Ik hou van Leuven! Deze stad is al jaren de uitvalsbasis voor de maandelijkse afspraak met mijn vriendinnen. We testten daar dus al heel wat goede adresjes. Ga je een dagje naar Leuven? Dan deel ik graag met jou mijn tips voor de leukste plekjes en activiteiten.

Een wandeling om je eetlust op te wekken!

Bloeiende Kruidtuin van Leuven

Er gaat niets boven een mooie wandeling om je hongergevoel aan te wakkeren. Er is een wandelroute doorheen het historische centrum waarbij je de mooiste monumenten passeert: Grote Markt, stadsbrouwerij, het Begijnhof, maar ook een stukje van de vernieuwde wijk aan de haven. Ook de botanische tuin is de moeite om even halt bij te houden. Alles samen een mooie lus van 9 km.

Goed om te weten:

 • In Leuven zijn fietsers en voetgangers koning. Tijdens je wandeling ondervind je weinig hinder van het verkeer.
 • De wandeling passeert net niet langs de brouwerij van Stella Artois. Ben je toch benieuwd en wil je er eens gaan kijken? Vanuit het klein begijnhof (aan het begin van de wandeling) is het maar een kleine omweg.
 • Is 9 km te veel voor jou? Geen probleem! De wandelroute is zo aangelegd dat je ze - zonder te verdwalen – kan aanpassen naar een korter traject.
Een typisch straatje in het Begijnhof van Leuven
overblijfsel van de omwallingsmuur van Leuven en waterfontein in de zomer

Restaurants, bars, cafés zo veel als je maar wil! 

Leuven kent een jong publiek, waardoor er vaak nieuwe concepten te ontdekken zijn. Sommige blijven, andere niet …

Toch uitgebreider tafelen? Leuke adresjes om even halt te houden:

 • House of Lalibela: een van de weinige Ethiopische restaurants in het land. Je eet hier aan een voordelige formule omdat je samen kleine porties verdeeld over een grote pannenkoek. Opgelet: je eet hier niet met bestek, maar wel met je handen!
  Adres: Brusselsestraat 59, Leuven
 • Wabi Sabi: zeer betaalbare en lekkere sushiboten! Vraag zeker naar een tafel boven, daar is het rustiger dan op het gelijkvloers.
  Adres: Muntstraat 10, Leuven
 • Het Moorinneken: comfortabel restaurant/eetcafé, gelegen op een ideale locatie: de Grote Markt. Je vindt hier geweldige Belgische klassiekers met een twist. Bovendien verandert de kaart met de seizoenen. Als het mooi weer is, is het terras ideaal.
  Adres: Grote Markt 10, Leuven
 • Noordoever: nog zo een veganistisch adres dat een omweg waard is. Je eet er per gewicht in buffetstijl. Het eten is er lekker en er zijn tal van keuzemogelijkheden. Het is een kindvriendelijk restaurant dat gezelschapsspellen aanbiedt. Bovendien is er een uitzicht op de haven en de sfeer is rustig.
  Adres: Vaartkom 17, Leuven
Gevel van het restaurant Het Moorinneken en vegan maaltijd in het restaurant Noordervoer

Toch op zoek naar iets anders? Wandel dan zeker door de Muntstraat of de Parijsstraat om nog meer restaurants te ontdekken.

Shop 'till you drop !

Leuven is een winkelparadijs: een stad op mensenmaat, kleine verkeersvrije straten, grote winkels en kleine winkeltjes... Voor ieders budget en smaak.

Je vindt alle klassieke winkels in de Diestsestraat en de Bondgenotenlaan.
Mis zeker de Parijsstraat niet met een mix van leuke winkels en restaurants net als de Mechelsestraat in het historische centrum.

Diestestraat in de zomer versierd met gekleurde lampionnen

Mijn favoriete winkel in Leuven is Hexagoon. Een klein paradijs van creativiteit. Hexagoon biedt veel knutselideeën en allerlei soorten materiaal aan. Onlangs kocht ik bijvoorbeeld Japans rijstpapier dat ik gebruikte om een oud meubel te renoveren.
Adres: Ravenstraat 81, Leuven

En kinderen in dit alles?

Zin in een familie-uitje? Op een steenworp van het station vind je het Provinciedomein van Kessel-Lo. Het domein biedt een waaier aan activiteiten zodat je er makkelijk een hele dag kan doorbrengen.
Adres: toegang langs de Beemdenstraat, Leuven

Aarzel niet om naar Sportoase te gaan: er is een zwembad, glijbanen en een binnenspeeltuin!
Adres: Philipssite 6, Leuven

Pssssst… Wist je dat de trein gratis is voor kinderen onder 12 jaar? Vertel me meer! 
Kinderen ontdekken het Provinciedomein van Kessel-Lo.
check2-anim