Geschreven door blogster Little Brussels Sunshines

Zin in een uitstapje naar Bergen? Volg onze blogster “Little Brussels Sunshines” tijdens een weekend en ontdek haar favoriete adressen.

Brussel-Centraal, 10 uur 's morgens

Al van kinds af aan ben ik eigenlijk altijd al gefascineerd geweest door reizen met de trein. Ook de stations, bruisende plekken waar er altijd wat te beleven valt, intrigeren mij mateloos. Ik heb zo m’n eigen ritueel voor ik op de trein stap: ik koop een koffie, zet me rustig neer en kijk wat er rond mij gebeurt. Ik vind het leuk om mij het verhaal van de andere reizigers in te beelden. We zijn in het station Brussel-Centraal, het is tien uur ‘s morgens.

Twee bekers cappuccino in het station Brussel-Centraal

Samen met mijn moeder en mijn zus sta ik op het punt om Bergen te ontdekken. We wachten op onze trein naar Bergen. Ik sta te popelen om de stad te ontdekken. Het is een klein uurtje rijden. Eens op de trein, zoek ik inspiratie in de voorbijglijdende landschappen en lees ik een paar bladzijden in mijn lievelingsmagazine. 

Bladzijde van een tijdschrift en een gepersonaliseerde beker cappuccino (Helena) op het venstertafeltje in de trein

We worden plots verrast door de levendige stem van de treinbegeleidster. Met een grote glimlach controleert ze ons ticket en wenst ze ons een goede reis. Ze geeft ons ook nog wat info over de aankomst in Bergen. Onze dag is alvast goed begonnen met zo’n warm onthaal. 

Het station van Bergen

Er wordt nog altijd gewerkt aan het station van Bergen. Dat geeft je de kans om je verbeelding aan het werk te laten. Ik denk dat ik hier absoluut nog eens moet terugkomen wanneer het station klaar is. De bekende architect Calatrava heeft immers meegewerkt aan het project; het belooft dus groots te worden.

Station van Bergen

Hotel Dream

We zetten koers richting hotel Dream, waar we zullen overnachten. We zijn er vroeg, maar de kamer is toch al klaar. Als dat geen luxe is! We zijn erg benieuwd om onze kamer te ontdekken. Het hotel is namelijk ondergebracht in een oude kapel. We worden niet ontgoocheld. Zodra we de deur openduwen, worden we getrakteerd op een unieke ervaring. De authentieke architecturale charme is bewaard gebleven in de kamers, met religieus geïnspireerde details die echte eyecatchers zijn. In dit atypische kader, lijken heden en verleden een perfect verbond te hebben gesloten.
Adres: rue de la Grande Triperie 17 – 7000 Bergen 
Bereikbaarheid: het Hotel Dream is makkelijk te voet te bereiken vanaf het station van Bergen (1 km). 

Hotelkamer in witte tinten
Links: tekening van een cirkel met een hart op een witte muur in een hotelkamer / Rechts: glas-in-loodraam

Café MoMa

Na onze kamer bewonderd te hebben, trekken we eropuit om te ontbijten. Het hotel ligt in de artistieke wijk van Bergen. Voor onze lunch hebben we gekozen voor MoMa . Lily, de uitbaatster, verwelkomt ons met een brede glimlach en vertelt ons honderduit over háár café MoMa (Mons Manhattan Coffee), dat ze in 2015 uit de grond stampte. Intussen is het uitgegroeid tot een van de lievelingsadresjes van de Bergenaars. Ik begrijp al snel waarom! De bagels die Lily serveert zijn heerlijk en licht, gevuld met lokale producten en klaargemaakt met liefde. Je kan er ook terecht voor een goeie kop koffie, van bonen die in België gebrand zijn, en desserts die Amerikaans geïnspireerd zijn. In alles proef je de passie en het plezier dat Lily eraan beleeft om klanten een leuke tijd te bezorgen. Of je nu zin hebt om een hapje te eten, een boek te lezen of wat op je computer te tokkelen bij een heerlijke kop koffie, Lily zorgt ervoor dat iedereen zich hier op zijn gemak voelt.


Adres: rue de la Coupe 10 – 7000 Bergen 
Bereikbaarheid: Café MoMa is makkelijk bereikbaar vanaf het station Bergen (850 m).
Links: smakelijke bagel met een citroenthee / Rechts: interieur van een kamer in Café MoMa in Bergen

BOHO

Wij zitten zo op ons gemak bij MoMa dat we onszelf bijna moeten forceren om er te vertrekken. Het vooruitzicht op wat shopping biedt echter voldoende motivatie. We springen binnen bij BOHO. Nathalie koos de naam van haar boetiek heel bewust. Die weerspiegelt namelijk het concept: bobo chic. Je vindt er een toffe selectie accessoires van Belgische en Europese ontwerpers. Ik ben helemaal verknocht aan de juwelen met clips die je zelf kan combineren en aan de originele, kwalitatieve sjaaltjes. Het geduld en de vriendelijkheid waarmee Nathalie je met plezier advies geeft om het perfecte stuk te vinden, zijn ook het vermelden waard. Er is hier zoveel keuze dat het moeilijk beslissen is. Een ding is zeker, je gaat er niet met lege handen buiten. Wij vertrekken met een shoppingtas vol prachtige accessoires. 
Adres: rue de la Coupe 14 – 7000 Bergen 
Bereikbaarheid: BOHO is makkelijk bereikbaar vanaf het station Bergen (850 m).

Juwelen met clips en andere accessoires in boetiek BOHO in Bergen

Season'S

Voordat we even gaan rusten in het hotel, zorgen we al voor het avondeten. We houden halt bij Season’S . Na tien jaar in de horeca gewerkt te hebben, opende Sherzod zijn eigen ‘fast and healthy salad bar’. De keuken combineert Aziatische en Italiaanse invloeden. Het concept is eenvoudig, je kiest een basissalade, vijf ingrediënten (waaronder een proteïne) en brengt alles op smaak met een sausje. Er wordt in de mate van het mogelijke gewerkt met biologische en lokale producten. De sausjes en desserts zijn huisbereid door Sherzod zelf. Hij maakt ook een heerlijke muntijsthee. We nemen een paar lekkere gerechtjes mee om ‘s avonds van te smullen op onze hotelkamer. Het blijken echte smaakbommetjes te zijn en alles is su-per-vers. Als dessert trakteer ik mezelf nog op een punt overheerlijke cheesecake met een delicate smaak. 
Adres: rue Notre Dame 2 – 7000 Bergen
Bereikbaarheid: Season’S is makkelijk bereikbaar vanaf het station Bergen (700 m). 

Links: verschillende soorten groenten in metalen potjes in een restaurant / Rechts: smakelijke salade verpakt in een kartonnen meeneemdoos
Onze nacht in de kerk (oeps, foutje … hotel) deed deugd en wat liggen de bedden goed! ‘s Morgens laden we onze batterijen verder op met een uitstekend ontbijtje. We doen ons tegoed aan het immense buffet boordevol lekkernijen. Er is voor ieder wat wils. Je kan er zelfs je eigen fruitsap persen, iets wat je in vergelijkbare hotels slechts zelden kan. Ik heb zelfs m’n cappuccino met sojamelk niet hoeven te missen! 
Gedekte ontbijttafel met fruit

Chez Babette

Vooraleer we Bergen verlaten, wordt op weg naar het station onze aandacht getrokken door de etalage van 'Chez Babette’ . We besluiten om er te stoppen voor een laatste thee. Chez Babette is een vzw waar Barbara magie en creativiteit mixt. Je vindt er accessoires van lokale ontwerpers en artiesten, en een hoekje met zetels om gezellig wat te keuvelen rond een kop koffie. Je kan er ook terecht om samen creatief aan de slag te gaan. De dromers onder ons komen hier gegarandeerd met pretlichtjes in de ogen buiten. 
Adres: rue des Fripiers 28 – 7000 Bergen
Bereikbaarheid: Chez Babette is makkelijk bereikbaar vanaf het station Bergen (750 m).

Gezellig hoekje met zetel om te keuvelen bij Babette in Bergen
Onze trip naar Bergen zit er nu echt bijna op … We zijn zo enthousiast over ons eerste bezoek aan de stad dat we nu al zin hebben om nog eens terug te komen om andere adresjes te ontdekken en andere Bergenaars te ontmoeten! Tijdens onze wandeling naar het station genieten we nog van de talrijke graffiti en kunstwerken die de stad opfleuren.
Straat met graffiti in Bergen
De trein staat al aan het perron, stipt op tijd. Gelukkig maar, want het begint net te regenen. Tot ziens Bergen, jij creatieve schoonheid. 
check2-anim