Het werd tijd dat de Gentse stations de blogpost krijgen die ze verdienen. De stations zijn namelijk meer dan naar verse wafels ruikende ruimtes waar je doorheen snelt nadat je bent afgestapt van je al dan niet te laat aangekomen trein. Ze zijn de toegangspoorten tot de stad! Wij geven je enkele tips om de drukke Gentse binnenstad te ontwijken en je naar een rustige oase te begeven rondom de stations Gent-Sint-Pieters en Gent-Dampoort.

Station Gent-Sint-Pieters

Dit imposante stationsgebouw, ooit gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in 1913, is de toegangspoort tot het bruisende Gent. Zwem doorheen de zee van fietsen die je tegenkomt op je weg naar buiten, en ga op verkenning naar deze verborgen groene pareltjes!

Natuurpark Overmeers

Wandelweg rond vijver in Natuurpark Overmeers.
Op een kilometer van het station wandel je in dit groene gebied tussen bossen en weides, en langs vijvers en beekjes. Een ideale plek om vogels te spotten, en hallo te zeggen tegen de schapen die er grazen. Neem een picknick mee, en laat de kinderen spelen op de speelweides!
 • Op 1 km wandelen van het station Gent-Sint-Pieters.
 • Architecturale tip: op weg naar het park passeer je aan de Diamond Building. Dit imposante kantoorgebouw schittert letterlijk en figuurlijk langs de treinsporen.

Plantentuin van UGent

Links: zicht op de vijver in de Plantentuin van Gent. Rechts: rotstuin.
Dit verborgen plekje ligt aan de rand van het Citadelpark. In de Plantentuin kan je wel 10.000 verschillende plantensoorten bewonderen van over de hele wereld. Ga wandelen tussen unieke bloemen, eetbare planten of geneeskrachtige kruiden. De serres mag je ook niet missen: in de Victoriakas, de Subtropische en de Tropische kas waan je je in de tropen!
 • Op 1 km wandelen van het station Gent-Sint-Pieters.
 • Architecturale tip: de combinatie van de robuuste serres en uniefgebouwen met de tropische en fleurige planten, maken van deze plek een prachtige Instagramwaardige fotolocatie.
 • De tuin en de publiekskassen zijn dagelijks gratis toegankelijk, na reservatie van een tijdslot.

Blaarmeersen

Links: een kudde schapen. Midden: zicht op Gent vanaf de Skiberg in de Blaarmeersen. Rechts: boot op de strandzone in Gent.
Het sport- en recreatiegebied de Blaarmeersen ligt een beetje buiten de stad. Je kan er prachtig wandelen rond de uitgestrekte vijver. Ook om te joggen, fietsen, kajakken, vissen, beachvolleyballen, minigolfen en tal van andere sporten kom je hier aan je trekken! Doorheen het gebied kom je mooie picknickplekjes en speelweides tegen.
 • Op 1,7 km wandelen van het station Gent-Sint-Pieters, of bus De Lijn 17.
 • Tip: in de Blaarmeersen vind je het grootste skatepark van België.
 • Viewpoint: bovenop de 'Skiberg' in de Blaarmeersen heb je een prachtig zicht over Gent en omstreken.

Station Gent-Dampoort

Kgoa ui mee ui moile tegen de Dampuurte plakke dagge viertieng doage brauwne ziepe schaat krijg je beter niet te horen wanneer je in station Gent-Dampoort afstapt. Rep je met je lieftallige muil snel naar deze mooie, rustige plekjes!

Portus Ganda

Links: boten liggen aangemeerd op het water in Gent. Midden: rood naakt meisje (Gentse Lorelei) op een houten constructie in het water. Rechts: zicht op de jachthaven.
Deze nu gezellige jachthaven is waar eeuwen geleden Gent ontstond. De samenvloeiing van de Leie en de Schelde was een perfecte plek om de stad te stichten. Nu slenter je er langs het water, pauzeer je even op een bankje en bewonder je de skyline vanop de bruggen. Op je weg naar de jachthaven zijn de restanten van de Sint-Baafsabdij ook een stop waard. Vanuit Portus Ganda wandel je makkelijk het stadscentrum binnen.
 • Op 750 m wandelen van het station Gent-Dampoort.
 • Architecturale tip: in het Van Eyck Zwembad zwem je in art-decostijl. In de loungebar "Au bain" op de eerste verdieping geniet je van een prachtig uitzicht op het zwembad en op de jachthaven.

Kapitein Zeppospark

Links: een vader met zijn 2 zoontjes op een houten brug in het park. Rechts: vijver in het Zeppospark in Gent.
Eindelijk kan het woord ‘hotspot’ vallen in deze blog, en het park in de Oude Dokken van Gent mag met deze eer gaan lopen. Zoals de naam al doet vermoeden, heerst er een maritieme sfeer én is de plek ideaal voor families. Er is een speeltuin, een strand, je kan er fitnessen, fietsen en wandelen langs de kade en een gezellige bar maakt het plaatje compleet.
 • Op 2 km wandelen van het station Gent-Dampoort, of bus De Lijn 6.
 • Viewpoint: boven op de oude havenkraan heb je een prachtig uitzicht over de wijk en over Gent.

Groot Begijnhof

Begijnhof van Gent in de zon.
Het Groot Begijnhof van Sint-Amandsberg staat op de lijst van UNESCO-Werelderfgoed. De plek is een oase van rust in de stad en je stapt er binnen in een ander tijdperk. Slenter door de kleine straatjes, bewonder de goed bewaarde huizen en toegangspoorten, en plof neer op een bankje om de rust in je op te nemen.
 • Op 800 m wandelen van het station Gent-Dampoort.
 • Tip: breng een bezoek aan de neogotische Begijnhofkerk. Er vinden vaak tentoonstellingen plaats er je kan er heel wat erfgoed van het begijnhof bewonderen.
check2-anim