Op zondag 11 september is het Open Monumentendag! Een ideale dag om veel bij te leren over het Belgische erfgoed. Neem dus de trein om op verkenning te gaan. Wij lijsten 6 niet te missen monumenten op in de nabijheid van een station.

1. Het langste Monument: de spoorlijn Maldegem - Eeklo

Hop op zondag 11 september de trein op en maak een ritje in een echte stoomtrein. Maak kennis met het rijke spoorwegpatrimonium van het Meetjesland. Ontdek na de treinrit al wandelend onder leiding van een gids de stationsbuurt van Maldegem en Eeklo en beleef de gloriedagen van deze stations. 

Goed om te weten: de rit en de rondleiding hebben plaats van 10 tot 18 uur, vooraf reserveren is verplicht. Je kan in Maldegem of Eeklo opstappen.

Adres: Stoomcentrum Maldegem, Stationsplein 8, 9990 Maldegem. Het Stoomcentrum bevindt zich op enkele minuten wandelen van het station van Maldegem.

Meer info op Stoomtrein Maldegem.

Stoomtrein

2. Bezoek het Steen in Antwerpen

Het Steen is het oudst bewaarde gebouw van ’t Stad en het ideale vertrekpunt voor een bezoek aan Antwerpen. Tijdens Open Monumentendag is het gebouw vrij te bezoeken tussen 10 en 18 uur. Volg het belevingsparcours The Antwerp Story, een interactief multimediaal parcours. Dwaal van kamer naar kamer en leer alles over de geschiedenis van de stad. Je maakt kennis met de verschillende stadswijken, de musea en Antwerpen zelf.

Beklim de toren. Vanop het dakterras heb je een magnifiek zicht op de Schelde.

Adres: Steenplein 1, 2000 Antwerpen. Het Steen ligt op 1,9 km van het station van Antwerpen-Centraal.  

3. Feesten in en rond de stationswijk van Waregem

Tijdens Stoassie Kirmesse ontdek je aan de hand van talrijke activiteiten voor jong en oud, de geschiedenis van de Waregemse stationswijk. Kinderen kunnen meebouwen aan een echt statiedorp in lego. Beproef je geluk in de escape room aan het oude station van Sint-Eloois-Vijve. Los de puzzels i.v.m. de Waregemse spoorweg op, vind de buit en ontsnap uit het bureau van de stationschef in 15 min. Ga de hoogte in en bewonder de siertegels in de nok van het beschermde stationsgebouw.

Goed om te weten: de activiteiten gaan door in het weekend van 10 tot en met 11 september. Meer info op de Statievrienden.
Adres: Noorderlaan, 8790 Waregem. De activiteiten gaan door op wandelafstand van het station van Waregem.

4. Een bezoek aan het Industriemuseum in Gent

Werp een blik achter de schermen van deze voormalige katoenspinnerij en bezoek plekken die je nog niet eerder zag tijdens de tour: Textielfabriek wordt Industriemuseum (van 11 u. tot 12.30 u.).

In de Tinker Studio kunnen kinderen (vanaf 7 jaar) zelf aan de slag gaan met restjes textiel en upcycle- en recyclagetechnieken. Jongeren (van 16 tot 26 jaar) kunnen kennis maken met de zeefdruktechniek en hun eigen totebag ontwerpen.

Goed om te weten: een bezoek aan het museum is gratis. Toegang van 10 tot 18 u.
Adres: Industriemuseum, Minnemeers 10, 9000 Gent. Het museum ligt op 1,1 km van het station van Gent-Dampoort. 

5. Op ontdekking in Fort Napoleon in Oostende

Dit fort werd gebouwd in de 19de eeuw door de stad Oostende op bevel van Napoleon om de Engelsen tegen te houden. Ontdek aan de hand van 20 verschillende verhalen de geschiedenis en het leven van vroeger tot nu in het fort.

Tijdens het weekend van 10 en 11/09 is er ook een re-enactment door het 7de Bataljon Infanterie van Linie, een Belgische infanterie-eenheid dat vocht in de Slag van Waterloo. Je ontdekt het leven anno begin 19de eeuw in het fort.

Goed om te weten: de activiteiten zijn gratis en gaan door van 10 tot 18 uur. Het is wel verplicht om een tijdslot te reserveren. 

Adres: Vuurtorenweg 13, 8400 Oostende. Het fort ligt op ongeveer 1,8 km van het station van Oostende. De Oosteroever is bereikbaar met de gratis overzetboot vanaf de Visserskaai terhoogte van het Noordzee-aquarium.

6. Een ritje in een historische tram en een wandeling door de beschermde Dumontwijk in de Panne

Ga naar het jaarlijkse tramfestival in De Panne en geniet van een ritje naar Adinkerke, Nieuwpoort of Koksijde in een historisch tramstel. De trams zijn gebouwd tussen 1897 en 1974 en maken deel uit van het mobiele erfgoed van de vervoersmaatschappij De Lijn. Bezoek de tentoonstelling over het transport van trams van vroeger tot nu en bewonder de nieuwe collectie miniatuurtrams in de oude stelplaats van De Panne. Sluit je bezoek af door te snuisteren in boeken, DVD’s of speelgoed op de verkoopstand met als thema, het openbaar vervoer en maak achteraf nog een wandeling in de beschermde Dumontwijk

Goed om te weten: de toegang tot de tentoonstelling over de historische trams is gratis. Open van 9.30 u. tot 18 u. De trams rijden tussen 10 u. en 18 u. Prijzen afhankelijk van de afstand. 
Adres: Oude Tramstelplaats, Loskaai 15, 8660 De Panne, op wandelafstand van het station De Panne
Meer info op de website van TTO Noordzee

Wablief? Treintickets kosten de helft van vrijdagavond t.e.m. zondag? Ja, ik wil mee profiteren!

* De korting wordt alleen toegepast op het niet-vaste gedeelte van de prijs van het Standaardtarief. In 2e klas bedraagt het vaste gedeelte € 1,2923 per enkel traject. In 1e klas bedraagt het € 1,6800(minder dan 37km) of € 1,8092 (37km - 51km) of € 1,9901 (52km en meer) per enkel traject. De minimumprijs per enkel traject bedraagt € 2,50 in 2e en € 3,30 in 1e klas.

check2-anim