Houden je kinderen van experimenteren en ontdekken? Verras ze dan! Spring in de trein voor een boeiende, ontspannende en leerrijke gezinsuitstap in het teken van wetenschap en techniek. Van Robotland tot Technopolis via de Grotten van Han, België staat bol van leuke en leerrijke activiteiten waar kinderen zich volop kunnen uitleven.

1. Robotland in Essen

Tip: geniet 50%* korting op je treinreis naar Robotland dankzij het Discovery Ticket.

Loop jij warm voor techniek? Dan is dit interactief doe-park dé ideale uitstap! Alles draait hier om techniek en bewegen. Vind een schat met een graafmachine, scoor voetbalgoals zoals Kevin De Bruyne … maar dan met perslucht, neem plaats in de cockpit van een vliegtuigsimulator of fiets in virtual reality over de Grand Canyon.

 • Waar? Robotland ligt op een steenworp van het station van Essen.
 • Prijs: tussen € 29 en € 32. Kinderen kleiner dan 1,20 m betalen € 12,50.

2. Technopolis in Mechelen

Nog meer zin in wetenschap en techniek? Rep je dan naar Technopolis. Experimenteren en ontdekken is hier de boodschap. Zet zelf een vliegtuig aan de grond, vlieg virtueel parapente en voel de wind door je haren blazen. Verover net zoals Spiderman de klimmuur met behulp van augmented reality, wees even Superman en verzet een rots met je pink!

Nieuw: Zeekracht. Ontdek welke schatten de zee herbergt. Hoe kunnen we de  zee benutten zonder haar te verstoren? Waan je het ene moment aan de kust, het volgende op de bodem van de zee en niet veel later in de haven. Ontdek spelenderwijs de kracht van de zee. 

 • Waar? Stap uit in het station van Mechelen en wandel 2 km tot aan het park of neem de bus van De Lijn (282 of 682). Rittijd ongeveer 6 min.
 • Prijs: tussen € 18 voor kinderen en € 23 voor volwassenen.

3. Hidrodoe in Herentals

In het doe-centrum Hidrodoe leer je op spelenderwijs alles over water. Ga op speurtocht, los mysteries op, experimenteer, loop door een tunnel van water, ijs en stoom of lanceer een waterstofraket. Bij mooi weer is het dolle pret in de Blauwe Watertuin. Je kan er genieten van de waterparaplu, het pompenspel, de waterfonteinen en nog veel meer.

Uitgespeeld maar toch nog niet moe? Maak dan de actieve boswandeling Hidro-Doe-Pad of ga op queeste met professor Tack in het nabijgelegen Peertsbos. Reserveer je wandelboekje (2 en 3 euro) bij aankoop van je toegangsticket.

 • Waar? Stap uit in het station van Herentals. Het centrum ligt op ongeveer 2 km van het station.
 • Prijs: € 8,50 voor volwassenen en € 6,50 voor kinderen van 3 t.e.m. 12 jaar.

4. Het Atomium in Brussel

De eerste halte in Brussel die je zeker niet mag missen is onze nationale trots, het Atomium. Deze meer dan 100 m hoge stalen bollenconstructie, gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1958, is een hele belevenis. Weet jij hoeveel bollen het Atomium telt? Ga met de lift helemaal naar de top in de hoogste bol en geniet van het geweldige panorama op onze hoofdstad.

Gezinnen met kinderen kunnen kiezen tussen een digitaal spel of een avonturenboekje. Los de raadsels op en kom alles te weten over de geschiedenis van het Atomium.

 • Waar? Stap uit in het station Bockstael (ligt op 2,5 km wandelen van de expo) of stap uit in Brussel-Zuid en neem de metro, lijn 6 richting Koning Boudewijn, halte Heizel.
 • Prijs: volwassenen betalen € 16, kinderen € 8,50 en senioren € 14.

5. Het Planetarium in Brussel

 

Ben jij gefascineerd door sterren en planeten? Breng dan zeker een bezoekje aan het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht in Brussel. In de compleet gerenoveerde projectiezaal, op een scherm van 360°, reis je tussen de planeten, naar de grenzen van ons zonnestelsel en de Melkweg. Vlieg over het oppervlak van Mars, ontdek de Grote en de Kleine Beer, kijk omhoog en droom weg tussen een fonkelende sterrenhemel. Was dat geen vallende ster? Vlug, doe een wens! Er zijn dagelijks voorstellingen op maat voor kinderen vanaf 3 jaar.

 • Waar? Stap uit in het station Brussel-Zuid en neem de metro, lijn 6 richting Koning Boudewijn, halte Houba-Brugmann. Alternatief: met de trein tot station Bockstael.
 • Prijs voor 1 planetariumfilm: kinderen, studenten en 60-plussers: € 6. Volwassenen: € 8.

Tip: sla twee vliegen in één klap en combineer je bezoek aan het Planetarium met een bezoek aan het Atomium of Mini-Europe. Er bestaan combitarieven.

6. Museum voor Natuurwetenschappen

Tip: geniet 50%* korting op je treinreis dankzij het Discovery Ticket.
Pssssst… Wist je dat de trein gratis is voor kinderen onder 12 jaar? Vertel me meer! 
Trek op avontuur en ontdek de schatten van de natuur. Ga miljoenen jaren terug in de tijd en ontmoet de mastodonten uit andere tijden. Bewonder de pas ontdekte slagtand van meer dan 2 m van de reuzenbosolifant, die zo’n 130.000 jaar geleden rondzwierf in de bossen van Europa. Hoe leefden de dino’s? Hoe werden ze ontdekt? Verneem het in de galerij van de Dinosauriërs, in de grootste zaal van Europa en in de tijdelijke tentoonstelling T.Rex, waar de vrouwelijke tyrannosaurus rex, Trix in de kijker wordt gezet.
 • Waar? Stap uit in het station Brussel-Luxemburg. Het station ligt op 5 min. wandelen van het museum.
 • Prijs: volwassenen: € 13, kinderen van 4 t.e.m. 17 jaar betalen € 5. Gratis voor iedereen, elke woensdag van de maand vanaf 13 u.

7. SparkOH! (PASS) in Frameries

Ontdek dit origineel wetenschappelijk doe-park en beleef een speelse en leerrijke dag boordevol avonturen en verrassingen. In de Crapahut ga je op zoek naar de dieren en hun habitat. Zit er een avonturier in jou? Dan is Acro’bât jouw ding. Beklim, spring en geniet op de glijbanen, klimmuren en schommels. Download de SparkOH!-app en breng aan de loopbrug 8 scènes tot leven.
 • Waar? SparkOH! bevindt zich op 1,7 km van het station Frameries.
 • Prijs: volwassenen betalen € 20, kinderen van 4 tot en met 18 jaar: € 15.

8. Domein van de Grotten van Han in Han-sur-Lesse

Bezoek deze beroemde Grotten en trek op avontuur in het uitgestrekte Wildpark. Ga met een gids op verkenning in de grot en laat je betoveren door de prachtige druipstenen. Droom weg bij het indrukwekkende klank- en lichtspel “Origin”, op 110 m onder de grond en laat je meevoeren door de magie van deze bijzondere plek. Trek in het Wildpark te voet of met de safaricar eropuit en maak kennis met de Europese big five in deze 250 ha grote natuurpracht.
 • Waar? Stap af in station Rochefort-Jemelle. Neem de TEC bus 29 richting Grupont tot halte Han-sur-Lesse Eglise. Rittijd ongeveer 14 min.
 • Prijs: kinderen (4–11 jaar) betalen € 27 en volwassenen € 36. Gratis voor kinderen jonger dan 4 jaar.

Wablief? Treintickets kosten de helft van vrijdagavond t.e.m. zondag? Ja, ik wil mee profiteren!

check2-anim