een schip als aan een diamant, twee symbolen van de stad. Zin om onderweg even uit te blazen? Wandel via het pas aangelegde Droogdokkenpark aan de oever van de Schelde. Van hieruit heb je ook één van de mooiste zichten op de stad. 

Het “Havenhuis” van de hand van toparchitecte Zaha Hadid

Historische centrum: het Steen, de Grote Markt en de Kathedraal

Heb je deze klassiekers nog niet gezien of wil je ze nog eens bezoeken? Van het Eilandje wandel je langs de Schelde naar het historische centrum. Het eerste monument dat je tegenkomt is het Steen, het oudst bewaarde gebouw van Antwerpen. De eerste stenen van deze burcht dateren immers al van de 11de eeuw! Vlakbij ligt de Grote Markt met het stadhuis, één van de eerste voorbeelden van de renaissance in de Lage Landen. Het gebouw heeft een rijke geschiedenis en is al in gebruik sinds de zestiende eeuw. Tijd om terug te keren naar het station? Dan wandel je van hieruit makkelijk via de Kathedraal en de Meir naar Antwerpen-Centraal.
Het kasteel Het Steen, uit de XIde eeuw, met het standbeeld van Lange Wapper in Antwerpen

Chinatown: een culinaire stop in China

Wil je proeven van de authentieke Chinese keuken? Probeer dan één van de vele restaurants in Chinatown, de wijk rond de Van Wesenbekestraat vlakbij Antwerpen-Centraal. Populair bij de Antwerpenaren zijn Ni Shifu voor de pikante Sichuan keuken of Bai Wei voor de huisgemaakte noedels.
Chinese poort bij de ingang van Chinatown in Antwerpen

Je citytrip met de trein

  • Neem de trein naar Antwerpen-Centraal en kom aan in het hartje van de stad.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar (max. 4), reizen gratis met een volwassene ouder dan 12 jaar die in het bezit is van een geldig vervoerbewijs.
check2-anim