Op zoek naar ideeën voor een uitstapje met je kinderen tijdens de vakantie? Wij hebben 5 uitstekende deals uitgezocht die het hele gezin zeker zullen bekoren.

Voor één keer laten we de indoorspeeltuinen voor wat ze zijn en kiezen we resoluut voor het buitenleven met culturele activiteiten of eerder leerrijke bestemmingen.

Het Museum van de Stad Brussel en de garderobe van Manneken Pis

Pssssst… Wist je dat de trein gratis is voor kinderen onder 12 jaar? Vertel me meer! 

Het idee lijkt a priori klassiek, maar… ben ik daar al eens niet geweest? Dat vroeg ik me af toen ik de bestemming koos. Hier in dit museum, vind je zonder twijfel je roots en je Belgitude weer.

Wat mijn zoon verrukkelijk vond:
 • Het museumpersoneel: zeer gastvrij en zeer attentvol;
 • Rondleiding 5-9 jaar. Vraag het boekje aan de receptie en doe de rondleiding op het tempo van je kids. De raadsels zijn makkelijk en leuk om op te lossen.
  Geschatte duur: één uur. 
 • De èchte Manneken Pis van nabij zien (in het Stadsmuseum).
 • De verschillende wapenschilden observeren door het raam en ze herkennen.
 • Manneken Pis zelf aankleden, ja ja 😊. In de garderobe van Manneken Pis, wordt naast alle kostuums om te bewonderen, ook kleding ter beschikking gesteld van de kinderen waarmee ze hun talenten van stylist kunnen oefenen op reproducties van het kleine manneke.
 • Tijdens ons bezoek waren de Virtual Reality apparaten in panne. Jammer, ik weet zeker dat hij dit leuk had gevonden.

Na ons bezoek vertrouwde mijn zoon mij het volgende toe: “Mama, dit was leuker dan een namiddag op Fortnite”. Marshmello, pas op, ik kom eraan…

Waar: Grote Markt, 1000 Brussel. De garderobe van Manneken Pis bevindt zich in de nabijheid van de beroemde fontein.
Prijs: Het Museum van de Stad Brussel is gratis de eerste zondag van de maand. Op een andere dag betalen de ouders € 8 en de inkom voor de kinderen is gratis.
Meer info: www.brusselscitymuseum.brussels

Archeologiemuseum in Brugge

Het is niet altijd gemakkelijk om musea te vinden die geschikt zijn voor een jong publiek. Ik was dan ook, samen met hen, aangenaam verrast het Archeologiemuseum in Brugge te ontdekken. Gelegen in een herenhuis, is alles op maat voor kinderen.

Als introductie, een zandbak waar de kinderen de essentie van archeologie ontdekken. Het is simpel, maar het werkt. Ik had alle moeite van de wereld, om met hen verder te gaan naar iets anders 😊.

De interactieve rondleiding neemt ze mee door verschillende tijdperken en toont ze hoe begraven overblijfselen honderden jaren later “uit de grond” zijn opgegraven. We ontdekken hoe Brugge ooit werd geïrrigeerd, hoe de stad eruit zag voordat ze een stad was, welke overblijfselen zijn gevonden, de wapens waarmee de mensen zich verdedigden, de begraafplaatsen, kleding van vroeger, enz.

Voorzie 1u30 voor een bezoek aan het tempo van je kinderen.

Waar: het museum bevindt zich op 900 m van het station (Mariastraat 36 a, Brugge).
Prijs: volwassenen betalen € 4. Gratis voor kinderen en jongeren onder de 17 jaar.
Meer info: www.visitbruges.be

 

Een blik onder de rokken in het Reuzenhuis in Aat

En als we nu eens op gezinsuitstap gingen? De allerbeste uitjes van de maand: langs hier!

Deze periode van het jaar leent zich uitstekend om een bezoek te brengen aan het Reuzenhuis in Aat. Zeker een aanrader, alles is bijzonder goed voorgesteld zodat de jongeren aandachtig zijn voor hun omgeving.

Natuurlijk wordt er uitgelegd hoe de reuzen zijn opgebouwd en hoe ze worden rondgedragen en bestuurd. Tijdens het bezoek, kunnen kinderen op meerdere interactieve workshops kennis maken met de “geboorte” van een reus. Als bonus, kunnen ze zelf een “frame” proberen te sturen. Dat is echt leuk om te doen!

Spreek jij een mondje Frans? Vraag dan het boek “Verhalen en legendes” aan het onthaal (enkel beschikbaar in het Frans). Hierin ontdek je de legende van het Ros Beiaard, prachtig voorgesteld of Gazilou en de Gouden Hoorn bijvoorbeeld.

Als een onverwachte schat, bevat het museum grote en kleine verrassingen die je zin geven om in augustus naar de Ducasse van Aat te gaan.

Waar: Rue de Pintamont 18, Aat. Het museum bevindt zich op 350 m van het station van Aat.
Openingsuren: van dinsdag tot en met vrijdag: van 10 tot 17 uur (weekend en feestdagen: van 14 tot 18 uur).
Prijs: volwassen: € 6 en kinderen ouder dan 5 jaar: € 5. Tijdens de schoolvakanties worden er speciale activiteiten voor kinderen georganiseerd. 
Meer info: 068 68 13 00 en www.maisondesgeants.be

Het Aquarium-Museum van Luik

De crème de la crème van uitstapjes in België? Toon me de wekelijkse best of van activiteiten! 

Neem je kinderen mee naar deze kleurrijke onderwaterwereld in hartje Luik. Er zijn niet minder dan 50 aquaria met prachtige vissen en koralen, goed voor een namiddag plezier!

Mis zeker niet de Blauwe Chirurg, de blauwe vis die alle kinderen kennen van de film Finding Dory!

Waar: Edouard Van Beneden Quay, 22 - B-4020 Luik. Het Aquarium ligt op 1 km van het station Luik-Saint-Lambert.
Prijs: volwassenen betalen slechts 7,5 €. Kinderen betalen naargelang hun leeftijd tussen € 0 en € 5. De eerste zondag van de maand is het voor iedereen gratis.
Meer info: www.aquarium-museum.uliege.be

De wereld van Kina

Dit museum is een echte ontdekking voor de kleintjes. Van dinosaurussen tot mineralen, overgaand van vlinders tot hoe worden baby’s gemaakt. Van diversiteit in de thema’s gesproken 😊!
De kinderen leren al spelend terwijl ze volop plezier maken tijdens de verschillende interactieve workshops.

Enkele voorbeelden van leuke activiteiten:

 • Een luchtsluis waar we het effect van een aardbeving kunnen ervaren.
 • Een verrekijker om uilen te observeren.
 • Muren van mineralen en edelstenen en zelfs een donkere kamer die de fluorescentie verklaart op de stenen zelf.
 • Een ruimte gewijd aan de liefde 😊, waar ze ontdekken hoe we verliefd worden, hoe we baby’s krijgen, de cyclus van de vrouw.
 • Fossielen van zeeschelpen en krokodillen,…

We zouden hier makkelijk een hele namiddag kunnen doorbrengen.

Waar? Het museum bevindt zich op 15 min. wandelen van het station Gent-Sint-Pieters (Sint-Pietersplein 14, 9000 Gent).
Prijs: gratis voor jongeren onder de 18 jaar. Volwassenen: betalen slechts € 3. Kom je met de hele familie dan betaal je nog minder (€ 5,50).

Wist je dat begeleide kinderen onder de 12 jaar gratis met de trein reizen? Meer info

loader