In het noorden van ons land liggen enkele van Vlaanderens mooiste natuurgebieden die makkelijk te bereiken zijn met de trein. Spoor naar Essen, Wildert, Kalmthout, Heide of Kapellen en trek eropuit om deze pareltjes van de natuur te ontdekken en te genieten van schilderachtige panorama’s.

Op avontuur in het Grenspark Kalmthoutse Heide

Neem de trein en ontdek in dit 6000 ha groot gebied de schatten van de natuur. Dit unieke gebied bestaat uit heide, vennen, stuifduinen en bossen. Tijdens je wandeling hoor je de “stilte”, ideaal dus om even tot rust te komen en het jachtige leven van elke dag even vaarwel te zeggen. Het Grenspark telt 4 toegangspoorten, die de ideale startpunten zijn voor je ontdekkingstocht.
Vanaf het Bezoekerscentrum De Vroente kan je het Grenspark ontdekken via verschillende bewegwijzerde wandelroutes voor zowel groot als klein. Maak vlug je keuze! Vlinder (2,7 km), Schaap (8,5 km), Libel (4,7 km), Duin (7,5 km), Rups (4,3 km), Bos (3,5 km), Hagedis (2,7 km) of volg je eigen traject. Meer info vind je op grensparkkalmthoutseheide.com.
Waar? Putsesteenweg 129, 2920 Kalmthout 
Bereikbaarheid: Ongeveer 1,5 km wandelen vanaf het station Heide tot de toegangspoort De Vroente. Vanaf het station Kalmthout is het 2,3 km wandelen. Stap je af in het station Essen? De toegangspoort Hemelrijk ligt op 800 m van het station. Dit is de toegang bij uitstek wanneer je het Grenspark per fiets wil ontdekken. 

Arboretum Kalmthout

Trein naar het station van Kalmthout en maak een wandeling door het Arboretum. Maak kennis met een uniek planten- en bomenrijk van over de hele wereld. Deze 12,5 ha tuin is het hele jaar door een bezoek waard en zal je bekoren tijdens alle seizoenen. Laat je in de winter betoveren door de vele soorten bloeiende toverhazelaars, de oudste verzameling van heel Europa.
Waar? Heuvel 8, 2920 Kalmthout
Bereikbaarheid: Het station van Kalmthout ligt op wandelafstand van het arboretum. Het arboretum is het hele jaar open van 10 tot 17 uur, behalve tijdens de kerstvakantie.

De Wildertse en de Achterste Duintjes in Essen

Trek er ongestoord op uit in dit reliëfrijk en gevarieerd heide- en bosgebied. In het 60 ha groot natuurgebied is het heerlijk wandelen en spelen. Maak kennis met de geheimen van de natuur en ontdek de typische fauna en flora van deze streek. Misschien ontmoet je wel een ree of een vos tijdens je wandeling. Wil je meer te weten komen over de schatten van het bos? Volg dan het Bosleerpad. Tijdens een wandeling van 3 km kom je aan de hand van 30 infobordjes heel wat leuks te weten over de planten en bomen die je ziet.
Waar? Wildertse Duintjes, 2910 Essen
Bereikbaarheid: Het natuurgebied ligt op 700 m wandelen van het station van Wildert.

Ravotten in het Lievensbos en het Paepenbos in Kapellen

Pssssst… Wist je dat de trein gratis is voor kinderen onder 12 jaar? Vertel me meer! 
Kinderpret gegarandeerd in deze ruime speelbossen. Verstoppertje spelen en ravotten in de zandduinen en op de duinruggen tussen grove dennen en eiken in het Lievensbos, een speelparadijs voor kinderen. Op het blotevoetenpad is het lachen en gillen geblazen. 100 m stappen met je blote voeten over houtsnippers, kiezeltjes en dennenappeltjes, de oh’s en de ah’s klinken hier van alle kanten. Ga de uitdaging aan en doe een wedstrijdje “verspringen” in het mulle zand. Even verderop in het Paepenbos kunnen kinderen zich uitleven op twee grote speelweiden. Kampen bouwen, touwenparcours maken het kan hier allemaal. Aan de amfibiepoel kan je padden, kikkers en salamanders groeten.
Waar? Heidestraat, 2950 Kapellen
Bereikbaarheid: Het Lievensbos en het Paepenbos liggen op ongeveer 1,5 km van het station van Kapellen.

Spoorfietsen van Kapellen naar Brasschaat

Voor een onvergetelijke ervaring, huur een spoorfiets en fiets op de oude militaire spoorlijn van Kapellen naar Brasschaat. Onderweg is het puur genieten! Je fietst door het waardevolle natuurgebied De Uitlegger en passeert de legendarische Antitankgracht, een verdedigingslinie die tussen 1937 en 1939 werd aangelegd door Belgische soldaten als bescherming tegen de Duitse tanks.
Waar? Fort van Kapellen, Fortsteenweg, ter hoogte van nr. 37.
Bereikbaarheid: Vertrekpunt Fortsteenweg, op wandelafstand van het station. Je wandelt vanaf het station via de Koning Albertlei over de oude spoorweg (1,5 km).
Wanneer: Van de paasvakantie tot en met de herfstvakantie.

Wandelen in de omgeving van Kapellen

Heb jij ook de wandelmicrobe te pakken? In de omgeving van het station van Kapellen starten verscheidene wandelparcoursen (tussen de 5 en 10 km) waarop je kan inpikken vanaf of in de omgeving van het station. Ga op stap en ontdek de mooiste plekjes in Kapellen en omgeving.

Waar? Kapellen en omgeving.
Bereikbaarheid:

Meer info? Zie website hwww.kapellen.be/wandelen waar je ook de wandelingen kunt downloaden.

Een uitstapje met het gezin in België? Ontdek meer ideeën!
check2-anim