Bezoek Genk
Als je aan Limburg denkt, wat zijn dan de eerste dingen die je voor je ziet? Bloesems, bossen, Hasselt én de mijnen natuurlijk. Zoveel redenen om deze groene provincie te verkennen!
Wel, zet dan zeker een bezoek aan Genk op de planning. Want hier bevonden zich maar liefst drie van de zeven Limburgse mijnsites. De mijnen van Zwartberg, Waterschei en Winterslag zijn dan wel al decennia dicht, je voelt en ziet de invloed ervan op de omgeving en het landschap nog steeds.
In C-mine dompel je je helemaal onder in die intrigerende geschiedenis, maar ook onderweg kom je verwijzingen naar de mijnen tegen. Van de vroegere woningen van mijnwerkers en -ingenieurs tot de terril en de multiculturele vibes. In combinatie met wat leuke stops onderweg van en naar het station, beleef je gegarandeerd een fascinerend en vermakelijk dagje Genk.
Highlight van je bezoek aan Genk? C-mine!
Als je meer wil weten over het mijnverleden van deze stad moét je C-mine – de voormalige mijn van Winterslag – verkennen.
Je ziet het terrein van ver liggen. De schachtbokken tekenen de skyline van Genk en trekken meteen de aandacht, ook 32 jaar na de sluiting. Het omvangrijke mijnencomplex waar mijnwerkers in totaal 66,6 miljoen ton steenkool naar boven haalden, werd omgetoverd tot een magnifiek centrum voor hedendaagse cultuur. Een levendige plek waar heden en verleden samenkomen. De indrukwekkende oude mijngebouwen zijn bewaard, gerestaureerd en kregen stuk voor stuk een nieuwe invulling.
De rode draad? Creativiteit, vandaar de C in C-mine. Naast de vele boeiende projecten en fijne horeca die je er terugvindt, vestigden zich hier bijvoorbeeld ook de LUCA School of Arts én een hub voor creatieve ondernemers: C-mine Crib.
Zoveel te beleven
Het Energiegebouw – vroeger de compressorenzaal en ventilatorengebouwen – is je startpunt voor de C-mine Expeditie. Dat is een interactief, intrigerend avontuur dat je tot 6 meter diep in de oude tunnels en 60 meter hoog op een schachtbok brengt. Wat je hier kan beleven? In C-mine Expeditie voel je je eventjes een mijnwerker zonder zwart te zien van de steenkool. Je hoort meeslepende verhalen van tal van binnen- en buitenlandse werknemers.
Elke werkdag speelde zich af in het diepe donker. In broeierige, benauwende gangen. Overal stof, zweet en oorverdovend lawaai van trillende boren. Met af en toe een frisse bries uit de ventilatortunnel. Gevaar loerde dagelijks om de hoek, vooral door gasvorming en ontploffingen. De mijnen hebben de economie goed gedaan, maar spijtig genoeg ook een 900-tal levens gekost in Limburg. Kortom: een stukje Belgische geschiedenis dat je moét kennen!
Verder is ook het magazijngebouw een bezoekje waard. Hier installeerde de bekende porseleinkunstenaar Pieter Stockmans zijn atelier. Wandel zeker eens door het Labyrint, een imposant stalen doolhof ontworpen door Gijs Van Vaerenbergh ter ere van het tienjarig bestaan van C-mine in 2015. Een ‘instawaardige’ plek!
Achter de mijnsite zie je trouwens een terril liggen, oorspronkelijk een berg mijnafval, meer bepaald steenafval dat uit de gedolven steenkool is gewassen. Na al die jaren is het natuurlijk een groen gebied geworden.
Adres:
- C-mine Genk - C-mine 10 - 3600 Genk
Een hongertje onderweg?
Vanaf de jaren 20 besloten de Limburgse mijnen werkkrachten uit het buitenland aan te trekken, want het wervingsgebied (Vlaanderen) was simpelweg niet groot genoeg. In Genk ging het in eerste instantie om Italianen, maar later ook om onder meer Grieken, Turken, Spanjaarden en Marokkanen. En dat heeft logischerwijze een impact op de lokale cultuur én de keuken. Daar is de Vennestraat – ook de Straat van de Zintuigen genoemd – een mooi voorbeeld van.
Zuiderse specialiteiten
Als je een snelle, lichte lunch-to-go zoekt, komt een pide of Turkse pizza perfect van pas. Spring bijvoorbeeld eens binnen bij Mashar Pide en maak je keuze uit de kruidige menukaart. Of zoek je een degelijk Italiaans restaurant om je dag af te sluiten? Dan moet je bij La Posta zijn. De chef serveert je authentieke Italiaanse gerechten met ingrediënten van topkwaliteit. En aan de overkant kan je zelf snuisteren tussen die Italiaanse specialiteiten bij Casa Paglia, een delicatessenzaak van dezelfde familie.
Adressen:
- Mashar Pide - Vennestraat 154 - 3600 Genk
- La Posta - Vennestraat 110 - 3600 Genk
Of wat zoets met een Italiaanse toets
Wat verderop in de Vennestraat vind je in een elegante woning Gelateria Principe, specialist in Italiaans lekkernijen. Bij mooi weer kan je op het terras genieten van een brioche met een lekkere koffie. Of liever een verfrissend ijsje?
Adressen:
- Gelateria Principe - Vennestraat 122 - 3600 Genk
Nog te ontdekken buiten het centrum
Ook de oude mijnsite en de zoo van Zwartberg kregen een tweede leven dankzij LABIOMISTA, een buitengewoon artistiek project van kunstenaar Koen Vanmechelen in samenwerking met de Stad Genk.
In het 24 hectare grote park ontdek je onder meer zijn kunstwerken, drie prachtige natuurlijke vijvers, de villa van de vroegere mijndirecteur, een bibliotheek en Nomadland. Dat is de naam die het geheel aan volkstuintjes en picknickplekken kreeg. In de lente en de zomer verkopen buurtbewoners hier zelfs food & drinks in drie kleurrijke pipowagens. Om LABIOMISTA te bereiken, neem je bus 31 of G6 vanuit het station van Genk.
Adres:- Labiomista - Marcel Habetslaan 50 - 3600 Genk