Als muziekfan wil ik al lang een uitstap naar onze hoofdstad plannen. Mijn vader, een zowaar nog grotere muziekfan, gaat met me mee. We stellen de dagplanning op: in de voormiddag bezoeken we het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) (gesloten tot november 2020 wegens renovatiewerken), in de namiddag maken we een muzikale wandeling door Brussel in het spoor van Jacques Brel.

Onze muzikale onderdompeling begint meteen! Enkele artiesten van het Europese culturele project “Troubadours 2020” stappen toevallig in de trein. Het is op de klanken van trompetten, tuba’s, trommels en accordeons dat we onze daguitstap beginnen. De sfeer zit goed en enkele liedjes later komen we aan in Brussel-Centraal.

Alles voor de muziek!

Vanaf het station Brussel-Centraal wandelen we 5 minuten naar onze eerste stop, een bezoek aan het MIM. Voordat we binnengaan, bewonderen we even de prachtige Art Nouveau-gevel van dit emblematische gebouw in het hart van Brussel. Ooit was dit een unieke winkel voor Engelse modeartikelen (de Old England winkel) en sinds 2008 is het MIM gevestigd in dit prestigieuze gebouw aan de Kunstberg. Binnen stappen we in een Belle Epoque-wereld met een prachtige parketvloer, gietijzeren trapleuning en op planten geïnspireerde aardewerk.
We beginnen de rondleiding met een audiogids (€ 2). Het is een echte reis doorheen de muziekwereld! Ik zie instrumenten waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden, maar de audiogids brengt de instrumenten tot leven. We leren veel weetjes bij. Wist je dat de term “Twitter” komt van een Afrikaanse trommel waarmee berichten werden doorgegeven? En dat een herder met een fluit zijn kudde kan kalmeren? Muziek is niet alleen goed voor de moraal, het kalmeert ook schapen!
Van antieke tot moderne instrumenten en van onbekende klanken tot vertrouwde melodieën, het MIM leidt ons helemaal naar de bovenste verdieping.

Terras met een view

Het MIM-restaurant (gesloten tot november 2020 wegens renovatiewerken) bevindt zich bovenaan het museum en biedt een adembenemend uitzicht op het historische centrum van Brussel. Het interieur is erg smaakvol ingericht en biedt een eenvoudige maar gevarieerde menukaart. We hebben geluk en kunnen op het terras zitten! Ik bestel een typisch Belgisch gerecht: vol-au-vent. Rondom ons horen we Italiaans, Engels, Duits… Het is logisch dat deze plek veel toeristen aantrekt, niet alleen het MIM is de moeite waard, je kan er ook eten met zicht op het Atomium!

Adres: Het Muziekinstrumentenmuseum, Hofberg 2 B-1000 Brussel

Openingsuren: Gesloten tot november 2020 wegens renovatiewerken

Meer info: www.mim.be

Het restaurant MIM: Gesloten tot november 2020 wegens renovatiewerken

Meer info: www.restauration-nouvelle.be

En als we nu eens op gezinsuitstap gingen? De allerbeste uitjes van de maand: langs hier!
Na deze lunchpauze is het tijd om een geweldige meneer op te zoeken…

«C’était au temps ou Bruxelles bruxellait.»

Op een steenworp van het station Brussel-Centraal ligt Fondation Brel. De stichting werd opgericht door de dochter van Brel en toont de vele facetten van de artiest: Brel als zanger, Brel als auteur, Brel als filmmaker en Brel als Brusselaar. Zacht, vertederend, satirisch of gepassioneerd, Jacques Brel toonde steeds duidelijk zijn “Belgitude”. Wij gaan op zoek naar Brel in Brussel. Er zijn 3 routes (de kortste duurt 1 uur, de langste 2 uur 40 minuten) met een audiogids waarmee je de plekjes in Brussel ontdekt die het leven van de zanger gekenmerkt hebben.
Pssssst… Wist je dat de trein gratis is voor kinderen onder 12 jaar? Vertel me meer! 
Tijdens de hele route delen Brels vrienden anekdotes, laten ze ons kennismaken met plaatsen die de zanger dierbaar waren en brengen ze de Belgische dichter weer tot leven. Een twintigtal liedjes (waarvan sommige weinig bekend zijn bij het grote publiek) geven de wandeling een extra dimensie. Brel komt regelmatig tussen in zijn herkenbaar accent. In zijn gezelschap ontdekken we de eerste vestigingen van Brussel, steken we de Prinsengalerij door, passeren we zijn favoriete restaurant Vincent en komen we op de Grote markt aan op de tonen van “Jef”.
De route loopt verder langs Maison Dandoy, waar ik het niet kan weerstaan om speculoos te kopen. Miche, Brels vrouw, vertelt dat Jacques een zwak had voor de amandelkoekjes. Tijdens zijn verblijf in Parijs stuurde zijn vrouw hem enkele koekjes op per post, maar helaas bleven er enkel verkruimelde stukjes over!
Brussel ontdekken op de klanken van Brel is een mix van verhalen en geschiedenis. Ik wist nog niet zo veel over het historische centrum van onze hoofdstad. Geef toe, het is een originele manier om een Belgisch cultureel monument als gids te hebben!
We brengen onze audiogids terug (je kan het zelfs in een brievenbus achterlaten als je wat langer rondgelopen hebt) en slenteren nog even door Brussel. Pas dan valt het me op: overal is er muziek te horen! Rond het station staan straatmuzikanten, op de Kunstberg zit een groep te jammen…

Adres: Fondation Brel, Oud Korenhuis 11, Brussel

Openingsuren: Van 11:00 tot 18:30 – laatste toegang om 17:30. Alle dagen open, inclusief feestdagen. Reserveren wordt aangeraden.

Meer info: www.fondationbrel.be

Info Maison Dandoymaisondandoy.com

Bedankt Brussel voor deze mooie muzikale dag! De laatste trein brengt ons rustig terug naar huis.

Ga de muziek ontdekken in onze hoofdstad tijdens het weekend met een voordelig Discovery Ticket!

loader