De stad van Brabo, de Scheldestad, de Diamantstad, de Koekenstad, de Modestad, de Sinjorenstad … Antwerpen is van alles. Als je het aan een inwoner vraagt, zegt die mogelijk zelfs dat je de ‘van’ uit de vorige zin mag weglaten. De enige titel die de stad dan ook niet snel zal krijgen is de Bescheiden Stad. Maar een beetje trots mag, want Antwerpen heeft, net als de diamanten die er geslepen worden, heel wat verschillende facetten. De toeristische dienst verkoopt de stad als Atypisch Antwerpen. Een beetje jammer dus dat we tijdens onze bezoekjes toch nog vaak terugvallen op de vaste waarden: de ZOO, de Meir en het MAS. Want ’t Stad is wel degelijk mieër as de Meir. Wij nemen je mee naar de stations van Zone Antwerpen, zodat ook de minder bezochte hoekjes van Antwerpen hun welverdiende tijd in de spotlight – en in jouw dagplanning – krijgen.

Antwerpen-Berchem

Street art

Graffiti-artiest met step voor street art in tunnel station Antwerpen-Berchem
We beginnen in Berchem voor een mooie mix van art, architectuur en groen. Je kan niet over Berchem spreken zonder het over graffiti te hebben. Dat zie je meteen aan de prachtige muren van perron 6 en 7, en de muur die je rechts van je ziet wanneer je verder richting Antwerpen-Centraal spoort. Berchem is hét street art district van Antwerpen. Maar kijk zeker verder dan het station, bijvoorbeeld door deze kleurrijke wandeling te maken langs de mooiste straatkunst van Berchem.  
Muurschildering met walvis en diepzeeduiker in Berchem

Zurenborg

Wie z’n kunst graag wat traditioneler heeft, moet dan weer in Zurenborg zijn. Je vindt hier een wijk vol paleizekes uit eind 19de eeuw in een mix van stijlen die wij, barbaars als we zijn, niet meer kunnen benoemen sinds de lessen Esthetica. Lessen die overigens al zo ver achter ons liggen dat ook zij aanvoelen als eind 19de eeuw. Laat je echter niet afschrikken door de poshness van de wijk. Het feit dat amper iemand neoclassicisme kan uitspreken zonder haperen, maakt deze hippe buurt er zeker niet minder mooi op.

Stijlvolle rijhuizen in wijk Zurenborg Berchem

't Groen Kwartier & PAKT

Ook nog een bezoekje waard: het vroegere militair hospitaal dat vandaag door het leven gaat als ’t Groen Kwartier. De site werd omgedoopt tot een park van 8 hectare dat een mix van creativiteit, architectuur, ondernemerschap en rust huisvest.

Luchtfoto van 't Groen Kwartier in Berchem Antwerpen

En omdat we graag nog een trapje hoger klimmen op de Schaal van Hipster – waarom hebben we anders onze broekspijpen opgerold en die olie in onze baard gemasseerd? – passeren we ook nog bij PAKT, net naast het 't Groen Kwartier. PAKT is een soort van verborgen stadsoase waar je kan genieten van lokale lekkernijen, maar waar je bv. ook je ambities als dakboer kan realiseren. Nooit gedacht dat we die vorige zin ooit zouden schrijven, maar kijk, we kunnen deze innovatieve groene inspanningen alleen maar aanmoedigen. Wij kregen er het gevoel dat we er door een koffie te drinken alleen al karmapunten scoorden op vlak van klimaat en eerlijke handel. Zeker checken dus!

Twee dakboeren in tuin op dak van PAKT in Berchem

Antwerpen-Noorderdokken

Oude Landen

Noorderdokken… Nooit van gehoord.’ Tijd om daar verandering in te brengen, want ook in het noorden van Antwerpen, liggen er plekjes die het ontdekken waard zijn. Zoals bijvoorbeeld Oude Landen, een uniek natuurgebied vlakbij de stad en door sommigen benoemd als een van de mooiste stedelijke natuurgebieden van Vlaanderen. De wandeling van 4,5 km tussen de wilde orchideeën, vlinders, vogels en Schotse Gallowayrunderen doet je de stadsdrukte gegarandeerd vergeten.

Rund op pad in natuurdomein Oude Landen Ekeren

Indoorkarting Noorderlaan

Voor wie het bovenstaande toch allemaal wat te rustig klinkt, hebben we een adrenaline-rijker (en weerbestendig) alternatief: karting! Indoorkarting Noorderlaan ligt op wandelafstand van het station (+/- 850 meter). Eens daar hoef je alleen nog op het gaspedaal te drukken. Bijkomend voordeel: dit moet een van de laatste plekjes van Antwerpen zijn waar je nog volop kan scheuren zonder angst om in de file te staan. Je geniet dus beter van elke bewegende seconde die je hier krijgt.

Frituur Jan

De ervaring leert ons dat karten intensiever is dan het lijkt, dus is het geen overbodige luxe om terug op krachten te kunnen komen in een frituur dat door menig Antwerpenaar gesmaakt wordt. Frituur Jan is zoals we het graag hebben: simpel, maar goed. En soms moet het niet meer dan dat zijn. Ook een aanrader tijdens het mosselseizoen, trouwens!

Muurschildering glurende man met hoed en strik in station Antwerpen-Luchtbal

Antwerpen-Luchtbal

Street art

En zo komen we al gauw bij station Luchtbal, waar de Antwerpse liefde voor straatkunst zich opnieuw laat opmerken. Zo zijn de eerste 10 zuilen onder het station een erkende street art-zone. Dat wil zeggen dat je hier naar hartenlust graffiti of andere vormen van street art kan beoefenen. Wel eventjes mooi je leeggespoten cans terug mee naar huis nemen, alsjeblief.

In 2013 vond hier trouwens het Day One Street Art Festival plaats en sindsdien is de hele wijk op verschillende plaatsen van een kunstzinnige laag verf voorzien. Ook hier kan je een route volgen die je langs de kunstwerken gidst van lokaal, maar ook internationaal talent. Onze mond viel er alvast meerdere malen van open.

Graffiti van verschillende kunstenaars in tunnel station Antwerpen-Luchtbal

One Thai

Waar onze mond ook van open viel, was hoe lekker het was bij One Thai, een authentiek stukje Thailand in Antwerpen. Je krijgt hier vriendelijke bediening, verse ingrediënten en allemaal voor een heel eerlijke prijs. Wij vertrokken er alvast met een goed gevulde buik.

Havenhuis

Zit er nog een (verterings)wandeling in je benen? Stap dan zeker eens naar het Havenhuis. Het is niet de meest rustige weg, maar geloof ons, de aanblik van dit architecturaal meesterwerk maakt het meer dan de moeite waard. Je kan de hoofdzetel van het Antwerpse Havenbedrijf trouwens ook bezoeken met gids. Het zicht over Antwerpen dat je er binnen krijgt, zou naar het schijnt die magnifieke aanblik van het gebouw buiten kunnen evenaren.

Weerspiegeling van Havenhuis Antwerpen in water

Antwerpen-Zuid

En dan is er nog het Zuid. Oh, dat zalige Zuid. We zouden hier willen wonen. We zouden hier uren vanop een bankje naar de mooie mensen willen kijken, terwijl er een idee voor een roman rijpt. We zouden hier dat gat in onze kunstcultuur willen opvullen. En we zouden het hier op zondagnamiddag met een geweldig glas rode wijn op een terrasje willen hebben over het verschil tussen hedendaagse kunst en kitsch. Maar helaas, onze collega-blogger was ons voor en schreef er al een pareltje van een post over. Zet ‘m alvast open in een nieuw tabblad, terwijl wij verder reizen naar onze laatste bestemming, Antwerpen-Centraal.

Bank voor het Museum voor Schone Kunsten Antwerpen-Zuid

Antwerpen-Centraal

Wat denk je? Toch liever dat aangename bekende, in plaats van al dat nieuwe avontuur? Dan zijn er nog altijd de ZOO, de Meir en het MAS. Hey, wij oordelen niet. Wie vindt er deze dieren uit de ZOO nu niet geweldig? Wij krijgen er ook zin van om in de dierentuin te duiken. En geef toe, eigenlijk is het ook best atypisch dat in de achtertuin van het centraal station zoveel dieren uit zoveel verschillende werelddelen leven. Wat je dus ook bezoekt, doe vooral waar jij zin in hebt. Zolang we je maar niet horen zeggen dat er in Antwerpen amper iets te zien is naast de ZOO, de Meir en het MAS. 😉

Man die naar de grond kijkt vanuit het MAS in Antwerpen
check2-anim