Zicht op de Grote Markt met de Sint-Pieterskerk en het stadhuis en de Oude Markt en zijn langste toog

Deze feestelijke universiteitsstad in het hart van Vlaams-Brabant is een architecturaal pareltje. Slenter over de Grote Markt met zijn gotische gebouwen, verdwaal in de smalle straatjes van het Begijnhof of waan je Harry Potter in de Universiteitsbibliotheek. Als je graag gaat winkelen, is er een hele waaier aan trendy boetieks om uit te kiezen. Om je helemaal onder te dompelen in de levendige sfeer van deze stad, moet je op de Oude Markt zijn. Zoveel cafés en restaurants op hetzelfde plein hebben de Oude Markt de bijnaam de "Langste toog van Europa" opgeleverd.

De Grote Markt, het stadhuis, de Sint-Pieterkerk

De Grote Markt ligt op minder dan 15 minuten wandelen van het station van Leuven. Blijf even hangen op dit prachtige plein en bewonder de verschillende gotische gebouwen.
Zo is er de imposante Sint-Pieterskerk met het beroemde meesterwerk ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dieric Bouts. En het magnifieke 15e eeuwse stadhuis met zijn gevel die getooid is met 236 beelden en die net van stenen kantwerk lijkt gemaakt. Deze gebouwen moet je zonder meer gezien hebben. 

biblio

De Universiteitsbibliotheek

Een van de mooiste bibliotheken van België. De imposante gevel van de Universiteitsbibliotheek verbergt een gigantische ‘Art Deco’ -leeszaal die volledig uit hout is opgetrokken. Het lijkt wel een scène uit een Harry-Potterfilm. De kers op de taart is het panoramisch uitzicht over de daken van de stad vanaf de torenspits.
Gd-Place

Groot Begijnhof

Het Groot Begijnhof, waar nonnen hun onderkomen hadden, is geklasseerd als UNESCO-werelderfgoed. Vandaag worden de smalle, labyrintachtige straatjes over de grachten bevolkt met studenten en professoren. 
De oude grachten en typische huizen van het Groot Begijnhof

Het M-Museum

M Leuven (M-Museum) stelt oude en hedendaagse kunst tentoon, van de middeleeuwen tot de 20e eeuw. Daarnaast worden er ook tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd, van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars. 

Een rooftop party op het dak van het M-Museum

Shoppen in stijl

Wie Leuven zegt, zegt shoppen. Trendy, tijdloos, origineel, klassiek of design. Noem het en je vindt het in Leuven. Elke straat biedt weer wat anders:

 • Diestsestraat: mengelmoes van winkels.
 • Bondgenotenlaan: 1 km aan klassieke winkelmerken, kleinere boetieks en interieurwinkeltjes
 • Parijsstraat: strips, muziek, vintagekledij.
 • Brusselsestraat: mix van ketens en exclusieve boetieken.
 • Mechelsestraat & Vismarkt: trendy en originele kleine winkeltjes.

De winkels zijn elke eerste zondag van de maand open (13 u.-18 u.).

Even uitrusten tijdens het shoppen doe je op de pleintjes langs de Dijle, de zogenaamde Dijleterrassen. Deze terrasjes aan de rand van het water in de Dirk Boutslaan zijn ideaal om wat verkoeling.

Eten en drinken

Als studentenstad bij uitstek biedt Leuven een brede waaier aan leuke brasserieën en eetcafés:

 • De Werf: studentikoos “knabbel- en babbelcafé” met een van de gezelligste terrassen in Leuven. Lekkere wraps, pasta’s en chowders! - Hogeschoolplein 5, 3000 Leuven
 • Bar Stan: een buurtbar hedendaagse stijl, aan het basketpleintje (Hoornplein) in 't Nieuw Kwartier. Een publieke living en toevluchtsoord voor het Leuvense stadsdier. - Constantin Meunierstraat 2, 3000 Leuven
 • De Hoorn: de plek in Leuven waar wonen, werken, feesten en leven samenvloeien. Een oude brouwerij in het creatieve hart van Leuven. In de bar kan je ontbijten, lunchen of gewoon een frisse Stella nuttigen op het terras. - Sluisstraat 79, 3000 Leuven
 • De Appel: al sinds 1969 een klassieker onder de Leuvense studenten vanwege zijn lekkere gerechten en democratische prijzen. Probeer zeker de lintpasta oriental! - Ravenstraat 15, 3000 Leuven
 • Lukemieke: een van de eerste vegetarische restaurants in de stad. Al ruim 50 jaar worden hier zeer gevarieerde internationale vegetarische gerechten op tafel gebracht. - Vlamingenstraat 55, 3000 Leuven

Je citytrip met de trein

 • Alle hotspots zijn gemakkelijk te voet bereikbaar vanaf het station. De trein is dan ook het ideale vervoermiddel om Leuven te gaan verkennen.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar (max. 4), reizen gratis met een volwassene ouder dan 12 jaar die in het bezit is van een geldig vervoerbewijs.
check2-anim