Met de NMBS-reisplanner, of je nu kiest voor trein, tram, metro of bus, vind je de beste reis van deur tot deur naar je bestemming! Een rechtstreekse trein nemen naar de Belgische kust of de Ardennen, het tijdstip van uw verbindingen personaliseren of de vertrekroute van uw trein vinden, heeft binnenkort geen geheimen meer voor jou! Vind de dienstregeling die bij je past met onze handige routeplanner.

Mijn reis

Mijn reisgegevens

De reisplanner vind je op deze pagina. Het is linksboven in het scherm zichtbaar op een computerscherm of bovenaan het scherm op een smartphone (klik op "Mijn reis").

1. Vul je vertrekpunt in het veld "van en in het veld "naar" uw bestemming in. Voer hiervoor de eerste letters van je vertrekpunt of bestemming in en selecteer de plaats uit de suggesties van de reisplanner.
2. Selecteer een reisdatum (standaard de datum van vandaag), evenals de gewenste vertrektijd .

Tips: hoe kies ik mijn bestemmingsstation?

Let op de namen van de stations. Brussel, Gent, Antwerpen of Luik zijn bijvoorbeeld grote steden met verschillende stations.
Het is ook mogelijk om een adres, de naam van een bus-, tram- of metrohalte op te geven in de vertrek- of bestemmingsparameters van de reisplanner.

Personaliseer mijn reis

Door op "mijn reis aanpassen" te klikken, kan je de overstaptijd tussen twee treinen verlengen en het vervoermiddel specificeren dat je wenst te gebruiken (trein, tram, bus, metro, auto en fiets).

3. Selecteer de duur van de gewenste overstaptijd;
4. Geef je vervoermiddel aan om uw reis te beginnen en te beëindigen.
5. Kies je voorkeur voor vervoer (trein, bus, metro, tram)
6. Klik op "sluiten" als je uw reis hebt gepersonaliseerd en klik op "plan mijn reis" om de zoekresultaten weer te geven.

Tips: hoe bereid je je voor op je reis van of naar het station?

Als je met de autovan of naar het station reist, kijk dan op de beschikbare parkeerterreinen op het betreffende station.
Parkeer je fiets op en beveiligde parkeerplaats. Bekijk de beschikbare beveiligde fietsenstallingen.
Een fiets huren was nog nooit zo eenvoudig! Huur een fiets op het station bij Bluebike.
Als je met het openbaar vervoer reist, informeer dan naar de prijs van het kaartje en de reistijd.

Zoekresultaten

Overzicht van mogelijke routes

De reisplanner geeft verschillende reisopties weer die overeenkomen met je routezoekopdracht. Raadpleeg in één oogopslag voor elke voorgestelde reis de vertrek- en aankomsttijden, de duur van de reis en het aantal verschillende transporten dat nodig is voor je reis. Vertrek je liever op een ander tijdstip of wijzig je het geautoriseerde vervoermiddel? Klik op wijzigen/sluiten om je verzoek te bewerken.

Tips: wat betekenen de informatieberichten in de details van mijn reisschema?

 • "Er zijn X berichten voor deze reis": verschillende berichten hebben betrekking op je reis, je vindt ze allemaal in de routedetails.
 • "Waarschuwing: deze trein is verwijderd": een of meer treinen rijden niet, of rijden gedeeltelijk op deze route op de betreffende datum.
 • "Voor deze reis moet u wellicht twee kaartjes kopen": als je kiest voor deze route die misschien sneller is, maar niet de kortste in kilometers, is het zeer waarschijnlijk dat je tijdens een verbinding moet omkeren. In dat geval heb je een tweede treinkaartje nodig voor het deel van de reis dat niet wordt gedekt door de kortste rit in kilometers. Meer informatie.
7. Klik op een reis om de details van de gekozen route weer te geven.

Details van je reisschema

Je vindt hier de details van de verschillende vervoermiddelen die je kan gebruiken, de routebeschrijving, de spoornummers van je treinen en de lijst met tussenstops. Het aangegeven spoornummer kan op het laatste moment aangepast worden, check de displaypanelen op het station of de realtime informatie op de NMBS-app.

Tip: welke trein neem ik ?

Pictogram Type trein Uitleg
  IC (InterCity) IC-treinen verbinden de grote steden van België. Deze treinen stoppen alleen op de belangrijkste stations, soms ook over de landsgrenzen heen.
  P (Spitsuur) P-treinen zijn spitstreinen. Ze bieden extra alternatieven voor reizen tijdens de spits. De meeste van deze treinen rijden 's ochtends en laat in de namiddag.
  L (Lokale trein) L-treinen verbinden gewoonlijk grote steden, maar stoppen bij elk van de stations langs de route.
  S (S-trein) S-treinen zijn voorstedelijke treinen die een grote stad met omliggende gemeenten verbinden. S-treinen stoppen bij de meeste stations op hun route.
  ICT Extra treindienst (IC Touristic) worden gebruikt bij zeer druk verkeer. Dit zijn bijvoorbeeld treinen die op hele mooie zonnige dagen richting de kust rijden.
  Vervangingbus Bij werken of storingen aan het spoor kan NMBS een vervangende busdienst organiseren. Om met deze bussen te reizen, hoeft u alleen uw officiële en geldige vervoersbewijs (ticket of abonnement) te tonen.

8. Klik op "koop je treinticket" om de aangeboden tickets voor je reis weer te geven.

Kies een ticket voor een reis op het nationale netwerk

Algemeen:

 • Alle nationale treintickets worden berekend op basis van een vaste prijs op basis van de afgelegde afstand.
 • Het is niet nodig om je tickets op voorhand te kopen, aangezien er geen zitplaatsreservering beschikbaar is (behalve groepstickets en speciale nachttreinen tijdens festivals).
 • Je ticket is geldig voor een enkele reis (of heen en terug indien aangegeven), op elk moment van de dag dat op je treinticket staat vermeld en in de comfortklasse die je hebt gekozen. Profiteer van 1e klas, voor een aangenamere reis.
 • Kinderen onder de 12 jaar reizen gratis onder begeleiding van een betalende reiziger.
 • Koop je je treinticket online, print dan het pdf-document uit of toon het via je smartphonescherm.
 • Welk ticket of abonnement kiezen? Vergelijk en bereken hier de prijs van de formule die het beste bij je past!

Kortingen

Op basis van de leeftijd van de reiziger, of het eventuele bezit van een kortingskaart, zijn er kortingen. Bekijk al onze kortingen en voordelen.

Tips: krijg ik een gratis zitplaats in mijn trein?

 • Anticipeer op de bezettingsgraad van je trein met de NMBS-app:
  Controleer treinroosters in realtime, verkrijg de vertrek- / aankomsttijden van bussen, trams en metro's die je reis zal aanvullen of pas je  reistijden aan dankzij de voorspelling van de bezettingsgraad van je trein. Download de gratis NMBS-app.

 • Meer comfort en meer ruimte aan boord van de trein?
  Kies voor een reis in 1e klas dankzij de Upgrade. Houd er rekening mee dat als je het aan boord van de trein wil kopen, het wordt verrekend met het tarief aan boord (upgrade + toeslag van € 7).

Vaak gestelde vragen

Neen, nog niet. Wij bestuderen voortdurend de feedback van onze klanten en hopen deze functie in de toekomst toe te kunnen voegen.
Om de volledige route van een trein, de haltes en de dienstregeling in realtime te zien, raadpleeg je onze tool voor het zoeken naar dienstregeling op treinnummer.
Om alle geplande vertrekken in realtime vanaf een station op een bepaald tijdstip te zien, raadpleeg je onze tool voor het zoeken naar dienstregeling op stationsnaam.
Vind alle dienstregelingen van uw treinen in onze brochures om te downloaden in pdf-formaat en in de gepersonaliseerde dienstregelingsmodule op deze pagina.
Plan je reis naar het buitenland gemakkelijk via de website van NMBS Internationaal.

Vind je dienstregeling met de routeplanner NMBS

 1. Voer je vertrekpunt en je bestemming in.
 2. Selecteer een reisdatum evenals de gewenste vertrek- of aankomsttijd.
 3. Bij"personaliseer mijn reis", selecteer de gewenste verbindingsduur;.
 4. Geef je vervoermiddel aan om je reis te beginnen en te beëindigen.
 5. Kies je voorkeur voor vervoer (trein, bus, metro, tram).
 6. Klik op "plan mijn reis" om de zoekresultaten weer te geven.
 7. Kies een route om de details van de gekozen route weer te geven.
 8. Selecteer "mijn treinticket kopen".
 9. Koop je ticket, print het pdf-document uit of toon het op je smartphonescherm bij een controle aan boord van de trein.
Fijne reis :-)

NMBS-app: zo simpel om te reizen


Raadpleeg de dienstregeling in realtime, de bezettingsgraad van je trein en koop je ticket contactloos.

check2-anim
loader