Een vrouw met een zwarte hoed loopt op blote voeten met haar honden door de branding.
Vlak voor de duinen tussen Blankenberge en Zeebrugge ligt een stukje strand waar (aangelijnde) honden het hele jaar door welkom zijn. Toen een Franse vriend me kwam bezoeken met zijn 5 maanden jonge labradorteefje Nama, wist ik dus meteen waar we naartoe konden gaan.

Een treinstapje naar zee met honden

Het moment bij uitstek dus om met hem en zijn viervoeter op verkenning te gaan aan de Belgische kust. Bovendien zit Nama net in volle socialisatiefase. Een treinreis naar de kust is de ideale manier om haar kennis te laten maken met tal van nieuwe dingen: contact met andere honden, een grote mensenmenigte, nieuwe geluiden, smaken en geuren, de zilte zeelucht ...

Twee honden in de trein.

Makkelijk, handig en slim!

Op naar Blankenberge dus. Mijn vijfjarige Shetland-teefje Hyana was natuurlijk ook van de partij. Het grootste voordeel van dit ras, ook wel Sheltie genaamd, is dat ze zo klein zijn. In de trein past ze perfect op mijn knieën en reist ze dus gratis. Nama is nog een puppy, maar nu al te groot om nog in een tas, mand of kleine kooi te passen. Maar geen stress: voor maar 6 euro reist ze overal in België heen-en-terug met het Huisdier Supplement. Makkelijk, handig en slim!

Links: twee honden ontdekken het strand. Rechts: twee honden leven zich uit op het strand.

Nieuwe ervaringen

Het station ligt vlak bij de dijk: na een korte wandeling sta je al op het strand. Nama is eerst nieuwsgierig en wordt dan dolenthousiast. Zoveel nieuwe ervaringen!
Zonsondergang op het Belgische Noordzeestrand.

Een plonsje in het zoute water

Ondanks de zonneschijn is het water van de Noordzee koud, maar het gezelschap maakt alles goed. Onze viervoeters spelen uren aan een stuk naar hartenlust ... om tijdens de terugrit bijna om te vallen van vermoeidheid.

Een zwarte labradorpup doet een dutje in de trein.

Reistips en praktische weetjes

  • Op de dijk zijn er veel eetcafés en restaurants waar honden toegelaten zijn. Je vindt er bovendien heel wat winkeltjes.
  • Het station van Blankenberge ligt op slechts 600 m wandelen van de dijk.
  • Ook De Panne is dog friendly. Naargelang de zone mogen honden met of zonder leiband het hele jaar door op het strand. Meer info vind je in Het Toerismebureau van de stad. Bovendien zijn er zowat overal speciale hondentoiletten te vinden. Handig!  
  • Toegankelijkheid: het station van De Panne ligt op 3 km wandelafstand van het strand. Er zijn dagelijks verschillende tramverbindingen.

    Koop voor je viervoeter een Huisdier Supplement indien hij aan de leiband of in een grote houder meereist.

    check2-anim