Op uitstap met de kinderen in eigen land? Zowel in de Ardennen en de Condroz als in Vlaanderen valt er heel wat te beleven. Wij hebben voor jou een aantal leuke en originele ideeën op een rijtje gezet die makkelijk te bereiken zijn met de trein. Zeker de moeite waard om te doen. Dus, hop de trein op!

In Vlaanderen

1. Met beer en Teddy op zoek naar Zevenslaper

Een klein meisje voert samen met een man de opdrachten uit bij de vertelpunten
Klaar voor een heuse berenwandeling in Heusden-Zolder? Ga met Beer en Teddy op speurtocht naar Zevenslaper. Wie is Zevenslaper, heb jij een idee? Volg de berensporen langs 13 vertelpunten en voer de opdrachten uit. Verzamel de rode letters en ontdek wie Zevenslaper is. Breng ook een bezoekje aan het Berenhuis en geniet van kunst en cultuur of ga in de Berentuin op avontuur met wetenschappers en ontdek meer over de kennis van muizen.
 • Waar? Vertrek: Berenhuis, Koerselsebaan 30, 3550 Heusden-Zolder.
 • Wat en wanneer? De interactieve wandeling (2,5 km) is altijd toegankelijk. Ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. De wandeling is bestemd voor iedereen vanaf 5 jaar. Het parcours kan je downloaden op Berenwandeling - Toerisme Heusden-Zolder. Een bezoek aan het Berenhuis of -tuin? Enkel op afspraak: 0497 08 57 24
 • Prijs: gratis
 • Bereikbaarheid: het Berenhuis bevindt zich op 300 m wandelen van het station van Heusden.

2. Ontdek de geheimen van het Klankenbos in Neerpelt

Op het domein Dommelhof in Neerpelt bevindt zich een uniek openluchtmuseum, het Klankenbos. Het is een verzameling van klankinstallaties van internationaal bekende klankartiesten, die verscholen is in het groen. Haal je klankkaart in het Infopunt Radio Forest en ga op zoek naar de geheimen van het Klankenbos. Spits je oren, volg de klanksporen van Tandroor en vind alle Tandroorwoorden op 7 verborgen plekken. Voer de opdrachten en spelletjes uit en ontrafel de geheimen van het Klankenbos.
 • Waar? Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, 3910 Neerpelt
 • Wat en wanneer? Je kan het Klankenbos alle dagen verkennen op eigen houtje. Startpunt Tandroorspel: Infopunt Radio Forest, gelegen achter de Musicakantoren,(volg de wegwijzers). 
  De plattegrond van het spel kan je afhalen in het Infopunt of downloaden. Het Klankenbos is grotendeels toegankelijk voor rolstoelen
 • Prijs: het Tandroorspel is gratis voor iedereen. Reserveren is niet nodig.
 • Bereikbaarheid: vanaf het station Neerpelt is het ongeveer 2 km stappen tot het Provinciaal Domein Dommelhof.

3. 7 trollen en een eindeloos hinkelpad in De Schorre in Boom

Reusachtige houten trol in het bos en het uitdagende hinkelpad in De Schorre
Verscholen in het Magische Trollenbos van het 75 ha groot Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom liggen 7 reusachtige houten trollen. Deze vriendelijke reuzen zijn tussen de 4 en 18 m groot en wachten tot jij ze ontdekt. In de Magische Toren van 17 m hoog woont de Holy Trol. Beklim de toren en geniet van het prachtige uitzicht op De Schorre en omgeving. Bij mooi weer zie je zelfs het Atomium in Brussel.

Doe het hinkelspel alleen of met vriendjes en vriendinnetjes. Het hinkelpad in De Schorre is 30 m lang en is een echte uitdaging. Kan jij het volledige parcours foutloos afleggen? Naast hinkelen zijn er nog plezante opdrachten zoals springen als een rugstreeppad of dansen zoals op Tomorrowland.

 • Waar? De Schorre, Schommelei 1 bus 1, 2850 Boom
 • Wat en wanneer? Op het domein zijn nog vele andere activiteiten te beleven, zoals o.a.: minigolf, waterfietsen, gocarts, blotevoetenpad, fietsen, binnen- en buitenspeeltuinen, enz… 
 • Prijs: De Schorre is gratis toegankelijk, van zonsopgang tot zonsondergang. 
 • Bereikbaarheid: vanaf het station van Boom is het 1,7 km wandelen tot het domein.

4. Op vikingtocht en op blote voeten langs de kinderboerderij in Landen

Ga op wandelzoektocht met de Vikingen Magnus en Liv. Voer doe- en zoekopdrachten uit en bemachtig zo de cijfercode van de Schatkist der goden. Ga op stap langs parkgebied, vijvers en paadjes en maak al zoekend kennis met de Vikingen.

Op de hoeve Sinte-Gitter in Landen, valt er ook wat te beleven. Volg het blotevoetenpad en maak kennis met emoe’s, geitjes, schapen, koeien, ezels, varkens, eendjes,… misschien kan je boer Jos wel een handje helpen met de verzorging. Verder is het puur plezier in het Avonturenpark.  

In de nabijheid van de boerderij ontdek je het oude Landen op de historische site Sinte-Gitter. Je wandelt er over een 13de-eeuwse motheuvel.

 • Waar? Hoeve Sinte-Gitter, Sint-Gittersplein 1, 3400 Landen en Belevingscentrum Rufferdinge, Molenbergstraat 4, 3400 Landen
 • Wat en wanneer? Belevingscentrum: alle dagen open, behalve op maandag. Hoeve Sinte-Gitter: alle dagen open, behalve op zondag en maandag. Reserveren: Jos Wauters op 0497 53 61 08.
 • Prijs: toegang kinderboerderij en avonturenpark: € 2.
 • Bereikbaarheid: vanaf het station van Landen is het ongeveer 700 m tot aan het Belevingscentrum en 1,8 km wandelen tot aan de hoeve Sinte-Gitter.

5. Op uitstap met een ezel in Overpelt

Een meisje zit op een ezel en kijkt naar haar broertje dat speelt in het water. Hun vader let op de andere ezel. Het is een zonnige dag.

Hou je van avontuur en ben jij een dierenvriend? Spoor naar ’t Ezelsbrugske in Overpelt voor een origineel dagje uit. Ontdek deze prachtige streek in het gezelschap van een ezel tijdens een wandeling door de natuur in Bosland, het grootste avonturenbos van Vlaanderen.

Op het tempo van de ezel wandel je langs autoluwe wegen naar het speelbos Holven of de Leukens, waar de kinderen zich naar hartenlust kunnen uitleven. Na een pauze keer je terug naar het ’t Ezelsbrugske. Beleef er een bijzonder ezelsmoment tijdens het verteltheater of kamishibai. Kinderen worden ondergedompeld in een leuk verhaaltje. Tijdens de zomermaanden kan je er nog genieten van een lekker ambachtelijk ijsje.

 • Waar? ’t Ezelsbrugske, Over ’t Waterstraat 70, 3900 Pelt
 • Wat en wanneer? De ezelswandelingen hebben het ganse jaar door plaats, behalve bij extreme hitte of zware regenval. Ze dienen online, min. 2 dagen op voorhand, te worden geboekt via Ezelwandelingen.
 • Bereikbaarheid: ’t Ezelsbrugske ligt op 1,4 km wandelen vanaf het station van Overpelt.

6. Op wandelzoektocht en op Stoertoer in Mol

Een origineel houten bord duid de Stoertoer aan. Twee kindjes in de achtergrond aan het wandelen in het bos.

In het centrum van Mol kan jong en oud op Mollenjacht. Vind de 10 bronzen mollen die zich verstopt hebben in het centrum van de stad. Vertrek: Visit Mol, Markt 1a, 2400 Mol. De zoektocht is gratis.

De Stoertoer in Mol is spelen en stoeien in de vrije natuur met het hele gezin. Ontdek en overwin de 20 uitdagingen van het belevenisparcours.

 • Waar? In Mol. Meer info over de wandeltocht en de Stoertoer kan je bekomen bij het Toerismebureau op 014 33 07 85.
 • Wat? Stoertoer: vertrek: Zorgboerderij Galgberg, Don Boscostraat 35, 2400 Mol
 • Bereikbaarheid: het Toerismebureau Visit Mol ligt op 850 m van het station van Mol. De Zorgboerderij Galgberg op 1,7 km.

7. Op stap met de Kadees in Wervik

Spannende en leuke kinderwandelingen op maat? In het West-Vlaamse Wervik, stad aan de Leie, is wandel- en speelplezier gegarandeerd. Met de vrolijke kadees Jaek en Nink verken je de stad, maak je kennis met het verleden uit de Groote Oorlog en dat van het recreatiedomein De Balokken. We zetten hier de KD’s tochten op een rijtje:

Beleef de Balokken: tijdens deze actieve gezinswandeling van 3,5 km ga je samen met Jaek en Nink en Zotte Marie en den Pollepel terug in de tijd en ontdek je op een speelse manier het verleden van het 30 ha grote recreatiedomein De Balokken.
Met Fritz door Wervik: Jaek en Nink en de geest Fritz nemen je mee op belevingstocht (ongeveer 4 km) door de tabaksstad van de Groote Oorlog. Je gaat op stap tussen legerkampen, soldatenbarakken, tunnels en begraafplaatsen. Voer de opdrachten uit en misschien los jij wel het mysterie op van luitenant Kûhne.
Op zoektocht in Dé Werrviksche kèrrke: ga op zoektocht in de Sint-Medarduskerk, een juweeltje van Brabantse gotiek, die sinds eeuwen vele mysteries herbergt. Welke figuren staan op de preekstoel, van wie is het praalgraf, spookt het echt in de crypte en wat met de tunnels? Ontdek het tijdens je speurtocht en opdrachten.

 • Waar? Dienst Toerisme Koestraat 63, 8940 Wervik
 • Wat en wanneer? De vernoemde wandelingen zijn geschikt voor kinderen van 8 tot 12 jaar.
 • Prijs: het doe-pakket (boekje met beschrijving van de wandelroute en rugzak met accessoires voor de uitvoering van de opdrachten) is te koop bij de Dienst voor Toerisme voor €5.
 • Bereikbaarheid: de Dienst voor Toerisme, startpunt van de wandelingen, bevindt zich op 1,3 km van het station van Wervik.
Pssssst… Wist je dat de trein gratis is voor kinderen onder 12 jaar? Vertel me meer! 

In Wallonië

8. Zoek je weg in het Labyrint van Barvaux

In het Labyrint van Barvaux zoek je niet alleen je weg uit een gigantisch doolhof, maar ontmoet je tijdens je zoektocht acteurs die om de bocht in het maïsveld op de loer liggen en die zorgen voor animatie. Zo wordt je wandeling nog spannender! Is voor jou een doolhof van 11 ha een fluitje van een cent? Probeer dan eens het deurenlabyrint! Ontrafel de codes en vind de uitgang uit dit doolhofavontuur. Genoeg avontuur dus voor een leuke en gezellige namiddag.

 • Waar? Rue Basse Commène, 6940 Barvaux-sur-Ourthe
 • Wanneer: van 2 juli tot en met 2 oktober 2022.
 • Prijs: volwassenen: € 19, kinderen kleiner dan 1,50 m: € 16 en gratis voor kinderen jonger dan 3 jaar.
 • Bereikbaarheid: 10 min. wandelen vanaf het station van Barvaux (volg de borden).

9. Oriëntatieloop in het hart van de Ardennen

Een rustige park met vijver in Beauraing

Reis naar het charmante stadje Marche-en-Famenne voor een Totemus-speurtocht. Deze wandeling die voor iedereen toegankelijk is, laat je de geschiedenis van de stad op een leuke manier ontdekken. Ga van het ene punt naar het andere op het parcours (4,5 km) door de puzzels op te lossen in de Totemus-app.

 • Waar? Vertrek vanaf de Toeristische Dienst Famenne Ardenne Ourthe & Lesse, Place de l'Etang, 15 in Marche-en-Famenne
 • Wat en wanneer? Download de Totemus-app op je smartphone, maak je profiel aan en volg de handleiding.
 • Prijs: gratis.
 • Bereikbaarheid: de Toeristische Dienst bevindt zich op 1 km van het station van Marche-en-Famenne.

10. Prehistomuseum: terug naar de oertijd in Flémalle

Kinderen hebben hun pijlen afgeschoten op een grote neushoorn in 3D i het Prehistomuseum in Flémalle.
In het Prehistomuseum van Flémalle, gelegen in een prachtig bos van 30 ha, stap je terug in de tijd en beleef je de prehistorie opnieuw. In de volle natuur maak je kennis met de geschiedenis van onze voorouders van miljoenen jaren terug. Waan je een neanderthaler en ga op jacht met pijl en boog, ga op expeditie in de beroemde grot van Ramioul of zoek je weg in een labyrint van planten. Hoe leefden onze voorouders? Wat aten zij? Hoe maakten zij vuur? Ga op avontuur en ontdek het allemaal!
 • Waar? Prehistomuseum, rue de la Grotte 128, 4400 Flémalle
 • Wat en wanneer? 7d/7 open.
 • Prijs: €16 voor volwassenen (18-64j), €15 voor studenten (13-17j) en voor senioren (65+) en €10 voor kinderen tussen 3 en 12j. Elke eerste zondag van de maand is het museum gratis toegankelijk. Reservering is niet verplicht enkel bij deelname aan de workshops is online reserveren noodzakelijk (workshops beperkt tot 100 deelnames). 
 • Bereikbaarheid: vanaf het station van Engis is het ongeveer 2,5 km wandelen tot het museum.

11. In de voetsporen van de Macrallen in Vielsalm

Een grote heksenstandbeeld in een prachtige omgeving in Vielsalm. En een man met een rugzak ontdekt de heksenlegende tijdens de geluidswandeling.
Wandelen met het hele gezin in een prachtig decor? Spoor naar Vielsalm in hartje Ardennen en ontdek de legende van de beroemde Macrallen (heksenlegende) tijdens een geluidswandeling van 4,5 km in het centrum van Vielsalm. Op het parcours zijn haltes voorzien waar de heksen je hun verhaal vertellen.
 • Waar? Syndicat d’Initiative de Vielsalm, avenue de la Salm 50, 6690 Vielsalm
 • Wat en wanneer? Wandeling van de Macrallen: ontdek de legende. Traject: 4,5 km.
 • Prijs: De beschrijving van het wandelparcours is te koop bij het Syndicat d’Initiative de Vielsalm voor € 3/parcours of online te bestellen op Maison du Tourisme de Vielsalm. Ook de luisterfragmenten van de wandelingen zijn hier te downloaden.
 • Bereikbaarheid: het Syndicat d’Initiative de Vielsalm (toerismebureau) bevindt zich op 190 m van het station van Vielsalm.

12. Op schattenjacht in Ciney

Moeder en dochter op een bank die samen het avonturenboekje bekijken

Ciney, de hoofdstad van de Condroz, verkennen op een leuke manier? Neem deel aan de speelse gezinswandeling en ontdek de geschiedenis van de stad. Gustaaf, de schilder, heeft zijn geheugen verloren. Wie is de componist en muzikant van Ciney die op de kiosk prijkt tussen 16 andere beroemde componisten? Ga met je avonturenboekje op speurtocht in de stad en los de raadsels op.

 • Waar? Vertrek: Place Monseu 23, 5590 Ciney
 • Wat en wanneer? Deze wandeling (ongeveer 2 km) kan het hele jaar door gebeuren en is ideaal voor gezinnen met kinderen tussen 5 en 12 jaar.
 • Prijs: het 2-talige avonturenboekje is voor € 3 online te koop op Toerismebureau Condroz-Famenne
 • Bereikbaarheid: de vertrekplaats ligt op ongeveer 850 m wandelen van het station van Ciney.

13. Op zoek naar natuurschatten in Hoei

Een moeder met haar twee zonen op wandeling in een prachtig bos in Hoei
Voor een originele beleveniswandeling in de Ardense Condroz moet je in Hoei zijn, stad aan de Maas en één van de oudste steden van het land met een bijzonder rijk historisch erfgoed. Ga op verkenning in de stad en ontdek de fauna en flora die er overal opduikt. Ga op zoek naar deze groene schatten aan de hand van het wandelboekje van de stad. Kan jij al de vragen oplossen?
 • Waar? Vertrek stadswandelingen:
  Wandeling De tuin van Hoei (4 km): Europabrug, 4500 Hoei
  Wandeling Hoei – De dieren van de rechteroever (3 km): Place Saint-Séverin, 4500 Hoei
  Wandeling De groentetuin van Hoei (5,5 km): Parc Vierset, 4500 Hoei
 • Wat en wanneer? Alle wandelingen en nog verscheidene andere, zijn beschikbaar als gpx-bestand of pdf en kunnen worden gedownload op Toerisme Hoei.
 • Prijs: de wandelingen zijn het gehele jaar vrij toegankelijk.
 • Bereikbaarheid: de start van de 3 stadswandelingen bevindt zich op ongeveer 1,3 km van het station van Hoei.
Kids entertainen op de trein? Gemakkelijk met de NMBS Kids app
check2-anim