In de vallei van de Lesse, aan de poort van de Ardennen vlakbij Dinant, nodigt het park van Furfooz jou en je familie uit voor een tocht vol geologische, archeologische en natuurlijke rijkdommen.

Op ontdekking in een heel nieuwe omgeving, dichtbij huis 

Soms hoef je echt niet ver te reizen om er even helemaal uit te zijn. Ons land telt een aantal echte natuurpareltjes. Sommige daarvan zijn bekend bij het grote publiek, andere liggen te wachten om door jou ontdekt te worden.

Een van die verborgen pareltjes is het natuurreservaat Furfooz langs de oevers van de Lesse, vlakbij het station van Gendron-Celles. Wij trokken onze wandelschoenen aan, zetten een petje op en gingen, bedekt onder een laagje zonnecrème, naar het dichtstbijzijnde station.

Hoe hou je je bezig in de trein? 

‘Gaan we met de trein? Joepie!’ Archie was dolenthousiast toen hij hoorde hoe we naar het park van Furfooz zouden reizen.

Met het gezin op stap in België? Niets eenvoudiger dan de trein! Om te beginnen is ons land niet groot, dus een treinreis duurt nooit lang. Daarbovenop biedt NMBS speciale tarieven voor gezinnen. Met de formule Free 4 Kids reizen kinderen tot 12 jaar (max. 4 per betalende volwassene) gratis met hun ouders – of grootouders, suikertante, andere begeleider, ...

Maar ook al is een kind van 4 jaar enthousiast om de trein te nemen en duurt de reis minder dan twee uur, het blijft moeilijk om de hele tijd stil te zitten en het landschap te bewonderen. Zeker voor Archibald!

Het natuurreservaat van Furfooz 

In Gendron-Celles hoefden we maar de straat over te steken om het pad te bereiken dat ons langs de oevers van de Lesse naar het natuurreservaat Furfooz leidde. En daar stonden we meteen versteld van de prachtige omgeving! Het park is open vanaf april tot en met 5 november. Maar we raden je aan om je uitstap te plannen tijdens de mooie zomerdagen. Let op: door de veiligheidsmaatregelen moet je jouw bezoek verplicht reserveren.

Door het reservaat loopt een wandeling van 4 km. En hoewel we hier en daar mensen tegenkwamen, hadden we meestal het gevoel dat we helemaal alleen op stap waren.
Kijk zelf maar: 
 

Archie hield ervan om de grotten te verkennen waar zich misschien wel kabouters en feeën schuilhielden. Of de ruïnes uit de Romeinse periode en de middeleeuwen, waar misschien nog een verdwaalde soldaat ronddwaalde. Hij klauterde langs de rotsen naast het pad, liep een wedstrijdje met zijn papa en liet de gids die je verwelkomt in het park zweren dat hier wel echt een kasteel gestaan heeft. Wees gerust, het park van Furfooz is ook geschikt voor familiewandelingen. Met grotten die namen dragen als ‘het rokende gat’, is het alvast eenvoudig om je fantasie én die van je kinderen de vrije loop te laten!

Voor een picknick kan je terecht in ‘La Flobette’, het restaurant van het park dat langs de Lesse ligt. Ideaal om even bij te komen in een landelijk kader dat ook de kleinsten wel zal smaken.

En dan is er nog het uitzicht: fenomenaal!

Op de terugweg 

Op de trein terug naar huis hoorde ik Archibald in het oor van zijn papa fluisteren: ‘Ik wist niet of mama deze wandeling wel leuk zou vinden, maar het ging beter dan ik had gedacht.’

Buiten de begaande paden treden, kennismaken met andere landschappen, geuren, sferen, de beslommeringen van het dagdagelijkse achter je laten, maar vooral je kinderen laten genieten van frisse lucht, ze naar zingende vogels laten luisteren en verhalen verzinnen: dat is voor ons het echte leven!

Aan het einde van de dag hebben we Archie beloofd dat we nog eens zouden terugkomen om de befaamde afvaart van de Lesse per kajak te doen. Dit kan voor kinderen vanaf 5 jaar. En bovendien is het makkelijk en voordelig om erheen te gaan met een Discovery Combi Afvaart van de Lesse.

Tot binnenkort <3

* De korting wordt alleen toegepast op het niet-vaste gedeelte van de prijs van het Standaardtarief. In 2e klas bedraagt het vaste gedeelte € 1,1649 per enkel traject. In 1e klas bedraagt het € 1,5144 (minder dan 37km) of € 1,6309 (37km - 51km) of € 1,7939 (52km en meer) per enkel traject. De minimumprijs per enkel traject bedraagt € 2,50 in 2e en € 3,20 in 1e klas.

loader