Nee, Binche is niet alleen maar carnaval! Vandaag gaan we op reis naar een van de mooiste Belgische stations en ontdekken we er de stad die schuilt achter het carnavaleske gebeuren. Binche is een historische stad – twee keer geklasseerd door UNESCO by the way! - die je gemakkelijk te voet kan verkennen. Via een directe verbinding bereik je de stad vanuit Brussel op een uurtje met de trein. De perfecte stad voor een treinuitstapje met vrienden en familie. Hieronder vind je mijn kleine reisgids om de stad vanaf het station te ontdekken.

Een van de mooiste Belgische stations

Laat ons het eens hebben over het station van Binche. Niet zo gekend, maar toch is het voor mij een van de mooiste stations in België. Het gebouw wordt momenteel onder handen genomen om er weer pico bello uit te zien maar het blijft indrukwekkend. Het huidige imposante gebouw in neogothische stijl (zoals het station Antwerpen-Centraal) dateert uit 1910.

Links: een vrouw zit op een bank op het perron in het station van Binche. Rechts: het perron van het station van Binche.

Wist je dat... Ik blijkbaar niet de enige ben die fan is van het station van Binche. Er zijn al heel wat films opgenomen in Binche en dan voornamelijk in de buurt van het station! Enkele van de meest bekende: A Promise van Patrice Leconte, The Happy Prince met Rupert Everett en Colin Firth en ook nog A Perfect Plan met Diane Kruger en Dany Boon.

De stadswallen van Binche

Na enkele minuten wandelen vanaf het station (via rue Saint-Paul) bereik je de oude stadsmuur. Deze middeleeuwse muur, gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw, is meer dan twee kilometer lang en is de best bewaarde middeleeuwse muur van het land! Ga naar de buitenwijk Saint-Paul voor het beste uitzicht op de muur.

De oude stadsmuur in Binche.

Aan de voet van de stadsmuur vind je ook een populair adresje om een lokaal biertje te drinken of een stukje te eten: brasserie La Binchoise.

Het stadspark van Binche en de ruïnes van het Paleis van Maria van Hongarije

Op de top van de stadsmuur bevindt zich het stadspark van Binche, onze volgende bestemming. Op het eerste gezicht is er misschien niets speciaals aan het park, maar schijn bedriegt... Je vindt er de ruïnes van het Paleis van Maria van Hongarije, de zus van Karel V. Het paleis moet uitzonderlijk mooi zijn geweest want het werd door sommigen “het achtste wereldwonder" genoemd. Helaas heeft het niet lang stand gehouden... Na slechts 9 jaar staken de troepen van de Koning van Frankrijk het paleis in brand. Er blijven slechts enkele ruïnes over, die je kan bekijken van op de top van de stadsmuur. Van daar heb je eveneens een mooi uitzicht over de stad en haar omgeving.

Stadspark met in de buurt de Sint-Urmaruskerk in Binche onder een stralend blauwe hemel.

Sint-Ursmaruskerk van Binche

Aarzel niet om bij het verlaten van het park even binnen te gaan in de Sint-Ursmaruskerk als ze open is. De kerk is een van de oudste gebouwen van Binche, die haar naam te danken heeft aan de monnik die Henegouwen en Vlaanderen evangeliseerde. De eerste fase van de bouw van de kerk gaat terug tot in de 12e eeuw maar het grootste deel van wat er vandaag nog te zien is, dateert uit de 16e en 17e eeuw (inderdaad, de troepen van de Koning van Frankrijk zijn hier ook gepasseerd...). De relikwieën die bewaard liggen in de schatkamer van de kerk zijn indrukwekkend: arm van Jakobus de Meerdere, de buste van Sint-Ursmarus... Een hele collectie!

Achterkant van de Sint-Urmaruskerk in Binche.

Binche, de carnavalsstad

Natuurlijk trekt het Carnaval van Binche, dat op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO staat, jaarlijks de meeste toeristen naar de stad. Maar in Binche hangt er eigenlijk altijd wel een carnavaleske sfeer, zelfs als het geen carnaval is. Dat komt vooral door de standbeelden van de verschillende personages van carnaval, die zich op de vier hoeken van de stad bevinden. Zoals het standbeeld van Gilles tegenover de kerk, aan de ingang van het park.

Trouwens, om een Gilles van Binche te zijn, moet je een goeie conditie hebben. Wist je dat de hoed van de Gilles, gemaakt uit struisvogelveren, tot 4 kilo kan wegen? En dat een Gilles ongeveer tussen de 30 en 40 kg bloedappelsienen in de menigte werpt?

Internationaal Museum van het Carnaval en het Masker

Het standbeeld van Gilles geeft de ingang van het internationale Museum van het Carnaval en het Masker aan. Het museum is het hele jaar geopend en is gevestigd in het oude Augustijnencollege, dat dateert uit de 18e eeuw.

Links: de Grote Markt van Binche met het stadhuis en het belfort. Rechts: close-up van de ingang van het internationale museum van het carnaval.

Het museum is niet alleen gewijd aan het Carnaval van Binche maar beschikt ook over een ongelooflijke collectie aan carnavaleske maskers en kostuums van over de hele wereld (in totaal meer dan 10.000 stuks!). De verplaatsing naar Binche voor een bezoekje aan het museum is op zich al de moeite waard. Je beleeft er een reis door de wereld in een universum dat zowel de oudsten als de jongsten zal betoveren. Een reis die je onderdompelt in diverse en gevarieerde (en soms zeer excentrieke!) culturen, van de Eskimo's tot de Amazone-indianen en de stammen van Afrika. Als het kan, neem dan deel aan een rondleiding om nog meer ongewone anekdotes te horen over alle tentoongestelde maskers!

Praktisch:

  • Adres: Rue St-Moustier 10, 7130 Binche
  • Prijs: € 8 (€ 3,50 tot 12 jaar)
    Opgelet: reservatie is momenteel verplicht (064 33 57 41)
Links: bronzen beeld van een Gilles van Binche. Rechts: kleurrijke uitheemse kostuums met doodskoppen.

De Grote Markt en het Belfort van Binche

Ga na je bezoek aan het museum richting het centrum van de stad. Wandel naar de Grote Markt van Binche met in het midden het stadhuis van Binche (in gothische stijl) en zijn belfort, geklasseerd als UNESCO-Werelderfgoed, net als het belfort van Thuin, Charleroi, Bergen en ook Doornik. Al is de Grote Markt van Binche niet zo groot en toeristisch als die van Brussel, toch is het een unieke plek door de unieke sfeer die er het hele jaar door heerst. Het is er altijd heel levendig, dankzij de kleine bars en restaurants. Met een beetje geluk kom je er een inwoner van Binche tegen, die je met veel trots zal vertellen over “zijn” carnaval.

Het belfort van Binche.
Tips:

Zin in een lokaal biertje of een alcoholisch drankje op de Grote Markt met zicht op het Belfort? Ga dan zeker eens langs in Parapluie National, een hip café. Een cocktail op basis van de heerlijke gin van Binche, de trots van de streek, is zeker een aanrader.

In het verlengde van de Grote Markt, op Avenue Charles Deliège vind je nog 2 aanraders van de lokale bewoners om iets te eten: het Italiaanse restaurant La Trattoria en het Japanse restaurant Sushi à la Vie.

Voilà, zo ziet Binche er dus uit buiten het carnavalsseizoen! Gezellig he, vind je niet? Sluit je uitstap af met een afdaling naar het station langs rue de Robiano waar je nog wat kunt shoppen als je dat wenst.

Zin om enkele verborgen plekjes te ontdekken ? Lees snel onze blogpost “Snak je naar iets anders? Dit zijn 14 originele musea die je met de trein kunt checken”.

check2-anim