Een kind kijkt naar verschillende kostumen van Manneken Pis

Op zoek naar ideeën voor een uitstapje met je kinderen tijdens de vakantie? Wij hebben 5 uitstekende deals uitgezocht die het hele gezin zeker zullen bekoren.

Voor één keer laten we de indoorspeeltuinen voor wat ze zijn en kiezen we resoluut voor het buitenleven met culturele activiteiten of eerder leerrijke bestemmingen.

Het Museum van de Stad Brussel en de garderobe van Manneken Pis

Een kind in het Museum van de Stad Brussel en in de garderobe van Manneken Pis
Pssssst… Wist je dat de trein gratis is voor kinderen onder 12 jaar? Vertel me meer! 

Het idee lijkt a priori klassiek, maar… ben ik daar al eens niet geweest? Dat vroeg ik me af toen ik de bestemming koos. Hier in dit museum, vind je zonder twijfel je roots en je Belgitude weer.

Wat mijn zoon verrukkelijk vond:
 • Het museumpersoneel: zeer gastvrij en zeer attentvol;
 • Rondleiding 5-9 jaar. Vraag het boekje aan de receptie en doe de rondleiding op het tempo van je kids. De raadsels zijn makkelijk en leuk om op te lossen.
  Geschatte duur: één uur. 
 • De èchte Manneken Pis van nabij zien (in het Stadsmuseum).
 • De verschillende wapenschilden observeren door het raam en ze herkennen.
 • Manneken Pis zelf aankleden, ja ja 😊. In de garderobe van Manneken Pis, wordt naast alle kostuums om te bewonderen, ook kleding ter beschikking gesteld van de kinderen waarmee ze hun talenten van stylist kunnen oefenen op reproducties van het kleine manneke.
 • Tijdens ons bezoek waren de Virtual Reality apparaten in panne. Jammer, ik weet zeker dat hij dit leuk had gevonden.

Na ons bezoek vertrouwde mijn zoon mij het volgende toe: “Mama, dit was leuker dan een namiddag op Fortnite”. #PerfectDay

 • Waar: Grote Markt, 1000 Brussel. De garderobe van Manneken Pis bevindt zich in de nabijheid van de beroemde fontein.
 • Prijs: Het Museum van de Stad Brussel is gratis de eerste zondag van de maand. Op een andere dag betalen de ouders € 8 en de inkom voor de kinderen is gratis.
 • Meer info: Let op, verplicht online reserveren

Volkskundemuseum in Brugge

Ontdek dit museum in het centrum van Brugge, op maat van de hele familie. Terwijl de volwassenen een sprong terug in de tijd maken, ontdekken de kinderen de simpele dingen en genoegens van weleer. 
In een klaslokaal, een ouderwets smartboard, krijt en spons in de hand en schrijfleien, de voorouders van hun tablets 😊. En wat te zeggen over de stokslagen voor stoute kinderen?
Verderop, ontdekken ze een oud bed, dat iets korter en smaller is dan het kingsize bed van mama en papa en een warmwaterkruik. Vertellen we hen dat de centrale verwarming toch nog niet zo oud is? Geen andere keuze dan samen te slapen, dichtbij elkaar!
In de tuin kunnen de kinderen hun hart ophalen met oude spelletjes. En als je geluk hebt kom je misschien een snoepmaker tegen, wat bij ons niet het geval was.

 • Waar: Balstraat 43, Brugge.
 • Prijs: volwassenen betalen € 7. Gratis met de Museumpas en voor kinderen t.e.m. 12 jaar. Jongeren t.em. 25 jaar betalen € 6.
 • Meer info: Volkskundemuseum. Let op, tijdelijk verplicht reserveren. 

 

Een blik onder de rokken in het Reuzenhuis in Aat

Een jongen probeert de frame van een reus te besturen en leest een boek over de reuzen van Aat
En als we nu eens op gezinsuitstap gingen? De allerbeste uitjes van de maand: langs hier!
Een jongen kijkt naar het Ros Beeiard

Deze periode van het jaar leent zich uitstekend om een bezoek te brengen aan het Reuzenhuis in Aat. Zeker een aanrader, alles is bijzonder goed voorgesteld zodat de jongeren aandachtig zijn voor hun omgeving.

Natuurlijk wordt er uitgelegd hoe de reuzen zijn opgebouwd en hoe ze worden rondgedragen en bestuurd. Tijdens het bezoek, kunnen kinderen op meerdere interactieve workshops kennismaken met de “geboorte” van een reus. Als bonus, kunnen ze zelf een “frame” proberen te sturen. Dat is echt leuk om te doen!

Spreek jij een mondje Frans? Vraag dan het boek “Verhalen en legendes” aan het onthaal (enkel beschikbaar in het Frans). Hierin ontdek je de legende van het Ros Beiaard, prachtig voorgesteld of Gazilou en de Gouden Hoorn bijvoorbeeld.

Als een onverwachte schat, bevat het museum grote en kleine verrassingen die je zin geven om in augustus naar de Ducasse van Aat te gaan.

 • Waar: Rue de Pintamont 18, Aat. Het museum bevindt zich op 350 m van het station van Aat.
 • Openingsuren: van dinsdag tot en met vrijdag: van 10 tot 17 uur (weekend en feestdagen: van 14 tot 18 uur).
 • Prijs: volwassen: € 6 en kinderen ouder dan 5 jaar: € 5. Tijdens de schoolvakanties worden er speciale activiteiten voor kinderen georganiseerd. 
 • Meer info: Maison des géants

Het Aquarium-Museum van Luik

2 kinderen kijken naar een reuze skelet van een walvisachtige en naar een clown fish
Blauwe Chirurg-vis, zoals Dory (Finding Dory)
De crème de la crème van uitstapjes in België? Ontdek de leukste vrijetijdsbestemmingen in België op onze Hello Belgium blog 

Neem je kinderen mee naar deze kleurrijke onderwaterwereld in hartje Luik. Er zijn niet minder dan 50 aquaria met prachtige vissen en koralen, goed voor een namiddag plezier!

Mis zeker niet de Blauwe Chirurg, de blauwe vis die alle kinderen kennen van de film Finding Dory!

 • Waar: Edouard Van Beneden Quay, 22 - B-4020 Luik. Het Aquarium ligt op 1 km van het station Luik-Saint-Lambert.
 • Prijs: volwassenen betalen slechts € 7,5 . Kinderen betalen naargelang hun leeftijd tussen € 0 en € 5. De eerste zondag van de maand is het voor iedereen gratis.
 • Meer info: Aquarium Museum

De wereld van Kina

Links: een kind voor een rad met cijfers - Rechts: een skelet van een krokodil.

De Wereld van Kina is een verrassend museum voor een jong publiek met heel gevariëerde activiteiten. Deze vielen het meest in de smaak bij de kinderen:.

Enkele voorbeelden van leuke activiteiten:

 • Plaattektoniek: voor mij, een nachtmerrie van aardrijkskundelessen, maar uitgelegd in eenvoudige woorden en met een aardbevingssimulator wordt alles veel interessanter voor hun 😊.
 • De zaal met mineralen: kleurrijk en met veel bling bling, deze zaal had alles om de aandacht van de kinderen te trekken. In een aparte ruimte kan je de mineralen zien onder invloed van een blacklight. Adembenemend! 
 • Mama, hoe worden baby’s gemaakt?  Een ware achtervolging voor ouders (deze vraag!). Een volledige kamer is gewijd aan deze vraag. Ik geef toe dat het voor mijn twee jongens in de fase “ik hou niet van meisjes” een geweldig moment was! van mineralen en edelstenen en zelfs een donkere kamer die de fluorescentie verklaart op de stenen zelf.

We zouden hier makkelijk een hele namiddag kunnen doorbrengen.

 • Waar? Het museum bevindt zich op 15 min. wandelen van het station Gent-Sint-Pieters (Sint-Pietersplein 14, 9000 Gent).
 • Prijs: gratis voor jongeren t.e.m. 18 jaar. Volwassenen betalen slechts € 5,10. Kom je met de hele familie dan betaal je slechts (€ 7,65). Verplicht telefoneren op 09 323 62 50 tijdens weekdagen vóór 16 uur.
 • Meer info: De Wereld van Kina

Wist je dat begeleide kinderen onder de 12 jaar gratis met de trein reizen? Meer info

loader