Afspraak in Lens voor een plattelandswandeling

Wandel langs riviertjes, bruggen, straatjes, steegjes en natuurplekken onder het gefluit van vogels. Een luchtje scheppen in de natuur kan perfect gecombineerd worden met het historisch en cultureel erfgoed van een kleine zo miskende Henegouwse gemeente!
Vertrek- en aankomststation Lens
Aantal kilometer 10 km
Moeilijkheidsgraad Gemakkelijk maar niet geschikt voor kinderwagens
Aard van de wandeling Natuur - Erfgoed - Geschiedenis - Platteland

Download de wandeling

Enkele interessante plekken langs het parcours

  • Het Gemeentehuis en de Pastorie: het Gemeentehuis, dat vroeger diende als abdij van de Trinitariërs (vandaar de naam Place de la Trinité), van de Orde van de Tempeliers, ligt in het hart van het stadje. Op een steenworp ligt de Pastorie van Lens.
  • De oude watermolen: deze molen die dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw, diende onder andere om overstromingen in de Rue du Séwoir te vermijden (een Seuwoir was een bekken waar vis in bewaard werd). Deze molen was actief tot in 2000 en werkt vandaag nog altijd.
  • De Liefdesbrug: symbolische ontmoetingsplaats van verliefde koppeltjes.
  • Het kerkhof met zijn kruisweg: de kruisweg van het kerkhof, die in 1749 door Hugues-François Cottel werd opgericht, is een omweg waard. De omheinde ruimte wordt omgeven door meerdere beelden die belangrijke figuren van het katholicisme voorstellen: Christus, de Maagd Maria, Maria Magdalena, de H. Johannes, David en Mozes. Ze werden gebeeldhouwd door de kunstenaar J.J. Bottemanne, die uit Zinnik (Soignies) afkomstig was.
  • Het Museum van het leven in Lens: je kan elke laatste zondagnamiddag van de maand (of op afspraak) het Musée de la Vie Lensoise bezoeken! Je kan er prachtige sporen uit het verleden van Grand Lens ontdekken (omvat eveneens de mooie omliggende dorpjes: Bauffe, Montignies-lez-Lens, Cambron-Saint-Vincent en Lombise). Liefhebbers van Belgische geschiedenis en oude streekdocumenten komen zeker aan hun trekken! Meer informatie: op gsm op 0475 93 11 18. Toegangsprijs: €3.
Liefdesbrug, een fiets op de gevel van het Museum van het Leven in Lens, de oude watermolen, bas-reliëf van een stenen kruis op een kerkmuur.
check2-anim