Deze feestelijke universiteitsstad in het hart van Vlaams-Brabant is een architecturaal wonder. Slenter over de Grote Markt met zijn gotische monumenten, verdwaal in de smalle straatjes van het Begijnhof of waan je Harry Potter in de Universiteitsbibliotheek. Als je meer ‘into shopping’ bent, is er een hele waaier aan trendy boetieks om uit te kiezen. Om je helemaal onder te dompelen in de levendige sfeer van deze stad, moet je op de Oude Markt zijn. Zoveel cafés en restaurants op hetzelfde plein hebben de Oude Markt de bijnaam de "Langste toog van Europa" opgeleverd.

biblio

De Grote Markt, het stadhuis, de Sint-Pieterskerk

De Grote Markt ligt op minder dan 15 minuten lopen van het station van Leuven. Blijf even hangen op dit prachtige plein en bewonder de verschillende gotische monumenten.
Zo is er de imposante Sint-Pieterskerk met het beroemde meesterwerk ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dieric Bouts. En het magnifieke 15e eeuwse stadhuis met zijn gevel die getooid is met 236 beelden en die net van stenen kantwerk lijkt gemaakt. Deze gebouwen moet je zonder meer gezien hebben. 

 • Stadhuis: rondleiding in het Nederlands: elke dag om 15.00 uur - € 4 -visitleuven.be
 • Sint-Pieterskerk: elke dag van 10 tot 16.30 uur, behalve op woensdag - mleuven.be
Gd-Place

De Universiteitsbibliotheek

Een van de mooiste bibliotheken van België. De imposante gevel verbergt een gigantische ‘Art Deco’ -leeszaal die volledig uit hout is opgetrokken. Het lijkt wel een scène uit een Harry-Potterfilm. De kers op de taart is het panoramisch uitzicht over de daken van de stad vanaf de torenspits.

Groot Begijnhof

Het Groot Begijnhof, waar nonnen hun onderkomen hadden, is geklasseerd als UNESCO-werelderfgoed. Vandaag worden de smalle, labyrintachtige straatjes over de grachten bevolkt met studenten en professoren. 

Het M-Museum en zijn terras

M Leuven (M-Museum) stelt oude en hedendaagse kunst tentoon, van de middeleeuwen tot de 20e eeuw. Daarnaast worden er ook tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd, van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars.

 • In de zomer kan je genieten van een aangenaam terras dat uitkijkt over de daken van de stad. Je kan er ook iets drinken zonder een bezoek te brengen aan het museum - mleuven.be

Met het ILUVLeuven Ticket bezoek je verschillende sites en monumenten aan een zeer voordelige prijs.

 • Stadhuis + Universiteitsbibliotheek & toren: € 8
 • Stadhuis + Bibliotheek + M-Museum: € 16

Meer info: visitleuven.be

Shoppen in stijl

 
Wie Leuven zegt, zegt shoppen. Trendy, tijdloos, origineel, klassiek of design. Noem het en je vindt het in Leuven. Elke straat biedt weer wat anders:
 • Diestsestraat: mengelmoes van winkels.
 • Bondgenotenlaan: 1 km aan klassieke winkelmerken, kleinere boetieks en interieurwinkeltjes
 • Parijsstraat: strips, muziek, vintagekledij.
 • Brusselsestraat: mix van ketens en exclusieve boetieken.
 • Mechelsestraat & Vismarkt: trendy en originele kleine winkeltjes.
De winkels zijn elke eerste zondag van de maand open (13 u.-18 u.).
Even uitrusten tijdens het shoppen doe je op de pleintjes langs de Dijle, de zogenaamde Dijleterrassen. Deze terrasjes aan de rand van het water in de Dirk Boutslaan zijn ideaal om wat verkoeling.

Je citytrip met de trein

 • Alle hotspots zijn gemakkelijk te voet bereikbaar vanaf het station. De trein is dan ook het ideale vervoermiddel om Leuven te gaan verkennen.
 • Met het Weekend Ticket reis je van vrijdag (vanaf 19 uur) tot zondag ook nog eens aan halve prijs naar Leuven en terug.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar (max. 4), reizen gratis met een volwassene ouder dan 12 jaar die in het bezit is van een geldig vervoerbewijs.

Meer informatie en inspiratie

loader