Picknicken en eropuit trekken gaan hand in hand toch? Ontdek 13 hotspots waar je helemaal chill van een heerlijke picknick in de buitenlucht kan genieten, samen met vrienden of familie, in de buurt van een station.

In Vlaanderen

Het Kattenbos in Lommel

Een uitstekend plekje voor je picknick is de Leyssensmolen in het Kattenbos van Lommel. Spreid je dekentje op het grasveld rondom of neem plaats aan één van de picknicktafels. Geniet van het fantastische zicht op de molen en de omgeving. Maak achteraf nog een ontspannende wandeling in dit prachtige bos- en heidegebied.

  • Waar? Op 2,4 km van het station van Lommel.

Sint-Truiden, hoofdstad van Haspengouw

Sint-Truiden, het kloppende hart van de fruitstreek, met zijn ontelbare wandelroutes is een ware belevenis voor kleine en grote stappers. Geniet onderweg van een zelf meegebrachte picknick in het Stadspark, met zijn schilderachtige vijvers en romantische bruggetjes of kies voor een kant en klaar picknickpakket gevuld met lekkere Haspengouwse streekproducten op één van de unieke picknickplaatsen tijdens je wandeling.

Waar? Op 900 m van het station van Sint-Truiden.

Het Tiegembos in Anzegem

In het Sint-Arnolduspark in het Tiegembos staat verscholen onder de eeuwenoude bomen een heuse picknickkast. Bestel je picknick vooraf en nadien ontgrendel je de kast met de ontvangen code op je gsm. Vlei je neer op de ligweide of een picknickbank en geniet van alle heerlijkheden uit de streek. Handig toch?

Waar? Op 3 km van het station van Anzegem.

Talbot House in Poperinge

In het Heuvelland, in hartje Poperinge ligt Talbot House. In WOI was Talbot House een oase van rust voor de Engelse soldaten. Vandaag is het Engelse clubhuis een museum en een ideaal plekje om te ontspannen. Je ontdekt er het verleden uit WOI en in de fraaie Engelse landschapstuin kan je genieten van een gezellige Westhoekse picknick met allerlei lekkers uit de streek.

Waar? Op 1 km van het station van Poperinge.

De Kesselse Heide in Antwerpen

De Kesselse Heide is een mooi stukje natuur in het midden van de Kempen. Het pure Kempische landschap wisselt af van heidevlakten, naald- en loofbossen tot zandvlakten en poeltjes. Stop tijdens je wandeling aan de zandvlakte. Open je knapzak aan één van de picknicktafels en geniet van de prachtige vergezichten tijdens je lunch.

Waar? Op 1,9 km van het station van Nijlen en 2,1 km van het station Kessel.

Demertrefplaatsen in Diest, Zichem of Langdorp

Tussen Diest en Werchter, liggen langs de Demer 5 unieke plekjes. Het zijn ontmoetingsplaatsen en de ideale hotspots om even te ontspannen na je wandeling- of fietstocht door de Demervallei en te genieten van je meegebrachte lunch.

  • Demertrefplaats Diest: 2 rood-bruine zitkanonnen uit staal, herinneren aan de tijd dat de stad zich moest verdedigen tegen de Nederlanders. Vanop deze unieke zitbanken heb je een mooi zicht op het Demerlandschap.
  • Demertrefplaats Zichem: ga aan boord van een authentieke handgemaakte platboot uit de 19de eeuw. Met deze boten werd destijds het hooi vervoerd voor de koninklijke paarden. Aan de bovendekse picknicktafel is het heerlijk smullen van het meegebrachte lekkers.
  • Demertrefplaats Langdorp: ligt pal in het centrum en was vroeger een aanmeerplaats voor schepen. Neem plaats aan de meanderde picknicktafel van 35 m lang of leg een stukje vlees of vis op de klaarstaande barbecue.

Waar? Op 1 km van het station van Diest en op 350 m en 1,4 km van de stations Zichem en Langdorp.

In Wallonië

De Citadel van Namen

Geniet van een prachtig zicht op de stad en de Maas vanop de Citadel. Terwijl je naar boven klimt kom je verschillende picknick spots tegen… In de schaduw, onder de zon, in het gras of op een muurtje, het maakt niet uit: het zicht blijft adembenemend.

Waar? Op 1,5 km van het station van Namen.

Park van Furfooz

Dit natuurreservaat ligt ten zuidoosten van Dinant, aan de oevers van de Lesse. Picknick tussen rotsen en grotten of wie weet kom je een schaap tegen… Ontdek de geologische, archeologische en natuurlijke rijkdommen tijdens de 4 km lange wandeling door het park. Zet je op één van de bankjes van de leuke snackbar van het park, La Flobette voor een heerlijk artisanaal biertje of frisdrank aan de oevers van het kabbelende water.

Waar? Op 2 km van het station van Gendron-Celles.

Een rivier stroomt beneden in de diepte door het bos.

Het Meer van Genval

Op 30 min. van Brussel ligt een pareltje: het Meer van Genval. Hier kan je lekker van de natuur genieten. Dit is de plek bij uitstek voor een leuke picknick. Maak een wandeling rond het meer of ontdek de omgeving met Totemus.

Waar? Op 750 m van het station van Genval.

Het meer van Genval

Park Hauster in Chaudfontaine voor de kunstliefhebbers

Hier moet je zijn als je graag in stijl picknickt. In het park vind je verschillende kunstwerken die één zijn met de natuur. Elk jaar komen er ook nieuwe kunstwerken bij… anderen gaan dan weg.

Waar? Op 1,2 km van het station van Chaudfontaine.

In Brussel

De Tuinen van de Kunstberg in Brussel

Beklim, op een boogscheut van de Grote Markt, de trappen aan de Kunstberg en geniet van een fantastisch panoramisch zicht op het centrum van Brussel. Een groen plekje middenin het hartje van de stad, ideaal om na het shoppen te genieten van een uitgebreide lekkere picknick.

Waar? Naast Brussel-Centraal.

Het Dudenpark in Vorst

Wil je het hoogste punt van Brussel zien? In de buurt van “Altitude 100” heb je een zeer mooi park: het Dudenpark. De paden werden er onlangs heraangelegd en je vindt er mooie grasperken waar je lekker een dekentje kan openleggen om te picknicken.

Waar? Op wandelafstand van Brussel-Zuid, Vorst-Zuid, Vorst-Oost en Ukkel-Stalle.

Het Josaphatpark in Schaarbeek

Dit 20 ha grote park is het favoriete park van heel wat Brusselaars. Het gehele jaar door worden er tal van activiteiten georganiseerd. Er zijn tal van wandelwegen die opgesmukt worden door beeldhouwwerken en bustes van schrijvers en kunstenaars. Hierdoor is het park als het ware een groot openluchtmuseum. De grote grasvelden zijn de ideale plaatsen voor je zondagse picknick waar de kids zich kunnen uitleven met een partijtje badminton of een ander leuk balspelletje.

Waar? Op 1,9 km van het station Schaarbeek.

Zin in meer natuur? Ontdek onze wandelideeën vanaf een station.


check2-anim
loader