Op zondag 10 september is het Open Monumentendag! Een ideale dag om veel bij te leren over het Belgische erfgoed. Dit jaar valt Open Monumentendag samen met de Dag van de Architectuur en werd er een gezamenlijk programma opgesteld. Ga op verkenning met de trein en ontdek deze 6 niet te missen activiteiten in de nabijheid van een station.

1.Kapellekesroute in Mortsel

Langs Vlaamse wegen kom je wel eens een kapelletje tegen… en dat is niet anders in Mortsel. Al wandelend door de straten van deze Antwerpse stad ontdek je drie prachtige kapellen die vroeger dienst deden als toevluchtsoord: de kapel van Multiversum, de kapel van Mayer van den Bergh in het Mayerhof en de kapel van de Sint Jozefkliniek. De erfgoedapp of de brochure ‘Kapellekesroute van Mortsel’ toont je de weg.;

Goed om te weten: de kapellen zijn geopend van 10u tot 12u en van 14u tot 16u, vooraf reserveren voor een bezoek is verplicht.
Adres: Stad Mortsel, Stadsplein 1.
Meer infoop www.mortsel.be.

2. The Science Lab in Sint-Niklaas

In gaststad Sint-Niklaas kan je deelnemen aan het Science Lab en ontdekken wat er gebeurt met archeologische vondsten na opgraving. Aan de hand van echte vondsten uit het onroerenderfgoeddepot Waasland toont de conservator welke processen doorlopen worden om de echtheid en oudheid van een vondst aan te tonen en hoe deze voor ons relevant kunnen zijn.

Goed om weten: Inschrijven is verplicht. De workshop gaat door van 13u30 tot 16u.
Adres: Zwijgershoek 14, 9100 Sint-Niklaas, op 10 minuten wandelen van het station Sint-Niklaas.

3. Wandeling "Leuvense Bierverhalen: verdwenen brouwerijen tussen Vaart en Vismarkt"

Een van de bekendste Belgische pilsbieren wordt in Leuven gebrouwen. Maar wist je dat er vroeger wel 40 brouwerijen gevestigd waren in Leuven? Ontdek Leuven en het historische belang van bier brouwen voor de stad tijdens deze wandeling. Je komt er alles te weten over de rijke geschiedenis van dit ambacht. En zou het nu waar zijn dat er water uit de Dijle gebruikt werd om dit goudkleurige drankje te brouwen?

Goed om te weten: De wandeling start aan de trappen van het stadhuis op de Grote Markt om 10u30, 13u en 15u30.
Adres: Grote Markt 1, Leuven, op 13 minuten wandelen van het station Leuven.

4. Wandeling: interieurs met hart en ziel in Blankenberge

Blankenberge kent een rijke Belle Epoquegeschiedenis. Getuige hiervan zijn de prachtige huizen en interieurs in de Belle Epoquewijk. Ter gelegenheid van Open Monumentendag stellen de eigenaars hun huis open voor een bezoek onder begeleiding van de gidsen van het Belle Epoque Centrum. Zij vertellen je alles over de geschiedenis van deze mooie authentieke woningen.

Goed om te weten: afhankelijk van het parcours duurt de wandeling 1u of 2u en start aan het Belle Epoque Centrum. Reserveren is verplicht.
Adres: Elisabethstraat 24, Blankenberge. Het museum ligt op 7 minuten wandelen van het station Blankenberge.

5. Bosland familiedag in Pelt

Op de familiedag aan de Sevensmolen in Pelt leer je spelenderwijs over het reilen en zeilen in en rond de molen in vroegere tijden. Glasblazen, vilten, manden vlechten, kantklossen, … allerlei oude ambachten worden gedemonstreerd tijdens deze prachtige dag in familieverband. Maar je kan er ook deelnemen aan oude volksspelen of op stap gaan met een imker. Wie het liever wat rustiger aan doet, kan genieten van het straattheater.

Goed om te weten: de activiteiten zijn gratis en gaan door van 14 tot 18 uur.
Adres: Breugelweg 192-194, Overpelt. De Sevensmolen bevindt zich op 36 minuten wandelen van het station Overpelt.

6. Word beiaardier in Aalst

Het belfort van Aalst is één van de oudste belforten in België. Tot op vandaag wordt het nog steeds gebruikt door de gemeenteraad. Op zondag 10 september leiden ervaren stadsgidsen je rond in dit historische pand. Ze vertellen je alles over de oude wijzerplaat, de belfortklokken en de geschiedenis van het gebouw. Wie wil, kan zelf een deuntje spelen op de oefenbeiaard of de 136 trappen van de belforttoren beklimmen en genieten van een prachtig zicht op de stad en de 52 beiaardklokken.

Goed om te weten: het belfort opent zijn deuren van 10u tot 17u.
Adres: Grote Markt, Aalst, op 8 minuten wandelen van station Aalst.

Wablief? Treintickets kosten de helft van vrijdagavond t.e.m. zondag? Ja, ik wil mee profiteren!

* De korting wordt alleen toegepast op het niet-vaste gedeelte van de prijs van het Standaardtarief. In 2e klas bedraagt het vaste gedeelte € 1,3709 per enkel traject. In 1e klas bedraagt het € 1,7822 (minder dan 37km) of € 1,9193 (37km - 51km) of € 2,1112 (52km en meer) per enkel traject. De minimumprijs per enkel traject bedraagt € 2,50 in 2e en € 3,30 in 1e klas.

check2-anim
loader