fresque tintin bruxelles-midi

Zin om op stap te gaan? Om nieuwe dingen te ontdekken? Ontdek het beste wat er te bezoeken valt in de omgeving van 3 – bekende en minder bekende - stations van Brussel: musea, proeverijen, shopping en nieuwe stedelijke ruimtes. Wacht niet langer en neem de trein om samen met vrienden of familie te genieten van onze tips!

 

Pal in het centrum: station Brussel-Zuid

Brussel-Zuid, één van de grootste stations van de Belgische hoofdstad, ligt langs de boulevards van de binnenring. Er is niet veel aan het gebouw op zich, behalve de twee Kuifjes fresco’s van Hergé. Het is een echt modern internationaal station: vertrek- en aankomstpunt van hogesnelheidstreinen en standplaats van nationale diensten. Maar er valt nog meer te beleven in de buurt! We geven je een klein overzicht.

1. Proef van een lokaal biertje in het Brussels Museum van de Gueuze

Ga binnen in een van de oudste, nog actieve brouwerijen: proef van de zelfgebrouwen biertjes. Ontdek het productieproces van het schuimige bier in dit levendige museum, waar het overal ruikt naar Lambiek.

 • Lees meer: Brouwerij Cantillon
 • Adres: Gheudestraat 56, 1070 Anderlecht
 • Afstand: 600 meter van het station, minder dan 10 minuten te voet
musee de la gueuze brasserie cantillon bruxelles

2. Ga binnen in de creatieve miniatuurstad Studio CityGate

Je voelt meteen de goeie vibes als je een voet binnenzet in dit vernieuwde stadsgebied, dat dienst doet als thuisbasis voor heel wat creatieve projecten. Deze plek is het perfecte medicijn tegen somberheid: tussen het Byrrrh skatepark (in- en outdoor), de stedelijke moestuin Wonderlecht en de neocantine Antidote. En er is nog meer, ontdek alle initiatieven van Studio CityGate...

 • Lees meer: Studio CityGate
 • Adres: Klein-Eiland 1, 1070 Anderlecht
 • Afstand: 1400 meter van het station, 15 minuten te voet

3. Keer terug in de tijd aan de Hallepoort

We zetten de spotlights op de Hallepoort, een architectonisch overblijfsel dat herinnert aan het middeleeuwse verleden van Brussel. Bewonder achter de neogotische gevel de pracht en praal van de zalen en de tijdelijke tentoonstellingen. Het beste van al: klim naar de top van de toren en geniet van een adembenemend uitzicht over Brussel.

Lees meer: Museum Kunst & Geschiedenis
Adres: Zuidlaan 150, 1060 Sint-Gillis
Afstand: 700 meter van het station, 10 minuten te voet

porte de hal bruxelles

Vlooienmarkt op het Vossenplein

In het hartje van de Marollen kan je op deze bekende markt elke dag op zoek gaan naar die ene parel op meer dan 300 kraampjes met snuisterijen, schilderijen en vintage kledij. Wie weet vind je wel dat ene unieke stuk! Ook in de cafés en authentieke restaurantjes rond het Vossenplein heerst er een gezellige drukte. Neem zeker de Marollenlift, op 500m van het plein. Deze brengt je naar het Justitiepaleis, van waar je een adembenemend zicht op Brussel hebt!

 • Meer weten: Vlooienmarkt
 • Adres: Vossenplein – 1000 Brussel
 • Afstand: 700m van het station Brussel-Zuid, op 10 min wandelen
Vlooienmarkt op het Vossenplein

In het zuiden: station Etterbeek

Het station van Etterbeek is iets bescheidener en bevindt zich ten zuiden van Brussel. Zijn naam heeft het station te danken aan het militaire tijdperk. Het bevindt zich eigenlijk op het grondgebied van de gemeente Elsene. Bij de renovatie werden een aantal elementen van de oorspronkelijke architectuur behouden, zoals de grote trappen. Maar wat kun je er doen? Ontdek welke niet te missen plekjes wij voor je hebben uitgezocht.

1. Herbeleef je studententijd in de universitaire wijk

Deze wijk bevindt zich dicht bij 2 beroemde Brusselse universiteiten (ULB en VUB). Natuurlijk is dit de favoriete plek van studenten... Rond de begraafplaats van Elsene zijn er talloze cafés, kroegen, restaurants en winkels: iedereen vindt er zijn ding.

 • Adres: Kroonlaan, Universiteitslaan, Boondaalsesteenweg, 1050 Elsene
 • Afstand: 950 meter van het station, minder dan 15 minuten te voet
quartier universitaire bruxelles

2. Haal de creativiteit bij de kleinsten naar boven:Kindermuseum

Dit is het enige museum dat geen collectie heeft. Er zijn ook geen gidsen, maar wel animatoren die de jonge bezoekers begeleiden. Op deze plek kunnen de kleintjes al spelend leren, aan de hand van rollenspelsituaties. Zo maken ze kennis met zichzelf en de wereld om hen heen. Kids tussen 6 en 12 jaar zullen er de tijd van hun leven hebben.

 • Lees meer: Kindermuseum
 • Adres: Burgemeestersstraat, 15, 1050 Elsene
 • Afstand: 1000 m van het station, minder dan 15 minuten te voet
musee des enfants bruxelles

In het noorden: station Schaarbeek

Je vindt het majestueuze station van Schaarbeek vlakbij de oevers van de Zenne en het Kanaal, ten noorden van Brussel. Dankzij de restauratie staat het 19e-eeuwse gebouw opgetrokken uit rode en witte bakstenen opnieuw te blinken. Het station is uitgegroeid tot een soort van poort naar verrassende ontdekkingen. Ga met ons mee op ontdekking!

1. Reis door de tijd in Train World

Instappen voor het treinmuseum! De hele geschiedenis van de Belgische Spoorwegen wordt hier uit de doeken gedaan. Bekijk er tal van prachtige levensgrote treinen. Maak het helemaal af: kruip achter het stuur van de treinsimulator! Koop je ticket online

 • Lees meer: Train World
 • Adres: Prinses Elisabethplein 5, 1030 Schaarbeek
 • Afstand: ingang bevindt zich in het station
musee train world bruxelles

2. Genieten van een shoppingervaring 2.0 bij Docks Bruxsel

Docks ligt aan het Kanaal en is een echte tempel gewijd aan shoppen. Winkel bij de grote namen voor kleding, sport, spel, sieraden, decoratie en nog veel meer... Zin in een filmpje? Of een klein hongertje? We zijn ermee weg!

 • Lees meer: Docks Bruxsel
 • Adres: Lambermontlaan 1, 1000 Brussel
 • Afstand: 1000 m van het station, minder dan 15 minuten te voet
docks bruxelles

3. Dompel je onder in een uitzonderlijk groen gebied: het Walckierspark

Ceci n’est pas un parc ! Walckiers is geen openbaar “stadspark” zoals alle andere. Om je een idee te geven over de rijke fauna en flora in het park: de site is geklasseerd als groene zone met hoge biologische waarde. De 4,5 beboste hectaren zijn enkel toegankelijk tijdens rondleidingen.

 • Lees meer: CEBE-MOB
 • Adres: Walckiersstraat, 1030 Evere
 • Afstand: 1100 m van het station, minder dan 15 minuten te voet
check2-anim
loader