Op zondag 12 september is het Open Monumentendag! Een ideale dag om veel bij te leren over het Belgische erfgoed. Neem dus de trein om op verkenning te gaan. Wij lijsten 6 niet te missen monumenten op in de nabijheid van een station.

1. Het langste Monument: de spoorlijn Maldegem - Eeklo

Hop op zondag 12 september de trein op en maak een ritje in een echte stoomtrein. Maak kennis met het rijke spoorwegpatrimonium van het Meetjesland. Ontdek na de treinrit al wandelend onder leiding van een gids de stationsbuurt van Maldegem en Eeklo en beleef de gloriedagen van deze stations.

Goed om te weten: de rit en de rondleiding hebben plaats van 10 tot 18 uur en zijn gratis maar vooraf reserveren is verplicht. Je kan in Maldegem of Eeklo opstappen.
Adres: Stoomcentrum Maldegem, Stationsplein 8, 9990 Maldegem. Het Stoomcentrum bevindt zich op enkele minuten wandelen van het station van Maldegem.
Meer info op de website van Stoomtrein Maldegem.

Stoomtrein


2. Bezoek het Spoorwegfort van Duffel

Kom alles te weten over dit 19de-eeuwse militaire bolwerk dat diende als verdedigingsbasis voor de spoorverbinding tussen Antwerpen en Brussel. Een gids vertelt je de belangrijkste wetenswaardigheden tijdens een rondleiding van een half uur.

Goed om te weten: de rondleiding is gratis en gaat door van 11 u. tot 17 u. Vooraf reserveren per e-mail of via de website is verplicht. 
Adres: Spoorwegfort Duffel, Mechelsebaan 249, 2570 Duffel. Het fort ligt op 1,9km wandelen van het station van Duffel. 

Fort van Duffel

3. Wandeling doorheen de LGBTQ+ geschiedenis in Leuven

Hetero, lesbisch, gay of transgender … jaren terug was het voor die gemeenschap niet zo evident om zich te uiten. Zij leefden een dubbelleven. Ontdek het verborgen leven van de LGBTQ-gemeenschap in Leuven door de jaren heen. Wandel langs cafés, danszalen en hotspots waar de LGBTQ’ers leefden en werkten. De gids neemt je mee op sleeptouw door de Leuvense binnenstad en vertelt anekdotes over bekende Leuvense bezienswaardigheden en personen die thuishoren in de LGBTQ-gemeenschap.

Goed om te weten: de wandeling gaat door van 10 u. tot 18 u. en start aan Café Rocco, het laatste LGBTQ+ café in Leuven. Deelnemen is gratis maar reserveren is verplicht.
Adres: Café Rocco, Diestsesteenweg 24, 3000 Leuven. Het café bevindt zich op wandelafstand van het station van Leuven.

4. Chansons de chemin de fer in Beveren

Ben jij een muziekliefhebber? Grijp dan je kans en ga naar het gratis Hof ter Welle-kapelconcert in Beveren. Pianist Thomas Boodts en (bas-)bariton Tom Van Bogaert nemen je mee op een muzikale treinreis met enkele prachtige tussenstops.

Goed om te weten: het concert gaat door op zondag 12 september van 17 tot 18 uur. Tickets moet je vooraf reserveren. Dat kan via tickets.tervesten.be, telefonisch op 03 750 10 00 of aan de balie van het Cultuurcentrum Ter Vesten. Wandel je graag vooraf in de streek? Probeer dan een van de 4 luswandelingen van station tot station.
Adres: Erfgoedhuis Hof ter Welle, Anna Piersdreef 2, 9120 Beveren. Op 950m van het station van Beveren.
Meer info op de website van CC Ter Vesten.

5. Blik op een stad in verandering via de Erfgoed-app

Maak een wandeling in de Hasseltse binnenstad en ga terug in de tijd. Ervaar de verandering die de stad heeft ondergaan door de eeuwen heen aan de hand van de Erfgoed-app. Ontdek het verleden in het heden in open lucht. Ga terug in de tijd door de beelden van oude prentbriefkaarten en vergelijk ze met de foto’s van nu. Je zal verstelt staan van de metamorfose die de stad onderging door de jaren heen.

Goed om te weten: deze expo-wandeling loopt vanaf zondag 12 september tot in het voorjaar van volgend jaar.   
Adres: Bibliotheek Hasselt, Martelarenlaan 17, 3500 Hasselt. De bibliotheek ligt op 1,3km wandelen van het station van Hasselt. 
Meer info op de website van de bibliotheek.

6. Een ritje in een historische tram in de Panne

Ga naar het jaarlijkse tramfestival in De Panne en geniet van een ritje naar Adinkerke, Nieuwpoort of Koksijde in een historisch tramstel. De trams zijn gebouwd tussen 1897 en 1974 en maken deel uit van het mobiele erfgoed van de vervoersmaatschappij De Lijn. Bezoek de tentoonstelling in de oude stelplaats van De Panne en sluit je bezoek af door te snuisteren in boeken, DVD’s of speelgoed op de verkoopstand met als thema, het openbaar vervoer. 

Goed om te weten: de toegang tot de tentoonstelling is gratis. Open van 9.30 u. tot 18 u. De trams rijden tussen 10 u. en 18 u. Prijzen afhankelijk van de afstand. 
Adres: Oude Tramstelplaats, Loskaai 15, 8660 De Panne, op wandelafstand van het station De Panne
Meer info op de website van TTO Noordzee

Wablief? Treintickets kosten de helft van vrijdagavond t.e.m. zondag? Ja, ik wil mee profiteren!

* De korting wordt alleen toegepast op het niet-vaste gedeelte van de prijs van het Standaardtarief. In 2e klas bedraagt het vaste gedeelte € 1,1839 per enkel traject. In 1e klas bedraagt het € 1,5391 (minder dan 37km) of € 1,6575 (37km - 51km) of € 1,8232 (52km en meer) per enkel traject. De minimumprijs per enkel traject bedraagt € 2,50 in 2e en € 3,30 in 1e klas.

loader