Goed weer vandaag, ideaal dus voor een leuk treinuitstapje naar Lier, de Poort van de Kempen en rijk aan uniek cultureel erfgoed. Vanaf het station wandelen we 10 minuutjes en we staan op de Grote Markt, in het hart van Lier.

5 must-sees op een steenworp van de Grote Markt

Stadhuis van Lier.
De Grote Markt wordt gedomineerd door het historische Stadhuis, de vroegere Lakenhalle, en het statige Belfort (één van de twee werelderfgoedsites die de stad rijk is). In de Middeleeuwen luidde bij nood, in de toren van het Belfort, de stormklok. Vandaag speelt de beiaard er om het kwartier een vrolijk deuntje.
Tip: In het Stadhuis huist de toeristische dienst Visit Lier. Hier loop je best even binnen alvorens je je ontdekkingstocht door Lier begint. Zij helpen je met allerhande informatie over de niet te missen plaatsen in de stad.

De Sint-Gummarustoren

Vanop de brug over het water zien we al van ver de tweede fameuze toren van Lier staan. De Sint-Gummarustoren of beter gezegd de Peperbus, zoals hij in Lier wordt genoemd, 83 m hoog en zijn bouw duurde maar liefst 4 eeuwen! Voor een bezoek aan de toren dien je wel te reserveren bij de toeristische dienst. Na 296 treden heb je een adembenemend zicht over Lier en omstreken. De Sint-Gummaruskerk is de oudste kerk van Lier en herbergt heel wat religieuze schatten, zoals o.a. unieke koninklijke glasramen en de zilveren reliekschrijn van Gummarus. Volgens de legende is hij de stichter van Lier en patroonheilige van zij die lichamelijke breuken hebben, maar ook voor zij die problemen hebben met hun huwelijk (echtscheiding).
Links: Sint-Gummarustoren in Lier. Rechts: zicht op de Sint-Gummarustoren vanop de brug.

De Zimmertoren

Op het Zimmerplein trekt de unieke klokkentoren van uurwerkmaker Louis Zimmer onze aandacht. De wijzerplaten van de beroemde jubelklok schitteren in de zon. We staren vol bewondering naar dit ingenieus meesterwerk. Naast het gewone uurwerk, zijn er nog 12 andere tijdsaanduidingen op terug te vinden, o.a. de maanstanden, een wereldbol, de jaargetijden, de dierenriem en de dagen van de week. De andere pareltjes van astronomische technologie van Zimmer worden bewaard in het Paviljoen, naast de toren.

Openingsuren en prijzen: Zimmertoren

Links: de kleurige Jubelklok van de Zimmertoren in Lier. Rechts: de Zimmertoren van Lier.

Het Begijnhof

Op nu naar de Begijnhofstraat even verderop. Hier vind je de tweede erfgoedsite van Lier, het ingetogen Begijnhof. Met zijn 11 straatjes en 162 huisjes is het een dorpje binnen de stad en zeker een bezoekje waard. Het smalste straatje is Het Hemdsmouwken, slechts 98 cm breed. Stap onder de monumentale toegangspoort door en ga 800 jaar terug in de tijd. Boven de toegangspoort troont het imposante beeld van de heilige Begga, patroonheilige van de begijnen. Elk van de huisjes draagt een naam, zoals Stalleken van Bethlehem, Wijngaert des Heren,… De laatste begijn, zuster Agnes, overleed in 1994. Zij is door de gilde Heren van Lier vereeuwigd als Lierse Reuzin en zij trekt tijdens de Ommegang door de Lierse straten.
Links: de monumentale toegangspoort van het Begijnhof in Lier. Rechts: een steegje in het Begijnhof van Lier met witte huisjes.

De Grote en Kleine Nete

Lier is gelegen op het punt waar de rivieren Grote Nete en Kleine Nete samenvloeien. Ontdek de stad vanaf het water en maak een rondvaart op de Nete op een omgebouwde palingschuit, terwijl je luistert naar oude, authentieke verhalen en anekdotes van de stad.
Bootje varen: Jan Hendrickx-steiger of steiger in de Schapenkoppenstraat
Openingsuren en prijzen: bootjevareninlier
Links: een bootje in Lier vaart onder de brug door. Rechts: zicht op een bootje op het water en historische huizen op de oever.

Het Schapenkoppenmonument

In de schaduw van de Zimmertoren bevindt zich het Schapenkoppenmonument (een herder met zijn schapen). Dit monument verwijst naar de bijnaam van de Lierenaars. Zij worden Schapenkoppen genoemd, naar een legende uit de 14de eeuw. Als dank voor de strijd tegen de Mechelaars liet Hertog Jan II de Lierenaars kiezen tussen ofwel een universiteit ofwel een veemarkt. Toen zij kozen voor de veemarkt, zei Hertog Jan II al zuchtend: “Oh, die arme schapenkoppen”. 
Het Schapenkoppenmonument in Lier (beeldengroep van een herder met zijn schapen).

Lierke Plezierke, genieten van al het goede!

Niet voor niks spreekt men van Lierke Plezierke. Zorgeloos leven, goed eten en drinken, kan je in Lier in overvloed. Je kunt er proeven van de diverse authentieke streekgerechten.
Eén van de oudste streekgebakjes van de provincie Antwerpen is het Lierse Vlaaike, de specialiteit van de stad. Dit kruidige gebakje op basis van kandijsiroop en vier kruiden bestaat al meer dan 300 jaar. Wij laten ons verleiden en stappen bakkerij Hendrickx in de Antwerpsestraat binnen, één van de zes bakkerijen die aangesloten zijn bij de Orde van het Lierse Vlaaike. Zij beschermen het gebakje en gebruiken nog steeds het originele recept.
Links: Lierse vlaaikes. Rechts: een schuimige pint Caves (het lokaal bier).
Een Liers vlaaike en daarna een goeie pint bier, daar zeggen we geen neen tegen. Op één van de gezellige terrasjes kies ik het amberkleurige bier Caves en mijn metgezel gaat voor De Liter van Pallieter, een heerlijk fris tripelbiertje.

Ben je een zoetekauw? Stap dan één van de Chocolateries binnen en laat je verleiden door de Schapenkoppenpralines. Heerlijke ambachtelijke pralines die verwijzen naar de bijnaam van de Lierenaars. Ze zijn verkrijgbaar in pure, witte, melk of rubychocolade. Niet te missen dus, misschien als cadeautje meenemen?

Chocolaterie Dom: Grote Markt 70, 2500 Lier. Meer info op Chocolateriedom

Schapenkoppenpralines in diverse kleuren.

Wat kan je nog bezoeken in Lier? 

Sta oog in oog met een mammoet

Een levensgroot skelet van een mammoet.
Vlak bij de Grote Markt vind je het Stadsmuseum. Je komt er alles te weten over het leven van de Lierenaars, zowel van vroeger als nu. Maak er ook kennis met de fameuze Mammoet, die in 1860 werd ontdekt in Lier.
Stadsmuseum: Florent Van Cauwenberghstraat 14, 2500 Lier. Meer info op Stadsmuseum.

Duik in de wereld van de rallycross

Rode Abarth-sportwagens.
Fan van race- en sportwagens? Dan moet je zeker langs gaan in het Abarth Works Museum. Een collectie van 200 Abarth Sport- en Racewagens van ex-racepiloot Guy Moerenhout schittert er in al zijn glorie.
Abarth Works MuseumIndustriestraat 1, 2500 Lier. Bezoek na afspraak op dinsdag-zaterdag van 9-12 u. en van 14-18u. Tel. 03 449 00 16.  

Ontdek een pareltje van artistiek borduurwerk

Het beroemde Lierse kant is uniek binnen de kantwereld. Op machinaal geweven tule wordt er handgeborduurd. De kant wordt dus niet geklost zoals de gekende kant van Brugge. Deze pareltjes van handborduurwerk kan je gratis bewonderen in het Liers Centrum voor Textiele Kunsten. Je kan er ook kantwerksters aan het werk zien.
Liers Centrum voor Textiel: Begijnhofstraat 24, 2500 Lier. Openingsuren: maandag, dinsdag en donderdag van 13.30 – 16.30 u. Gratis te bezoeken.

Picknicken in het park

Een witte gesmede metalen brug in het park.
In het groene Stadspark, met haar romantische bruggetjes en met een ruime lig- en picknickweide is het aangenaam vertoeven op een dag zoals vandaag. Kinderen kunnen er ravotten in de grote avontuurlijke speeltuin, die is opgedeeld per leeftijd. Tip: huur een ruime picknickmand bij Visit Lier en ga picknicken in het park.

Ten slotte nog 4 sportieve tips!

Links: 2 kinderen die zitten te picknicken aan de oevers van de rivier. Rechts: rugzakje met spelletjes.
  • Visit Lier Kinderwandeling: een avontuurlijke wandeling door de stad voor kinderen tot 12 jaar en hun ouders. Koop bij Visit Lier een rugzakje (met wandelboekje, tekenblok met kleurpotloden, zakje met kralen, potje klei, een sjaaltje en een stickerblad) voor € 8 en volbreng de doe-opdrachten. Ga nadien je stempel halen en je verrassing.
  • Minigolf achter het Begijnhof. Het terrein telt 18 holes. Volwassenen betalen € 5 en kinderen en jongeren tot en met 16 jaar, € 4. Reserveren verplicht.
  • Verschillende City Games, o.a. de Kolonisten, een GPS variant op het beroemde bordspel. Voor kinderen is er de City Game: Sherlock Junior. Koop je spelcode aan op MyCityGame. Download de app en installeer het spel op je smartphone of tablet.
  • City Soccer, een leuke manier om de stad te verkennen terwijl je op bepaalde doelen schiet. Met een kleine, zachte bal moet in een bepaald doel worden getikt of gerold. Het parcours gaat van de Gasthuisvest tot de Grote Markt via het Stadspark, de Sportvelden en het standbeeld De Engel in de Begijnhofstraat. Reserveer één dag vooraf op 0470 07 36 96.
Zo ons dagje Lier zit erop en ik moet zeggen, wij hebben genoten met volle teugen!
check2-anim