Praktische informatie

Het ticket dat je gekocht hebt om te reizen tussen twee stations is geldig voor het kortste traject (de minste afstand in kilometers met de trein).

Je kan je reis onderbreken in een van de stations die op je traject liggen zonder extra kosten.

Voorbeelden:

Je wil van Luik (A) naar Brussel (C) reizen, maar je hebt een afspraak in Leuven (B)?
Leuven ligt op het kortste traject in km tussen Luik en Brussel. Je koopt een enkel ticket Luik - Brussel en je mag je reis onderbreken in Leuven, zonder supplement te moeten betalen.

 

Je wil van Leuven (A) naar Vilvoorde (B) reizen.
Het kortste traject in km komt langs het station van Schaarbeek (C). Om dit traject te volgen, moet je twee treinen nemen. Maar, de aansluiting tussen de twee treinen gebeurt in Brussel-Noord (D) want een van de twee treinen stopt niet in Schaarbeek. Je rijdt dus twee keer op het stuk tussen Schaarbeek - Brussel-Noord. Ook al is de afstand in km langer, koop je toch maar één ticket Leuven - Vilvoorde, zonder supplement.

 

Als je wil reizen via een station dat niet op het kortste traject in km ligt, moet je twee tickets kopen: eentje voor elke reis.

Voorbeelden:

Je wil van Brussel (A) naar Charleroi (B) reizen, maar je moet een pakje ophalen in Namen (C).
In dat geval koop je twee tickets :

 • een ticket Brussel - Namen
 • een ticket Namen - Charleroi

 

 

Je wil van Brussel-Zuid (A) naar Waterloo (B) reizen.
Voor de kortste afstand in kilometer neem je de S1 trein met bestemming Nijvel, die in Waterloo stopt.
Maar als je een IC-trein wil nemen tot Eigenbrakel (C), dat voorbij Waterloo ligt (want deze IC-trein stopt niet in Waterloo), maak je een omweg en moet je dus twee tickets kopen :

 • een ticket Brussel-Zuid - Eigenbrakel
 • een ticket Eigenbrakel - Waterloo

 


Je reis plannen via onze website is heel makkelijk. De video hierboven toont je in detail hoe je je treinreis plant op je smartphone in een handomdraai.

Nog niet vaak gereisd? Start met onze 6 tips voor een vlotte reis.


Je reis plannen via de NMBS-app is heel makkelijk. De video hierboven toont je in detail hoe je je treinreis plant in een handomdraai.

Nog niet vaak gereisd? Start met onze 6 tips voor een vlotte reis.

Je vervoersbewijs is geldig voor een enkele reis (of heen en terug) en zonder plaatsreservering. Je mag met eender welke trein reizen op de dag van je reis. Kijk wel vooraf na of je ticket geldig is op het uur waarop je wil reizen (met een Senior Ticket mag je bijvoorbeeld pas na 9 u. reizen, met een Weekend Ticket mag je vertrekken vanaf 19 u. op vrijdag).
Met een Standard Ticket kan je één keer van de ene zone naar de andere reizen. Je ticket is geldig op de aangegeven datum. Je mag zelf het uur van vertrek kiezen. Als je ook een terugreis wil maken, heb je daarvoor ook een ticket nodig.

Je ticket of abonnement is geldig voor het traject met het minst aantal kilometers tussen het vertrek- en bestemmingsstation. Het is niet toegelaten om je reis vroeger dan je vertrekstation te starten of om verder te rijden dan je eindstation en er daarna terug langs te rijden, tenzij je een extra ticket koopt voor deze trajecten.
Als je je traject wil verlengen voor of na het station op je vervoersbewijs, koop dan een reisverlenging voor je vertrek in het station (er zijn ook kaarten met 10 reisverlengingen).

Als je een hogesnelheidstrein tijdens je binnenlandse reis (ICE), dan koop je hier een supplement voor aan het loket.
Voor reizen richting Maastricht, Roosendaal, Lille, Aken en Luxemburg (L), heb je een specifiek treinticket nodig.

Als je een vervoersbewijs hebt voor een internationale reis met een hogesnelheidstrein, kan je een speciaal ticket aan 'connectietarief' kopen aan het loket van een station waar internationale tickets verkocht worden. Dit biljet laat je van elk Belgisch station naar het vertrekstation van je internationale trein reizen.

Wanneer je een abonnement aanvraagt, vragen we je om in detail te zeggen waarover het juist gaat:

*Voor je reis met de bussen van TEC, vragen we je de exacte naam van de bushaltes te geven

Onderbreking van je reis

 • je mag op- of afstappen in eender welk station dat op de reisweg ligt van je abonnement
 • je kan zelfs een andere reisweg nemen:
 •             o als je daardoor sneller aankomt op je bestemming
              o zonder je reis onderweg te onderbreken
              o zonder voorbij je bestemmingsstation te reizen en er nadien naar terug te keren

Aparte regeling voor Student Multi en Halftijds Abonnement

 • je mag je reis onderbreken op het traject van je abonnement
 • als je ook wil reizen met MIVB, TEC of De Lijn, heb je een apart abonnement nodig

Complexe abonnementen

Met een complex abonnement (Standard Abonnement of Student Abonnement) reis je tussen meer dan twee stations of eindhaltes in België. Verder gelden dezelfde regels als die van het gewone Standard Abonnement of Student Abonnement ook voor de complexe versies.

Als je tijdens je reis de dienstregeling van je aansluiting wilt opzoeken, heb je meerdere mogelijkheden:

 • de gele affiches in het station: duidelijke, vereenvoudigde info die je de dienstregeling van de treinen en de nummers van het spoor toont.
 • de aankondigingen in het station: luister aandachtig naar de gesproken aankondigingen in het station over het vertrek van je trein, spoorwijzigingen, ...
 • je treinbegeleider: elke treinbegeleider heeft een handige computer waarmee hij/zij andere treinbegeleiders kan bereiken en jou als reiziger in real time kan informeren.
 • de informatieschermen in je trein:sommige treinen zijn uitgerust met schermen die automatisch aansluitingen tonen met andere treinen bij aankomst in het station.
 • Train Map: deze tool toont je de situatie op het spoorwegennet en laat je je trein in real time volgen op de kaart.
 • de NMBS-app: deze app geeft je onder andere info over wanneer je treinen vertrekken. Je kan ze gratis downloaden op iOS en Android.
Nee, dat is niet toegelaten. Je dient je reis in 2e klas af te leggen. Indien je toch in 1e klas wenst te reizen op de alternatieve reisweg, koop dan een ticket klasverhoging voor je 2e klas vervoerbewijs.
Neen, dat is niet toegelaten. Als je toch een andere route wenst te nemen, dien je hiervoor een geldig vervoerbewijs aan te kopen.
Tenzij specifiek vermeld op uw nationale treinkaartje, is het geldig voor elke trein van de dag (uitgezonderd hogesnelheidstreinen en speciale treinen met plaatsreservering).
Gelieve in dit geval de volgende zaken te respecteren:
 • de aangegeven datum
 • het traject
 • de klasse waarin je reist (1e of 2e klasse)

In het geval van een ticket heen en terug, maakt u de heenreis voor uw terugreis. De heen- en terugreizen moeten worden voltooid vóór de nachtelijke stop van de treindienst.

Het Senior Ticket is geldig op weekdagen vanaf 9:00 uur (dus opstappen vanaf 9:00) en in het weekend zonder uurbeperking.

Het Weekend Ticket is een heen- en terugticket, geldig vanaf vrijdagavond 19:00 uur tot zondag.

In het geval van internationale tickets is hetzelfde systeem van toepassing dan op conventionele treinen. Als u met een hogesnelheidstrein reist, zoals Thalys, TGV, Izy of Eurostar, kunnen omwisselings- en restitutievoorwaarden van toepassing zijn. Raadpleeg de website van NMBS Internationaal.

Als je een ticket voor 2e klas koopt, is het deel van de rit in Luxemburg gratis.
De tickets voor 1e klas in Luxemburg blijven betalend.
 • Het concept van een grenspunt wordt gebruikt voor de prijsstelling van de tickets. Het is geen station of een halteplaats voor het in- of uitstappen van passagiers. Een grenspunt wordt beschouwd als de plaats die het Belgische spoorwegnet scheidt van de aangrenzende spoorwegnetten.

 • Grensstations of grensoverschrijdende stopplaatsen zijn plaatsen van in- of uitstappen aan weerszijden van de grens tussen twee landen. Er is een voordelig tarief voor het reizen naar buitenlandse grensstations zoals Roosendaal, Maastricht, Aken, Luxemburg, Rijsel, Maubeuge of Aulnoye-Aymeries.
 • De NMBS-klantendienst helpt je graag telefonisch verder, elke dag van 7 tot 21.30 uur op het nummer 02 528 28 28.
  check2-anim
  loader