Combineer cultuur met genieten in de natuur, een winnende combo! Ontdek onze selectie van 6 openluchtmusea, bereikbaar met de trein.

1. Museum Sart Tilman in Luik

Meer dan 110 kunstwerken worden in het Museum Sart Tilman tentoongesteld. Bewonder de moderne beeldhouwwerken, die je zeker niet onverschillig zullen laten, tijdens een begeleid bezoek of tijdens de gratis thematische wandeling.

 • Hoe geraak je er? Cultuur in open lucht, dat moet je verdienen... Het museum ligt op 3,7km van het station Tilff... Onderweg kan je misschien nog een tussenstop maken in het Observatorium van de Plantenwereld van de Universiteit van Luik

2. Middelheimmuseum in Antwerpen

In het Middelheimmuseum staan tientallen beelden van internationaal bekende kunstenaars tentoongesteld. Laat je tijdens je wandeling door het park betoveren door de kunstwerken van Auguste Rodin, Panamarenko, Giacometti, Rik Wouters en nog vele anderen.

 • Hoe geraak je er? Stap uit in het station Antwerpen-Berchem en neem bus 21 tot aan de halte Antwerpen-Lindendreef (2de halte). Het museum bevindt zich op 500m.
 • Goed om weten: het museum biedt activiteiten aan aangepast aan elk publiek (volwassenen, gezinnen, jeugdbewegingen)

3. Van Buuren Museum in Brussel

Het Museum Van Buuren, een parel van de architectuur van de school van Amsterdam, biedt een Art Déco interieur en tuinen. Verspreid over een oppervlakte van 1,2ha is het park opgedeeld in 6 delen, waarvan een doolhof, 2 rozentuinen of een pittoreske tuin. Ontdek deze groene omgeving in hartje Brussel.

 • Hoe geraak je er? Stap uit in het station Brussel-Zuid en neem tram 3 tot aan de halte Churchill. Het museum bevindt zich op 250m.

4. Openluchtmuseum in Bokrijk

Het openluchtmuseum van Bokrijk brengt ons terug naar de tijd van toen en laat ons kennis maken met de tradities die onze manier van leven gevormd hebben. Er zijn 4 zones om te ontdekken, elk met hun eigen thema:

 • Kempen: in deze zone staat het vakmanschap centraal (brood bakken, textiel weven, bier brouwen, enz.). Aanschouw de demonstraties of neem deel aan de workshops.
 • Haspengouw: acteurs nemen de bezoekers mee naar het leven op het platteland in het begin van de 20ste eeuw.
 • Oost- en West-Vlaanderen: bewonder de prachtige schuren en het agrarisch landschap. Hier kan je ook "over het water fietsen" of het kunstwerk van Bruegel "De Strijd tussen Carnaval en Vasten" aanschouwen.
 • De jaren '60: stap in de teletijdmachine en dompel je onder in het interieur en de gewoonten van de golden sixties.
 • Hoe geraak je er? Het station Bokrijk bevindt zich vlakbij de ingang van het museum.
 • Goed om weten: Dankzij het Discovery Ticket geniet je van 50% korting op je heen- en terugreis met de trein naar het Openluchtmuseum van Bokrijk

5. Fondation Folon en Parc Solvay in La Hulpe

Binnen de muren van het Kasteel van La Hulpe (Parc Solvay) geeft de Fondation Folon elke maand begeleide bezoeken in het park, telkens met een link naar Jean-Michel Folon en het universum dat hij in zijn werken verkende, namelijk de rechten van de mens en de ecologie (de bezoeken gaan meestal door op de 3de of 4de zondag van de maand, behalve in juli en augustus). In het midden van de boerderij kan je enkele werken van de artiest bewonderen, maar dat is nog niet alles...

Voor zij die het park op hun eigen tempo willen verkennen, onthult de Fondation Folon enkele geheimen van het park in een plan dat te koop aangeboden wordt in het museum. Zo leer je bijvoorbeeld over de herkomst van de obelisk die het park een majestueuze diepte geeft.

 • Hoe geraak je er? De ingang van het Parc Solvay ligt op 2,5km van het station La Hulpe.

6. Atlantikwall Raversyde in Oostende

Bij Atlantikwall reis je terug in de tijd naar de 2 Wereldoorlogen. Het Duitse leger had de verdedigingslinie langs de kust aangelegd om te verhinderen dat de geallieerden hen vanuit het oosten konden aanvallen. In dit goed bewaarde deel van de Atlantische Muur kan je maar liefst 60 bunkers, ondergrondse gangen, kanongeschut en versterkingen bezoeken.

 • Hoe geraak je er? Neem aan het station van Oostende tram 68 en stap af aan de halte "Middelkerke-Raversyde".
Wauw! Met een Weekend Ticket reis je aan -50% heen en terug van vrijdagavond tot zondagavond.
check2-anim
loader