Waterloo, de kleine gemeente ten zuiden van Brussel, is wereldbekend als het decor voor de veldslag in 1815 die de toekomst van Europa heeft bepaald: het grote moment in de geschiedenis waarop Napoleon verslagen werd door de geallieerde troepen van de hertog van Wellington.

Het herdenkingsmonument van de Slag bij Waterloo ligt tussen Brussel en de luchthaven van Charleroi. Het is de ideale bestemming voor een daguitstapje en een must-see voor wie België bezoekt.

Op pad, vrienden!

Om naar de site van het monument te gaan, neem je de trein tot het station van Eigenbrakel. Daar stap je op een TEC-bus (lijn W richting Brussel) tot de halte ‘Route de Nivelles’. De busrit telt 7 haltes en duurt ongeveer 4 minuutjes. Nog voor je goed en wel bent afgestapt, begroet de imposante, gietijzeren Leeuw van Waterloo je al van op de even imposante heuvel die hij z’n thuis noemt.

Het Memorial museum in Waterloo

Vecht mee met de verdediging in het Memoriaal 1815

Het Memoriaal 1815 dat je onderaan de heuvel van de Leeuw vindt, is veel meer dan een alledaags museum. Je wordt hier ondergedompeld in een ervaring die al je zintuigen prikkelt met special effects en verbluffende decors. Het museum nodigt je uit om je mee in de strijd te storten, onthult de militaire strategieën van de Slag en vertelt je alles over de motieven van de betrokken landen, de sociale situatie van het toenmalige Europa en het dagelijks leven in de 19de eeuw.

Wedersamenstelling van de veldslag met speelgoedsoldaten en schilderij van Napoleon

Aan de hand van uniformen, historische voorwerpen, geanimeerde kaarten, een originele 3D-film, een schattenjacht en multimedia-animaties ontdek je de geschiedenis van de beroemde veldslag.

Generalen bespreken hun strategie met Napoleon

Ik raad je aan om je smartphone mee te nemen, zodat je de audiogids kan beluisteren (NL/FR/EN/DE/IT/ES/CHN/JPN/RU) via de wifi in het museum en de volledige ervaring mee krijgt.

Favoriet:

Dé publiekstrekker in het museum is zonder twijfel de 3D-film die de veldslag visueel voorstelt. De film duurt een twintigtal minuten en wordt geprojecteerd op een panoramisch scherm van 180°. Dat zorgt voor een heel realistische audiovisuele ervaring, die zowel groot als klein weet mee te slepen.

Verschillende relikwieën, een schilderij en oorlogstrommels

Of je nu gepassioneerd bent door de geschiedenis of niet, het Memoriaal 1815 is een eigentijds museum dat haar bezoekers weet te verleiden met alle mogelijke aspecten rond dit thema. Kinderen houden van de special effects en de interactieve belevenis, volwassenen van de culturele en historische kwaliteit. Je voorziet best twee uur om hier ten volle van de expo te kunnen genieten.

Animatie:

Tijdens weekends en vakantiedagen zet het Memoriaal grootse animaties op poten voor de hele familie:
 • Bivak: ontdek het dagelijkse leven van de soldaten en luister hoe een fuselier of grenadier je de geheimen van zijn wapens vertelt.
 • Het afvuren van het kanon: artilleriedemonstratie en afvuren van een reproductie van een Gribeauval-kanon (dat aan de kern lag van de strategie in de Napoleontische oorlogen).
 • Het leven van een rekruut: een grappige voorstelling van een dialoog tussen een korporaal van de grenadiers en een jonge rekruut.
 • Paard-en-kartochten: spring in een koets en laat de Ardense trekpaarden je naar de Hoeve van Hougoumont voeren. Dit monument is het best bewaard gebleven, zeker als je weet dat het zo’n belangrijke rol speelde in de strijd. De tentoonstelling neemt je mee naar de historische momenten van de hoeve in verschillende scènes, bas-reliëfs en andere documenten.

Bestuur je troepen in Panorama

Hou je klaar om overweldigd te worden! Op het einde van je tocht in het Memoriaal, wandel je een majestueus schilderij in dat dateert uit 1912. Het handgeschilderde meesterwerk spreidt zich uit over 110 meter rondom jou en tot 12 meter boven je. Je krijgt hier een prachtig 360°-overzicht van de grote militaire manoeuvres tijdens de veldslag. Geluidseffecten nemen je mee in het heetst van de strijd: gevechtsscènes, zwaardgeluiden, cavalerieladingen en kanonvuur. Deze ervaring geeft je kippenvel!

Details van het 360° schilderij dat de veldslag illustreert

Aanschouw de omgeving vanop de top van de Leeuwenheuvel

Tijd voor het sportieve gedeelte van je excursie: je moet welgeteld 226 treden overwinnen om het hoogste punt van de heuvel te bereiken. In ruil daarvoor krijg je een prachtig zicht over de omgeving. De bouw van deze ‘Leeuwenheuvel’ werd in 1826 op verzoek van de koning der Nederlanden voltooid, amper 11 jaar na Napoleons nederlaag. Aan de top ontmoet je de kolossale ‘Leo Belgicus’ die met z’n 28 ton gietijzer de omgeving overschouwt. Zijn poot, al jaren trots rustend op een kanonskogel, als het ultieme symbool voor het einde van de strijd en de verworven vrede van Europa.

De leeuw van Waterloo

Herbeleef de geschiedenis van 18 juni 1815 aan voordeeltarief!

Met de ‘Pass 1815’ bezoek je 6 attracties en musea rond het beroemde strijdtoneel van Napoleon z’n laatste veldslag.

Op het programma van de Pass 1815:
 • Het Memoriaal Waterloo 1815 met de Leeuw van Waterloo, het museum van het Memoriaal, het Panorama en de Hoeve van Hougoumont
 • Het Wellington Museum
 • Het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon
 • De hoeve en brasserie van Mont-Saint-Jean
Tarief: Volwassenen: € 23 – Kinderen (10 tot 17 jaar): € 14 – Senioren (+60) en studenten: € 22.

Vier de overwinning met een gevulde maag 

Het Franse Rijk is verslagen, dus hoog tijd om de overwinning te vieren! Op 500 meter van het Memoriaal 1815 vind je een gezellig Italiaans restaurant, Les deux sil. Geniet van een lekkere pasta, pizza of een ander typisch Italiaans gerecht. Ook aan de kinderen wordt hier gedacht. Zij kunnen hun buikjes vullen met een steak met frietjes, spaghetti of lasagne. Wie zegt daar nu nee tegen?

Adres: Les deux sil, Route du Lion 377 in Waterloo

Een kleine verteringswandeling?

Vanaf de Leeuwenheuvel loop je door de historische plaatsen van een veldslag die de kaart van Europa heeft gemarkeerd en veranderd. Ver van de door Victor Hugo beschreven vlakte, betreed je een land dat omgeploegd is door de aanvallen van de cavalerie en het vuur van de kanonnen! Deze wandeling van 14 km beloont je inspanning met een prachtig uitzicht, ideaal voor wat foto’s als souvenir. Download de pdf van de wandeling.

Velden rondom Waterloo in de herfst

Gepassioneerd door dit verhaal? Mis dan deze andere activiteiten niet.

Wellington Museum

In het centrum van Waterloo staat het gebouw uit 1705 waarin de hertog van Wellington op 17 juni 1815 zijn hoofdkwartier vestigde voordat hij Napoleon confronteerde. Dat hoofdkwartier is vandaag een museum. Met authentieke memorabilia, wapens en gravures brengen de verschillende zalen van het museum je naar de gebeurtenissen van die tijd en houden ze de herinnering aan de landen en de strijders die deelnamen aan de confrontatie levendig.

Adres: Wellington Museum, Chaussée de Bruxelles 147, 1410 Waterloo

De deur van het Wellington Museum en een gravure

Hoeve van Hougoumont

De Hoeve van Hougoumont is het meest toonaangevende en best bewaarde monument door haar rol in de strijd. Ze was het toneel van hevige gevechten tussen de Fransen en de Engelsen. Niet twijfelen om deze plek van herinnering, inzicht en verzoening, en haar nieuwe scenografie, te ontdekken.

Adres: Hoeve van Hougoumont, Chemin du Goumont, 1420 Eigenbrakel

Het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon

17 juni 1815. Het is bijna donker, er valt regen. Napoleons troepen zijn uitgeput. Ze voelen de aanwezigheid van vijandelijke troepen. De keizer beveelt de arrestatie en zijn helpers zien een leegstaand huis: de Pebble Farm. Ze zou het laatste hoofdkwartier van Napoleon worden. Dit museum richt zich op de gebeurtenissen van deze beroemde nacht dankzij getuigenissen en anekdotes uit het burgerlijke en militaire leven in een heel authentiek kader.

Adres: Het Laatste Hoofdkwartier van Napoleon, Chaussée de Bruxelles 66, 1472 Vieux-Genappe

Mensen in soldatenkostuum

De hoeve van Mont-Saint-Jean

De hoeve van Mont-Saint-Jean is een plek met karakter, authenticiteit en geschiedenis. Ontdek de wonderen in het museum ‘De keerzijde van de medaille’, dat de geschiedenis van het veldhospitaal van Waterloo tot leven brengt. Het is ook hier, in de boerderij, dat ze het Waterloo-bier brouwen. De brouwerij is open voor bezoekers en ja, je kan er proeven! Perfect om de dag goed af te sluiten dus.

Adres: De hoeve van Mont-Saint-Jean, Chaussée de Charleroi 591, 1410 Waterloo

Re-enactment van de Slag bij Waterloo

Elk jaar in juni spelen honderden acteurs de gevechtsscènes van de Slag bij Waterloo na.
Het hele weekend lang mag je rekenen op activiteiten in het Memoriaal:
 • Kanonschoten met Grande Armée artilleristen
 • Rondleidingen in het bivak van de keizerlijke cavalerie met een soldaat uit 1815
 • Het inschakelen van de dienstplichtigen van die tijd door middel van een voorstelling aan de voet van de tenten en kampvuren
Op zondagochtend: aanval op de Hoeve van Hougoumont door de Franse troepen! De gevechten beginnen om 10.30 uur en eindigen rond de middag. De re-enactment van de Slag bij Waterloo is een buitengewone gebeurtenis, die je voor altijd zal bijblijven!
Meer info op de website van het Memoriaal.
Mensen in soldatenkostuum geven kanonschoten

Heeft Waterloo je verleid? Ontdek onze andere belangrijke bestemmingen in Waals-Brabant!

check2-anim