Mooi zicht op de Hoge Venen
Je moet niet altijd ver reizen om iets van ons land te zien en nieuwe dingen te ontdekken. Stap uit in één van deze 5 Belgische stations net voor de landsgrenzen en geniet van een dagje uit zonder ons klein landje te moeten verlaten.

Essen aan de grens met Nederland

Welkom in het Antwerpse Essen! Deze activiteiten zijn alvast de moeite waard:

Robotland
Technologisch pretpark gericht op de ontdekking van robotica en transportmiddelen. Robotland biedt buitengewone activiteiten om met het gezin te ontdekken (virtuele wereld, drones, achtbaan, kranen, enz.) Het goede nieuws? Je krijgt 50% korting op je treinreis h/t met het Discovery Ticket Robotland.

Karrenmuseum
In dit museum staat vakmanschap , waaronder het smeden centraal. Je kan er 300 koetsen bewonderen, Genoeg om je ogen de kost te geven en om Assepoestergewijs bij weg te dromen...

Wandelen in de Kempen
De toeristische dienst biedt verschillende bewegwijzerde themawandelingen, wandelingen langs knooppunten door de heide en zelfs een picknickwandeling (verkozen tot 3e mooiste wandeling van Toerisme Provincie Antwerpen) aan.

Een partijtje Parkgolf
Zin om eens gek te doen? Probeer een partijtje parkgolf. Het parcours bestaat uit 12 holes… in het bos! Het schijnt dat niet enkel de kinderen zich zullen amuseren?

  • Hoe ga je ernaartoe? Neem de trein tot het station van Essen. Sommige wandelingen starten aan het station van Wildert.
Deze zomer is de trein de helft goedkoper met het Duo Ticket!

Eupen aan de grens met Duitsland

In het hart van de Oostkantons ligt Eupen, een stad met een rijke geschiedenis:

Land van wandelaars
Het knooppuntennetwerk omvat een groot aantal wandelingen. Niet te missen hoogtepunt: de indrukwekkende dam aan de Vesder. Je kan ook de routes volgen die door de toeristische dienst ter beschikking gesteld worden.

Het Stadsmuseum van Eupen
Open de deur naar het stadsmuseum en ontdek haar geschiedenis en haar erfgoed. In de XVIIe en XVIIIe eeuw was Eupen wereldberoemd in de textiel- en stoffenindustrie. Je ziet er enkele weefgetouwen en je ontdekt waarom zwart de kleur van de stad Eupen (en haar voetbalclub) is. Maar niet alleen dat, in Eupen is folklore ook alomtegenwoordig: het museum stelt dan ook de geschiedenis van het carnaval in Eupen in de kijker.

Oberstadt & Unterstadt
Het stadscentrum van Eupen op zich is al de moeite waard. Prachtige herenhuizen, winkels, restaurants en een panorama om u tegen te zeggen.

Museum voor hedendaagse kunst
Kunstliefhebbers kunnen hun honger stillen in het museum voor hedendaagse kunst, IKOB (site niet beschikbaar in het Nederlands), dat geregeld nieuwe tentoonstellingen organiseert.

  • Hoe ga je ernaartoe? Neem de trein tot het station van Eupen.

Aarlen aan de grens met Luxemburg

Aarlen is één van de 3 oudste Belgische steden met een rijk galloromeins erfgoed. Ga op ontdekking en laat je verrassen::

Wandeling van Waltzing naar Eischen
Maak een korte uitstap naar de andere kant van de grens tijdens een wandeling van Waltzing naar Eischen, 10 km aan wandelpaden vanwaar je het Belgisch-Luxemburgse landschap kan bewonderen.

2 musea in Aarlen
Het archeologisch museum (site enkel in het Frans) laat je het galloromeins verleden van de stad ontdekken. Aarlen was een welvarende stad, gelegen aan de kruising van de Romeinse heirwegen Reims-Trier en Metz-Tongeren. In dit museum worden voornamelijk grafmonumenten en objecten gevonden op begraafplaatsen tentoongesteld.

Het Gaspar Museum biedt een prachtige collectie van dierensculpturen en picturale werken in de mooi gerestaureerde voormalige woning van de familie Gaspar.

  • Hoe ga je ernaartoe? Neem de trein tot het station van Aarlen.

De Panne: tussen land, zee en de grens met Frankrijk

De Panne, dat is niet enkel Plopsaland, zelfs al licht het station technisch gezien vrijwel rechtover de ingang van het park (en reis je tegen -50% met de trein H/T naar het pretpark). De Panne serveert natuur, kunst en geschiedenis op een zilveren schotel aan alle liefhebbers ervan:

Natuurreservaat De Westhoek
Maak adembenemende wandelingen in de duinen en het Calmeynbos in dit prachtige natuurreservaat, geniet van de wondermooie uitzichten en steek even de Franse grens over naar het strand van Bray-Dunes...

Beaufort, kunst in open lucht
In De Panne kan je niet minder dan 7 permanente kunstwerken bewonderen, waarvan sommige monumentaal. Zo waakt Christophorus, bijvoorbeeld, patroonheilige en beschermer van de reizigers, over de duinen en het strand...

Twee gratis musea
Museum Cabour WOII... Inderdaad, aan de Belgische kust vind je nog bunkers uit de wereldoorlog… en, een iets lichter onderwerp, het Nostalgisch Media Museum om terug te keren naar het tijdperk van de juke-box, grammofoon en platenspelers. De jongsten onder ons zullen versteld staan!

Expo "Belgische kust op affiche"
Als je verzot ben op oude reclame-affiches, zal je hier je hartje kunnen ophalen. Bewonder de privécollectie van Roland Florizoone en ontdek meer dan 200 kunstwerken.

  • Hoe ga je ernaartoe? Neem de trein tot het station van De Panne.
Een weekendje aan zee? Met een Happy Trip-ticket betaal je slechts €14 voor je treinreis h/t als je reserveert via Westtoer.

Beauraing, mooie Ardense stad aan de grens met Frankrijk

Beauraing, bedevaartsoord en vertrekpunt voor talloze wandelingen op slechts enkele minuten van de Franse grens. Dit moet je gezien hebben in Beauraing:

Het heiligdom Onze-Lieve-Vrouw
Tussen 1932 en 1933 is de Maagd Maria hier 33 keer verschenen aan 5 kinderen. Vandaag is Beauraing een drukbezocht bedevaartsoord geworden met jaarlijks duizenden bezoekers. Het marmeren standbeeld van Onze Lieve Vrouw staat trouwens op de plek waar de verschijningen plaatsvonden.

Het Sint-Marypark en het Sint-Pieterpark
Deze twee parken met aparte ingangen gaan in elkaar over tot grote vreugde van de bezoekers. Je vindt er onder andere het Kasteel van Beauraing, vijvers, een klein dierenpark met damherten, herten en wilde zwijnen… ideaal voor een ontspannende wandeling met het gezin. Jaarlijks wordt hier einde juli een grote vlooienmarkt georganiseerd.

Wandelparadijs
De streek rond Beauraing bevat talloze wandelpaden. In de nabijheid van het station kan je de gele routes volgen met een magnifiek zicht over de streek vanuit het bos van Famenne.

Rally en retro-expo "Beauraing roule des mécaniques"
Dit grootschalige evenement heeft plaats in september. Liefhebbers van oldtimers en «super cars»: dit is the place to be!

  • Hoe ga je ernaartoe? Neem de trein tot het station van Beauraing.
check2-anim