Mijn kinderen zijn nog nooit in Brugge geweest. Ik wilde samen met hen de stad herontdekken, maar ik had geen zin om hen mee te nemen naar al deze grote toeristische trekpleisters. Een pedagogische vrije dag kondigt zich aan. Deze kans is te mooi om te laten liggen. Na een ontspannen en comfortabele treinreis: Brugge here we come!

Bezoekje nr. 1: het Volkskundemuseum

Kinderen lopen naar het Volkskundemuseum in Brugge
Het is niet altijd gemakkelijk om musea te vinden die geschikt zijn voor een jong publiek. Het was dus een groot plezier om het Volkskundemuseum te ontdekken. Gevestigd in gerestaureerde arbeidershuisjes, ontdek je voorwerpen uit de tijd van toen. Toen ik dit allemaal zag, kreeg ik een vreemd nostalgisch gevoel: een lei, identiek aan die waar ik op schreef toen ik klein was, schoolbanken die ik ook heb gekend, een oud bed, te kort en te smal met een oude warmwaterkruik, klompen, koperen potten of een oud strijkijzer van 3 ton, enz… Voor de kinderen zijn het curiosa “met een geur van oud”, voor mij is het een sprong terug naar mijn kindertijd en naar de heerlijke dagen die ik doorbracht bij mijn grootouders 😊. 
In de tuin kunnen de kinderen zich uitleven met spelletjes. Het is eenvoudig en efficiënt. En als je geluk hebt, kom je misschien de spekkenbakker tegen die elke eerste en derde donderdag van de maand het museum vult met heerlijk zoete geuren.
 • Waar? Balstraat 43, Brugge.
 • Prijzen: volwassenen € 7. Gratis met de Museumpas en voor kinderen t.e.m 12 jaar. Jongeren t.e.m 25 jaar betalen slechts € 6. 
 • Meer info: Volkskundemuseum
Pssssst… Wist je dat de trein gratis is voor kinderen onder 12 jaar? Vertel me meer! 
Een banketbakker in het Volkskundemuseum in Brugge

Sanseveria Bagelsalon: een pauze om duimen en vingers van af te likken

Een jongen eet een bagel in Bagelsalon Sanseveria
De tijd vliegt als je plezier beleeft, maar… we krijgen een hongertje 😊. Omdat de reviews van dit restaurant vol lof waren, besloot ik om een tafel te reserveren. Aangezien Sanseveria slechts op een paar honderd meter van het museum ligt, raad ik je sterk aan om hier te eten. De sfeer is er erg gezellig, de bagels zijn heerlijk en rijkelijk gegarneerd en er is voor ieder wat wils. We vonden het allemaal geweldig!
 • Waar? Predikherenstraat 11, 8000 Brugge
 • Budget: reken tussen € 10 en € 15 per persoon voor een lunch (drank inbegrepen)
 • Meer info: Sanseveria Bagelsalon

 

Op ons pad tijdens de wandeling…

Een kind op een glijbaan in het Koningin Astridpark

Vandaag staat alles in het teken van genieten. Bij toeval kwamen we langs het Koningin Astrid Park waar er ook een leuke speeltuin was. We hielden er halt voor een korte pauze om daarna opnieuw op pad te gaan voor nieuwe belevenissen.

Terwijl we verder slenterden, ontdekten we een brug, wel minder overbelast met hangsloten dan in Parijs 😊. We bewonderden de iconische zwanen aan de rand van het water en de Gentpoort, ooit één van de toegangspoorten van de stad, hypermoderne stedelijke kunst volledig gebracht in de sfeer van de oude stad... en natuurlijk, het begijnhof waar je niet naast kunt kijken.

En als we nu eens op gezinsuitstap gingen? De allerbeste uitjes van de maand: langs hier!
Zwanen langs het water en detail van een brug met zicht op de reien

Laatste culturele stop van de dag: Onze-Lieve-Vrouwekerk

Om het cultureel aspect van de dag af te sluiten, kozen we ervoor om O.L.V.-kerk te bezoeken, beroemd om haar beeldhouwwerk van Michelangelo.

Wat de meeste aandacht trok van de kinderen, was vooral de rijkdom van de omgeving. Samen genoten we van dit rustiger moment. We bewonderden de gebeeldhouwde nissen, het orgel, de fresco’s in de kelderverdieping en de graven van Karel de Stoute en Maria van Bourgondië. Een observatiespel waarmee ze konden genieten van enkele details waaraan ze zich niet hadden verwacht.

 • Waar: Mariastraat, Brugge
 • Prijs: volwassenen betalen € 7. Gratis met de Museumpas en voor kinderen t.e.m. 12 jaar. Jongeren t.e.m. 25 jaar betalen € 6.
 • Meer info: Onze-Lieve-Vrouwekerk
Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge (buitengevel en een houten Mariabeeld)

Het Minnewaterpark, prima voor een beetje ontspanning!

Op de terugweg, vlakbij het station, zijn we gestopt voor een kleine pauze in het Minnewaterpark. We profiteerden er van de rust en kalmte en de enkele zonnestralen alvorens de trein terug te nemen. Het park is een uitstekende plek voor een picknick. Dat weet ik ook weer voor een volgende keer 😊.

Waar: Minnewater, 8000 Brugge

Bomen in de winter in het Minnewaterpark in Brugge

De waarheid komt uit een kindermond…

Op de vraag “Kinderen, wat vonden jullie het leukst vandaag?” was het antwoord simpel en eensluidend: “Alles!

Enkele laatste tips voor een geslaagde dag

 • Alleen de grote toeristische attracties beschikken over bancontact. In de kleinere musea dien je cash te betalen. Aangezien er niet veel geldautomaten aanwezig zijn in het historische centrum van Brugge, kan je best geld meenemen.
 • Als je de kans hebt, bezoek Brugge dan tijdens de week (er is dan veel minder volk) of op een minder voor de hand liggend moment (bijvoorbeeld op een mooie winterdag). Zo vermijd je de drukte.
 • Wist je dat jij maximaal 4 kinderen (jonger dan 12 jaar) gratis met je mee kan nemen in de trein?

Met de NMBS Kids-app amuseren kinderen zich in de trein... of thuis


check2-anim