Afrikaanse activiteiten en smaken zijn sterk aanwezig in België. De Afrikaanse cultuur heeft zoveel te bieden: kunst, gastronomie, festivals, dans, musea... Dit is onze selectie. Reis in België naar verre landen... op een steenworp van een Belgisch station!

Musea en tentoonstellingen met thema Afrika in België

Het Afrikamuseum in Tervuren

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, gelegen op een uitzonderlijke architecturale locatie, omringd door prachtige tuinen, is een museum en een onderzoekscentrum over Centraal-Afrika en het Afrikaanse continent. Culturele volkerenkunde, geschiedenis, virtuele tentoonstellingen, kunst… De tijdelijke en permanente tentoonstellingen laten het hele gezin stil staan bij de rijkdom van de Afrikaanse volkeren, hun erfgoed en hun vele energieën.

  • Prijs: € 12. Senioren betalen €8 en voor kinderen en jongeren jonger dan 18 jaar is het gratis.
  • Bereikbaarheid? Stap uit in Brussel-Centraal. Neem Metro lijn 1 richting Stokkel tot Montgomery. Neem tram 44 tot aan de eindhalte. Met de tram rijd je trouwens door het Zoniënwoud, een onvergetelijke belevenis! Het museum bevindt zich rechtover de tramhalte. Of neem de trein tot Brussels Airport-Zaventem en daarna bus 830 tot Tervuren Centrum. Vanaf daar is het 10 minuten wandelen tot aan het museum.

Expo "Identités décoloniales. De l'Afrique à Mons" in het Mons Memorial Museum (Bergen)

Tot en met 21 mei kan je de expo "Identités décoloniales. De L'Afrique à Mons" van Pitcho Womba Konga bezoeken in het Mons Memorial Museum. De kunstenaar biedt een leerrijke, subjectieve en indrukwekkende reis met 40 getuigenissen die hij gedurende een jaar in de omgeving van Bergen verzameld heeft. De bezoekers krijgen nieuwe inzichten over de koloniale voorstelling en herinnering die in het collectieve gedachtengoed verankerd zijn. Een speciaal uitgetekende route en een tekenfilm maken het onderwerp ook toegankelijker voor de jongste bezoekers. Aarzel niet om twee vliegen in één klap te slaan en bezoek niet enkel de tentoonstelling, maar ook het volledige MMM!

  • Prijs? €9.
  • Bereikbaarheid? Op 1,2 km van het station Bergen.

Expo "Expeditie Egypte" in het Museum Kunst en Geschiedenis van Brussel

Mummies, hiëroglyfen, verfijnde juwelen, godenbeelden... Het oude Egypte is absoluut fascinerend en heeft altijd tot de verbeelding gesproken. De expo "Expeditie Egypte" dompelt je via verschillende archeologische vondsten onder in 200 jaar geschiedenis. Meer dan 200 objecten worden tentoongesteld, waaronder een grote collectie die de invloed van het land van de farao's op de internationale politiek, de kunsten en wetenschappelijk onderzoek weerspiegelt... Bepaalde stukken en enkele unieke historische documenten worden voor de eerste keer aan het groot publiek getoond. Een gouden kans die je zeker niet mag missen!

  • Prijs? Volwassenes: € 17. Senioren: € 12. Studenten: € 6.
 

4 festivals die Afrika in de kijker zetten

BorgerRio in Borgerhout (Antwerpen)

BorgerRio is een wereldfestival in het hart van Borgerhout in Antwerpen! Grote groepen van verschillende etnische achtergrond en uit alle lagen van de bevolking gaan door de straten in een zeer kleurrijke parade. Kom op 24 juni dansen op het ritme van de drums en de pauken!

Op 500 m van het station Antwerpen-Centraal.

Afropolitan in BOZAR (Brussel)

Deze editie heeft plaats in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel van 19 tot 21 mei. Dit Afro-concertfestival draait rond het concept "Legacies From The Black Cosmos". De aanwezige artiesten laten zich vrijelijk inspireren door de Afrofuturistische beweging uit de jaren 1950 en haar kunsterfgoed. 

Op 250 m van het station Brussel-Centraal.

Afrika in kleur (Brussel)

Vier Afrika en de zon tijdens dit kleurrijke festival dat van 5 tot 7 mei plaats vindt langs de Heembeekkaai. Muziek, kunst, illustraties en diverse shows staan op het programma, alles in het openbaar en 100% gratis! Aan de foodtrucks kan je proeven van het diverse culinaire aanbod van het Afrikaanse continent, van de Atlantische tot aan de Indische Oceaan.

Op 2,5 km van het station Bockstael.

AfroDisiac (Brussel)

Dit familiefestival heeft plaats op 15 en 16 juli in het Terkamerenbos. Het komt op voor de levensomstandigheden van de kinderen en volkeren in Afrika. Het is een solidair festival voor het goede doel en helemaal gratis. Bonus voor gezinnen: er wordt een kinderdorp opgericht met verschillende leuke activiteiten zoals het voorlezen van Afrikaanse sprookjes!

Op 900 m van het station Diesdelle.

Er even tussenuit met het Weekend Ticket! Reis overal in België en geniet van -50% korting op je heen- en terugreis met de trein, geldig tijdens het hele weekend vanaf vrijdagavond 19u.

* De korting wordt alleen toegepast op het niet-vaste gedeelte van de prijs van het Standaardtarief. In 2e klas bedraagt het vaste gedeelte € 1,3709 per enkel traject. In 1e klas bedraagt het € 1,7822 (minder dan 37km) of € 1,9193 (37km - 51km) of € 2,1112 (52km en meer) per enkel traject. De minimumprijs per enkel traject bedraagt € 2,50 in 2e en € 3,30 in 1e klas.

check2-anim