Mijn kinderen zijn nog nooit in Brugge geweest. Ik wilde samen met hen de stad herontdekken, maar ik had geen zin om hen mee te nemen naar al deze grote toeristische trekpleisters. Een pedagogische vrije dag kondigt zich aan. Deze kans is te mooi om te laten liggen. Na een ontspannen en comfortabele treinreis: Brugge here we come!

Ochtendbezoek: Het Archeologiemuseum

Het is niet altijd gemakkelijk om musea te vinden die geschikt zijn voor een jong publiek. Het was dus een groot plezier om het Archeologiemuseum te ontdekken. Gelegen in een herenhuis, is alles op maat voor kinderen. Als introductie, een zandbak waar de kinderen de essentie van archeologie ontdekken. Het is simpel, maar het werkt. Ik had alle moeite van de wereld, om met hen verder te gaan naar iets anders 😊. De interactieve rondleiding neemt ze mee door verschillende tijdperken en toont ze hoe begraven overblijfselen honderden jaren later “uit de grond” zijn opgegraven. We ontdekken hoe Brugge ooit werd geïrrigeerd, hoe de stad eruit zag voordat ze een stad was, welke overblijfselen zijn gevonden, de wapens waarmee de mensen zich verdedigden, de begraafplaatsen, kleding van vroeger, enz.

Pssssst… Wist je dat de trein gratis is voor kinderen onder 12 jaar? Vertel me meer! 

Voorzie 1u30 voor een bezoek aan het tempo van je kinderen.

Waar: Het museum bevindt zich op 900 m van het station (Mariastraat 36 a, Brugge). 

Prijs: volwassenen betalen € 4. Gratis met de Museumpas en voor kinderen en jongeren onder de 17 jaar.

Meer info : https://www.visitbruges.be/nl/archeologiemuseum

Opgelet: tijdelijk verplicht reserveren.

Lunch break : Sanseveria Bagelsalon

Een fluitje van een cent, dat graven, maar… je krijgt een hongertje 😊. Omdat de reviews van dit restaurant vol lof waren, besloot ik om een tafel te reserveren. Aangezien Sanseveria slechts op een paar honderd meter van het museum ligt, raad ik je sterk aan om hier te lunchen. De sfeer is er erg gezellig, de bagels zijn heerlijk en rijkelijk gegarneerd en er is voor ieder wat wils. We vonden het allemaal geweldig!

Waar? Predikherenstraat 11, 8000 Brugge

Prijs: Reken tussen € 10 en € 14 per persoon voor een lunch (drank inbegrepen).


Volkskundemuseum

We wilden dit museum absoluut bezoeken, het leek veelbelovend: traditionele spelletjes in de tuin, banketbakkerij met demonstraties, apotheek, klaslokaal,… Alle ingrediënten leken aanwezig te zijn voor een aangename tijd te spenderen. Maar helaas, wij hadden geen geluk, het museum was uitzonderlijk gesloten door werkzaamheden. Geen paniek, ondertussen is het museum terug open. Dus als je de kans hebt om een bezoekje te brengen, aarzel niet ik weet zeker dat je kinderen het geweldig zullen vinden.

Waar: Balstraat 43 , Brugge
Prijs: volwassenen: € 6. Gratis met de Museumpas en voor jongeren onder de 17 jaar.
Meer info : https://www.visitbruges.be/nl/volkskundemuseum
Opgelet: tijdelijk verplicht reserveren.

Op ons pad tijdens de wandeling…

Een beetje teleurgesteld door deze sluiting, vervolgden we onze weg. Bij toeval kwamen we langs het Koningin Astrid Park waar er ook een leuke speeltuin was. We hielden er halt voor een korte pauze om daarna opnieuw op pad te gaan voor nieuwe belevenissen.

Terwijl we verder slenterden, ontdekten we een brug, wel minder overbelast met hangsloten dan in Parijs 😊, zwanen aan de rand van het water om te bewonderen, de Gentpoort, ooit één van de toegangspoorten van de stad, hypermoderne stedelijke kunst volledig gebracht in de sfeer van de oude stad, en het begijnhof waar je niet naast kunt kijken.

En als we nu eens op gezinsuitstap gingen? De allerbeste uitjes van de maand: langs hier!

Laatste culturele stop van de dag: Onze-Lieve-Vrouwekerk

Om het cultureel aspect van de dag af te sluiten, kozen we ervoor om O.L.V.-kerk te bezoeken, beroemd om haar beeldhouwwerk van Michelangelo.

Wat de meeste aandacht trok van de kinderen, was vooral de rijkdom van de omgeving. Samen genoten we van dit rustiger moment. We bewonderden de gebeeldhouwde nissen, het orgel, de fresco’s in de kelderverdieping en de graven van Karel de Stoute en Maria van Bourgondië. Een observatiespel waarmee ze konden genieten van enkele details waaraan ze zich niet hadden verwacht.

Waar: tegenover het Archeologiemuseum
Prijs: volwassenen: € 6. Gratis met de Museumpas en voor jongeren onder de 17 jaar.
Meer info : https://www.visitbruges.be/nl/onze-lieve-vrouwekerk
Opgelet: tijdelijk verplicht reserveren.

Het Minnewaterpark, prima voor een beetje ontspanning!

Op de terugweg, vlakbij het station, zijn we gestopt voor een kleine pauze in het Minnewaterpark. We profiteerden er van de rust en kalmte en de enkele zonnestralen alvorens de trein terug te nemen. Het park is uitstekend voor een picknick. Dat weet ik ook weer voor een volgende keer 😊.

Waar: Minnewater, 8000 Brugge

De waarheid komt uit een kindermond…

Op de vraag “Kinderen, wat vonden jullie het leukst vandaag?” was het antwoord simpel en eensluidend: “Alles!

Enkele laatste tips voor een geslaagde dag

  • Alleen de grote toeristische attracties beschikken over bancontact. In de kleinere musea dien je cash te betalen. Aangezien er niet veel geldautomaten aanwezig zijn in het historische centrum van Brugge, kan je best geld meenemen.
  • Als je de kans hebt, bezoek Brugge dan tijdens de week (er is dan veel minder volk) of op een minder voor de hand liggend moment (bijvoorbeeld op een mooie winterdag). Zo vermijd je de drukte
  • Wist je dat jij maximaal 4 kinderen (jonger dan 12 jaar) gratis met je mee kan nemen in de trein?

Met de NMBS Kids-app amuseren kinderen zich in de trein... of thuis