Ontwapenende charme, sfeervolle horeca, leuke winkels, verfrissend groen, plezierige dynamiek … you name it, Hasselt heeft het. Het is de stad van de smaak. En vooral een stad die blijft evolueren. Kijk maar naar de meest recente hotspots: de nieuwe Z33-vleugel, de vernieuwde Grote Markt en het elegante Quartier Bleu. Hoog tijd dus om de Limburgse hoofdstad te verkennen! Inspiratie nodig voor een dagje Hasselt? Ontdek hier onze toffe tips voor een ontspannend én interessant uitje.

Van het station naar je koffiebreak

Hasselt is een stad die grijpbaar is. Het centrum verken je makkelijk te voet. Het station bevindt zich op amper 700 meter van de Grote Markt. En ook het Kolonel Dusartplein, het Stadspark en de Blauwe Boulevard bevinden zich binnen een straal van 1,5 km. Handig!

Zodra je aankomt op het stationsplein springt er een groot, bijzonder bouwwerk in het oog: het gerechtsgebouw. Een roos? Een vuist? Nee, in feite stelt de vreemde vorm een hazelaar voor, verwijzend naar de Oud-Germaanse naam van de stad: Hasaluth, wat hazelarenbos betekent.

Maar goed, ongetwijfeld start je de dag graag met een cafeïnekick van formaat – of een theetje – en een smakelijk ontbijt? Dan is KingKongCoffee je eerste halte. De koffie is er even stevig van smaak én kwaliteit als de naam doet vermoeden. En Marloo’s is de place to be voor pittig belegde bagels, breakfast burgers en American pancakes. Alles krakend vers en/of smeuïg zacht.

Links: zicht op het Gerechtsgebouw vanuit het station van Hasselt. Rechts: kop koffie in KingKongCoffee.

KingKongCoffee: Maastrichterstraat 58
Marloo’s: Minderbroederstraat 5

Nieuwe Grote Markt, eeuwenoude gevels en funky streetart

De Grote Markt van Hasselt is misschien niet zo groot, ze is toch het bekijken waard. Zet je eens naast Hendrik en Katrien – het bronzen koppeltje op de bank – en bewonder dit gezellige marktplein dat onlangs nog een facelift kreeg. Dit standbeeld heet eigenlijk ‘Luisteren naar de beiaard’ en het staat/zit er sinds 1989. Hasselaren noemen ze Hendrik en Katrien omdat zij volgens 13e-eeuwse geschriften de eerste inwoners van de stad zouden zijn.

Links: ‘t Sweert, vakwerkhuis in Maaslandse stijl op de Grote Markt in Hasselt. Rechts: beeld van Hendrik en Katrien.

Kijk nu eens naar de verschillende gebouwen. Ze ademen geschiedenis. De meeste kernen zijn immers eeuwenoud, zelfs al zijn de gevels doorheen de jaren gerenoveerd. Vooral de apotheek valt meteen op. Het vakwerkhuis in Maaslandse stijl, ook ‘t Sweert genaamd, dateert uit de 15e eeuw. Het was oorspronkelijk een herberg maar al in 1713 vestigde er zich een apotheker. Ook de andere gevels dragen tot de verbeelding sprekende namen als De Draeck en de Sleutel, De Voetboge Camer, De Drij Pistolen en de Koning van Polen. Vind jij ze terug aan de hand van de emblemen en symbolen?

En nog een reden om omhoog te kijken: de vele streetart! Internationale en lokale artiesten tonen doorheen de stad hun meest creatieve en kleurrijke muurschilderingen. Op de app Street Art Cities – die je wandel- en fietsroutes langs de beste straatkunst voorstelt – staat Hasselt niet voor niets tussen heel wat wereldsteden.

Stad voor fijnproevers en lekkerbekken

In de stad van de smaak vind je voor ieder wat wils. Ben je een beetje een Bourgondiër? Mis dan het Jenevermuseum en wijnspeciaalzaak VenaVino niet. Spring binnen bij een lokale bakker voor wat Hasseltse speculaas, bij een slagerij voor Hasseltse paté met hazelnoten én vergeet ook niet halt te houden bij Chocoladehuis Boon. Van overheerlijke chocolademelk en pralines tot sierstukken en kunstwerken, … chocolade is hier niet gewoon lekker, het is een belevenis.

Jenevermuseum: Witte Nonnenstraat 19
VenaVino: Lombaardstraat 13/2
Chocoladehuis BOON: Paardsdemerstraat 13

Meester-chocolatiers aan het werk in atelier van Chocoladehuis Boon.

Lunchbreak?

Ik hoor het al, je maag begint te knorren. Op naar een lekkere Limburgse lunchplek dan. Wat verkies je: Pittig, fris en knus in de urban jungle van Boulebaar? (Probeer zeker eens de Eggs Benedict of de Avocado on toast, met feta!) Of verfijnd en uitgebreid tafelen bij Ross? Elke dag stelt het restaurant een lunchmenu samen op basis van het marktaanbod. Dat het je gaat smaken staat vast!

Boulebaar: Leopoldplein 17
Rosch: Dorpsstraat 34

Een kunstzinnig dagje Hasselt

Ook hedendaagse kunst is goed vertegenwoordigd in de Limburgse hoofdstad. In Z33, museum voor actuele kunst, architectuur en design, spendeer je met gemak enkele uren. Het gloednieuwe museumgedeelte Vleugel 19 – ontworpen door de Italiaanse architecte Francesca Torzo – is op zich al de moeite waard. De nieuwe, sobere buitengevel met bijzondere, ruitvormige bakstenen legt een visuele link tussen de architectuur van de historische begijnhofsite en het perfect gerenoveerde tentoonstellingsgebouw. Binnen ervaar je een knap spel van lijnen en lichtinvallen, alsof je meandert door stadssteegjes en patio’s.

Z33: Bonnefantenstraat 1

Vrouw kijkt binnen bij Z33 in Hasselt.

Laat je rondleiden

De meest boeiende manier om een stad te ontdekken is door de ogen van een local, toch? Wel, de Hasselaren vertellen je graag meer over tal van interessante onderwerpen. Al trappend op de Babbelfiets neemt een enthousiaste inwoner je bijvoorbeeld mee naar zijn favoriete plekjes in de stad, de bekende en minder bekende.

Of verken de Oude Gevangenis met een gids. In 2013 kreeg dit stervormige gebouw een nieuwe invulling als Campus Rechten van de UHasselt, na een indrukwekkende transformatie. En zelfs in legendarische schoenen- en kledingwinkel La Bottega kan je een rondleiding boeken. Hier bevond zich vroeger namelijk een oude Smeets-jeneverstokerij. Je leert tijdens een tour dus van alles bij over zowel jenever als het modebedrijf zelf. Als dat geen topcombo is.

Oude Gevangenis: Martelarenlaan 42
La Bottega: Paardsdemerstraat 9

Of ga eco-friendly, retro en design shoppen

En uiteraard is Hasselt hét walhalla voor shoppingqueens en -kings. Het boeiende Modemuseum is er perfect op zijn plek. De standaard winkelketens vind je vooral in de Koning Albertstraat, de Demerstraat en op de Blauwe Boulevard in het splinternieuwe Quartier Bleu aan de Kanaalkom. Maar geef toe: naar Hasselt kom je ook voor design, high-end fashion, originele stuks en retrowinkeltjes. Slenter dus op je gemak door de Aldestraat, Dorpsstraat, Kapelstraat, … want hier kijk je je ogen uit.

Zorgvuldig geselecteerde interieurartikelen, accessoires en kledij met een Scandinavisch tintje vind je bij OUI. Tweedehands en nieuwe vinyls (en een drankje) bij Just For The Record. Ecologisch verantwoorde kleding en juwelen voor jou én de kids bij Paplou en Sessa (tegenover elkaar gelegen). Of verkies je haute couture? Hasseltse modeontwerper Stijn Helsen ontvangt je in zijn Concept Store in de Diesterstraat.

Modemuseum: Gasthuisstraat 11
Quartier Bleu: Kanaalkom Hasselt 
OUI Shop: Aldestraat 50
Just For The Record: Diesterstraat 18
Paplou: Dorpsstraat 37b
Sessa: Dorpsstraat 28/1
Stijn Helsen ConceptStore: Diesterstraat 10

Zo, nu nog de dag afronden in stijl. Uitgebreid aperitieven kan bijvoorbeeld in wijnbar Bardot. Daarna een drankje bij zonsondergang langs het water aan Westpunt of de Blauwe Boulevard misschien. Maar ook spicy Thais tafelen op niveau is een optie bij Cy’an Thai.

Wijnbar Bardot: Hemelrijk 5  
Westpunt: Hoogbrugkaai 91
Cy’an Thai: Minderbroedersstraat 9/13

Meer winkelen? Ontdek onze selectie van winkels in Namen!

Extra reisideeën

check2-anim