Ben je op zoek naar een verrassende uitstap in Wallonië? Dan stel ik voor dat je Thuin ontdekt, een aangenaam middeleeuws stadje gelegen in de Sambervallei, vlakbij Charleroi en Binche. Een buitengewone excursie, op zijn zachtst gezegd, waarbij je een oude tram kan nemen of zelfs de meest unieke wijngaard van Wallonië kan bezoeken!

Welkom in Thuin

Thuin bereiken met de trein is poepsimpel: je bent er in slechts 17 minuten vanaf het station van Charleroi en in een uur vanuit Namen en Brussel.

Voordat je aan onze wandeling begint, volgen hier enkele details om je gemakkelijker te begeleiden. Thuin is eigenlijk verdeeld in twee delen: aan de ene kant is er “Ville-Basse”, langs de rivieren de Samber en de Biesmelle, met zijn oude jaagpaden; en aan de andere kant de “Ville-Haute”, die toegankelijk is via de stadsmuren, met zijn kleine geplaveide straatjes, zijn belfort dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en zijn opvallende hangende tuinen. Het geheel kan in slechts een paar uur worden bezocht, maar let op: zorg voor aangepast schoeisel om de kasseien van de bovenstad de baas te kunnen!

De wijk Bateliers en Ville-Basse

Wanneer je aankomt in het station van Thuin, bevind je je op een paar minuten lopen van de Samber. Je bent hier in de oude wijk Bateliers: een jaagpad (versierd met sloten) volgt nog steeds dit hele deel van de Samber.

Maar neem voorlopig de voetgangersbrug die gemakkelijk toegang geeft tot Ville-Basse, de benedenstad van Thuin, het nieuwere deel van de stad.

Een woonboot op de Samber

In de richting van Haute-Ville

Ik raad je aan om een drankje voor later te bewaren en te beginnen met het moeilijkste deel: de beklimming van de wallen van Thuin! De middeleeuwse bovenstad, omgeven door wallen, is een uitdaging. Maar geloof me, de klim is zeker de moeite waard!

Er zijn verschillende manieren om toegang te krijgen tot dit middeleeuwse deel van de stad. Ik stel voor om de trap te nemen die door de Chapelle Notre-Dame de Lourde gaat en begint bij Rue Longue. Via dit pad kom je direct in het hart van de oude stad: het belfort.

De trappen naar het Belfort van Thuin

Het belfort van Thuin

Nog een paar korte trappen en je bent eindelijk op de Place du Chapitre, waar het belfort van Thuin staat. Het staat geklasseerd als UNESCO-werelderfgoed met die van Binche, Charleroi, Bergen en Doornik. Vanaf het plein geniet je van een prachtig uitzicht op de Samber en de Ville-Basse!

Panorama op de benedenstad van Thuin (“Ville-Basse”)

Je kunt stoppen bij een van de bars op het plein om een korte pauze te nemen en het belfort te aanschouwen. Na deze pittige klim verdien je dat drankje, toch? Le Comptoir de Feel Food is ook een geweldig nieuw adres voor gezond en lokaal eten vlak voor het Belfort.

Als je nog wat energie over hebt, is het mogelijk om naar de top van het belfort te klimmen (60 meter hoog) om een nog completer beeld van de omgeving te bewonderen.

Praktisch:
Het belfort is te bezoeken van maandag tot vrijdag van 9u tot 17u en zaterdag en zondag van 9u tot 17u30. Volwassenen betalen €4, jongeren van 12 t.e.m. 18 jaar €2 en kinderen van 6 t.e.m. 12 jaar €1.

De hangende tuinen van Thuin en Clos des Zouaves

Ga vanaf de Place du Chapitre naar de kleine middeleeuwse straatjes van Thuin. Een verrassing wacht op je: de hangende tuinen, originele terrastuinen die uniek zijn in Wallonië. Je kunt het te voet bereiken door de Rempart du Midi te nemen en vervolgens de Posty Bury die ze doorkruist.

De bijzonderheid van deze hangende tuinen is dat ze een wijngaard herbergen! De eerste cuvée, Clos des Zouaves, dateert pas van 2003. De wijnen, die profiteren van de beschermde oorsprongsbenaming "Côtes de Sambre et Meuse", worden altijd in zeer kleine hoeveelheden geproduceerd (uiteraard zijn de percelen van de tuinen niet echt uitbreidbaar!), maar je kunt ze normaal gesproken krijgen bij het VVV-kantoor, als je deze unieke wijn wilt proeven.

Wijngaarden in de hangende tuinen van Thuin

Praktisch:
In de zomer is het mogelijk om de wijngaard te bezoeken. Vergeet niet je bezoek te reserveren via de toerische dienst van Thuin. 

Nadat je de hangende tuinen bent overgestoken, ga je naar het uitzichtpunt (het mooiste van de hangende tuinen, met het belfort op de achtergrond). Dat is aan het einde van het “Lied van de Vogels”.

De hangende tuinen in Thuin

Le Bois du Grand Bon Dieu en de Biesmelle

Je bent nu bij de ingang van het Bois du Grand Bon Dieu. Als je van omgeving wilt veranderen, aarzel dan niet om een wandeling te maken voordat je weer afdaalt naar de Biesmelle, die je kunt volgen tot deze uitmondt in de Samber.

De bovenstad (“Ville-Haute”) van Thuin

Musée du Tram Vicinal en de historische tram van Thuin-Lobbes

Steek vervolgens de RAVeL over om bij Le Musée du Tram Vicinal te komen, een museum gewijd aan de tram waar meer dan 20 oude trams worden tentoongesteld, van de stoomtram tot de elektrische tram. In het weekend kun je ook aan boord gaan van de historische lokale tram die nog steeds tussen Thuin en Lobbes rijdt, een activiteit die je niet mag missen, vooral met kinderen!

  • Praktisch:
  • Adres: Rue du Fosteau 2A
  • Openingstijden: het museum is op zaterdag, zondag en feestdagen geopend van 11.00 uur tot 18.00 uur. De oude tram (die vertrekt vanuit het museum) rijdt op zaterdag naar Biesme sous Thuin en op zondag naar Biesme sous Thuin en Lobbes. Reserveren sterk aanbevolen.
  • Tarief: €13 voor de tramrit + toegang tot het museum, €5 enkel voor toegang.

Unieke ervaring: genieten van een biertje aan de oevers van de Samber

Onze verkenning van Thuin eindigt op Rue T'Serstevens, de belangrijkste winkelstraat, die langs de Samber loopt. Je vindt er een goed ijssalon, Couleur Chocolat (op nummer 61) en de L'Estaminet-bar om lokale bieren te proeven (op nummer 30)!

De Sambervallei verkennen

Hier ben je weer bij de voetgangersbrug: binnen enkele minuten ben je opnieuw aan het station van Thuin. Maar als je de Sambervallei wilt blijven verkennen en je houdt van wandelen, aarzel dan niet om het jaagpad te volgen en de trein te nemen vanaf een nabijgelegen station. Je kunt ofwel in de richting van station Landelies gaan (mijn aanbeveling als je de tijd hebt, 11 km via het jaagpad) en de ruïnes van de Abdij van Aulne bezoeken. Ofwel ga je richting het station van Lobbes (korter, 3 km langs de Samber die aan deze kant een mooie bocht maakt) waar je de kerk van Lobbes kunt bezoeken voordat je vanaf daar de trein neemt.

Fietsers in de Sambervallei

Heeft Thuin je verleid? Ontdek andere bestemmingen in het hart van de natuur!

check2-anim