groen landschap met velden en heuvels van Theux

Wandelen, het is sinds corona de nummer 1 hobby van elke Belg. Logisch, want lange tijd was het zowat het enige wat we nog veilig mochten en konden doen. Geen idee hoe het met jullie zit, maar na maanden wandelen in de buurt, hebben wij het wat gehad met elke dag door hetzelfde decor stappen (én datzelfde koppel met de matching regenjasjes tegenkomen). Dus gingen we op zoek naar de 7 meest unieke uitstapjes voor een hele dag wandelplezier, weg van huis. Strik dus die veters, strek je benen en spring de trein op met bestemming stapstad.

1. Het pad van Ad - Oud-Heverlee

Start aan het Arboretum van Heverlee voor een stevige, maar sprookjesachtige wandeling. Op deze tocht van 25 km ontmoet je zachtaardige beren, moderne neanderthalers, metershoge paddenstoelen en nog veel andere speelse figuren. Ze komen allemaal uit het hoofd van lokale kunstenaar Ad Wouters, die stammen van afgestorven eiken omtovert tot indrukwekkende beeldhouwwerken. Kan niet anders dan de moeite zijn als ze een hele wandeling naar je noemen, toch? Onze Franstalige collega’s vonden het alvast – komt ‘ie – Ad-mirable.

Download de kaart

kasteel van Franchimont in Theux

2. ExtraTrail - Theux

Wie graag waar voor z’n stappen krijgt, moet in Theux zijn. Je vindt er niet één, maar wel vier trails die wat te bieden hebben voor zowel de nieuwsgierige stapper (de ‘wat-is-dat-tegenwoordig-met-die-wandelhype’) tot de doorwinterde trailrunner (de ‘wat-is-dat-tegenwoordig-met-die-wandelaars-overal’). De kleuren in de naam van deze trails zeggen genoeg. De groene ExtraTrail trakteert je op een sympathieke 8 kilometertocht, blauw doet daar meteen 10 km bij, rood staat garant voor 26 km voetvertier en zwart test je blarenresistentie met een taaie trail van 37 kuitenbijtende kilometers. Inbegrepen in elke trail: prachtige uitzichten en een pak herinneringen om terug mee naar huis te nemen, als je niet te moe bent om ze mee te zeulen, natuurlijk.

Groen: Download de kaart

Blauw: Download de kaart

Rood: Download de kaart

Zwart: Download de kaart

luchtfoto van Landcommanderij Alden Biesen

3. Expeditie Bilzen - Bilzen

Wie altijd al eens graag naar het exotische Limburg trok, maar het tot nu toe nooit heeft aangedurfd, is meer dan welkom in Bilzen voor drie lijvige langeafstandswandelingen van gemiddeld 25 km. De zogenaamde Expeditie Bilzen-lussen starten alle drie aan het oude stadhuis op de Markt en nemen je mee langs adembenemende landschappen, lokale kunst, indrukwekkend erfgoed en kleurrijke bossen. Duik in het Nationaal Park Hoge Kempen (lus 1), kies voor Kunst en Kastelen (lus 2) of laat je verrassen door Landelijk Schoon (lus 3). En als je er dan toch bent, neem dan zeker wat Limburgse vlaai mee om terug op krachten te komen. Graag gedaan! ;-)

Praktische info

Download de kaarten

Ehm en wat is hier zo uniek aan, dan? Behalve de prachtige landschappen, lokale kunst, indrukwekkend erfgoed en kleurrijke bossen, bedoel je? Je kan hier op je wandelparcours van Lus 1 ook even stoppen en gaan spoorfietsen! Met een fiets! Op het spoor! Sorry, wat kunnen we zeggen? NMBS, ’t is een passie.

4. De grens over - Gouvy

Grensoverschrijdend gedrag tijdens het wandelen? Wij keuren het af, tenzij je het natuurlijk over de wandelroute in Gouvy hebt, want deze wandeling laat je kilometerslang flirten met de Luxemburgse grens.

Volg vanaf het station van Gouvy het 19 km lange pad naar de Ourthe en zijn bron, Wathermal. Deze route voert je door het dorp langs de Luxemburgse grens, over de waterscheiding tussen de Maas en de Rijnbekkens. Zo bereik je uiteindelijk Troisvierges. Pro tip: vergeet je fototoestel niet!

Nog honger naar meer? Maak de volledige grensoverschrijdende lus ‘Tussen Maas en Rijn’ met een totale lengte van 55 km. Om met de trein vanuit Troisvierges naar Gouvy te geraken, kies je voor het Standard Ticket Luxemburg, het goedkoopste tarief om de grens over te steken.

Download de kaart

sequoia in het Zoniënwoud

5. Nordic walking - Hoeilaart

Nu we met de vorige wandeling geleerd hebben onze grenzen te verleggen, zijn we klaar om nog een stapje verder te gaan. Dat we eruitzien als verloren gelopen skiërs kan ons gestolen worden… Tijd voor nordic walking!

In Hoeilaart liggen er drie mooi uitgestippelde nordic walking-parcours die zo mooi zijn dat ze je er met geen stokken weg zullen krijgen. Eentje telt 6,9 km, eentje 14,5 en eentje een mooie 18,5 km om door jou geklik-klak-klik-klakt te worden. Alledrie de routes loodsen je door het ongeëvenaarde Zoniënwoud: een fenomenaal bos van 4300 hectaren vol geschiedenis. Ook op de agenda: het Bosmuseum Jan van Ruusbroec, het Arboretum van Groenendaal, de (resten van) de priorijkerk van Groenendaal en meer.

Wel opletten dat je de kaart (of smartphone met kaart op – 21ste eeuw, quoi) meeneemt, want de routes zijn niet met bordjes aangegeven. Een beetje avontuur mag wel, toch?

Geen fan van nordic walking? Dan wandel je deze routes toch gewoon zonder stokken!

Download de kaart

close-up van bloesems in het Zoniënwoud
duinen in de Westhoek

6. Sportief wandelen - Koksijde en De Panne

Flaneren langs de dijk en tegelijk toch een stevige work-out van een goeie 18 km in natuurgebied voor je kuiten hun kiezen gooien? Op naar Koksijde en De Panne!

Deze aparte westkustwandeling brengt je van de vertrouwde kustdijk naar minder bekende plaatsen zoals het Calmeynbos (een proefbos van een eeuw dat moest aantonen welke bomen zouden groeien met de duinen als bodem), het 240 hectaren grootte duinmassief De Doornpanne, Vlaanderens hoogste duin ‘de Hoge Blekker’ en Abdijmuseum Ten Duinen. Tien punten als je de rode draad in deze wandeling raadt. ;-) Wij geven de hele tocht alvast twee dikke duinen, ehm, duimen.

Download de kaart

landschap met zicht over de bomen in de Westhoek

7. Trois-Ponts - Coo

Afsluiten doen we met een wandeling die je de natuur toont zoals je hem niet elke dag ziet: met de indrukwekkende watervallen van Coo. Stel je stapschoenen op de proef met deze 24 kilometer lange lus die je langs de publiekstrekker van het dorpje Coo leidt, maar ook langs de verrassende schoonheid van Trois-Ponts, Stavelot, Stoumont … Kortom, een flinke portie natuur en stapplezier om er een onvergetelijke dag in de buitenlucht van te maken.

Download de kaart

Je merkt het, er zijn nog meer dan genoeg unieke wandelpaden die liggen te wachten om door jou ontdekt te worden. Dus: schoenen aan en gaan! Oh ja, vergeet wel je treinticket niet te kopen, natuurlijk. ;-) Veel plezier!

check2-anim