Akke-akke-tuut-tuut, weg zijn wij

Uitkijken naar vrijdagnamiddag doe je sowieso. Vrijdagnamiddagen waarop je mag vertrekken naar Maastricht? Die doen je de uren extra aftellen. Na het werk vind ik mijn zusje op de trein. En dan begint de pret eigenlijk al. Een overstap in Luik-Guillemins scheidt ons nog van onze bestemming. Het is allesbehalve een straf om even door dit prachtige station te wandelen. We zijn het er al snel over eens, dit indrukwekkende staaltje architectuur van Santiago Calatrava moet een van de mooiste van ons land zijn. Maar niet getreuzeld, Nederlands-Limburg lonkt.

Welkom bij Kaboom Hotel

Makkelijker kan het haast niet: we komen aan in Maastricht en lopen van het station zowat recht ons hotel binnen. We hadden al zo’n idee dat een etablissement met een naam als ‘Kaboom Hotel’ niet doorsnee zou zijn. En dat vermoeden wordt bevestigd. Terwijl we inchecken genieten we van een glaasje fruitige ijsthee en bewonderen we de tekeningen die muren en liftdeuren sieren. Er verschijnt een glimlach op ons gezicht wanneer we zien dat je hier – echt waar – een wandelende tak kan huren om je gezelschap te houden tijdens je verblijf.

Wablief? Treintickets kosten de helft van vrijdagavond t.e.m. zondag? Ja, ik wil mee profiteren!

Receptie, kamer en detail klok in Kaboom Hotel, Maastricht
Onze bedden worden goedgekeurd en de glimlach blijft op ons gezicht geplakt wanneer we het interessante behang op de muren en het plafond van dichterbij bekijken. Na deze korte inspectieronde is het tijd om de stad in te gaan. We zijn benieuwd.

Adres: Kaboom Hotel, Stationsplein 1

Vurig aangeprezen: de Brandweerkantine

Het is koud, maar dat deert niet. De fonkelende lichtjes die ons mee over de Maas naar het Vrijthof voeren, komen zo extra tot hun recht. Even nemen we Google Maps erbij, want we hebben gereserveerd bij de Brandweerkantine – de B*Kantine, voor de vrienden. We vinden de juiste straat en kijken alweer onze ogen uit. Nooit gedacht dat een kazerne zo gezellig kon zijn.
Gasten aan tafel en rij boeken in de Brandweerkantine in Maastricht
De zaal ademt ruimte, ongedwongenheid en knusheid tegelijk. Het zijn de extraatjes die de plek uniek maken. Zo vinden we er een ‘kunstautomaat’, zijn er bewegende planten, staat er een reuzegrote kartonnen struisvogel (inclusief ruiter) en is de hele linkerwand omgetoverd tot ‘boekenruilstation’. De bar vol licht, doorkijkjes en planten is een waar pronkstuk. En dan hebben we het nog niet eens over het eten gehad… De menukaart met seizoensgroenten kan zeker ook vegetariërs bekoren.

Wanneer we in het hotel ons comfortabele Auping-bed induiken, vragen we ons nog af hoe gezond rode bieten en pastinaak precies zijn. Héél gezond, zo leert een snelle opzoeking.

Adres: De Brandweerkantine, Capucijnenstraat 21

Duurzaam douchen en ontbijten

Kaboom Hotel draagt met trots het Planet Care Certificaat. LED-lampen, milieuvriendelijk schoonmaakmiddel, een speciale filter in de douchekop… het zijn maar enkele van de meer dan 50 aandachtspunten die het hotel in acht neemt. Ook gasten wordt gevraagd hun steentje bij te dragen. Door handdoeken te hergebruiken of samen te douchen bijvoorbeeld. Dat laatste doen we toch maar niet, het is misschien eerder iets voor een romantisch weekendje weg ;) Fris en fruitig wandelen we de regendag in, we zijn klaar voor Maastricht by day.
Interieur Bagels&Beans Maastricht en detail bagel
Voor het ontbijt trekken we naar Bagels&Beans, een keten die in heel Nederland vestigingen heeft en een van mijn favorieten is. Hier staat de kaart vol sterretjes, vierkantjes en bolletjes die ons leren dat vele producten fairtrade en biologisch zijn. Fijn! We ontdekken dat er ook vele vegan opties zijn. Zo kan je er kiezen voor sojayoghurt of vraag je je flat white met amandelmelk. Geen beter begin van de dag.

Adres: Bagels&Beans, Wycker Brugstraat 31

Van Hel naar Hemel

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht tegen een stralend blauwe hemel
De crème de la crème van uitstapjes in België? Ontdek de leukste vrijetijdsbestemmingen in België bij onze Reisideeën. 
Ook al doet het weer zijn best om als spelbreker op te treden, we laten de regen de pret niet bederven. De straatjes betoveren ons met hun charme, de alomtegenwoordige kasseitjes brengen ons langs de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek naar de Helpoort (uit 1229!). We wandelen onder deze oude stadspoort door het park in en besluiten dan toch maar terug richting centrum te gaan. Hopelijk vinden we daar ergens een droog plekje. We passeren het Vrijthof en vinden het een beetje jammer dat we de plek onder deze grijze hemel zien. Misschien nog eens terugkeren voor een terrasje onder de zomerzon?
Een kerkgewelf en bezoekers in boekhandel Dominicanen
Ons toevluchtsoord op zoek naar warmte en droogte is die naam meer dan waardig. Bij Boekhandel Dominicanen weten we niet waar eerst te kijken. Dat is duidelijk het thema voor deze citytrip! Het majestueuze kerkgebouw herbergt massa’s boeken, klaar om door ons ontdekt te worden. Meer dan een uur en veel getwijfel later verlaten we met onze buit deze boekenhemel. Hoog tijd om ook de innerlijke mens in de watten te leggen.

Adres: Boekhandel Dominicanen, Dominikanerkerkstraat 1

Zondags lunchen en verantwoord shoppen

Een lekker paninibroodje, een bagel en kleurig bestek een keukenaccessoires aan de muur in Café Zondag in Maastricht
We vinden een tafeltje bij Café Zondag. Op een zaterdag, waarom ook niet. Onze blik reist de ruimte rond. Aan de ene muur hangt een gouden wolfskop met uitgestoken tong, de overkant wordt opgeleukt door een slinger van kleurig bestek en keukengerei. En er staan zowaar ook fairtrade en biologische frisdrankjes op de kaart. Mijn zus waagt zich aan een matcha ijsthee en ook de bagel en panini zien er lekker uit. Onze smaakpapillen knikken instemmend…

Adres: Café Zondag, Wycker Brugstraat 42

Etalage en interieur van de vintagekledingwinkels in Maastricht
Na de lunch gaan we de duurzame shopping-tour op. Tweedehandsklerenwinkel We-ar heeft 2 vestigingen in de stad, zo leren we. De winkel lokt ons al snel naar binnen met de grote selectie truien. Een beetje verderop nemen we een kijkje bij Magnolia Thrift Store, waar een ruime keuze aan vintage kleding en curiosa wacht. De wandeling brengt ons verder naar Retro&Chic, qua inrichting misschien wel de mooiste van de vintage shops die we zullen aandoen. Deze winkel straalt echt luxe uit. En het grote aanbod aan schoenen en juwelen? Dat doet ons helemaal wegdromen… Tot slot springen we ook nog even binnen bij Ecolinea. De stijl is misschien niet helemaal de mijne, maar er worden enkel duurzame labels verkocht. En dat juichen we alleen maar toe.
  • We-ar, Rechtstraat 52 // Achter het Vleeshuis 33
  • Magnolia Thrift Store, Rechtstraat 72
  • Retro&Chic, Heggenstraat 1
  • Ecolinea, Platielstraat 10

Aan alle mooie liedjes komt een eind

Voor we terug huiswaarts treinen, belonen we onszelf nog met een welverdiende pauze bij Piece of Cake. We hebben geluk dat er nog een tafeltje vrij is, want het is hier erg druk. Niet moeilijk te begrijpen waarom! Niet enkel onze oogjes twinkelen wanneer we nog maar naar de toonbank kijken. Iedereen lijkt hier vrolijk te worden van de prachtige taartjes en cupcakes. Mijn zus gaat voor een stuk vanille-cheesecake, ik bestel een chocolade-chilitaartje. Overheerlijk.

Adres: Piece of Cake, Boschstraat 60

Taartjes en cupcakes uitgestald op de toonbank van Piece of Cake
En als we nu eens op gezinsuitstap gingen? De allerbeste uitjes van de maand: langs hier!
Terwijl we terugwandelen naar het hotel, bedenken we dat dit eigenlijk de ideale citytrip is. Perfect te doen met de trein, én in het buitenland, dus je voelt je helemaal op vakantie. Ook aan het eind van ons reisje vinden we de ligging van het hotel trouwens erg praktisch. Onze bagage mocht hier de hele dag achterblijven. We hoeven dus helemaal niet te sleuren, maar ploffen zo neer in de trein. Was het bij thuiskomst in Gent maar net zo makkelijk…
check2-anim