citadelle namur

Waar Samber en Maas elkaar kruisen en de statige Citadel boven de stad uittorent, daar vind je de sympathieke hoofdstad van Wallonië: Namen. Eigentijds en pittoresk tegelijk. Een stad die je verleidt met geuren, kleuren en smaken.
Stap op de trein en neem je tijd om deze stad met al je zintuigen in je op te nemen. Dat lukt perfect met onze tips!

Geuren om bij weg te dromen

Dat de Citadel van Namen een bezoekje waard is, hoeven we je niet meer te vertellen. Van het bezoekerscentrum Terra Nova tot een begeleid bezoek aan het ondergrondse gangenstelsel.

Maar wist je dat er in de 16e-eeuwse galerijen van de Citadel ook parfums worden gecreëerd? Guy Delforge vertelt je er in zijn parfumatelier alles over tijdens een rondleiding. Reserveer je bezoekEn natuurlijk kan je je favoriete parfum nadien kiezen in de boetiek.

Adres:

parfum delforge namur

Wandel je graag in winkelstraten en knusse steegjes? Waarom niet stoppen aan een van de ambachtelijke winkels. In Café Delahaut bijvoorbeeld, daar roosteren ze ter plaatse hun bonen en maken ze er overheerlijke koffie van. En dat al sinds 1864. En bij Le Fossé Fleuri, waar je verse thee van uitmuntende kwaliteit koopt.

Adressen:

delahaut namur

Geef je ogen de kost

Zodra je het centrum van Namen inwandelt, valt de gemoedelijkheid op. Gezellig ouderwets ingerichte snuisterwinkeltjes, authentieke cafés met retro-interieur, kleurrijke vintagekledij in de etalage, … Zoveel toffe details trekken je aandacht.

De aandacht trekken is trouwens net wat de vermaarde Namense kunstenaar Félicien Rops graag deed. Hij deed wat stof opwaaien in zijn tijd, omwille van zijn mysterieuze, soms erotisch getinte en zelfs diabolisch genoemde werken. Je kan zijn etsen, schilderijen, tekeningen en zelfs briefwisseling in het Musée Rops bekijken.

Adres:

musee felicien rops namur

Proef het beste van Namen

Zalige zoete zondes zijn er om van te genieten. Dus ga met een gerust hart bij Mistinguette binnen, een schattig winkeltje boordevol artisanale koekjes en snoep dat je terug naar je kindertijd katapulteert. Onze aanraders? De cookies met chocolade en gember of met crème brûlée-smaak.

Nog meer zoets proef je – vergezeld door een deugddoende koffie – bij Les Cup’inn (cupcakes, brownies, cheesecake). Of als het wat straffer mag, ga je even langs bij L’Alambic. Meer dan 500 likeuren kan je hier kopen én voorproeven. Je betaalt gewoon per centiliter. Wat achtergrond bij de drank krijg je tijdens een initiatiemoment of – voor gevorderden – een Masterclass.

Adressen:

cup'inn namur

Op zoek naar een leuk eetadresje voor je tripje naar Namen? Keuze te over in de binnenstad. Tapas doen altijd een beetje aan vakantie denken, toch? Snel dan naar Manolo Madrid, dé tapasbar van Namen. Of kies voor een echte eetbeleving en boek een tafeltje in het huiskamerrestaurant Bienvenue chez vous. De experimentele, non-conformistische kooktalenten van Chef Cédric werden door Gault-Millau beloond met een 16 op 20!

Adressen:

De sfeer van de stad opsnuiven

Niets beter om de sfeer van een stad op te snuiven dan door haar straten te wandelen. Ga op zoek naar de 45 mini-beeldjes van Isaac Cordal. Ze zijn “verstopt” in de meest originele uithoekjes (in een nis, een fragment van een muur, opgehangen aan een elektriciteitskabel, enz.) zodat je de stad op een unieke manier kan ontdekken.
De beeldjes brengen ook een ontroerende boodschap over: ze nodigen je uit om na te denken over de consumptiemaatschappij, politiek en macht. Touché!  

Route Isaac Cordal - De routebeschrijving is verkrijgbaar bij l'Office du Tourisme van Namen.

parcours cordal namur

Luister naar muzikaal Namen, van jazz tot opera

Een good old jazzclub vinden in België is geen simpele opdracht. Maar in Namen hebben ze er gelukkig nog eentje: de Piano Bar. Al meer dan 35 jaar spelen ze hier elke dag degelijke muziek, soms ook live op het podium. En nu en dan mag je zelf zingen tijdens een karaokeavond.

Maar ook als klassiekere muziekstukken en toneel meer jouw dada zijn, spendeer je een wonderlijke avond in de binnenstad. Dat kan in het Theater van Namen. Jaarlijks gaan er hier een 100-tal concerten, opera’s en voorstellingen door.

Adressen:

theatre namur

Een herinnering aan je uitstap in Namen

Stap eens binnen bij Il fera beau demain voor retrokledij in opvallende kleuren, accessoires, kaartjes, handgemaakte juwelen, boeken, schilderijtjes, enzovoorts. De eigenares noemt haar pand zelf een Grot van Ali Baba. Op zoek naar de schat (of een origineel cadeautje) dus!

Of stop even bij L’envol du colibri voor ethisch verantwoorde, zorgvuldig geselecteerde kledingstukken.

Adressen:

il fera beau demain namur
check2-anim