Heb je vertraging gehad tijdens een nationale treinreis en wil je de compensatie berekenen? Hier zijn de stappen:

  • Bereken je vertraging
  • Bereken het bedrag van je compensatie

Je precieze vertraging is het verschil tussen het voorziene aankomstuur volgens de officiële dienstregeling van de NMBS en de werkelijke aankomsttijd in een Belgisch station of grensstation*.

  • In geval van werken op je traject geldt de vooraf aangekondigde, aangepaste dienstregeling.
  • Mis je door vertraging van je eerste trein je aansluiting op de volgende trein, dan mag je de totaal opgelopen vertraging in rekening brengen. Op voorwaarde dat je de eerstvolgende trein nam naar je bestemming.
*De stations Aachen HBF, Ascq, Baisieux, Croix l'Allumette, Croix Wasquehal, Ettelbrück, Lille-Flandres, Luxembourg, Maastricht, Pont de Bois, Rodange, Roosendaal, Roubaix, Tourcoing en Troisvierges zijn ook geldig als eindstation in het kader van de grensoverschrijdende bedieningen verzorgd door de NMBS.

Je compensatie wordt uitsluitend berekend op de prijs van je vervoersbewijs voor het treintraject.

  • In het geval van gecombineerde abonnementen, tellen de eventuele trajecten met metro, tram of bus niet mee voor een compensatie.
  • Voor abonnementhouders is de prijs van het vervoersbewijs inclusief werkgeversbijdrage. Je geniet dus van de compensatie, ook als je werkgever je woon-werktraject betaalt.

 

Aantal trajecten per type vervoersbewijs.

 Vervoersbewijs  Aantal trajecten
 Enkel Standaardbiljet  1
 Standaardbiljet heen en terug  2
 Abonnement 1 maand  40
 Abonnement 3 maand  120
 Abonnement 12 maand  480
Passes, kaarten, Campus en Halftijds abonnement... aantal lijnen = aantal trajecten  

De berekening is gebaseerd op de prijs van een traject.

 

Bereken de compensatie in 3 stappen

  1. Prijs traject = prijs vervoersbewijs / aantal trajecten (volgens bovenstaande tabel).
  2. Totaalprijs trajecten = prijs traject x aantal trajecten met vertraging.
  3. Compensatie = Totaalprijs trajecten x compensatiepercentage (25%, 50% of 100%)*.

Bedraagt je eindresultaat van deze berekening minder dan € 2,50, dan ontvang je toch een compensatie van € 2,50. Eurocenten worden steeds afgerond naar het volgend tiental, bv. € 9,35 wordt € 9,40.

*=25%: van 15 tot 29 minuten vertraging
    50%: van 30 tot 59 minuten vertraging
    100%: vertraging van 60 minuten of meer

 

  1. De houder van een Jaarabonnement (prijs mét werkgeversbijdrage is € 1673) heeft in een periode van 6 maanden 28 vertragingen van 15 minuten op hetzelfde traject.
    Prijs traject: € 1673 / 480 trajecten = € 3,48
    Totaalprijs trajecten: € 3,48 x 28 vertragingen = € 97,44
    Compensatie: € 97,44 x 25% = € 24,40
  2.  

  3. Een student gebruikt een Go Pass 10 voor de trajecten woonplaats – kot. Hij ondervindt in een periode van 6 maanden 16 vertragingen van 15 minuten en 5 vertragingen van 30 minuten op hetzelfde traject.
    Prijs traject: € 52 / 10 trajecten = € 5,20
    Totaalprijs trajecten: € 5,20 x 16 vertragingen = € 83,20
    Compensatie 16 vertragingen: € 83,20 x 25% = € 20,80
    Totaalprijs trajecten: € 5,20 x 5 vertragingen = € 26
    Compensatie 5 vertragingen: € 26 x 50% = € 13
    Totale compensatie: € 20,80 + € 13 = € 33,80
  4.  

  5. Een reiziger met een Seniorenbiljet heeft een vertraging van 2 uur.
    Prijs traject: € 6,50 / 2 trajecten = € 3,25
    Totaalprijs trajecten: € 3,25 x 1 vertraging = € 3,25
    Compensatie: € 3,25 x 100% = € 3,30
  6.  

  7. Een reiziger met een enkel biljet ter waarde van € 11,60 heeft een vertraging van 60 minuten.
    Prijs traject: € 11,60 / 1 traject = € 11,60
    Totaalprijs trajecten: € 11,60 x 1 vertraging = € 11,60
    Compensatie: € 11,60 x 100% = € 11,60
  8.  

  9. De houder van een Jaarabonnement (prijs mét werkgeversbijdrage is € 1400) noteert in een periode van 6 maanden 10 vertragingen van 30 minuten op hetzelfde traject.
    Prijs traject: € 1400 / 480 trajecten = € 2,91
    Totaalprijs trajecten: € 2,91 x 10 vertragingen = € 29,10
    Compensatie: € 29,10 x 50% = € 14,55 = afgerond € 14,60