Eerlijk gezegd wist ik niet wat ik kon verwachten van een mini-citytrip naar Louvain-la-Neuve, maar de studentenstad heeft me aangenaam verrast! Het gezellige autovrije centrum, de gemoedelijke sfeer, de kleine straatjes vol kleurrijke streetart… Er valt heel wat te doen en te zien!
Louvain-la-Neuve werd opgericht in de jaren ’70 en is een product van de Leuven Vlaams-kwestie. De UCL (Université Catholique de Louvain), de Franstalige afscheuring van de KU Leuven is er namelijk gevestigd en bepaalt het beeld van deze geplande campusstad. “Nieuw-Leuven” heeft naast uniefgebouwen ook leuke musea, vele winkels, bruisende pleintjes en een goed gevulde culturele agenda.

Een eerste kennismaking

We komen aan in het station van Louvain-la-Neuve op een zonnige zomeravond en worden meteen verwelkomd door kleurrijke streetart. Doorheen de hele stad zijn er trouwens enkele kunstige pareltjes te bewonderen! We wandelen naar het centrum langs de winkelstraat Rue Charlemagne en de pleintjes Place de l’université, Place des Wallons en Place des Sciences. De terrasjes zitten gezellig vol en er heerst een zeer relaxte sfeer. Misschien komt het omdat er nergens een auto te bespeuren is? Auto's rijden namelijk allemaal rond of onder de stad. Louvain-la-Neuve is dus een paradijs voor de voetganger!
We gaan eten in het gezellige restaurantje Altérez-vous, op een rustig pleintje in het centrum. De menukaart toont ons heerlijke gerechten. Allemaal bio, lokaal en gezond! Ook de uitgebreide drankkaart stelt lokale biertjes en biologische wijnen voor. De vriendelijke bediening vertelt ons dat deze plek veel meer is dan een restaurant. Het is een coöperatieve vennootschap, een soort buurtcafé waar er geregeld jamsessies en conversatie-avonden gehouden worden. Een levendige plek waar mensen samenkomen en waar steeds een positieve sfeer heerst. De sfeer zat inderdaad goed! Erg gezellig en rustig. En het eten? Ook dat was een voltreffer. Vele verse groenten en heerlijk bereid. Een aanrader!
Adres Altérez-vous: Place des Brabançons 6/A, 1348 Louvain-La-Neuve

Overnachten in het hart van de stad

In Martin’s Hotel Louvain-la-Neuve overnacht je letterlijk in het hart van de stad. Het hotel is open sinds mei 2018 en dus gloednieuw. De gezellige lobby met zithoekjes, vele planten en design meubelstukken nodigen uit om het je gemakkelijk te maken. Ook de hippe wijnbar, het terras en moderne restaurant passen volledig in het stijlvolle hotel.

Na een vriendelijk ontvangst aan de receptie springen we meteen in onze zwemkledij om de wellness te verkennen. Het hotel heeft namelijk een zwembad, een bubbelbad, Finse sauna, infraroodcabines, een mediterrane sauna, een ijsfontein en zintuigelijke douches. Heerlijk ontspannen dus! Na een zalige wellness-ervaring en een even zalige nachtrust wacht ons het lekkere ontbijt met vele soorten brood, fruit en kazen. We zijn klaar voor een nieuwe dag in Louvain-la-Neuve!

Meer info: www.martinshotels.com

Adres Martin's Hotel Louvain-la-Neuve: 1, Rue de l'Hocaille, 1348 Ottignies-Louvain-la-Neuve

Het meer van Louvain-la-Neuve

Een van de zaligste plekjes van Louvain-la-Neuve is zonder twijfel het meer. Heerlijk om daar je dag te starten! Het meer werd aangelegd als stormbekken om neerslag op te vangen en is uitgegroeid tot een oase van rust. We wandelen rondom het meer op het wandelpad “Droom van een eenzame wandelaar” en komen enkele ganzen, reigers en joggers tegen. Wanneer we helemaal rond zijn, komen we uit op de Aula Magna, de gigantische aula van de universiteit UCL. De glazen kubus heeft wat weg van het Centre Pompidou en kijkt uit over het meer. Het gebouw is een plek voor voorstellingen, concerten, lezingen en congressen. Vlak naast de Aula Magna bevindt zich de Grand Place met bruisende terrasjes, een cinema en verschillende restaurants.

Het Hergé Museum: in het spoor van Kuifje

En dan is het tijd voor een bezoek aan het hoogtepunt van Louvain-la-Neuve: het Hergé Museum! Het gebouw ligt statig aan de rand van het Parc de la Source en is een waar architecturaal kunstwerk. Door de loopbrug lijkt het gebouw op een aangemeerd schip. De inkomhal is een immense ruimte vol licht en kleurrijke wanden. We krijgen een audiogids en gaan van start met het bezoek. De eerste zaal laat ons kennismaken met het levensverhaal van Georges Remi, alias Hergé. Daarna volgen we zijn verhaal en dat van zijn personages. De audio-uitleg is erg duidelijk en biedt veel informatie. De personages van Hergé komen tot leven door archieftekeningen, posters, verzamelstukken, videofragmenten, foto’s en uiteraard vele stripverhalen. Op loopbruggen wandelen we van de ene zaal naar de andere, doorheen de grote hal. Je hebt steeds een leuk uitzicht over het hele museum! We ronden af in de souvenirshop, een leuke plek voor de echte verzamelaars.

Meer info: www.museeherge.com

Opgelet: tijdelijk reserveren. Het dragen van een mondmasker is verplicht voor iedereen ouder dan 12. Uitsluitend contactloos betalen mogelijk ter plaatse.
Zin om naar het Hergé Museum te gaan? Koop een Discovery Combi Hergé Museum en geniet van een voordelige prijs: toegang + H/T treinreis!
Adres Hergé museum: Rue du Labrador 26, 1348 Ottignies-Louvain-la-Neuve

Ferme du Biéreau, culturele hotspot

In de wijk Biéreau bevindt zich een 12e-eeuwse boerderij die vroeger bij de cisterciënzerabdij van Florival behoorde. La Ferme du Biéreau is helemaal opgeknapt en omgebouwd tot de culturele hotspot van de stad. Van klassieke muziek en wereldmuziek tot jazz en rock, de kalender voorziet voor ieder wat wils. Er worden ook lezingen, workshops en tentoonstellingen gehouden. Kijk op de website voor meer informatie!

Meer info: www.fermedubiereau.be

Adres La Ferme du Biéreau: Avenue du Jardin Botanique Louvain-la-Neuve, Nivelles, 1348 Waals-Brabant

Shoppen en een lichte lunch

Tijd om nog wat in de stad rond te lopen! We wandelen rustig van winkel naar winkel. Er zijn vele boetieks en leuke hipsterwinkeltjes in de hoofdstraten. Plots staan we voor Ooak, een hippe pop-upwinkel vol leuke hebbedingetjes en planten. In deze “cabinet de curiosités” vind je vast en zeker iets leuks voor in je huis of als cadeautje. Achteraan is er een bagelbar, dat komt goed uit voor onze lichte honger!

Meer info: https://ooak.odoo.com/

Even verderop, net naast het station, ligt het winkelcentrum L’Esplanade waar Louvain-la-Neuve om bekend staat. Hier zijn 3 verdiepingen met grote winkelketens. Ideaal om deze citytrip met een uurtje shoppen af te sluiten! Bedankt Louvain-la-Neuve voor deze aangename kennismaking!

Meer info: www.lesplanade-shopping.be

Adres Ooak: Passage de l’Ergot 34 -1348 Ottignies-LLN
Adres L'Esplanade: Place de l'Accueil 10, 1348 Ottignies-Louvain-la-Neuve