Een tijdeloze stadswandeling

Diest is een stad aan de oevers van de Demer, in het noordoosten van het land, op de grens tussen het Hageland en de Kempen. Ga mee op wandel in de Oranjestad en ontmoet imposante gebouwen, monumentale kerken, oude brouwerijen en prachtige parken. Onderweg nemen we een welverdiende wandelpauze voor een fris streekbiertje op één van de vele terrasjes.
Vertrek- en aankomststation Diest
Aantal kilometer 6,1 km
Moeilijkheidsgraad Verharde en zandwegen
Aard van de wandeling Cultuur

Download de wandeling

Enkele interessante plekken langs het parcours

  • De Sulpitiuskerk, een pareltje van Demergotiek: de kloeke Sulpitiuskerk ligt aan de Grote Markt en is opgetrokken in ijzerzandsteen en witte kalksteen. De kerk dankt haar naam aan Sint-Sulptitius, patroonheilige van de stad.

  • Hof van Nassau, wonen als Filips-Willem van Oranje, prins van Oranje-Nassau: het Hof van Nassau is de vroegere residentie van de Prinsen van Oranje. Momenteel is het een privéwoning. 

  • Warandepark: de toegangsbogen en -poort zijn de overblijfselen van de vroegere villa van Henri Verstappen (geneesheer). Na zijn dood liet hij zijn woning en aanpalende bos na aan de stad.

  • Het Begijnhof, een stadje van rust: het Begijnhof, in 1998 erkend als Werelderfgoed van UNESCO, is een ministad in de stad. Je voelt er het verleden. 

  • Wandelen langs de Demer zoals weleer: in 2014 werd de Oude Demer weer opengelegd. De werken hebben 4 jaar geduurd. De nieuwe, schone Demer loopt over een afstand van 1,5 km, vanaf de Ezeldijkmolen, de Schaffensestraat via de Demerstraat en de Kaai tot aan de Zichemsepoort. 

Rondboogpoort Park Cerckel, Refugehuis van Tongerlo, Sint-Sulpitiuskerk en de Ezeldijkmolen in Diest.
check2-anim