Een kind kijkt naar verschillende kostumen van Manneken Pis

Op zoek naar ideeën voor een uitstapje met je kinderen tijdens de vakantie? Wij hebben 14 uitstekende deals uitgezocht die het hele gezin zeker zullen bekoren.

Voor één keer laten we de indoorspeeltuinen voor wat ze zijn en kiezen we resoluut voor het buitenleven met culturele activiteiten of eerder leerrijke bestemmingen.

4 kinderactiviteiten in Brussel

Het Pixel Museum op de site van Tour & Taxis

Als jouw kinderen, net zoals die van mij verslaafd zijn aan hun console, dan zullen ze dit museum superleuk vinden. In hun 3D-wereld kunnen ze zich immers niet voorstellen dat hun ouders ooit Minesweeper, Snake, Arkanoid of Donkey Kong speelden…
In het Pixel Museum herontdek je dit alles: oude spelconsoles, computers en draagbare spelconsoles,… Ongetwijfeld ga je er ook samen zelf een potje spelen.

 • Waar? Tour & Taxis bevindt zich in de nabijheid van het station Thurn en Taxis.
 • Prijs: speciaal familietarief: € 35.

Terug naar boven

Museum van de Nationale Bank van België

Dit is een daguitstap in de stijl van La Casa de Papel. Bewonder allerlei soorten munten en bankbiljetten en ontdek de geschiedenis van het geld. Er zijn zelfs goudstaven te zien. Ze zijn duidelijk vals, toen men ons vertelde dat El Professor was langs geweest!
Ook aan de kinderen is gedacht: ze kunnen met een doe-boekje op schattenjacht en zo spelenderwijs iets bijleren.

 • Waar? De Nationale Bank bevindt zich op een boogscheut van het station Brussel-Centraal.
 • Prijs: gratis.

Terug naar boven

Het Museum van de Stad Brussel en de garderobe van Manneken Pis

Een kind in het Museum van de Stad Brussel en in de garderobe van Manneken Pis
Pssssst… Wist je dat de trein gratis is voor kinderen onder 12 jaar? Vertel me meer! 

Het idee lijkt a priori klassiek, maar… ben ik daar al eens niet geweest? Dat vroeg ik me af toen ik de bestemming koos. Hier in dit museum, vind je zonder twijfel je roots en je Belgitude weer.

Wat mijn zoon verrukkelijk vond:
 • Het museumpersoneel: zeer gastvrij en attent.
 • Rondleiding 5-9 jaar. Vraag het boekje aan de receptie en doe de rondleiding op het tempo van je kids. De raadsels zijn makkelijk en leuk om op te lossen.
  Geschatte duur: één uur. 
 • De èchte Manneken Pis van nabij zien (in het Stadsmuseum).
 • De verschillende wapenschilden observeren door het raam en ze herkennen.
 • Manneken Pis zelf aankleden, ja ja 😊. In de garderobe van Manneken Pis, wordt naast alle kostuums om te bewonderen, ook kleding ter beschikking gesteld van de kinderen waarmee ze hun talenten van stylist kunnen oefenen op reproducties van het kleine manneke.

Na ons bezoek vertrouwde mijn zoon mij het volgende toe: “Mama, dit was leuker dan een namiddag op Fortnite”. #PerfectDay

 • Waar? Grote Markt, 1000 Brussel. De garderobe van Manneken Pis bevindt zich in de nabijheid van de beroemde fontein.
 • Prijs: het Museum van de Stad Brussel is gratis de eerste zondag van de maand. Op een andere dag betalen de ouders € 10 en de inkom voor de kinderen is gratis.

Terug naar boven

Autoworld in het Jubelpark

En als je je lievelingen eens meenam om prachtige auto’s te bewonderen? Fans van Hot Wheels® zullen niet weten wat ze zien.
Terwijl de kinderen vooral geïnteresseerd waren in sport- en wedstrijdwagens, was ik meer gecharmeerd door de modellen uit het begin van de 20ste eeuw die regelrecht uit de strips van mijn jeugd leken te komen.

 • Waar? Het station Brussel-Schuman bevindt zich op wandelafstand van het Jubelpark.
 • Prijs: volwassenen € 15 en kinderen van 6 tot en met 11 jaar € 7. Ook de trein is supervoordelig dankzij het Discovery Ticket.

Terug naar boven

6 kinderactiviteiten in Vlaanderen

Het Industriemuseum in Gent

In het Industriemuseum staan indrukwekkende machines in de kijker die het dagelijkse leven in sommige sectoren totaal hebben veranderd. Gent, een stad met een rijk industrieel verleden, neemt je mee in de textiel- en grafische industrie.
De kinderen zullen het geweldig vinden om hun minimagazine te maken en aan de slag te gaan in de Tinker-studio.

 • Waar? Op slechts 1 km stappen van het station Gent-Dampoort.
 • Prijs: volwassenen € 8 en gratis voor kinderen.
Terug naar boven

Volkskundemuseum in Brugge

En als we nu eens op gezinsuitstap gingen? De allerbeste uitjes van de maand: langs hier!

Ontdek het Volkskundemuseum in het centrum van Brugge, op maat van de hele familie. Terwijl de volwassenen een sprong terug in de tijd maken, ontdekken de kinderen de simpele dingen en genoegens van weleer. 
In een klaslokaal, een ouderwets smartboard, krijt en spons in de hand en schrijfleien, de voorouders van hun tablets 😊 en een Apple Pencil (!). En wat te zeggen over de stokslagen voor stoute kinderen?
Verderop, ontdekken ze een oud bed, dat iets korter en smaller is dan het kingsize bed van mama en papa, en een warmwaterkruik. Vertellen we hen dat de centrale verwarming toch nog niet zo oud is? Geen andere keuze dan samen te slapen, dichtbij elkaar!
In de tuin kunnen de kinderen hun hart ophalen met oude volksspelen. En als je geluk hebt kom je misschien de spekkenbakker tegen die elke eerste en derde donderdag van de maand het museum vult met heerlijk zoete geuren.

 • Waar? Balstraat 43, Brugge. Het museum bevindt zich op 2,5 km van het station.
 • Prijs: volwassenen betalen € 7. Gratis met de Museumpas en voor kinderen t.e.m. 12 jaar. Jongeren t.e.m. 25 jaar betalen € 6. 

Terug naar boven

De wereld van Kina

Links: een kind voor een rad met cijfers - Rechts: een skelet van een krokodil.

De Wereld van Kina is een verrassend museum voor een jong publiek met heel gevariëerde activiteiten. Deze vielen het meest in de smaak bij de kinderen:

 • Plaattektoniek: voor mij, een nachtmerrie van aardrijkskundelessen, maar uitgelegd in eenvoudige woorden en met een aardbevingssimulator wordt voor hen alles veel interessanter 😊.
 • De zaal met mineralen: kleurrijk en met veel bling bling, deze zaal had alles om de aandacht van de kinderen te trekken. In een aparte ruimte kan je de mineralen zien onder invloed van een blacklight. Adembenemend! 
 • Mama, hoe worden baby’s gemaakt?  Een obsessie voor ouders (deze vraag!). Een volledige kamer is gewijd aan deze vraag. Ik geef toe dat het voor mijn twee jongens in de fase “ik hou niet van meisjes” een geweldig moment was!

We zouden hier makkelijk een hele namiddag kunnen doorbrengen.

 • Waar? Het museum bevindt zich op 15 min. wandelen van het station Gent-Sint-Pieters.
 • Prijs: gratis voor jongeren t.e.m. 18 jaar. Volwassenen betalen slechts € 5,25. Kom je met de hele familie dan betaal je slechts € 7,90.

Terug naar boven

Het Modemuseum in Hasselt

Lijken jouw kinderen al fashionista’s? Dan is het Modemuseum zeker hun ding! Bewonder samen met hen zwierige jurken of hightech outfits. Je ontdekt net zoals “one day you’re in, and the next day you’re out” hoe trends worden bepaald.

De tentoonstelling "Bags:inside out" loopt nog tot en met 14/05/2023. Je kan er niet enkel 300 prachtige exemplaren bewonderen, maar ook ontdekken het maakproces van de tas volgen. Wat maakt een tas een tas? En waarom hebben sommige modellen zo veel succes? Neem zeker ook een kijkje in de Belgitude-collectie, waar onze Belgische ontwerpers hun mooiste creaties tentoonstellen.

 • Waar? Het museum ligt op 800 m van het station Hasselt.
 • Prijs: volwassenen € 8, jongeren tot 26 jaar € 3 en gratis voor kinderen.

Terug naar boven

C-Mine in Genk

Spoor mee naar C-mine in Genk en treed in de voetsporen van de mijnwerkers van Winterslag. Wil jij weten hoe het aanvoelde om te werken op 7 m onder de grond? Volg het interactieve belevingsparcours en duik onder in een vroegere mijngang. Bedien hendels, knoppen en wielen en maak je eigen mijn-“sound”. Dwaal door het reuzengrote labyrint op het C-mine-plein of beklim een 60 m hoge authentieke mijntoren en geniet van het fenomenale uitzicht over de mijnsite. Speciaal voor de kids, ga op zoektocht naar Cyriel de Krekel. Wie is hij? Ga met het hele gezin op speurtocht in de gangen van C-mine Expeditie! Raadsel opgelost? Wie weet krijg je dan wel een herdenkingsmedaille.

 • Waar? Stap uit in het station van Genk en wandel naar C-mine (2,4 km) of neem de bus, lijn 31 of 47 van De Lijn (ongeveer 10 min.).
 • Prijs: een gezinsticket (2 volwassenen + 2 kids tussen 6-18 jaar) bedraagt € 6,5. De prijs voor een gezinsticket (2 volwassen + 2 kids tussen 6-12 jaar) + het spel bedraagt € 8. 

Terug naar boven 

Chocolademuseum in Antwerpen en Brugge

Zowel in Choco Story in Brugge als in Chocolate Nation in Antwerpen kan je op speurtocht in de wereld van heerlijke chocolade. Ken jij de oorsprong van chocolade of wist jij dat chocolade goed is tegen gaatjes in de tanden? Ga op zoektocht in de wereld van het bruine goud in Brugge of Antwerpen. Kijk je ogen uit in het atelier waar chocolatiers je laten zien hoe onze heerlijke Belgische pralines worden gemaakt. En… vergeet niet te proeven, mmm… lekkerrr!

In Choco Story Brugge is er speciaal voor kinderen een chocoladezoektocht. Los de vragen op en word een gediplomeerd chocoladekenner.

Choco Story in Brugge

 • Waar? Het station van Brugge ligt op ongeveer 20 min. wandelen van Choco Story.
 • Prijs: volwassenen€ 13. Kinderen (3-11 jaar): € 8.

Chocolate Nation in Antwerpen

 • Waar? Op enkele min. wandelen van het station Antwerpen-Centraal.
 • Prijs: volwassenen € 19,90. Kinderen (4-11 jaar): € 14,50. Bezoek Chocolate Nation met een Discovery Ticket en ontvang 50% korting op je treinreis, H/T.

Terug naar boven

4 kinderactiviteiten in Wallonië

Het Huis van de Wetenschap en het Aquarium-Museum in Luik

2 kinderen kijken naar een reuze skelet van een walvisachtige en naar een clown fish

Deze twee musea huizen in hetzelfde gebouw en zijn zeker een bezoekje waard.

Een bezoek aan een aquarium is voor de kleintjes altijd een moment van verwondering. De kleurrijke onderwaterwereld laat hen dagdromen. In het Aquarium-Museum, in hartje Luik, zijn niet minder dan 50 aquaria met prachtige vissen en koralen.

Blauwe Chirurg-vis, zoals Dory (Finding Dory)

Het Huis van de Wetenschap geeft rondleidingen die rijk zijn aan wetenschappelijke experimenten en animaties. De kids zullen zeker geboeid luisteren naar de gids wanneer hij bijvoorbeeld vertelt over elektriciteit. Ze zullen verrukt zijn wanneer hun haren rechtop gaan staan tijdens het elektrostatisch experiment. 

Nieuw: in het aanbod van het Aquarium-Museum en het Huis van de Wetenschap zijn voortaan ook de Galerijen van de Botanica en de Evolutie opgenomen.

Goed voor een namiddag plezier!

 • Waar? Op 1 km van het station Luik-Saint-Lambertus.
 • Prijs: de eerste zondag van de maand is de inkom gratis. Een combiticket voor kinderen kost € 8. Volwassenen betalen € 10,30. 

Het combiticket geeft toegang tot:

 • het Huis van de Wetenschap
 • het Aquarium
 • de TréZOOR-kamer
 • de Botanische galerijen en die van de Evolutie (niet toegangelijk de eerste zondag van de maand)
 • het Planetarium en de tijdelijke tentoonstelling EXTRAordinary Creatures (niet toegankelijk de eerste zondag van de maand)

Terug naar boven

Het Marionettencentrum in Doornik

Honderden poppen uit de hele wereld worden in dit centrum tentoongesteld. Volwassenen zien hier hun kindertijd passeren. Kinderen kunnen ondertussen aan de balie een spelletjeskoffer vragen: Jack, de mascotte van het museum, is verdwenen. Vind hem door raadsels op te lossen en allerlei tests te doorstaan.

 • Waar? Op 1 km van het station Doornik.
 • Prijs: volwassenen betalen € 3,5 en kinderen € 3. Voor de spelletjeskoffer betaal je € 6 per volwassene en € 3 per kind.
Terug naar boven

Het Natuurhistorisch museum en Vivarium in Doornik

Ontdek hier verzamelingen van zowel levende als genaturaliseerde dieren. Voor kinderen is het altijd een indrukwekkende ervaring om een opgezet dier van dichtbij te bewonderen en meer te weten te komen over zijn geschiedenis. In het Vivarium leven met uitsterven bedreigde spinnen, kikkers en boa’s.

 • Waar? 1,5 km wandelen van het station van Doornik.
 • Prijs: op de eerste zondag van de maand is de inkom gratis. Andere dagen: volwassenen: € 4 en € 3 voor kinderen ouder dan 6 jaar.
Terug naar boven
De crème de la crème van uitstapjes in België? Ontdek de leukste vrijetijdsbestemmingen in België op onze Hello Belgium blog 
check2-anim