Een kind kijkt naar verschillende kostumen van Manneken Pis

Op zoek naar ideeën voor een uitstapje met je kinderen tijdens de vakantie? Wij hebben 14 uitstekende deals uitgezocht die het hele gezin zeker zullen bekoren.

Voor één keer laten we de indoorspeeltuinen voor wat ze zijn en kiezen we resoluut voor het buitenleven met culturele activiteiten of eerder leerrijke bestemmingen.

4 kinderactiviteiten in Brussel

Het Pixel Museum op de site van Tour & Taxis

Als jouw kinderen, net zoals die van mij verslaafd zijn aan hun console, dan zullen ze dit museum superleuk vinden. In hun 3D-wereld kunnen ze zich immers niet voorstellen dat hun ouders ooit Minesweeper, Snake, Arkanoid of Donkey Kong speelden…
In het Pixel Museum herontdek je dit alles: oude spelconsoles, computers en draagbare spelconsoles,… Ongetwijfeld ga je er ook samen zelf een potje spelen.

 • Waar? Tour & Taxis bevindt zich in de nabijheid van het station Brussel-Noord of het station Thurn en Taxis.
 • Prijs: speciaal familietarief: € 35.

Terug naar boven

Het Coudenberghpaleis

Zin om een ondergrondse wereld te ontdekken? Vroeger domineerde het Coudenberghpaleis de stad Brussel. Vandaag kunnen de bezoekers ook de restanten van deze imposante residentie van Karel V bezichtigen, alsook zijn andere residenties in de stad. Activiteiten voor kinderen worden regelmatig georganiseerd: schattenjachten, verrassingskoffers, enz.

 • Waar? Het Coudenberghpaleis bevindt zich op 650 m van het station Brussel-Centraal.
 • Prijs: €10 voor volwassenen, gratis voor -18-jarigen. Wist je dat? Met het Discovery Ticket reis je heen en terug tegen -50%.

Terug naar boven

Het Museum van de Stad Brussel en de garderobe van Manneken Pis

Een kind in het Museum van de Stad Brussel en in de garderobe van Manneken Pis
Pssssst… Wist je dat de trein gratis is voor kinderen onder 12 jaar? Vertel me meer! 

Het idee lijkt a priori klassiek, maar… ben ik daar al eens niet geweest? Dat vroeg ik me af toen ik de bestemming koos. Hier in dit museum, vind je zonder twijfel je roots en je Belgitude weer.

Wat mogen je kinderen verwachten:
 • Het museumpersoneel: zeer gastvrij en attent.
 • Leerrijke rondleidingen, aangepast voor kinderen: -5 jarigen, 5-9 jaar of 9-14 jaar. Vraag het boekje aan de receptie en doe de rondleiding op het tempo van je kids. De raadsels zijn makkelijk en leuk om op te lossen.
  Geschatte duur: een  half uur tot een uur, afhankelijk van de leeftijd. 
 • De èchte Manneken Pis van nabij zien (in het Stadsmuseum).
 • De verschillende wapenschilden observeren door het raam en ze herkennen.
 • Manneken Pis zelf aankleden, ja ja 😊. In de garderobe van Manneken Pis, wordt naast alle kostuums om te bewonderen, ook kleding ter beschikking gesteld van de kinderen waarmee ze hun talenten als stylist kunnen oefenen op reproducties van het kleine manneke. Minder gemakkelijk dan het lijkt...

Na ons bezoek vertrouwde mijn zoon mij het volgende toe: “Mama, dit was leuker dan een namiddag gamen!”. #PerfectDay

 • Waar? Grote Markt, 1000 Brussel. De garderobe van Manneken Pis bevindt zich in de nabijheid van de beroemde fontein.
 • Prijs: het Museum van de Stad Brussel is gratis de eerste zondag van de maand. Op een andere dag betalen de ouders €10 en de inkom voor de kinderen is gratis.

Terug naar boven

Autoworld in het Jubelpark

En als je je lievelingen eens meenam om prachtige auto’s te bewonderen? Fans van Hot Wheels® zullen niet weten wat ze zien... Terwijl de kinderen vooral geïnteresseerd waren in sport- en wedstrijdwagens, was ik meer gecharmeerd door de modellen uit het begin van de 20ste eeuw die regelrecht uit de strips van mijn jeugd leken te komen.

 • Waar? Het station Brussel-Schuman bevindt zich op wandelafstand van het Jubelpark.
 • Prijs: volwassenen €17 en kinderen van 6 tot en met 11 jaar €9. Ook de trein is supervoordelig dankzij het Discovery Ticket.

Terug naar boven

6 kinderactiviteiten in Vlaanderen

Het Industriemuseum in Gent

In het Industriemuseum staan indrukwekkende machines in de kijker die het dagelijkse leven in sommige sectoren totaal hebben veranderd. Gent, een stad met een rijk industrieel verleden, neemt je mee in de textiel- en grafische industrie. Het museum organiseert regelmatig activiteiten in gezinsverband. Recentste expo: kraak de code via een reeks puzzels en workshops in de Ferro non Ferro tentoonstelling (voor deze workshop is kennis van het Nederlands sterk aanbevolen).

 • Waar? Op slechts 1 km stappen van het station Gent-Dampoort.
 • Prijs: volwassenen €9 en gratis voor kinderen (-18j).
Terug naar boven

Volkskundemuseum in Brugge

En als we nu eens op gezinsuitstap gingen? De allerbeste uitjes van de maand: langs hier!

Ontdek het Volkskundemuseum in het centrum van Brugge, op maat van de hele familie. Terwijl de volwassenen een sprong terug in de tijd maken, ontdekken de kinderen de simpele dingen en genoegens van weleer. 
In een klaslokaal, een ouderwets smartboard, krijt en spons in de hand en schrijfleien, de voorouders van hun tablets 😊 en een Apple Pencil (!). En wat te zeggen over de stokslagen voor stoute kinderen?
Verderop, ontdekken ze een oud bed, dat iets korter en smaller is dan het kingsize bed van mama en papa, en een warmwaterkruik. Vertellen we hen dat de centrale verwarming toch nog niet zo oud is? Geen andere keuze dan samen te slapen, dichtbij elkaar!
In de tuin kunnen de kinderen hun hart ophalen met oude volksspelen. En als je geluk hebt kom je misschien de spekkenbakker tegen die elke eerste en derde donderdag van de maand het museum vult met heerlijk zoete geuren.

 • Waar? Op 2 km van het station Brugge.
 • Prijs: volwassenen betalen €7. Gratis met de Museumpas en voor kinderen t.e.m. 12 jaar. 

Terug naar boven

De wereld van Kina

Links: een kind voor een rad met cijfers - Rechts: een skelet van een krokodil.

De Wereld van Kina is een verrassend museum voor een jong publiek met heel gevariëerde activiteiten. Deze vielen het meest in de smaak bij de kinderen:

 • Platentektoniek: voor mij, een nachtmerrie tijdens de aardrijkskundelessen, maar uitgelegd in eenvoudige woorden en met een aardbevingssimulator wordt voor hen alles veel interessanter 😊.
 • De zaal met mineralen: kleurrijk en met veel bling bling, deze zaal had alles om de aandacht van de kinderen te trekken. In een aparte ruimte kan je de mineralen zien onder invloed van een blacklight. Adembenemend! 
 • Mama, hoe worden baby’s gemaakt?  Een obsessie voor ouders (deze vraag!). Een volledige kamer is gewijd aan deze vraag. Ik geef toe dat het voor mijn twee jongens in de fase “ik hou niet van meisjes” een geweldig moment was!

Als je het tempo van je kinderen volgt, duurt een museumbezoek ongeveer 1u30.

 • Waar? Het museum bevindt zich op 15 min. wandelen van het station Gent-Sint-Pieters.
 • Prijs: gratis voor jongeren t.e.m. 18 jaar. Volwassenen betalen slechts €5,60.

Terug naar boven

Het Modemuseum in Hasselt

Lijken jouw kinderen al fashionista’s? Dan is het Modemuseum zeker hun ding! Bewonder samen met hen zwierige jurken of hightech outfits. Je ontdekt net zoals “one day you’re in, and the next day you’re out” hoe trends worden bepaald.

De tentoonstelling "We need to talk about fashion" loopt nog tot en met 24/03/2024. Met deze expo wil het museum in dialoog gaan met de bezoeker om te ontdekken wat mode voor hem betekent en welke trends voor hem belangrijk zijn. Duurzaamheid, uitbuiting, bodyshaming... ze gaan geen enkel thema uit de weg. Ontdek de verschillende inzichten over mode en kledij aan de hand van stukken van grote namen als Alexander McQueen, Vivienne Westwood en Raf Simmons. Speciaal voor gezinnen wordt een rondleiding georganiseerd: kleding die je aanspreekt, wat vind jij ervan?

 • Waar? Op slechts 800 m van het station Hasselt.
 • Prijs: volwassenen €8, jongeren tot 26 jaar €3 en gratis voor kinderen.

Terug naar boven

C-Mine in Genk

Spoor mee naar Genk en treed in de voetsporen van de mijnwerkers van Winterslag. Wil jij weten hoe het aanvoelde om te werken op 7 m onder de grond? Volg het interactieve belevingsparcours en daal af in een vroegere mijngang. Bedien hendels, knoppen en wielen en maak je eigen mijn-“sound”. Dwaal door het reuzegrote labyrint op het C-mine-plein of beklim een 60 m hoge authentieke mijntoren en geniet van het fenomenale uitzicht over de mijnsite. Experimenteren, op ontdekking gaan, rondwandelen... C-Mine moet je gezien hebben!  Speciaal voor de kids: ga op zoektocht naar Cyriel de Krekel. Wie is hij? Ga met het hele gezin op speurtocht in de gangen van C-mine Expeditie! Raadsel opgelost? Wie weet krijg je dan wel een herdenkingsmedaille.

 • Waar? Stap uit in het station van Genk en wandel naar C-mine (2,4 km) of neem de bus, lijn 31 of 47 van De Lijn (ongeveer 10 min.).
 • Prijs: een gezinsticket (2 volwassenen + 2 kids tussen 6-18 jaar) bedraagt € 6,5. De prijs voor een gezinsticket (2 volwassen + 2 kids tussen 6-12 jaar) + het spel bedraagt € 8. 

Terug naar boven 

Chocolademuseum in Antwerpen en Brugge

Zowel in Choco Story in Brugge als in Chocolate Nation in Antwerpen ga je op ontdekkingstocht in de wereld van heerlijke chocolade. Ken jij de oorsprong van chocolade of wist jij dat chocolade goed is tegen gaatjes in de tanden? Ga op zoektocht in de wereld van het bruine goud in Brugge of Antwerpen. Kijk je ogen uit in het atelier waar chocolatiers je laten zien hoe onze heerlijke Belgische pralines worden gemaakt. En… vergeet niet te proeven, mmm… lekkerrr!

In Choco Story Brugge is er speciaal voor kinderen een chocoladezoektocht. Los de vragen op en word een gediplomeerd chocoladekenner.

Choco Story in Brugge

 • Waar? Het station van Brugge ligt op ongeveer 20 min. wandelen van Choco Story.
 • Prijs: volwassenen€ 13. Kinderen (3-11 jaar): € 8.

Chocolate Nation in Antwerpen

 • Waar? Op enkele min. wandelen van het station Antwerpen-Centraal.
 • Prijs: volwassenen € 19,90. Kinderen (4-11 jaar): € 14,50. Bezoek Chocolate Nation met een Discovery Ticket en ontvang 50% korting op je treinreis, H/T.

Terug naar boven

4 kinderactiviteiten in Wallonië

Het Huis van de Wetenschap en het Aquarium-Museum in Luik

2 kinderen kijken naar een reuze skelet van een walvisachtige en naar een clown fish

Deze twee musea huizen in hetzelfde gebouw en zijn zeker een bezoekje waard.

Een bezoek aan een aquarium is voor de kleintjes altijd een moment van verwondering. De kleurrijke onderwaterwereld laat hen dagdromen met al haar kleuren, koralen en talrijke onderwaterdiersoorten. In het Aquarium-Museum, in hartje Luik, zijn niet minder dan 50 aquaria met prachtige vissen en koralen te ontdekken. Genoeg om een hele middag te vullen!

Blauwe Chirurg-vis, zoals Dory (Finding Dory)

Het Huis van de Wetenschap geeft rondleidingen die rijk zijn aan wetenschappelijke experimenten en animaties. De kids zullen zeker geboeid luisteren naar de gids wanneer hij bijvoorbeeld vertelt over elektriciteit. Ze zullen verrukt zijn wanneer hun haren rechtop gaan staan tijdens het elektrostatisch experiment. 

Goed voor een namiddag plezier!

 • Waar? Op 1 km van het station Luik-Sint-Lambertus.
 • Prijs: de eerste zondag van de maand is de inkom gratis. Een combiticket voor kinderen kost €8. Volwassenen betalen € 13. 

Het combiticket geeft toegang tot:

 • het Huis van de Wetenschap
 • het Aquarium
 • de TréZOOR-kamer
 • de Botanische galerijen en die van de Evolutie (niet toegangelijk de eerste zondag van de maand)
 • het Planetarium en de tijdelijke tentoonstelling EXTRAordinary Creatures (niet toegankelijk de eerste zondag van de maand)

Terug naar boven

Het Marionettencentrum in Doornik

Honderden poppen uit de hele wereld worden in dit centrum tentoongesteld. Volwassenen zien hier hun kindertijd passeren. Kinderen kunnen ondertussen aan de balie een spelletjeskoffer vragen: Jack, de mascotte van het museum, is verdwenen. Vind hem door raadsels op te lossen en allerlei tests te doorstaan.

 • Waar? Op 1 km van het station Doornik.
 • Prijs: volwassenen betalen € 3,5 en kinderen € 3. Voor de spelletjeskoffer betaal je € 4 per volwassene en € 3 per kind.
Terug naar boven

Het Bois du Cazier in Marcinelle

Het Bois du Cazier, een echte must-see van ons erfgoed, biedt verschillende activiteiten voor jongeren om zich onder te dompelen in de wereld van de mijnwerkers: escape games, vertellers, spelboekjes en zelfs workshops om de smederij te ontdekken elke eerste zaterdag van de maand (reservering noodzakelijk!) waar je onder begeleiding van vrijwilligers voorwerpen leert smeden.

 • Waar? Op 2,5 km wandelen van het station Couillet.
 • Prijs: familietarief: € 22. De eerste zondag van de maand is de toegang gratis.
Terug naar boven
De crème de la crème van uitstapjes in België? Ontdek de leukste vrijetijdsbestemmingen in België bij onze Reisideeën. 
check2-anim