Niets dat de sleur zo goed doorbreekt als een daguitstap met het gezin. Picknick, zonnecrème en kaartspel op zak: laat dat instant vakantiegevoel maar komen! Bestemming: het heuvelachtige Namen.

Een ontspannende treinreis naar het hart van de stad

2 kinderen rusten op een rots aan de Citadel van Namen in de buurt van het standbeeld Searching for Utopia van Jan Fabre
In de trein vliegt de tijd even snel voorbij als het landschap zelf. Voor we het goed en wel beseffen, staan we al in Namen. Op het programma: bezoek aan de ondergrondse gangen van de Citadel, picknick met adembenemend zicht op de stad, en even alle remmen los in Attractiepark Koningin Fabiola (maar ssst! dat is nog een verrassing!). Met Google Maps in de hand vinden we vlot onze weg naar de voet van de Citadel. Vanaf nu rest ons alleen nog de klim...

Terra Nova, een onderaards gangenstelsel dat je doet rillen

Pssssst… Wist je dat de trein gratis is voor kinderen onder 12 jaar? Vertel me meer! 
De ondergrondse gangen van de Citadel van Namen (Terra Nova)
Om naar Terra Nova te gaan heb je wat geduld nodig en … een dosis zelfbeheersing. De bewegwijzering gidst je heuvel op, heuvel af en belooft je een lange of korte wandeling. Dat kies je helemaal zelf. Na 20 minuutjes zoeken, zijn we er! Net op tijd om aan de rondleiding te beginnen. We maakten de typische toeristenfout om geen trui mee te nemen, terwijl de temperatuur in de onderaardse gangen maar 13-14° bedraagt. Bij deze ben je gewaarschuwd: het is er fris!
Gedurende anderhalf uur leren we de verborgen kantjes van de Citadel kennen. We dalen af tot ongeveer 30 meter diepte, waarna we langzaam door de ondergrondse gangen trekken en leren hoe en door wie die werden aangelegd, hoe men op dat idee gekomen is en hoe de gangen werden gebruikt. Aan de hand van verschillende animaties word je ondergedompeld in het dagelijkse leven van de soldaten, mineurs en ingenieurs die in dit gangenstelsel leefden of het hielpen aanleggen. We zagen zelfs enkele beginnende stalactieten. Binnen pakweg 2 miljoen jaar kunnen we dan volwassen druipstenen  komen aanschouwen 😊.
Goed om te weten: het bezoek kost € 12 per volwassene en € 10 voor jongeren onder de achttien jaar. Afhankelijk van het seizoen zijn er meerdere rondleidingen per dag, afwisselend in het Frans, Nederlands en Engels. Reserveren is verplicht.

Tijd om de maagjes te vullen

Een gezin aan het picknicken boven op de Citadel van Namen, met zicht op de Maas en op de stad
Wanneer we onze magen horen knorren, beslissen we om ons in de schaduw te installeren voor een welverdiende picknick. Op de top van de Citadel vullen we onze reserves weer aan, zodat we klaar zijn voor de volgende etappe: attractiepark Koningin Fabiola. Het is heerlijk weer, hierboven op de Citadel. De zon schijnt uitbundig en bezorgt ons een instant vakantiegevoel.

Leve de koningin!

Kinderen hebben dolle pret in een grote speeltuin
Nu we onze buikjes lekker rond gegeten hebben, kunnen we terug op pad. Het Attractiepark Koningin Fabiola ligt maar enkele honderden meter verderop. Je vindt er allerlei attracties (bv trampolines, go-karts, enz). Maar het allerleukste is ... de minigolf! Meer hebben ze niet nodig, die blonde kopjes van ons. We hadden ons gerust op een bankje kunnen installeren terwijl zij gingen spelen, maar bij aankomst lieten we weten dat we eigenlijk liefst allemaal samen een partijtje wilden minigolfen. Er weerklonken enkele vreugdekreten en even later trokken we gewapend met een club en een balletje naar het minigolfterrein.

Wablief? Treintickets kosten de helft van vrijdagavond t.e.m. zondag? Ja, ik wil mee profiteren!

2 jongens aan het minigolfen
Minigolfen in het gezelschap van 3 mannen, dat is topsport op zich! Terwijl de competitiegeest de overhand neemt, probeer ik zo goed en zo kwaad als het gaat de gemoederen te bedaren en een beetje humor toe te voegen aan dit nogal uitdagende parcours. 18 banen en een overwinning van de papa later hebben de kinderen genoeg van het minigolfen en begeven we ons naar de trampolines. En dan kunnen wij even uitblazen op een bankje 😉.
2 jongens springen op een trampoline terwijl hun ouders van een welverdiende pauze genieten
Attractiepark Koningin Fabiola: toegangsprijs = € 3/persoon; minigolf = € 2/persoon; trampoline = € 1/persoon. Adres: Rond-Point Michel Thonar 1 - 5000 Namen. Het park bevindt zich op de top van de Citadel.

Dolce vita

Heerlijk loom door de zon en het vele ravotten, beslissen we om stilaan huiswaarts te keren. Op de terugweg dringt een tussenstop zich op om de geesten wat te verfrissen: ijsjestijd! YUMMY! En dan begint de race tegen de klok, want de zon brandt zo hard, dat ons ijsje al snel over onze vingers drupt!
Een jongen eet een ijsje
En als we nu eens op gezinsuitstap gingen? De allerbeste uitjes van de maand: langs hier!

Namen, wat een uitstap!

Met ons hoofd vol herinneringen stappen we op de trein en beginnen we al te dromen van ons volgend staycation-avontuur. Maar eerst nog even de dag in schoonheid afsluiten met een partijtje Zwartepieten. Raad eens wie schoppenboer juist getrokken heeft?
Een jongen en zijn vader spelen met de kaarten op de trein

Met de NMBS Kids-app amuseren kinderen zich in de trein... of thuis


check2-anim