Een verkwikkende natuurwandeling

Stap mee en kom volledig tot rust in de groene en rustige natuur. Het station van Testelt is de ideale uitvalsbasis om deze natuurwandeling te starten. Maak kennis met de historische gebouwen in dit pittoreske dorpje, gelegen op de rechteroever van de Demer, tussen Aarschot en Diest, en in de nabijheid van de imposante en rijke abdij van Averbode. Ontdek onderweg de rijke fauna en flora in de aanpalende Demerbroeken.
Aankomst- en bestemmingsstation Testelt
Aantal kilometer 12,6 km
Moeilijkheidsgraad Afwisselend vlak en heuvelachtig
Aard van de wandeling Natuur – Historisch

Download de wandeling

Enkele interessante plekken langs het parcours

  • De Demerbroeken, rijk aan fauna en flora: is een natuurgebied dat zich uitstrekt van Testelt, Zichem, Averbode tot Diest. Er grazen roodbontrunderen en galloways in de broeken. Deze laatsten zijn met hun robuuste bouw, de ideale grazers voor deze stugge vegetatie.
  • De vogelkijkhut, op uitkijk naar zeldzame watervogels: vanuit deze kijkhut heb je een fantastisch uitzicht op een grote vijver.
  • Voortberg, de Wijnberg van weleer: vanop deze 50-meter hoge berg heb je een grandioos uitzicht over Testelt en de Demervallei. Beneden in de diepte kronkelt de Demer door het dorp en als je goed kijkt, zie je in de verte de Basiliek van Scherpenheuvel. Boven op de berg staat ook de zendmast.
  • De Watermolen, aan de oevers van de Demer: de Watermolen werd in de 12de eeuw gebouwd op de Demer en ligt in het midden van het dorp, dichtbij de kerk. Hij bestond uit een olie- of slagmolen en een graanmolen. Sinds 1981 is de molen een beschermd monument. In 1990 kwam de watermolen in privéhanden. De Watermolen en villa Ter Wolf, samen met de kerk en de oude pastorij zijn een geclasseerd dorpsgezicht.
  • Abdij van Averbode, huis van de witheren: de huidige abdijkerk is heropgebouwd in de 17de eeuw en is opgetrokken in barokstijl. In het midden van het abdijplein schittert in de zon, een grote spiegelvijver. Momenteel heeft de abdij een gastenverblijf en een belevingscentrum (Het Moment).
Zicht op Testelt vanaf de Voortberg, het Mariapark, de kerk van Averbode, de kerk van Testelt.
check2-anim