Afrikaanse activiteiten en smaken zijn sterk aanwezig in België. De Afrikaanse cultuur heeft zoveel te bieden: kunst, gastronomie, festivals, dans, musea... Dit is onze selectie. Reis in België naar verre landen... op een steenworp van een Belgisch station!

Twee bekende buurten

Matongé in Brussel: de Afrikaanse wijk

Matongé is een gekende Afrikaanse wijk in het hart van de hoofdstad, niet ver van het station Brussel-Centraal. Winkels, galerieën, restaurants en andere tropische groente- en fruitwinkels dompelen je onder in de Afrikaanse cultuur. Bezoek de evangelische kerken in de omgeving voordat je een van de vele Afrikaanse fastfoodrestaurants probeert. Een dergelijke concentratie aan Afrikaanse activiteiten is ongekend in Europa. 

  • Onze favoriet ? Bij Vlaams-Afrikaans Huis Kuumba kan je je inschrijven voor Afrikaanse kookworkshops, concerten of allerhande tentoonstellingen die met Afrika te maken hebben. Dit huis is een plek van expressie van de Afrikaanse cultuur met ontmoetingen en entertainment uit Afrika.  

Borgerhout in Antwerpen: een multiculturele wijk

Deze heel bekende wijk in Antwerpen, dicht bij de stations van de stad, is een multiculturele hub waar verschillende Afrikaanse culturen met elkaar verweven zijn en waar een grote gemeenschap van Noord-Afrikaanse nationaliteiten zijn intrek genomen heeft. Winkels met stoffen en kruiden vullen de drukke straten. Markten en eetgelegenheden zijn talrijk aanwezig. 

  • Onze favoriet ? Pekpottenbak is een ambachtelijke keramiekwinkel. De producten worden ter plaatse met de hand gemaakt. Er worden ook workshops georganiseerd. 

 

Musea en tentoonstellingen met thema Afrika in België

Het Afrikamuseum in Tervuren

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, gelegen op een uitzonderlijke architecturale locatie, omringd door prachtige tuinen, is een museum en een onderzoekscentrum over Centraal-Afrika en het Afrikaanse continent. Culturele volkerenkunde, geschiedenis, virtuele tentoonstellingen, kunst… De tijdelijke en permanente tentoonstellingen laten het hele gezin stil staan bij de rijkdom van de Afrikaanse volkeren, hun erfgoed en hun vele energieën.

  • Prijs: € 12. Senioren betalen €8 en voor kinderen en jongeren jonger dan 18 jaar is het gratis.
  • Bereikbaarheid? Stap uit in Brussel-Centraal. Neem Metro lijn 1 richting Stokkel tot Montgomery. Neem tram 44 tot aan de eindhalte. Met de tram rijd je trouwens door het Zoniënwoud, een onvergetelijke belevenis! Het museum bevindt zich rechtover de tramhalte. Of neem de trein tot Brussels Airport-Zaventem en daarna bus 830 tot Tervuren Centrum. Vanaf daar is het 10 minuten wandelen tot aan het museum.

Expo "Identités décoloniales. De l'Afrique à Mons" in het Mons Memorial Museum (Bergen)

Tot en met 21 mei kan je de expo "Identités décoloniales. De L'Afrique à Mons" van Pitcho Womba Konga bezoeken in het Mons Memorial Museum. De kunstenaar biedt een leerrijke, subjectieve en indrukwekkende reis met 40 getuigenissen die hij gedurende een jaar in de omgeving van Bergen verzameld heeft. De bezoekers krijgen nieuwe inzichten over de koloniale voorstelling en herinnering die in het collectieve gedachtengoed verankerd zijn. Een speciaal uitgetekende route en een tekenfilm maken het onderwerp ook toegankelijker voor de jongste bezoekers. Aarzel niet om twee vliegen in één klap te slaan en bezoek niet enkel de tentoonstelling, maar ook het volledige MMM!

  • Prijs ? €9.

Op 1,2 km van het station Bergen.

Expo "Egypte, Eternelle Passion" in het Koninklijk Museum van Mariemont

In Afrika is Egypte één van de meest symbolische landen in de wereld. Van de cultus van de farao’s tot de goden, de hele wereld is gefascineerd door zijn geschiedenis, zijn hiëroglyfen en zijn piramides. Deze tentoonstelling loopt nog tot en met 16 april en toont de fascinatie die Egyptenaren opwekken in verschillende werken en tijdperken. Het land van de farao’s wordt hier weergegeven volgens de verbeelding en de fantasie van het Westen. De focus op de Egyptische sarcofagen is een bonus!

  • Prijs? € 8. De toegang tot de andere permanente tentoonstellingen in het museum is gratis.
  • Bereikbaarheid? Stap uit in La Louvière-Centre en neem bus 82 tot La Hestre of stap uit in La Louvière-Zuid en neem bus 30 tot La Hestre.

 

9 Afrikaanse restaurants om te ontdekken

Medjadja, de kunst van het theedrinken in Namen

Dit Algerijnse familiale theesalon serveert thee op authentieke wijze. Een echte oosterse reis waarbij je geniet van een lekker kopje thee en een zalig geurend gebakje.

Op 850 m van het station van Namen.

Café Beguin in Brussel, Afro-mediterrane fusionkeuken

Deze taverne serveert Afro-mediterrane gerechten. Het toevoegen van kruiden aan gerechten en de fusionkeuken zijn de specialiteiten van het huis. Op aparte borden of in schotels om te delen, de recepten zijn allemaal geïnspireerd op de exotische zuiderse keuken.

Op 900 m van het station Brussel-Centraal.

Inzia, Afrikaanse smaken, het zuiden in je bord

Bij Inzia krijg je mooi gepresenteerde authentieke gerechten voorgeschoteld. Zin om geroosterde insecten, palmwormen of zelfs gegrilde geit te proberen? Ze zijn briljant gekookt! Zo’n culturele plek met zoveel live concerten en evenementen. Het restaurant is ook een kunst- en tentoonstellingsgallerij. Welkom bij Mama Ekila!

Op 1,6 km van het station Germoir of Brussel-Centraal.

L’Horloge du Sud, een culturele Afrikaanse brasserie

L'Horloge du Sud is een culturele Afrikaanse brasserie waar je krokodillenbiefstuk kan proeven op de tonen van exotische muziek. Het is ook een plek voor literaire ontmoetingen en concerten.

Op 1 km van het station Germoir.

Au Soleil d’Afrique in Brussel, in een kleurrijk interieur

In Au Soleil d'Afrique nodigen kleurrijke banken en tafels je uit om te delen en te ontdekken. De keuken is er heerlijk, de inrichting heel exotisch. In 2014 werd dit etablissement uitgeroepen tot Winnaar van het TripAdvisor Certificate of Excellence. Zeker proberen dus!

Op 1,4 km van het station Brussel-Centraal.

Babdar, Marokkaanse keuken in een hype-setting

Bij Babdar voel je je in een Marokkaans paleis. De inrichting is er majestueus en de gerechten zijn uiterst verfijnd. De tajines en de couscous zijn om je vingers af te likken. De wijnkaart biedt een selectie aan Marokkaanse wijnen. Zeker proeven.

Op 1,7 km van het station Brussel-Zuid.

BarAfrique, een authentieke Afrikaanse bar in Leuven

Kom in een stijlvol kader genieten van specialiteiten, wijnen en cocktails uit Afrika. Wil je het typisch Afrikaanse ontbijt proberen? Dan ben je aan het juiste adres.

Op 800 m van het station Leuven.

KOKOB, Ethiopisch restaurant in hartje Brussel

KoKoB biedt een wereldkeuken boordevol smaak. De gerechten zijn typisch voor Ethiopië, sommige vegan en glutenvrij, en er staan overheerlijke Ethiopische koffies op de kaart. Hun specialiteit is “Doro wot" op basis van kip, tomatensaus en Berbersaus (een slimme mix van pikante Ethiopische kruiden), geserveerd met een ei. Een waar genot… En eten met je vingers maakt het nog beter. Beleef een bevoorrecht moment van delen in een boeiende omgeving. Dat is wat deze vriendelijke Ethiopiër belooft.

Op 700 m van het station Brussel-Centraal.

El Warda, Marokkaanse en Egyptische keuken

El Warda is toonaangevend door zijn interieur met zachte zuiderse toetsen. Op de kaart staan Marokkaanse en Egyptische halalgerechten die de Marokkaanse gastvrijheid en vrijgevigheid uitstralen.

Op 800 m van het station Antwerpen-Berchem.

 

4 festivals die Afrika in de kijker zetten

BorgerRio in Borgerhout (Antwerpen)

BorgerRio is een wereldfestival in het hart van Borgerhout in Antwerpen! Grote groepen van verschillende etnische achtergrond en uit alle lagen van de bevolking gaan door de straten in een zeer kleurrijke parade. Kom op 24 juni dansen op het ritme van de drums en de pauken!

Op 500 m van het station Antwerpen-Centraal.

Afropolitan in BOZAR (Brussel)

Deze editie heeft plaats in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel van 19 tot 21 mei. Dit Afro-concertfestival draait rond het concept "Legacies From The Black Cosmos". De aanwezige artiesten laten zich vrijelijk inspireren door de Afrofuturistische beweging uit de jaren 1950 en haar kunsterfgoed. 

Op 250 m van het station Brussel-Centraal.

Afrika in kleur (Brussel)

Vier Afrika en de zon tijdens dit kleurrijke festival dat van 5 tot 7 mei plaats vindt langs de Heembeekkaai. Muziek, kunst, illustraties en diverse shows staan op het programma, alles in het openbaar en 100% gratis! Aan de foodtrucks kan je proeven van het diverse culinaire aanbod van het Afrikaanse continent, van de Atlantische tot aan de Indische Oceaan.

Op 2,5 km van het station Bockstael.

AfroDisiac (Brussel)

Dit familiefestival heeft plaats op 15 en 16 juli in het Terkamerenbos. Het komt op voor de levensomstandigheden van de kinderen en volkeren in Afrika. Het is een solidair festival voor het goede doel en helemaal gratis. Bonus voor gezinnen: er wordt een kinderdorp opgericht met verschillende leuke activiteiten zoals het voorlezen van Afrikaanse sprookjes!

Op 900 m van het station Diesdelle.

Er even tussenuit met het Weekend Ticket! Reis overal in België en geniet van -50% korting op je heen- en terugreis met de trein, geldig tijdens het hele weekend vanaf vrijdagavond 19u.

* De korting wordt alleen toegepast op het niet-vaste gedeelte van de prijs van het Standaardtarief. In 2e klas bedraagt het vaste gedeelte € 1,2923 per enkel traject. In 1e klas bedraagt het € 1,6800(minder dan 37km) of € 1,8092 (37km - 51km) of € 1,9901 (52km en meer) per enkel traject. De minimumprijs per enkel traject bedraagt € 2,50 in 2e en € 3,30 in 1e klas.

check2-anim
loader