
Geschreven door Marie van de blog Mademoiselle Monsieur
Een weekend onthaasten, dat deed ik onlangs in de nog te vaak ongekende streek van de Vlaamse Ardennen. Heuvelachtig moois waar je al wandelend of fietsend in kan verdwalen, een authentieke plek om te slapen en heerlijk aan wining & dining doen.
Van Antwerpen naar Oudenaarde
Ik start ons uitstapje in Antwerpen-Zuid waar we de trein nemen naar Oudenaarde. Ik reis met
het voordelige
Weekend Ticket. Hiermee geniet je
tijdens het weekend 50%* korting op je treinreis heen-en-terug. M’n neefje en nichtje reizen
gratis mee want
begeleide kinderen tot 12 jaar hoeven niet te betalen.Voor onze fietsen, schaf ik nog een
Fiets Supplement aan, zo kunnen onze
fietsen ook mee op de trein.
Dit tripje is niet alleen relaxed en makkelijk, aan de oooh’s en aaah’s te horen is de treinrit voor de kleine Julia en Lewis een hele beleving. En ze hebben gelijk, want ook ik geniet van de schilderachtige landschappen die voorbijschuiven op weg naar de Vlaamse Ardennen.
Fietsen door het historische centrum van Oudenaarde
Via het Zevenbunder-pad fietsen we tot aan Molen Ter Sleepe door het historische centrum van Oudenaarde, langs de markt en het stadhuis, tot aan de rand van de stad waar de Zevenbunder verstopt ligt. De Zevenbunder is de volkse benaming voor ‘het voetwegje’, maar wordt vooral als fietspad gebruikt. Je fietst door de velden, via onverharde fietspaden langs een heuvelachtig, groen landschap tot in Etikhove. Je toert langs kronkelende weggetjes door het dorp Maarkedal langs de Maarkebeek, voorbij de Taaienberg tot aan de molen, onze slaapplek.
Origineel overnachten
Het authentieke logeeradres, een
tweehonderd jaar oude korenwindmolen, lokte me naar de Vlaamse Ardennen. In
Maarkedal, halverwege een heuvel tussen de velden, vind je
Molen Ter Sleepe. Vijf jaar lang was het
de woning van kunstenaar Piet Van Praet (ofte Pépé Parolé) en dat zie je vandaag nog altijd. Hij transformeerde de molen
Gaudí-gewijs tot een kunstwerk; de woonkamer versierde hij bijvoorbeeld met mozaïekjes die je onderdompelen in een fascinerende onderwaterwereld (denk: zeewier, golven en walvissen).
De huidige eigenaar, Jo Van der Eecken, werkte er eigenhandig aan verder en toverde de molen om tot een originele plek om te overnachten. Het authentieke karakter (en Pépés kunstwerken) moesten natuurlijk behouden blijven. Verwacht je dus vandaag nog altijd aan ruwe, rode bakstenen muren, dikke houten balken aan het plafond, een draaitrap in Franse eik met een dik zeemanskoord als leuning en ingekaderde gekleurde glasraampjes van een lokale kunstenaar als lampjes in de master bedroom.
M’n lievelingsplekje ligt helemaal bovenaan in de nok, een tweepersoonsbad met uitzicht op de Taaienberg en de weilanden van de streek. Op zwoele zomeravonden is het heerlijk barbecueën in de tuin, ‘s winters verwarm je je na een deugddoende wandeling aan het haardvuur terwijl je de wind langs de witgekalkte molen hoort gieren.
- Adres: Weitstraat 4a – 9681 Maarkedal
Een walhalla voor de wandelaar
Prachtige heuvels en bossen wisselen af met kronkelende paadjes en pittoreske dorpjes. Beklim vlak bij de molen de
Taaienberg voor schitterende vergezichten.
Toerisme Maarkedal stippelde wandelingen uit die ideaal zijn om Maarkedal en zijn omgeving te ontdekken.
Wining & Dining
Nadat we een dag van de natuur genoten hebben, is het tijd om aan
wining & dining te doen. Met de fiets rijd ik terug tot in Etikhove waar restaurant
De Zwarten Engel ligt. Voor dit restaurant komen ze van ver. En terecht. De eigenaars wilden vooral een plek creëren waar ze zelf graag zouden komen en dat merk je.
Ze brengen
Vlaamse gerechten met ’n wereldse touch: als starter heb je de keuze tussen kippenvleesbrood met chutneysaus, makreelrillette met toast, huisgemaakte octopus of een charcuterieschotel (o.a. Luc De Laets Secreto nr.7). De
ruime keuze aan hoofdgerechten bezorgt je keuzestress: buikspek op Japanse wijze met spitskool en rijst, kruidig gehakt met aubergines en kerstomaat, stoverij van Limousin met rozemarijnpatatjes of ’n Indische groentecurry.
Hun ingrediënten zijn zo lokaal mogelijk, het gehakt komt bijvoorbeeld van een bioboer vlakbij. Bij al dat heerlijke comfortfood selecteert eigenaar Nelis enkele uitstekende flessen wijn. Bij mooi weer kan je onder een treurwilg genieten in de tuin, wanneer het kouder wordt, kan je binnen, in het charmante interieur, terecht. Dat interieur werd aangekleed met kunstwerken van lokale artiesten, zo hangen er bijvoorbeeld schilderijtjes van Matthieu Ronsse. Je wil eten en logeren in een ongewone setting? Hiervoor kan je terecht in hun woonwagen. Ideaal voor wie graag dat tikkeltje meer heeft of met een groep komt.
- Adres: Onderbossenstraat 7, Etikhove
- Openingsuren: van donderdag t.e.m. zaterdag van 17u30 tot 21u30 en op zondag vanaf 11u30
In een halfuurtje spoor je van Oudenaarde naar Gent-Sint-Pieters. Ideaal om je weekendje weg – net als ons - te verlengen met een citytrip in het hippe Gent