Houd je net als ons van hedendaagse kunst? Dan moet je zeker eens een bezoek brengen aan het Antwerpse Zuid. Het is één van de hipste buurten van de stad met mooie architectuur, leuke restaurants en cafés, boeiende musea en kunstgalerijen. We namen de trein naar het station Antwerpen-Zuid en bezochten 6 adressen die absoluut een bezoekje waard zijn.

Het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen

Museum voor Hedendaagse Kunst (MuHKA)

Adres: Leuvenstraat 32 

Omdat de kunstgalerijen openen in de namiddag, trekken we eerst naar het Museum voor Hedendaagse Kunst dat opent om 11u. Het MuHKA is een open ontmoetingsplaats van en voor de kunst, de kunstenaar en het publiek. Het heeft een voortrekkersrol in Vlaanderen en een internationaal profiel voortbouwend op de Antwerpse avant-garde traditie. Het museum stelt een indrukwekkende permanente collectie voor en er lopen ook altijd interessante tentoonstellingen zoals de huidige tentoonstelling van Marcel van Maele.
Meer info: www.muhka.be

 

Lunch bij Vers Zuid

Adres: Kloosterstraat 187

We wandelen richting de Kloosterstraat en houden halt bij Vers Zuid. We zetten ons op het gezellige terras in de zon en genieten van een heerlijke en gezonde lunch. Je kunt kiezen uit een assortiment van verrassend lekkere broodjes, slaatjes, smoothies enz. Het wordt allemaal vers voor je neus klaargemaakt en dat proef je.

Verlichte kunstwerken aan een muur

BOAB  Art Gallery

Adres: Kloosterstraat 152

Tegenover Vers Zuid bevindt zich BOAB Art Gallery, één van de nieuwste hedendaagse kunstgalerijen van Antwerpen. Open sinds oktober 2017, richt deze jonge galerijhouder met oosterse roots zich op innovatieve kunst, zowel op gebied van gebruikte materialen als gebruikte technieken, zoals bijvoorbeeld gerecycleerde rubber of papier.
 

Gevel van kunstgallerij De Zwarte Panter in Antwerpen

De Zwarte Panter,

Adres: Hoogstraat 70

We wandelen verder door de Kloosterstraat en genieten van de drukbezochte brocantezaken langs beide kanten van de straat. Waar de Kloosterstraat overgaat in de Hoogstraat komen we bij onze volgende galerij: de Zwarte Panter. Opgericht in 1968 door Adriaan Raemdonck is het één van de oudste en bekendste galerieën voor hedendaagse kunst in Antwerpen. De galerie is gevestigd in de kapel (1505) van het voormalige Sint-Julianusgasthuis (1330). Verbonden aan de galerie zijn onder meer Fred Bervoets en Hugo Claus om maar een paar illustere namen te noemen.
Meer info: www.dezwartepanter.com

 

Tijd voor een break bij Gelato Factory,

Adres: Verschansingstraat 57

Na ons bezoek aan de Zwarte Panter keren we terug richting het station Antwerpen-Zuid. In een zijstraat van de Vlaamse kaai gaan we langs bij Gelato Factory, het populairste adres van de buurt voor een ijsje. Van zodra het mooi weer is, staan ze hier aan te schuiven. We trotseren de rij maar hebben er nadien geen spijt van. We begrijpen dat mensen hiervoor van ver komen. Smullend likkend aan ons ijstorentje zetten we onze wandeling verder naar onze laatste galerij.

Ingang van gallerij Sophie Vandevelde en Plus One

Sophie Vandevelde en Plus One, Leon Stynenstraat 21

Op de terugweg naar het station Antwerpen-Zuid wandelen we tot het einde van de Vlaamse Kaai. We komen zo in een totale nieuwe buurt die volop in expansie is en de naam Nieuw-Zuid heeft gekregen. Dit is de locatie die twee ervaren galerijhouders hebben gekozen om een nieuwe aanpak in de galerijwereld op te starten. Jason Poirier dit Caulier (Plus-One) en Sofie Van de Velde (Gallery Sofie Van de Velde) verenigen hier hun krachten.
Meer info: www.sofievandevelde.be en www.plus-one.be

 

Tim Van Laere en VCRB Gallery

Voor diegenen die nog zin hebben en indien het niet te laat is, zijn er in de aanpalende straten nog een aantal galerijen waaronder 2 met naam en faam:
VCRB Gallery - De Burburestraat 14
Tim Van Laere - Jos Smolderenstraat 50
Meer info: www.vcrbgallery.be et www.timvanlaeregallery.com

Bars en restaurants: 3 goedeadressen

Voor de anderen die dorst en honger hebben kunnen we jullie deze 3 pareltjes aanbevelen:

Aperitief op het terras van het meeste trendy hotel/bar/restaurant van het moment:
• Pilar - Leopold de Waelplaats 34
• Meer info: www.hotelpilar.be

Diner in het betere Dim Sum restaurant van het moment.
• Sum Sum - Leopold de Waelstraat 3
• Meer info: www.sumsum.be

Cocktails in de gelauwerde beste cocktailbar van de stad.
• Bijou - Graaf van Egmontstraat 20
• Meer info: www.belroys.com/belroys-bijou

Bereikbaarheid: al deze adressen liggen op wandelafstand van het station Antwerpen-Zuid (max. 15 à 30 min).

check2-anim
loader