Op zondag 8 september is het Open Monumentendag! Een ideale dag om veel bij te leren over het Belgische erfgoed. Neem dus de trein om op verkenning te gaan. Wij lijsten 4 niet-te-missen monumenten op in de nabijheid van een station.

1. Monumentenwacht op het Belfort van Aalst

Dé blikvanger op de Grote Markt in Aalst is het Belfort ofwel de Tettentoren. Het bestaat uit drie verschillende gebouwen: de toren, het schepenhuis en het gebiedshuisje. De sierlijke belforttoren staat al 20 jaar op de Unesco Werelderfgoedlijst en herbergt één van de oudste beiaarden van ons land. Tijdens Open Monumentendag zijn er doorlopend rondleidingen en Monumentenwacht Oost-Vlaanderen demonstreert hun touwtechnieken. Op de zolder van het belfort geven ze meer uitleg over historische kapconstructies, aantasting van het hout door insecten en zwammen en hoe men de kwaliteit en de weerstand van het hout kan bepalen.
Goed om te weten: de rondleidingen en demonstraties zijn doorlopend op zondag 8 september van 10.00 tot 18.00 u
Adres: Grote Markt, 9300 Aalst (op 600 m wandelen van het station van Aalst) 
Meer info: www.openmonumentendag.be/evenementen/monumentenwacht-op-het-belfort

2. Monumentenrun Sint-Truiden

De Monumentenrun Sint-Truiden is een belevingsvolle avondrun. Ontdek op een aangename en leuke manier de belangrijkste Truiense monumenten. Verrassende animaties zorgen voor de sfeer langs het parcours. De Monumentenrun is zowel voor de allerkleinsten met de Sprookjesrun van 300 m, als voor de meer ervaren sportieve loper met een afstand van 10 km.
Goed om te weten: start en aankomst op 7 september: Grote Markt, Sint-Truiden. De start van de Sprookjesrun wordt gegeven om 19 uur de start van de 10 km is om 20.30 u.
Adres: Grote Markt, 3800 Sint-Truiden (op 800 m stappen vanaf het station van Sint-Truiden)
Meer info: www.monumentenrun.be

3. Het Tuchthuis in Vilvoorde

Al eens een gevangenis van binnen gezien? Ontdek het Tuchthuis in Vilvoorde, de oudste nog bewaarde moderne gevangenis van ons land. Laat je eens opsluiten in een van de piepkleine cellen en ervaar het gevangenisleven van weleer. De gevangenis werd ook nog gebruikt als hospitaal, strafcompagnie en kazerne voor het Belgische Leger. In 2006 werd het een beschermd monument.
Goed om te weten: het Tuchthuis is te bezoeken op zondag 8 september van 10.00 tot 18.00 u
Adres: Rondeweg 4, 1800 Vilvoorde (op 900 m wandelen vanaf het station van Vilvoorde)
Meer info: www.openmonumentendag.be/evenementen/het-tuchthuis-de-oudste-gevangenis-van-het-land

4. Bekijk de Zeedijk anders in Oostende

Tijdens dit evenement wordt de zeedijk, van de Westhelling Kursaal tot aan de Wellingtonrenbaan, en de zee speciaal in de kijker geplaatst. Wat zijn de gevolgen van de klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel? Heeft dit gevolgen voor de stad en haar patrimonium? Wat maakte Oostende tot de zeestad die ze vandaag nog altijd is? Hoe ervaren de Oostendenaars het wonen en (be)leven in hun stad, zowel in het verleden, heden als in de toekomst?
Goed om te weten: van 10.00 tot 18.00 u
Adres: Drie Gapers, Oostende (makkelijk te bereiken vanaf het station van Oostende)
Meer info: www.openmonumentendag.be/evenementen/bekijk-de-zeedijk-anders

Heb je zin gekregen om ons erfgoed te ontdekken? Met een Weekendbiljet reis je aan -50%* korting!

*Korting alleen van toepassing op het deel van het Standaardtarief dat hoger is dan het vaste bedrag per rit van € 1,1400 in 2e klas en van € 1,4820 (voor afstanden tot en met 36 km), € 1,5960 (van 37 km tot en met 51 km) of € 1,7556 (vanaf 52 km) in 1e klas. De minimumprijs per rit bedraagt evenwel € 2,40 in 2e klas en € 3,10 in 1e klas. De maximaal aangerekende afstand is 150 km per rit.

loader