Algemene info

Een MoBIB-kaart is 5 jaar na de uitgiftedatum geldig.
Je kan je abonnement vernieuwen op een MoBIB-kaart als je abonnement start voor de vervaldatum van je kaart. Als je een lopend abonnement op je vervallen MoBIB-kaart hebt staan, kan je je kaart blijven gebruiken totdat je abonnement afloopt. Voor alle aankopen na de vervaldatum van je MoBIB-kaart, heb je een nieuwe kaart nodig.

Als je MoBIB-kaart vervallen, verloren, kapot of gestolen is, contacteer je het bedrijf dat je kaart heeft uitgegeven.

 • Als je MoBIB-kaart door TEC is uitgegeven, ga dan naar een van hun verkooppunten en vraag om een duplicaat. Je NMBS-contract staat normaal meteen opnieuw op je kaart. Als dat niet zo is, ga dan naar een NMBS-loket met je nieuwe MoBIB-kaart van TEC en vraag om ze te synchroniseren.
 • Als je MoBIB-kaart door De Lijn is uitgegeven, vraag dan een duplicaat aan via de site van De Lijn. Je krijgt je nieuwe kaart met de post. Op termijn worden alle contracten die oorspronkelijk op de kaart stonden automatisch vervangen. In eerste instantie zal dit niet het geval zijn, dus moet je naar een verkooppunt gaan van andere aanbieders waar je mogelijk een geldig ticket hebt gekocht en een synchronisatie van je kaart aanvragen.
 • Als je MoBIB-kaart door de MIVB is uitgegeven, ga dan naar een van hun verkooppunten en vraag om een duplicaat. Je NMBS-contract staat normaal meteen opnieuw op je kaart. Als dat niet zo is, ga dan naar een NMBS-loket met je nieuwe MoBIB-kaart van MIVB en vraag om ze te synchroniseren.

Hoe kan je onmiddellijk je abonnement van NMBS / MIVB / TEC / De Lijn of je Brupass (XL)-tickets recupereren als je MoBIB-kaart verloren, kapot of gestolen is?

 • Als je al een andere persoonlijke MoBIB-kaart hebt, kunnen we je abonnement daarop zetten (als deze kaart al geactiveerd is en gekoppeld is aan je klantenprofiel. Mogelijk moet je ook naar het verkooppunt van andere aanbieders om je kaart te laten synchroniseren.
 • Als je geen andere persoonlijke MoBIB-kaart hebt, kan je een nieuwe laten maken aan onze loketten voor € 6. Wij laden er je abonnement opnieuw op.
 • Als je ervoor gekozen hebt om je Brupass (XL)-biljetten op een MoBIB Basic te zetten en je raakt je kaart kwijt, is er jammer genoeg geen manier om je Brupass (XL)-tickets te recupereren.

Als je MoBIB-kaart van NMBS verloren, gestolen, vervallen of kapot is, kan je een nieuwe krijgen aan een van onze loketten. De kaart is 5 jaar geldig vanaf de datum dat je ze vervangt. Het kost je € 6 om een nieuwe MoBIB-kaart te laten aanmaken.

We rekenen geen extra kosten aan om je huidige abonnementen te vervangen.

Als je nog geen eigen MoBIB-kaart hebt, dan kan je er op twee verschillende manieren een verkrijgen :

 1. Online : log in via je My NMBS account en volg de verschillende stappen om je abonnement te kopen (reken wel op 5 dagen leveringstijd om je niuwe MoBIB-kaart te ontvangen).

 2. Aan het stationsloket van jouw keuze, met:
 • je elektronische identiteitskaart (eID) of een document dat je identiteit bewijst (paspoort, papieren identiteitskaart of iets soortgelijks)
 • eventueel € 6 als je werkgever de kosten om je MoBIB-kaart aan te maken niet betaalt
 • eventueel een attest van je werkgever als hij tussenkomt in je vervoerskosten en/of je een nieuwe moederkaart moet uitgegeven worden.

  Als je nog geen NMBS-abonnement hebt, breng dan ook een ingevuld aanvraagformulier voor een abonnement (pdf) mee.

MoBIB, My NMBS en je elektronische portefeuille

Als je een abonnement koopt, creëren we automatisch een elektronische portefeuille. Deze portefeuille dient ervoor om eventuele compensaties te ontvangen voor treinvertragingen. Dat bedrag blijft een jaar beschikbaar in je portefeuille. Je kan op elk moment bekijken hoeveel geld er in je elektronische portefeuille zit via je My NMBS-profiel of aan het loket.

Je elektronische portefeuille staat op naam en is gekoppeld aan je MoBIB-kaart.

Als je je abonnement online verlengt via je My NMBS-profiel, kan je je nieuwe abonnement betalen met het bedrag in je elektronische portefeuille.

Wil je betalen aan het loket met je elektronische portefeuille? Verwittig dan eerst even de loketbediende en geef hem of haar je MoBIB-kaart.

Aan het loket, kan je alle NMBS-producten voor binnenlands verkeer kopen (inclusief reischeques). Je kan er ook je abonnement dat op je MoBIB-kaart staat mee vernieuwen.

Via je My NMBS-profiel, kan je je abonnement op je MoBIB-kaart vernieuwen. Je kan er ook zien welk bedrag er nog in je elektronische portefeuille zit.

De producten van NMBS op je MoBIB-kaart

De volgende producten laden we op je MoBIB-kaart:

Uitzonderingen:

Je kan het nummer van je MoBIB-kaart koppelen aan je Cambio-profiel. Zo kan je je MoBIB-kaart ook gebruiken aan de lezer van Cambio-auto's. Door je kaart te gebruiken, ziet Cambio dat je een klant bent en krijg je toegang tot de auto.

Je kan je MoBIB-kaart op dezelfde manier gebruiken voor de dienst van Villo.

Ja, dat kan, op voorwaarde dat het jouw persoonlijke MoBIB-kaart is en dat ze vooraf aan een NMBS-loket werd geregistreerd en gekoppeld aan je klantenprofiel.

Je NMBS-abonnement zal opgeladen worden op de kaart van MIVB, TEC of De Lijn zonder dat je daarvoor extra kosten moet betalen.

Om een validatie op je persoonlijke MoBIB-kaart te laden via een automaat:

 • moet je kaart geactiveerd zijn aan een van onze loketten en moet ze gekoppeld zijn aan je klantenprofiel.
 • moet je minstens één keer een validatie aan het loket gekocht hebben en ze op deze MoBIB-kaart hebben opgeladen (of je abonnement al een keer vervangen hebben op de MoBIB-kaart).

Hoe de automaten in het station werken, ontdek je op onze pagina verkoopautomaten.

Verleng je online, dan duurt het maximum 5 dagen vooraleer je verlenging gevalideerd is.

Als je je abonnement vernieuwt door je MoBIB-kaart op een kaartlezer van NMBS te plaatsen, staat je abonnement meteen op je kaart. Denk eraan dat de eerste validatie van elk abonnement aan het loket moet gebeuren.

Als je dat wil, kan je je Brupass (XL)-ticket van de ene persoonlijke MoBIB-kaart naar de andere laten overzetten aan de loketten van NMBS, zolang de kaart waarop je je Brupass (XL)-ticket wil overzetten vooraf al geregistreerd is aan het loket en zolang NMBS je de Brupass (XL) heeft verkocht.

Je kan geen Brupass (XL)-ticket naar een andere kaart overzetten als je een MoBIB Basic-kaart hebt.

Je kan een Brupass (XL) opladen op je persoonlijke MoBIB-kaart waarop al een geldig MIVB-abonnement staat. Om met iemand anders te reizen, toon je je MoBIB-kaart gewoon een tweede keer aan de validatiepoortjes om een tweede Brupass (XL)-traject te starten.

De NMBS-klantendienst helpt je graag telefonisch verder, elke dag van 7 tot 21.30 uur op het nummer 02 528 28 28.
check2-anim
loader